Zeker als je gaat voor een serieuzere inbouw dan is een dakraam essentieel. Al helemaal als je met een huisdier reist. Het is namelijk de ideale manier om een camper te ventileren en in warme dagen de hitte eruit te laten. In dat laatste geval is een ingebouwde ventilator geen overbodige luxe. Wil je echt voor geen verrassingen komen te staan en de warmte zo goed mogelijk buiten kunnen houden dan is het slim om twee dakluiken te plaatsen. Waarbij minimaal één luik een ventilator heeft. Het liefst beide, waardoor je één ventilator lucht kan laten binnenhalen, terwijl de ander het wegtrekt.
Let op: een ventilator beperkt helaas wel veel lichtinval. Vooral bij de kleinere uitvoeringen. Wil je juist meer lichtinval van boven? Overweeg dan een permanent ventilerend raam zonder ventilator.
Zijramen hebben ook een toegevoegde waarde. Zowel voor ventilatie als om veel daglicht binnen te laten vallen. De echte speciale camper ramen zijn geïsoleerd, dat maakt ze helaas ook duur. Meestal zijn er uitsneden voor ramen aangegeven in de carrosserie. Overweeg je ramen op andere plekken te plaatsen? Check dan altijd of de stevigheid van de camper niet wordt aangetast.
Let op: in België is het voor sommige modellen (of bouwjaar) niet toegestaan om zelf luiken of ramen te plaatsen. Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. Zoek de actuele regelgeving dus op voordat je begint met zagen.
Samen met de elektra is dit misschien wel het spannendste onderdeel van de gehele ombouw. Gewoon omdat het mega gek voelt om gaten te zagen in je nieuwe camper. Maar als wij het kunnen dan kan jij het ook!
De meeste ramen en dakluiken worden geleverd met een mal, vaak is deze op de doos waarin hij verpakt zit gedrukt. Met deze mal kan je de locatie van het raam bepalen, zo teken je het gat eenvoudig uit. Kijk niet enkel vanaf buiten naar de locatie, probeer ook vanuit binnen te kijken of je bijvoorbeeld geen dragende of ondersteunende onderdelen doorzaagt.
Klus tip: zit er geen mal bij het raam geleverd? Maak er dan zelf een, het wordt een stuk gemakkelijker als je het raam goed krijgt uitgetekend op het voertuig voordat je begint met zagen.
Twee veel gebruikte gereedschappen om gaten in het plaatwerk te maken; een slijptol of decoupeerzaag. De decoupeerzaag klinkt misschien gek, maar is vrij makkelijk in zijn gebruik. Boor met een klein boortje voor, en boor deze daarna met een grotere boor op totdat het gat groot genoeg is dat het zaagje er doorheen past. Je kunt kiezen om of de vier hoeken voor te boren, of een enkel gat in bijvoorbeeld het midden. Zoek daarna de uitgetekende rand op en zaag het raam uit. Zorg er wel voor dat je een speciaal fijn metaalzaagje hebt en zet de zaag niet in een hoge stand. Neem je tijd en pas op dat het plaatwerk niet te veel gaat dansen. Voorkom dit door voldoende tegendruk te geven.
Een slijptol is accuraat en vaak makkelijker om rechte lijnen mee te maken. Kleine bochtjes wordt dan wel weer een stuk lastiger. Een groot nadeel van de slijptol zijn vonken en mogelijk rondvliegende hete deeltjes staal.
Klus tip: plak de te zagen kant af met een brede strook (schilders)tape. Zo kan de decoupeerzaag zonder schade te maken over het plaatwerk glijden. Ga je met de slijptol aan de slag? Ga dan nog een stap verder en dek delen af met doeken of dekens om zo de hete deeltjes staal op te vangen.
Klus tip: klaar met zagen? Werk met een vijl de randjes netjes af totdat je geen oneffenheden meer voelt. Zet de randen in een primer en lak om roest te voorkomen.
Klus tip: gaten maken voor andere doeleinde? Een gatenboor kan de ideale oplossing zijn. Vooral bij het maken van een rond gat voor een afvoer of uitlaat is een gatenboor perfect. Wees voorzichtig, je hebt geen speelruimte voor fouten!