Camper ramen en dakluiken inbouwen

Tips voor het zelf inbouwen van ramen en dakluiken in je camper

Geschreven door: Lars

Zeker als je gaat voor een serieuzere inbouw dan is een dakraam essentieel. Al helemaal als je met een huisdier reist. Het is namelijk de ideale manier om een camper te ventileren en in warme dagen de hitte eruit te laten. In dat laatste geval is een ingebouwde ventilator geen overbodige luxe. Wil je echt voor geen verrassingen komen te staan en de warmte zo goed mogelijk buiten kunnen houden dan is het slim om twee dakluiken te plaatsen. Waarbij minimaal één luik een ventilator heeft. Het liefst beide, waardoor je één ventilator lucht kan laten binnenhalen, terwijl de ander het wegtrekt.

Let op: een ventilator beperkt helaas wel veel lichtinval. Vooral bij de kleinere uitvoeringen. Wil je juist meer lichtinval van boven? Overweeg dan een permanent ventilerend raam zonder ventilator.

Zijramen hebben ook een toegevoegde waarde. Zowel voor ventilatie als om veel daglicht binnen te laten vallen. De echte speciale camper ramen zijn geïsoleerd, dat maakt ze helaas ook duur. Meestal zijn er uitsneden voor ramen aangegeven in de carrosserie. Overweeg je ramen op andere plekken te plaatsen? Check dan altijd of de stevigheid van de camper niet wordt aangetast.

Let op: in België is het voor sommige modellen (of bouwjaar) niet toegestaan om zelf luiken of ramen te plaatsen. Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. Zoek de actuele regelgeving dus op voordat je begint met zagen.

Gaten zagen voor camper raam of dakluik

Samen met de elektra is dit misschien wel het spannendste onderdeel van de gehele ombouw. Gewoon omdat het mega gek voelt om gaten te zagen in je nieuwe camper. Maar als wij het kunnen dan kan jij het ook!

De meeste ramen en dakluiken worden geleverd met een mal, vaak is deze op de doos waarin hij verpakt zit gedrukt. Met deze mal kan je de locatie van het raam bepalen, zo teken je het gat eenvoudig uit. Kijk niet enkel vanaf buiten naar de locatie, probeer ook vanuit binnen te kijken of je bijvoorbeeld geen dragende of ondersteunende onderdelen doorzaagt.

Klus tip: zit er geen mal bij het raam geleverd? Maak er dan zelf een, het wordt een stuk gemakkelijker als je het raam goed krijgt uitgetekend op het voertuig voordat je begint met zagen.

Gaten maken met een slijptol of decoupeerzaag?

Twee veel gebruikte gereedschappen om gaten in het plaatwerk te maken; een slijptol of decoupeerzaag. De decoupeerzaag klinkt misschien gek, maar is vrij makkelijk in zijn gebruik. Boor met een klein boortje voor, en boor deze daarna met een grotere boor op totdat het gat groot genoeg is dat het zaagje er doorheen past. Je kunt kiezen om of de vier hoeken voor te boren, of een enkel gat in bijvoorbeeld het midden. Zoek daarna de uitgetekende rand op en zaag het raam uit. Zorg er wel voor dat je een speciaal fijn metaalzaagje hebt en zet de zaag niet in een hoge stand. Neem je tijd en pas op dat het plaatwerk niet te veel gaat dansen. Voorkom dit door voldoende tegendruk te geven.

Een slijptol is accuraat en vaak makkelijker om rechte lijnen mee te maken. Kleine bochtjes wordt dan wel weer een stuk lastiger. Een groot nadeel van de slijptol zijn vonken en mogelijk rondvliegende hete deeltjes staal.

Klus tip: plak de te zagen kant af met een brede strook (schilders)tape. Zo kan de decoupeerzaag zonder schade te maken over het plaatwerk glijden. Ga je met de slijptol aan de slag? Ga dan nog een stap verder en dek delen af met doeken of dekens om zo de hete deeltjes staal op te vangen.


Klus tip: klaar met zagen? Werk met een vijl de randjes netjes af totdat je geen oneffenheden meer voelt. Zet de randen in een primer en lak om roest te voorkomen.


Klus tip: gaten maken voor andere doeleinde? Een gatenboor kan de ideale oplossing zijn. Vooral bij het maken van een rond gat voor een afvoer of uitlaat is een gatenboor perfect. Wees voorzichtig, je hebt geen speelruimte voor fouten!

Lees hieronder verder!
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
boek camper bouwen

Het raam frame maken en voorbereiden om te plaatsen

In veel gevallen (zeker bij camper ramen) is het raam bedoeld voor een dikkere wand dan enkel het plaatwerk van het voertuig. Het kan dus zo zijn dat je het plaatwerk dikker moet maken om het frame van het raam goed te kunnen monteren. De makkelijkste manier is om dit met een houten inbouwframe te doen.

De meeste ramen bestaan uit twee delen, een binnen- en een buitenkant. De open ruimte tussen de twee delen moeten worden opgevuld zodat beide delen stevig en waterdicht bevestigd kunnen worden. Hiervoor wordt het houten inbouwframe gebruikt. Je maakt deze eenvoudig op maat door hem strak passend te maken om de buitenkant van het raam. Zodat je het raam er straks doorheen kunt steken.

Als alles klaar staat, en het gemaakte gat tegen roest is beschermd, kan je het houten inbouwframe aan de binnenkant van de bus op zijn plek lijmen. Hiervoor kan je een hout-staal lijm gebruiken waar jij je goed bij voelt. Het aanbod is enorm en daardoor durven wij ons nog geen lijmspecialist te noemen. Eventueel kunnen de randen nog extra beschermd worden met kit welke ook gebruikt wordt om het raam waterdicht te maken. Gebruik lijmklemmen om het frame goed strak op het plaatwerk te drukken en laat vervolgens de lijm uitharden. Gebruik bij het plaatsen van de lijmklemmen aan de buitenkant een stukje bescherming; stukjes hout, een tweede frame of stukken stof.

De ramen of dakluiken inbouwen

Nu het inbouwframe op zijn plek zit en de lijm is uitgehard is het tijd om het raam te plaatsen. De twee delen van het raam bevestig je met schroeven aan elkaar. Om het raam waterdicht te maken kit je de rand, tegen het plaatwerk van je camper, rondom helemaal af. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Sikaflex 710 gebruiken, een rubberachtige kit die wat meer flexibel blijft en UV bestendig is. Of bekijk welke kit door de raamfabrikant wordt aanbevolen.

Druk het buitenste deel stevig aan, zet vervolgens het binnenste deel van het raam op zijn plek en schroef de delen in elkaar vast. Haal de overtollige kit weg (maar niet te veel) en laat de kit goed drogen.

Tip: controleer (als de kit goed droog is) of de ramen ook echt waterdicht geplaatst zijn. Nu kan je namelijk overal nog goed bij en relatief makkelijk het raam of dakluik opnieuw plaatsen. Opnieuw plaatsen? Ja want als een raam eenmaal lekt, dan is het haast niet te doen om deze waterdicht te krijgen zonder het hele raam opnieuw te plaatsen.


Let op: het plaatsen van een dakluik kan bij sommige bussen worden bemoeilijkt doordat het een oneven dak is, er een bolling in zit of er ribbels lopen. Dit maakt het niet onmogelijk om toch een dakluik te plaatsen. Het is dan van belang om de ribbels of oneffenheden goed op te vullen. Lijm bijvoorbeeld kunststof of rubber vulstukken in de lagergelegen delen om één egaal vlak te creëren voor het dakluik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram