BPM betalen na ombouw tot camper

Bekijk en bereken of en hoeveel bpm je moet betalen

Geschreven door: Lars

Het aanvragen van het kwarttarief voor campers is leuk, bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) betalen nadat je een zakelijk gereden bus hebt omgebouwd tot camper wat minder. Gelukkig hoeft het niet in alle gevallen. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden voordat je de toekomstige camper aanschaft. Bedrijfswagens zijn namelijk vrijgesteld van bpm. Na de keuring tot camper bij het RDW wordt deze nu een personenauto (voor particulier gebruik) en dan moet de bpm alsnog betaald worden. Er zijn gelukkig uitzonderingen, maar de aanvraag dient altijd gedaan te worden wanneer een bus vanuit zakelijke registratie naar privé gaat.

Tip: Zit je nog in de voorbereiding en heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Nog veel meer informatie over zelfbouw campers? Van a tot z hebben we alles uitgewerkt. Spit door onze blogberichten of koop ons eBook; Je eigen camper inbouwen!

Waarom betalen we eigenlijk bpm? Zakelijke rijders hoeven deze belasting bij aanschaf van het voertuig niet te voldoen. Zie het als een korting voor bedrijven en zodra de bus wordt overgezet naar een particulier, moet de nieuwe eigenaar de bpm alsnog betalen. Daarom is dit dus een eenmalige belasting. Bekijk meer over het afdragen van bpm op de website van de Belastingdienst.

Wanneer moet je bpm betalen voor een camper?

Als er een voormalige bedrijfsauto (dus zakelijk gereden voertuig) wordt gekocht dan moet hier in sommige gevallen nog bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) over worden betaald. Maar ook als je een (toekomstige) camper uit het buitenland importeert moet je bpm betalen. Controleer dit goed voordat je de aanschaf doet, want dit kan oplopen tot een aardig bedrag (maximaal 37,7% van de originele verkoopprijs zonder btw + €273,-). Als de bpm al een keer is voldaan, doordat er van een particulier wordt gekocht, dan hoef je deze niet opnieuw af te dragen. Dit is dan gedaan en hoeft maar één keer. Als je niet zeker weet of de bpm al is voldaan dan kun je dit navragen bij de Belastingdienst.

Er zijn enkele uitzonderingen. Zo is er geen bpm-betaling nodig voor oudere voertuigen (ouder dan 18 jaar), de berekening komt namelijk net voor de 18 jaar uit op een afschrijvingspercentage van 100%. Maar ook voor nieuwe bussen met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer hoef je geen bpm te betalen.

Let op: ook al is het voertuig 18 jaar of ouder, zodra het voertuig nog op een zakelijk kenteken staat en je dit bij het RDW om laat zetten naar privé, moet er toch bpm-aangifte worden gedaan. Ondanks dat je niets hoeft te betalen.

Bpm berekenen camper

Bpm betaal je bij het op naam zetten van het kenteken of als de bus is gekeurd tot personenauto. Dit laatste gebeurt tijdens het registreren als camper of kampeerauto zoals de belastingdienst het noemt. De af te dragen bpm is 37,7% van de originele netto-catalogusprijs (de verkoopadviesprijs zonder btw). Dus niet van de aankoopprijs, maar de nieuwwaarde van het voertuig. Dieselvoertuigen betalen nog eens €273,- extra, terwijl niet-dieselvoertuigen juist een korting krijgen van € 1.283,-. Schrik nog niet, want gelukkig is dit nog enkel het begin van de berekening. Het tijdstip waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen is namelijk van belang. Zo wordt de bpm goedkoper voor oudere voertuigen. Dit gaat middels een afschrijvingspercentage van de auto af te lezen in de forfaitaire tabel. Die staat hieronder ook vermeld, net als een paar rekenvoorbeelden.

Let op: op de website van de Belastingdienst staat vermeld dat je na vijf jaar al geen bpm meer hoeft te betalen voor bestelauto’s. Dit is echter alleen als het ook een bestelauto blijft. Aangezien een camper/kampeerauto na de inbouw niet meer voldoet aan de gestelde eisen voor een bestelauto gaat deze uitzondering helaas niet op.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Fortaitaire tabel

bpm berekenen camper

Zoals in de forfaitaire tabel te zien is, betaal je voor nieuwe voertuigen de volle mep. Maar daarna loopt de korting snel op. We zetten een aantal voorbeelden van bpm-berekeningen op rijtje.

Rekenvoorbeeld te betalen bpm na camper ombouw (of import)

In de onderstaande tabel vind je verschillende berekeningen voor een bus met een originele verkoopprijs zonder btw van €30.000,-. We beginnen met de dieseluitvoering van verschillende leeftijden en daarna de niet-dieseluitvoering. Het grote verschil is terug te zien in de kolom: Korting ingebruikname. Aangezien de gekozen ingebruikname niet standaard in de forfaitaire tabel staat mogen we er per extra maand (telkens zes maanden) een extra percentage bij optellen (laatste kolom in de forfaitaire tabel). We sluiten af met de uiteindelijk te betalen bpm.

Cataloguswaarde achterhalen: tijdens de bpm-aangifte moet je zelf de netto-cataloguswaarde onderbouwen (met bewijs). Dit is niet altijd makkelijk en kan voor oudere auto’s lastig zijn. Probeer altijd de voor jou meest gunstige (laagste netto-cataloguswaarde) te gebruiken. Bij nieuwere auto’s bespaar je hier snel op. Heb je een oude bakwagen o.i.d. dan kun je de prijs van de basisauto gebruiken. Heb je geen idee wat de cataloguswaarde van je bus (of al omgebouwde camper) is dan kan deze website uitkomst bieden. Ze berekenen ook direct hoeveel bpm je nog moet betalen. Zo hoef je zelf niet meer te gaan rekenen!

Rekenvoorbeeld camper bpm nieuwprijs €30.000,-

Is de tabel niet goed leesbaar op je telefoon? Draai hem naar landscape modus.

camper bpm berekenen voorbeeld
*voor het gemak hebben we afgerond. Zo blijft de tabel overzichtelijker.

Zo moet je bpm-aangifte doen

Je dient zelf een bpm-aangifte te doen. Hiervoor moet je eerst langs een RDW-keuringsstation om de (toekomstig) camper te identificeren (bij import) of om te keuren tot camper. Het RDW geeft vervolgens de aanpassing van het kenteken door aan de Belastingdienst. Vervolgens doe je via het formulier ‘Aangifte/melding/opgaaf bpm‘ de aangifte. Dit moet ook gebeuren als het bpm-bedrag €0,- is. Om door de RDW als camper gekeurd te worden moet ook aan enkele voorwaarden voldaan worden. Gek genoeg verschillen deze enigszins van de Belastingdienst.

Let op: Zodra de bus geregistreerd staat als camper, dan volstaat een normale autoverzekering niet meer. Je bent dan verplicht om een camperverzekering af te sluiten. Ons advies is om sowieso voor een beperkt cascoverzekering te kiezen. Je bent dan namelijk ook voor schade aan je eigen camper verzekerd. Bijvoorbeeld als er brand door kortsluiting ontstaat of als er een tak op je dak valt door een storm. Wij adviseren de camperverzekering van de NKC.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

22 comments on “BPM betalen na ombouw tot camper”

  1. Hallo, ik wil een bedrijfsbus uit Duitsland importeren en na import ombouwen naar een camper. Als ik het goed begrijp moet ik dan vooralsnog de bpm gaan betalen? Mvg Jeroen

    1. Hey Jeroen, je betaald bij import bij mijn weten altijd bpm. Hierbij maakt het niet uit of het een bedrijfsbus (bestelwagen) of personenauto is. De bpm bij import is op dezelfde manier te berekenen als hierboven staat vermeld. Dus ook bij import heeft de leeftijd (ingebruikname) van het voertuig effect op de te betalen bpm. Succes met de import en bouw!

  2. Maakt het wat betreft de te betalen BPM uit of ik eerst op mijn naam laat zetten vanuit zakelijk of pas na de keuring tot camper aangifte doe?

    1. Bij ons weten maakt dit niet uit. Zelf hebben wij de bpm aangifte gedaan nadat deze als camper was gekeurd, omdat hij dan anders op kenteken komt te staan (personenwagen). Je zou dit eventueel ook voor de camper bouw kunnen doen, maar dan moet je hem volgens mij dubbel laten keuren. Daarom dat na de camperkeuring het meest logische moment is. Wat betreft de te betalen bpm verschilt het niets, aangezien dit over het basis voertuig gaat en er met de catalogus waarde van het moment van ingebruikname van het voertuig wordt gerekend.

  3. dag redactie

    ik heb een vw transporter diesel TDI uit 2004 gekocht van een ondernemer en het is feitelijk nu een camper. zo is ie ook geheel ingericht.
    ik laat hem 26 juli keuren bij RDW
    dat BPM gedoe schrikt ik toch wat van , hoeveel kan dat zo ongeveer zijn?

    1. Hey Joop,
      Door de leeftijd van de bus hoeft er volgens mijn snelle berekening geen bpm betaald te worden. Dit kan nog iets verschillen met de daadwerkelijke ingebruikname, maar uitgaande van 19 jaar dan kan je uit de forfaitaire tabel opmaken dat je de korting krijgt van 9 jaar en 6 maanden (92%) + 0,08% voor elke extra maand (wederom 9 jaar en 6 maanden: 9,5*12=114 maanden). Bovenop de 92% korting krijg je dus nog 9,12% korting (114*0,08) waardoor je boven de 100% korting uitkomt en geen bpm hoeft te betalen. Let wel, je moet wel nog de bpm-aangifte doen! Maar je hoeft dan waarschijnlijk niets te betalen.

    1. In de meeste gevallen niet (99,8%), aangezien campers praktisch altijd privé worden gereden. De BPM hoeft enkel betaald te worden als de auto, bus of camper zakelijk is gereden en er nog geen BPM over is betaald. BPM is eenmalig dus hoeft maar door één (vorige) eigenaar te zijn betaald om het nooit meer een issue te laten zijn.

  4. Ik heb mijn TRANSPORTER (jaartal 2001) al meer dan 2 jaar, ik heb nog geen BPM aangifte gedaan. Einde van deze maand gaat de bus naar de RDW voor een camper keuring, ik kan dus daarna een BPM aangifte doen?

    PATRICK

    1. Ha Patrick,
      Hoe staat deze nu dan op kenteken? Nog zakelijk / grijskenteken? Bij mijn weten kan je een bpm aangifte doen zodra je van zakelijk naar privé gereden gaat. De camperkeuring is daar inderdaad een mooi moment voor omdat hij dan zeker naar privé gaat aangezien een camper als personen auto wordt gezien. Dus inderdaad daarna bpm aangiften doen en dan genieten van je nieuwe camper! Veel plezier.

  5. Sorry maar ik kom er nog steeds niet uit. Ik ben zooooo slecht met % berekenen.
    stel ik koop bestelbus 07-11-2013 met catalogus waarde 60196 destijds... wat zou dan de bpm zijn?
    ik hoop dat je even een berekening kan geven hoe je dit doet.
    In tabel bv 5 jaar: hoe komt je aan die 5744?

    groet,
    pascal

    1. Hey Pascal, no worries!
      De bus uit jouw voorbeeld is 9 jaar en 7 maanden geleden in gebruik genomen. Je berekent de korting voor de periode als volgt: 92% voor 9 jaar en 6 maanden + nog 0,08% voor de extra maand van ingebruikname. De totale korting is dus 92,08%.

      De bpm-berekening ziet er in zijn totaal dan zo uit:
      60196 * 0,377 = €22.694,- (stap 1, bruto bpm bedrag)
      22694 + 273 * 0,9208 = €21.148,- (stap 2, bpm korting ingebruikname)
      22694 - 21148 = €1.546,- (stap 3, bruto bpm - korting ingebruikname)

      Je komt dan uit op een bpm van €1.546,-. Ben er van uit gegaan het een diesel betreft. Daarom de €273,- die erbij opgeteld wordt, gaat het om een benzine (of LPG) dan zou hier een extra korting van €1.283,- van het bruto bpm bedrag af gaan voordat de korting ingebruikname wordt berekend.

      Hopelijk is de berekening zo wat duidelijker geworden!

  6. maar hoe zit het dan wanneer je als particulier een bus koopt van 5 jaar oud (dan hoef je dus geen BPM te betalen bij aanschaf van die bus) en vervolgens ga je hem ombouwen. Dan toch BPM betalen na keuren?

    1. Je betaald enkel bpm bij een zakelijk gereden bus. Bij een bus van een particulier is de bpm al betaald, het is een korting voor zakelijke rijders. Aangezien hij bij een camperkeuring van kenteken wisselt is dat meestal de logische manier om je bpm te berekenen en aangifte te doen. Maar dus enkel als hij eerst zakelijk is gereden, het heeft verder niets met een camper of zelf gebouwde camper te maken.

  7. Stel ik koop een kaal chassis met alleen cabine als particulier en betaal ook de vereiste BPM. Vervolgens bouw ik er een mooie opbouw (woonunit) op en laat het chassis omkeuren tot camper. Aangezien ik bij aanschaf al BPM betaald heb over het chassis, moet ik bij omkeuren naar camper dan nog eens BPM te betalen over de meerwaarde van het voertuig?
    Dank voor de info, fijn dat iemand thuis is in deze materie!

    1. Je betaalt enkel bpm als het voertuig eerst zakelijk is gereden. En dan betaal je maar één keer bpm, dit aangezien zakelijke rijders dit als korting ontvangen. Deze korting moet alsnog worden betaald zodra hij in particulier bezit komt. De uiteindelijke opbouw / woonunit is geen onderdeel van het originele voertuig waar de bpm nog niet voor is betaald, en staat dan ook los van de berekening. Je betaalt dus enkel bpm voor het kaal chassis met cabine en neemt als uitgangspunt de nieuwprijs van dat voertuig (met eventuele extra's) op het moment dat deze als eerste op de weg kwam. Vanuit daar kan je de af te dragen bpm berekenen.

  8. Ik ga een bedrijfsbus kopen die ik laat ombouwen tot buscamper. Ik koop hem op de (mijn) zaak en wil hem ook blijven gebruiken als zakelijk vervoer (want nodig voor het uitoefenen van mijn beroep als reisjournalist). Dan hoef ik toch geen BPM te betalen?

    1. Klopt als een bus! 🙂
      Check wel van tevoren even of en waar je de camper gaat verzekeren. Wij wilden in eerste instantie de camper ook op de zaak, maar dat was nogal een gedoe omdat ze er dan vanuit gaan je hem verhuurt. En dan betaal je onnodig veel meer per maand. Wij kregen destijds geen passende verzekering gevonden en hebben hem daarom toch privé en keren onszelf kilometervergoeding uit voor de zakelijke kilometers.

  9. Als ik nu een busje koop uit 2017 dan betaal ik BPM aan de garage. De bedoeling is dat het busje omgebouwd wordt naar Camper. Moet ik dan weer BPM betalen?

    1. Er hoeft maar één keer BPM afgedragen te worden. Je kan het zien als een korting op bedrijfswagens die verrekend wordt als deze niet meer bedrijfsmatig gebruikt wordt, maar als personenauto geregistreerd wordt.

      De situatie zoals wij die kennen is dat je zelf via een formulier een BPM-aangifte kunt doen, dit formulier staat onderaan dit blog vermeld. Als de garage een manier heeft om dit vast te verrekenen, direct bij aankoop, dan hoeft er daarna niet opnieuw BPM betaald te worden.

  10. Bedankt. Duidelijke uitleg. Nu weet ik ongeveer hoeveel BPM moet ik betalen voor mijn toekomstige camper.
    Ik ben een paar dagen opzoek naar het antwoord. Niemand heeft mij kunnen goed uitleggen. Zelfs mijn boekhouder heeft mij naar belastingdienst door verwezen.
    Alleen ik miste nog het verschil tussen catalugprijs( op de site van RDW) en de netto catalugprijs.
    Vanavond opgelucht ga ik slapen.
    Nogmaals bedankt

    1. Thanks! Fijn we je verder hebben kunnen helpen. De RDW ziet als catalogusprijs de door de officiële importeur in Nederland gepubliceerde prijs inclusief de BPM en BTW. Voor het berekenen van de bpm mag de BTW hier nog afgehaald worden. Zodat je geen belasting over belasting betaald. Daarom dat wij spreken van een netto catalogusprijs.

      Succes met de ombouw tot camper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram