Camper ramen en dakluiken inbouwen

Tips voor het zelf inbouwen van ramen en dakluiken in je camper

Geschreven door: Lars

Zeker als je gaat voor een serieuzere inbouw dan is een dakraam essentieel. Al helemaal als je met een huisdier reist. Het is namelijk de ideale manier om een camper te ventileren en in warme dagen de hitte eruit te laten. In dat laatste geval is een ingebouwde ventilator geen overbodige luxe. Wil je echt voor geen verrassingen komen te staan en de warmte zo goed mogelijk buiten kunnen houden dan is het slim om twee dakluiken te plaatsen. Waarbij minimaal één luik een ventilator heeft. Het liefst beide, waardoor je één ventilator lucht kan laten binnenhalen, terwijl de ander het wegtrekt.

Let op: een ventilator beperkt helaas wel veel lichtinval. Vooral bij de kleinere uitvoeringen. Wil je juist meer lichtinval van boven? Overweeg dan een permanent ventilerend raam zonder ventilator.

Zijramen hebben ook een toegevoegde waarde. Zowel voor ventilatie als om veel daglicht binnen te laten vallen. De echte speciale camper ramen zijn geïsoleerd, dat maakt ze helaas ook duur. Meestal zijn er uitsneden voor ramen aangegeven in de carrosserie. Overweeg je ramen op andere plekken te plaatsen? Check dan altijd of de stevigheid van de camper niet wordt aangetast.

Let op: in België is het voor sommige modellen (of bouwjaar) niet toegestaan om zelf luiken of ramen te plaatsen. Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. Zoek de actuele regelgeving dus op voordat je begint met zagen.

Gaten zagen voor camper raam of dakluik

Samen met de elektra is dit misschien wel het spannendste onderdeel van de gehele ombouw. Gewoon omdat het mega gek voelt om gaten te zagen in je nieuwe camper. Maar als wij het kunnen dan kan jij het ook!

De meeste ramen en dakluiken worden geleverd met een mal, vaak is deze op de doos waarin hij verpakt zit gedrukt. Met deze mal kan je de locatie van het raam bepalen, zo teken je het gat eenvoudig uit. Kijk niet enkel vanaf buiten naar de locatie, probeer ook