Laadvermogen bij camper bouwen, hoe zwaar is een inbouw?
Voorkom dat je te zwaar rondrijdt, check het laadvermogen
Superbelangrijk bij het aanschaffen van een bus die je wilt ombouwen tot camper; het laadvermogen. Maar ook als je een normale camper gaat kopen is het goed om altijd het laadvermogen te controleren. Check daarom altijd het technische max. massa van het voertuig. Hoewel je met je B-rijbewijs voertuigen tot 3.500 kilogram mag rijden, wil het niet zeggen dat elke auto of bus ook 3.500 kilogram mag wegen. Elk voertuig heeft een door de fabrikant vastgesteld technische maximum massa. Dit heeft onder andere te maken met bijvoorbeeld de remmen, de ophanging of de assen. Hoewel jij dus volgens de wet tot 3.500 kilogram mag rijden, heeft de fabrikant aangegeven dat zijn auto niet meer veilig is als je boven deze technische max. massa uitkomt. Er zijn manieren om deze max. massa te verhogen (of te verlagen), maar dat is afhankelijk per merk en type voertuig dus dat zullen we hier niet bespreken.
Technische max. massa wat is dat?
De technische max. massa is relevant omdat het inzicht geeft in hoeveel speelruimte je hebt voor zowel de ombouw maar ook wat je nog mag vervoeren. Als je het massa ledig voertuig aftrekt van de technische max. massa dan hou je de speelruimte over die je hebt voor de inbouw en bagage. Dus technische max. massa – massa ledig voertuig = laadvermogen = kilogram voor inbouw + bagage. De RDW hanteert daarnaast nog een andere term, massarijklaar. Hiervoor tellen ze 100 kilogram bij de technische max. massa op. Dit omdat je pas rijklaar bent als er brandstof in de tank zit en een bestuurder achter het stuur.
Je bent natuurlijk niet beperkt tot een bus of camper met een maximale technische max. massa van 3.500 kilogram. Je kunt natuurlijk ook voor een zwaarder voertuig kiezen. Denk aan een bus of bakwagen die tot 7,5 ton beladen mag zijn. Dit geeft veel ruimte met inbouwen maar je dient wel een ander rijbewijs te halen; het C1- of camperrijbewijs. Ook is het niet gek dat het verbruik hoger ligt en je bij de verzekering en wegenbelasting meer moet betalen. Je vormt met een zwaardere bus meer risico.
“Door de standaard 4×4 uitvoering en het vrachtwagenonderstel, waar de carrosserie van Brutus op is gebouwd, is hij een zware jongen. Officieel is de technische max. massa 8 ton. Wij hebben ons C1-rijbewijs gehaald en kunnen Brutus tot 7,5 ton beladen.”
Wij Reizen In een zelfgebouwde camper
Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein zelf omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een fabriekscamper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko. Maar we liepen tegen beperkingen aan.
Daarom begon in 2019 ons zelfbouw project. In acht maanden toverden we een oude brandweerwagen om tot camper. Het is een beest, een 4x4 Mercedes 814, daarom noemen we hem Marcus Brutus. We delen onze research hier zodat ook jij je eigen camper kunt bouwen. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wat weegt een camper inbouw?
Hoeveel speelruimte je nodig hebt voor je camper inbouw hangt uiteraard helemaal van jezelf af. Van het aantal personen dat je wilt vervoeren maar ook de manier van inbouwen. Een gemiddelde inbouw lijkt te liggen tussen de 600–800 kilogram. Dit is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren, van het type hout tot alle elementen die je inbouwt. Zo kunnen accu’s veel gewicht toevoegen maar ook met een boiler, koelkast of fornuis loopt het gewicht op. Het is geen overbodige luxe om een overzicht bij te houden met het gewicht van alle elementen die je gaat inbouwen.
Tip: Geloof niet altijd wat er op het kenteken staat, de (toekomstige) camper zelf op een weegbrug zetten geeft het beste inzicht in de speelruimte die je hebt. Bekijk ook onze checklist voor de aanschaf van een (toekomstige) camper.
Naast de inbouw moet je ook nog voldoende laadvermogen overhouden voor alle bagage. Hier worden de inzittende in meegeteld. Enkele voorbeelden van redelijk standaardgewichten;
- Gemiddeld 75 kilogram per persoon.
- 50-100 kilogram schoonwater (1 liter water = 1 kilogram).
- 40-80 kilogram vuilwater.
- 15 kilogram per fiets.
- 20-40 kilogram eten en drinken.
- 50-150 kilogram aan accessoires, kleding en extra’s.
- 20-75 kilogram per accu.
- 8-20 kilogram gasfles.
Hoeveel laadvermogen heb je minimaal nodig in een (toekomstige) camper
Als je een beetje laadvermogen over wilt houden zou je ook hier 600 kilogram voor moeten reserveren. Ga je voor een gemiddelde inbouw, dan zou een bus minimaal 1.200 kilogram laadvermogen moeten hebben. Maar zeker hier geldt, hoe meer hoe beter.
“Campers staan erom bekend dat ze te zwaarbeladen rondrijden. Een groot deel lijkt dit te doen. Maar dat betekent niet dat het daarom acceptabel is. Er staan hoge boetes op overbeladen rondrijden en in het geval van een ongeluk kan het problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij. Fabriekscampers houden soms maar 300 kilogram laadvermogen over, waardoor je praktisch gezien geen bagage mee zou kunnen nemen. Onze fabriekscamper had 600 kilogram laadvermogen en dat was net genoeg. We moesten bewust zijn van wat we wel en niet meenamen. Met Brutus (technische max. massa 7.500 kilogram) zijn die zorgen verleden tijd. Vol beladen hebben we nog steeds 1.500 kilogram laadvermogen over.”

0 reacties