Accucapaciteit camper bepalen

Zo bereken je de benodigde accucapaciteit voor je (zelfbouw)camper

Home » Camper bouwen » Accucapaciteit camper bepalen

door | 0 Reacties

Om te kunnen bepalen hoeveel accucapaciteit je nodig hebt is het van belang om alle stroomverbruikers in kaart te brengen. Maar dit overzicht is ook noodzakelijk voor het opstellen van een elektra schema en voor het bepalen van de uiteindelijke kabeldiktes. Het klinkt misschien gek om hiermee te starten maar simpel gezegd kan je geen voorbereidingen doen als je niet weet hoeveel er verbruikt gaat worden.

Hopelijk heb je al een beeld van wat je allemaal wilt gebruiken aan elektronische apparaten in je camper. Of dit nu enkel wat lampjes, een telefoon en een waterpomp zijn of dat je juist all-out gaat met een koelkast, ventilatoren, kachel en boiler of zelfs een tv.
Om snel inzicht te krijgen in het aantal ampère dat je nodig hebt stel je een lijst op met daarin alle stroomverbruikers, het gemiddelde verbruik per uur en het verwachte aantal uren dat ze aan staan op een dag.  Een klein voorbeeld van hoe een dergelijke lijst opgebouwd kan worden.

Voorbeeldberekening van stroomverbruikers om accucapaciteit te bepalen

Apparaat Verbruik per uur Gem. uren per dag Benodigde Ah per dag
Verlichting 2 Ah 5 10 Ah
Telefoon laden (2x) 1 Ah 3 3 Ah
Autoradio 4 Ah 6 24 Ah
Waterpomp 6 Ah 0,25 1,5 Ah
Ventilator 3 Ah (max verbruik) 5 15 Ah
12 V koelkast 1,5 Ah (gemiddeld) 24 36 Ah
Laptop laden (2x) 6 Ah 4 24 Ah
    Totaal: 113,5 Ah

Logisch verbruik in de camper bepalen

Uiteraard worden niet alle verbruikers elke dag gebruikt. Zo hoef je niet alle dagen te verwarmen en staan de ventilatoren waarschijnlijk niet exact 5 uur per dag op max vermogen aan. Probeer zelf tot een logische verhouding te komen maar ga niet uit van een minimaal verbruik. Er komen altijd extreme dagen waarop je voorbereid moet zijn. Verstandig is om binnen je stroom set-up uit te gaan van een extreme dag stroomverbruik. Sta je bijvoorbeeld met je camper in de sneeuw zonder dat er stroom wordt bijgeladen en je bent de hele dag binnen, dan moet de accucapaciteit groot genoeg zijn om al het stroomverbruik aan te kunnen.

 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Camper elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline

Wij Reizen In een zelfgebouwde camper

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein zelf omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een fabriekscamper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko. Maar we liepen tegen beperkingen aan.

Daarom begon in 2019 ons zelfbouw project. In acht maanden toverden we een oude brandweerwagen om tot camper. Het is een beest, een 4x4 Mercedes 814, daarom noemen we hem Marcus Brutus. We delen onze research hier zodat ook jij je eigen camper kunt bouwen. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: wanneer je je eigen stroomverbruikers in kaart brengt bekijk dan goed wat het verbruik per apparaat is. Bedenk ook alvast hoe je bijvoorbeeld een laptop oplaadt. Ga je dit middels een 12 volt stekker doen dan zal er minder verlies aan stroom zijn dan wanneer je de laptop middels een omvormer op 220 volt oplaadt. Het omvormen van de spanning kost namelijk ook energie.

Camper accucapaciteit berekenen

Aan de hand van de stroomverbruikers krijg je inzicht in de gewenste accucapaciteit. Stel jezelf vervolgens deze vraag; hoeveel dagen wil je off-grid kunnen staan zonder op te laden? Houdt rekening met slecht weer en dagen waarop zonnepanelen nauwelijks opbrengst leveren. Door de benodigde Ah per dag maal het aantal dagen dat je off-grid wilt kunnen staan te doen kom je tot de benodigde accucapaciteit. Maar let wel op, elk type accu heeft zijn eigen maximale ontlading en hier moet je op bedacht zijn. Wij houden een maximale ontlading van 50% aan bij onze AGM-accu’s, maar we zijn ook voorbeelden tegengekomen waar 70% ontlading mogelijk is. Blijven we rekenen met 50% ontlading dan moet de accucapaciteit een keer verdubbeld worden.

Voorbeeld: met de gegevens uit de tabel hierboven willen we drie dagen doorbrengen zonder bij te laden; 3 x 113,5 Ah = 340,5 ampère-uur dat uit de accu’s onttrokken wordt. Een accucapaciteit van rond de 700 Ah zou bij dit voorbeeld nodig zijn. 700 Ah accucapaciteit is heel veel, het is dus slim om dergelijke dagen bedachtzaam en zuinig om te gaan met het stroomverbruik. Bijvoorbeeld door de radio niet aan te zetten en het gebruik van de laptops en de ventilatoren te minimaliseren. Dit zou de volgende besparing opleveren: (24+12+10) x 3 = 138 Ah. Hierdoor houden we een verbruik van 202,5 Ah over en zakt de benodigde accucapaciteit naar net boven de 400 Ah.

Let op maximaal en gemiddeld verbruik van apparatuur

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van het maximale verbruik, iets wat je niet snel daadwerkelijk verbruikt. De ventilatoren in het voorbeeld verbruiken bijvoorbeeld 0,3 Ah tot 3 Ah afhankelijk van de stand. Maar ook door op sommige momenten bewust iets niet aan te zetten of op te laden kan je het langer volhouden. Het blijft afwegen en rekening houden met je budget want hoe groter de accucapaciteit hoe duurder.

Let op: controleer altijd tot welk percentage de accu’s die je op het oog hebt ontladen kunnen worden. En of hier een maximumaantal keer aan zit. Neem dit mee in je eigen berekening.

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis