Laadvermogen bij camper bouwen, hoe zwaar is een inbouw?

Voorkom dat je te zwaar rondrijdt, check het laadvermogen

Geschreven door: Lars

Superbelangrijk bij het aanschaffen van een bus die je wilt ombouwen tot camper; het laadvermogen. Maar ook als je een normale camper gaat kopen is het goed om altijd het laadvermogen te controleren. Check daarom altijd het technische max. massa van het voertuig. Hoewel je met je B-rijbewijs voertuigen tot 3.500 kilogram mag rijden, wil het niet zeggen dat elke auto of bus ook 3.500 kilogram mag wegen. Elk voertuig heeft een door de fabrikant vastgesteld technische maximum massa. Dit heeft onder andere te maken met bijvoorbeeld de remmen, de ophanging of de assen. Hoewel jij dus volgens de wet tot 3.500 kilogram mag rijden, heeft de fabrikant aangegeven dat zijn auto niet meer veilig is als je boven deze technische max. massa uitkomt. Er zijn manieren om deze max. massa te verhogen (of te verlagen), maar dat is afhankelijk per merk en type voertuig dus dat zullen we hier niet bespreken.

Technische max. massa wat is dat?

De technische max. massa is relevant omdat het inzicht geeft in hoeveel speelruimte je hebt voor zowel de ombouw maar ook wat je nog mag vervoeren. Als je het massa ledig voertuig aftrekt van de technische max. massa dan hou je de speelruimte over die je hebt voor de inbouw en bagage. Dus technische max. massa - massa ledig voertuig = laadvermogen = kilogram voor inbouw + bagage. De RDW hanteert daarnaast nog een andere term, massarijklaar. Hiervoor tellen ze 100 kilogram bij de technische max. massa op. Dit omdat je pas rijklaar bent als er brandstof in de tank zit en een bestuurder achter het stuur.

Je bent natuurlijk niet beperkt tot een bus of camper met een maximale technische max. massa van 3.500 kilogram. Je kunt natuurlijk ook voor een zwaarder voertuig kiezen. Denk aan een bus of bakwagen die tot 7,5 ton beladen mag zijn. Dit geeft veel ruimte met inbouwen maar je dient wel een ander rijbewijs te halen; het C1- of camperrijbewijs. Ook is het niet gek dat het verbruik hoger ligt en je bij de verzekering en wegenbelasting meer moet betalen. Je vormt met een zwaardere bus meer risico.

“Door de standaard 4x4 uitvoering en het vrachtwagenonderstel, waar de carrosserie van Brutus op is gebouwd, is hij een zware jongen. Officieel is de technische max. massa 8 ton. Wij hebben ons C1-rijbewijs gehaald en kunnen Brutus tot 7,5 ton beladen.”