Accucapaciteit camper bepalen

Zo bereken je de benodigde accucapaciteit voor je (zelfbouw)camper

Home » Camper bouwen » Accucapaciteit camper bepalen

door | 0 Reacties

Om te kunnen bepalen hoeveel accucapaciteit je nodig hebt is het van belang om alle stroomverbruikers in kaart te brengen. Maar dit overzicht is ook noodzakelijk voor het opstellen van een elektra schema en voor het bepalen van de uiteindelijke kabeldiktes. Het klinkt misschien gek om hiermee te starten maar simpel gezegd kan je geen voorbereidingen doen als je niet weet hoeveel er verbruikt gaat worden.

Hopelijk heb je al een beeld van wat je allemaal wilt gebruiken aan elektronische apparaten in je camper. Of dit nu enkel wat lampjes, een telefoon en een waterpomp zijn of dat je juist all-out gaat met een koelkast, ventilatoren, kachel en boiler of zelfs een tv.
Om snel inzicht te krijgen in het aantal ampère dat je nodig hebt stel je een lijst op met daarin alle stroomverbruikers, het gemiddelde verbruik per uur en het verwachte aantal uren dat ze aan staan op een dag.  Een klein voorbeeld van hoe een dergelijke lijst opgebouwd kan worden.

Voorbeeldberekening van stroomverbruikers om accucapaciteit te bepalen

Apparaat Verbruik per uur Gem. uren per dag Benodigde Ah per dag
Verlichting 2 Ah 5 10 Ah
Telefoon laden (2x) 1 Ah 3 3 Ah
Autoradio 4 Ah 6 24 Ah
Waterpomp 6 Ah 0,25 1,5 Ah
Ventilator 3 Ah (max verbruik) 5 15 Ah
12 V koelkast 1,5 Ah (gemiddeld) 24 36 Ah
Laptop laden (2x) 6 Ah 4 24 Ah
    Totaal: 113,5 Ah

Logisch verbruik in de camper bepalen

Uiteraard worden niet alle verbruikers elke dag gebruikt. Zo hoef je niet alle dagen te verwarmen en staan de ventilatoren waarschijnlijk niet exact 5 uur per dag op max vermogen aan. Probeer zelf tot een logische verhouding te komen maar ga niet uit van een minimaal verbruik. Er komen altijd extreme dagen waarop je voorbereid moet zijn. Verstandig is om binnen je stroom set-up uit te gaan van een extreme dag stroomverbruik. Sta je bijvoorbeeld met je camper in de sneeuw zonder dat er stroom wordt bijgeladen en je bent de hele dag binnen, dan moet de accucapaciteit groot genoeg zijn om al het stroomverbruik aan te kunnen.

 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • mppt laadregelaar en hoofdzekering camper
  MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Tip: wanneer je je eigen stroomverbruikers in kaart brengt bekijk dan goed wat het verbruik per apparaat is. Bedenk ook alvast hoe je bijvoorbeeld een laptop oplaadt. Ga je dit middels een 12 volt stekker doen dan zal er minder verlies aan stroom zijn dan wanneer je de laptop middels een omvormer op 220 volt oplaadt. Het omvormen van de spanning kost namelijk ook energie.

Camper accucapaciteit berekenen

Aan de hand van de stroomverbruikers krijg je inzicht in de gewenste accucapaciteit. Stel jezelf vervolgens deze vraag; hoeveel dagen wil je off-grid kunnen staan zonder op te laden? Houdt rekening met slecht weer en dagen waarop zonnepanelen nauwelijks opbrengst leveren. Door de benodigde Ah per dag maal het aantal dagen dat je off-grid wilt kunnen staan te doen kom je tot de benodigde accucapaciteit. Maar let wel op, elk type accu heeft zijn eigen maximale ontlading en hier moet je op bedacht zijn. Wij houden een maximale ontlading van 50% aan bij onze AGM-accu’s, maar we zijn ook voorbeelden tegengekomen waar 70% ontlading mogelijk is. Blijven we rekenen met 50% ontlading dan moet de accucapaciteit een keer verdubbeld worden.

Voorbeeld: met de gegevens uit de tabel hierboven willen we drie dagen doorbrengen zonder bij te laden; 3 x 113,5 Ah = 340,5 ampère-uur dat uit de accu’s onttrokken wordt. Een accucapaciteit van rond de 700 Ah zou bij dit voorbeeld nodig zijn. 700 Ah accucapaciteit is heel veel, het is dus slim om dergelijke dagen bedachtzaam en zuinig om te gaan met het stroomverbruik. Bijvoorbeeld door de radio niet aan te zetten en het gebruik van de laptops en de ventilatoren te minimaliseren. Dit zou de volgende besparing opleveren: (24+12+10) x 3 = 138 Ah. Hierdoor houden we een verbruik van 202,5 Ah over en zakt de benodigde accucapaciteit naar net boven de 400 Ah.

Let op maximaal en gemiddeld verbruik van apparatuur

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van het maximale verbruik, iets wat je niet snel daadwerkelijk verbruikt. De ventilatoren in het voorbeeld verbruiken bijvoorbeeld 0,3 Ah tot 3 Ah afhankelijk van de stand. Maar ook door op sommige momenten bewust iets niet aan te zetten of op te laden kan je het langer volhouden. Het blijft afwegen en rekening houden met je budget want hoe groter de accucapaciteit hoe duurder.

Let op: controleer altijd tot welk percentage de accu’s die je op het oog hebt ontladen kunnen worden. En of hier een maximumaantal keer aan zit. Neem dit mee in je eigen berekening.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals