Kostenplaatje camper bouwen

De kosten van zelf een camper bouwen in het meest uitgebreide kostenoverzicht!

Geschreven door: Lars

Een belangrijk onderdeel, vaak nog voordat je begint met het hele bouwproces (en zelfs de aanschaf van je voertuig), is natuurlijk wat gaat het allemaal kosten. Ook hier heb je dat zelf in de hand. Sommige mensen zijn nou eenmaal beter in het zoeken naar koopjes of afgedankte materialen. Dit kostenoverzicht is om indicaties te geven van prijzen per onderdeel. Het kan waarschijnlijk goedkoper maar je geeft ook gemakkelijk meer geld uit. We gaan hier niet in op de prijs van de aanschaf van een bus of voertuig zelf, dat is helemaal aan jou om te bepalen. Die prijs is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren. In de regel is het niet raar als je ongeveer de aanschafwaarde van het voertuig nogmaals uitgeeft aan de ombouw tot camper. Maar je kan het ook andersom bekijken, wat wil je allemaal inbouwen. Hoeveel kost dat ongeveer. Hoeveel budget houd je dan nog over voor een kaal voertuig en staat het dan in verhouding?

“Het is zonde om een bus van €1.000 voor €15.000 te vertimmeren, andersom geldt hetzelfde. Al kan je dan natuurlijk altijd verder uitbreiden in een later stadium.”

Gemiddelde kosten isolatie en afwerking met hout

Aangezien de kosten van de inbouw ook sterk afhankelijk zijn van de afmetingen van je bus hebben we voor het gemak de oppervlaktes van zes veel voorkomende lengte- en hoogtematen uiteengezet. We gaan er dan vanuit dat je rondom alles afwerkt met dat type hout of isolatiemateriaal (de totaaloppervlakte). In de praktijk zal dit niet altijd zo zijn. Wat isolatiemateriaal betreft zijn we uitgegaan van de gemiddelde prijs van de meest gangbare materialen; 1m2 X-Treme (10mm) en Armaflex (13mm) welke beide rond de €10,- per vierkante meter liggen.

Kostenoverzicht isolatie en afwerking (hout)

kosten camper bouwen

Tip: hoe je een camper isoleert en welk materiaal voor jou geschikt is lees je in ons blog over camper isoleren.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Ruim bed van 140 bij 198 cm
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Camper isoleren