Laadvermogen bij camper bouwen, hoe zwaar is een inbouw?

Voorkom dat je te zwaar rondrijdt, check het laadvermogen

Geschreven door: Lars

Superbelangrijk bij het aanschaffen van een bus die je wilt ombouwen tot camper; het laadvermogen. Maar ook als je een normale camper gaat kopen is het goed om altijd het laadvermogen te controleren. Check daarom altijd het technische max. massa van het voertuig. Hoewel je met je B-rijbewijs voertuigen tot 3.500 kilogram mag rijden, wil het niet zeggen dat elke auto of bus ook 3.500 kilogram mag wegen. Elk voertuig heeft een door de fabrikant vastgesteld technische maximum massa. Dit heeft onder andere te maken met bijvoorbeeld de remmen, de ophanging of de assen. Hoewel jij dus volgens de wet tot 3.500 kilogram mag rijden, heeft de fabrikant aangegeven dat zijn auto niet meer veilig is als je boven deze technische max. massa uitkomt. Er zijn manieren om deze max. massa te verhogen (of te verlagen), maar dat is afhankelijk per merk en type voertuig dus dat zullen we hier niet bespreken.

Technische max. massa wat is dat?

De technische max. massa is relevant omdat het inzicht geeft in hoeveel speelruimte je hebt voor zowel de ombouw maar ook wat je nog mag vervoeren. Als je het massa ledig voertuig aftrekt van de technische max. massa dan hou je de speelruimte over die je hebt voor de inbouw en bagage. Dus technische max. massa - massa ledig voertuig = laadvermogen = kilogram voor inbouw + bagage. De RDW hanteert daarnaast nog een andere term, massarijklaar. Hiervoor tellen ze 100 kilogram bij de technische max. massa op. Dit omdat je pas rijklaar bent als er brandstof in de tank zit en een bestuurder achter het stuur.

Je bent natuurlijk niet beperkt tot een bus of camper met een maximale technische max. massa van 3.500 kilogram. Je kunt natuurlijk ook voor een zwaarder voertuig kiezen. Denk aan een bus of bakwagen die tot 7,5 ton beladen mag zijn. Dit geeft veel ruimte met inbouwen maar je dient wel een ander rijbewijs te halen; het C1- of camperrijbewijs. Ook is het niet gek dat het verbruik hoger ligt en je bij de verzekering en wegenbelasting meer moet betalen. Je vormt met een zwaardere bus meer risico.

“Door de standaard 4x4 uitvoering en het vrachtwagenonderstel, waar de carrosserie van Brutus op is gebouwd, is hij een zware jongen. Officieel is de technische max. massa 8 ton. Wij hebben ons C1-rijbewijs gehaald en kunnen Brutus tot 7,5 ton beladen.”

Tekst gaat hieronder verder!
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Wat weegt een camper inbouw?

Hoeveel speelruimte je nodig hebt voor je camper inbouw hangt uiteraard helemaal van jezelf af. Van het aantal personen dat je wilt vervoeren maar ook de manier van inbouwen. Een gemiddelde inbouw lijkt te liggen tussen de 600–800 kilogram. Dit is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren, van het type hout tot alle elementen die je inbouwt. Zo kunnen accu’s veel gewicht toevoegen maar ook met een boiler, koelkast of fornuis loopt het gewicht op. Het is geen overbodige luxe om een overzicht bij te houden met het gewicht van alle elementen die je gaat inbouwen.

Tip: Geloof niet altijd wat er op het kenteken staat, de (toekomstige) camper zelf op een weegbrug zetten geeft het beste inzicht in de speelruimte die je hebt. Bekijk ook onze checklist voor de aanschaf van een (toekomstige) camper.

Naast de inbouw moet je ook nog voldoende laadvermogen overhouden voor alle bagage. Hier worden de inzittende in meegeteld. Enkele voorbeelden van redelijk standaardgewichten;

  • Gemiddeld 75 kilogram per persoon.
  • 50-100 kilogram schoonwater (1 liter water = 1 kilogram).
  • 40-80 kilogram vuilwater.
  • 15 kilogram per fiets.
  • 20-40 kilogram eten en drinken.
  • 50-150 kilogram aan accessoires, kleding en extra’s.
  • 20-75 kilogram per accu.
  • 8-20 kilogram gasfles.

Hoeveel laadvermogen heb je minimaal nodig in een (toekomstige) camper

Als je een beetje laadvermogen over wilt houden zou je ook hier 600 kilogram voor moeten reserveren. Ga je voor een gemiddelde inbouw, dan zou een bus minimaal 1.200 kilogram laadvermogen moeten hebben. Maar zeker hier geldt, hoe meer hoe beter.

“Campers staan erom bekend dat ze te zwaarbeladen rondrijden. Een groot deel lijkt dit te doen. Maar dat betekent niet dat het daarom acceptabel is. Er staan hoge boetes op overbeladen rondrijden en in het geval van een ongeluk kan het problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij. Fabriekscampers houden soms maar 300 kilogram laadvermogen over, waardoor je praktisch gezien geen bagage mee zou kunnen nemen. Onze fabriekscamper had 600 kilogram laadvermogen en dat was net genoeg. We moesten bewust zijn van wat we wel en niet meenamen. Met Brutus (technische max. massa 7.500 kilogram) zijn die zorgen verleden tijd. Vol beladen hebben we nog steeds 1.500 kilogram laadvermogen over.”

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram