Camper ramen en dakluiken inbouwen

Tips voor het zelf inbouwen van ramen en dakluiken in je camper

Geschreven door: Lars

Zeker als je gaat voor een serieuzere inbouw dan is een dakraam essentieel. Al helemaal als je met een huisdier reist. Het is namelijk de ideale manier om een camper te ventileren en in warme dagen de hitte eruit te laten. In dat laatste geval is een ingebouwde ventilator geen overbodige luxe. Wil je echt voor geen verrassingen komen te staan en de warmte zo goed mogelijk buiten kunnen houden dan is het slim om twee dakluiken te plaatsen. Waarbij minimaal één luik een ventilator heeft. Het liefst beide, waardoor je één ventilator lucht kan laten binnenhalen, terwijl de ander het wegtrekt.

Let op: een ventilator beperkt helaas wel veel lichtinval. Vooral bij de kleinere uitvoeringen. Wil je juist meer lichtinval van boven? Overweeg dan een permanent ventilerend raam zonder ventilator.

Zijramen hebben ook een toegevoegde waarde. Zowel voor ventilatie als om veel daglicht binnen te laten vallen. De echte speciale camper ramen zijn geïsoleerd, dat maakt ze helaas ook duur. Meestal zijn er uitsneden voor ramen aangegeven in de carrosserie. Overweeg je ramen op andere plekken te plaatsen? Check dan altijd of de stevigheid van de camper niet wordt aangetast.

Let op: in België is het voor sommige modellen (of bouwjaar) niet toegestaan om zelf luiken of ramen te plaatsen. Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. Zoek de actuele regelgeving dus op voordat je begint met zagen.

Gaten zagen voor camper raam of dakluik

Samen met de elektra is dit misschien wel het spannendste onderdeel van de gehele ombouw. Gewoon omdat het mega gek voelt om gaten te zagen in je nieuwe camper. Maar als wij het kunnen dan kan jij het ook!

De meeste ramen en dakluiken worden geleverd met een mal, vaak is deze op de doos waarin hij verpakt zit gedrukt. Met deze mal kan je de locatie van het raam bepalen, zo teken je het gat eenvoudig uit. Kijk niet enkel vanaf buiten naar de locatie, probeer ook vanuit binnen te kijken of je bijvoorbeeld geen dragende of ondersteunende onderdelen doorzaagt.

Klus tip: zit er geen mal bij het raam geleverd? Maak er dan zelf een, het wordt een stuk gemakkelijker als je het raam goed krijgt uitgetekend op het voertuig voordat je begint met zagen.

Gaten maken met een slijptol of decoupeerzaag?

Twee veel gebruikte gereedschappen om gaten in het plaatwerk te maken; een slijptol of decoupeerzaag. De decoupeerzaag klinkt misschien gek, maar is vrij makkelijk in zijn gebruik. Boor met een klein boortje voor, en boor deze daarna met een grotere boor op totdat het gat groot genoeg is dat het zaagje er doorheen past. Je kunt kiezen om of de vier hoeken voor te boren, of een enkel gat in bijvoorbeeld het midden. Zoek daarna de uitgetekende rand op en zaag het raam uit. Zorg er wel voor dat je een speciaal fijn metaalzaagje hebt en zet de zaag niet in een hoge stand. Neem je tijd en pas op dat het plaatwerk niet te veel gaat dansen. Voorkom dit door voldoende tegendruk te geven.

Een slijptol is accuraat en vaak makkelijker om rechte lijnen mee te maken. Kleine bochtjes wordt dan wel weer een stuk lastiger. Een groot nadeel van de slijptol zijn vonken en mogelijk rondvliegende hete deeltjes staal.

Klus tip: plak de te zagen kant af met een brede strook (schilders)tape. Zo kan de decoupeerzaag zonder schade te maken over het plaatwerk glijden. Ga je met de slijptol aan de slag? Ga dan nog een stap verder en dek delen af met doeken of dekens om zo de hete deeltjes staal op te vangen.


Klus tip: klaar met zagen? Werk met een vijl de randjes netjes af totdat je geen oneffenheden meer voelt. Zet de randen in een primer en lak om roest te voorkomen.


Klus tip: gaten maken voor andere doeleinde? Een gatenboor kan de ideale oplossing zijn. Vooral bij het maken van een rond gat voor een afvoer of uitlaat is een gatenboor perfect. Wees voorzichtig, je hebt geen speelruimte voor fouten!

Tekst gaat hieronder verder!
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Het raam frame maken en voorbereiden om te plaatsen

In veel gevallen (zeker bij camper ramen) is het raam bedoeld voor een dikkere wand dan enkel het plaatwerk van het voertuig. Het kan dus zo zijn dat je het plaatwerk dikker moet maken om het frame van het raam goed te kunnen monteren. De makkelijkste manier is om dit met een houten inbouwframe te doen.

De meeste ramen bestaan uit twee delen, een binnen- en een buitenkant. De open ruimte tussen de twee delen moeten worden opgevuld zodat beide delen stevig en waterdicht bevestigd kunnen worden. Hiervoor wordt het houten inbouwframe gebruikt. Je maakt deze eenvoudig op maat door hem strak passend te maken om de buitenkant van het raam. Zodat je het raam er straks doorheen kunt steken.

Als alles klaar staat, en het gemaakte gat tegen roest is beschermd, kan je het houten inbouwframe aan de binnenkant van de bus op zijn plek lijmen. Hiervoor kan je een hout-staal lijm gebruiken waar jij je goed bij voelt. Het aanbod is enorm en daardoor durven wij ons nog geen lijmspecialist te noemen. Eventueel kunnen de randen nog extra beschermd worden met kit welke ook gebruikt wordt om het raam waterdicht te maken. Gebruik lijmklemmen om het frame goed strak op het plaatwerk te drukken en laat vervolgens de lijm uitharden. Gebruik bij het plaatsen van de lijmklemmen aan de buitenkant een stukje bescherming; stukjes hout, een tweede frame of stukken stof.

De ramen of dakluiken inbouwen

Nu het inbouwframe op zijn plek zit en de lijm is uitgehard is het tijd om het raam te plaatsen. De twee delen van het raam bevestig je met schroeven aan elkaar. Om het raam waterdicht te maken kit je de rand, tegen het plaatwerk van je camper, rondom helemaal af. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Sikaflex 710 gebruiken, een rubberachtige kit die wat meer flexibel blijft en UV bestendig is. Of bekijk welke kit door de raamfabrikant wordt aanbevolen.

Druk het buitenste deel stevig aan, zet vervolgens het binnenste deel van het raam op zijn plek en schroef de delen in elkaar vast. Haal de overtollige kit weg (maar niet te veel) en laat de kit goed drogen.

Tip: controleer (als de kit goed droog is) of de ramen ook echt waterdicht geplaatst zijn. Nu kan je namelijk overal nog goed bij en relatief makkelijk het raam of dakluik opnieuw plaatsen. Opnieuw plaatsen? Ja want als een raam eenmaal lekt, dan is het haast niet te doen om deze waterdicht te krijgen zonder het hele raam opnieuw te plaatsen.


Let op: het plaatsen van een dakluik kan bij sommige bussen worden bemoeilijkt doordat het een oneven dak is, er een bolling in zit of er ribbels lopen. Dit maakt het niet onmogelijk om toch een dakluik te plaatsen. Het is dan van belang om de ribbels of oneffenheden goed op te vullen. Lijm bijvoorbeeld kunststof of rubber vulstukken in de lagergelegen delen om één egaal vlak te creëren voor het dakluik.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram