BPM betalen na ombouw tot camper

Bekijk en bereken of en hoeveel bpm je moet betalen

Geschreven door: Lars

Het aanvragen van het kwarttarief voor campers is leuk, bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) betalen nadat je een zakelijk gereden bus hebt omgebouwd tot camper wat minder. Gelukkig hoeft het niet in alle gevallen. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden voordat je de toekomstige camper aanschaft. Bedrijfswagens zijn namelijk vrijgesteld van bpm. Na de keuring tot camper bij het RDW wordt deze nu een personenauto (voor particulier gebruik) en dan moet de bpm alsnog betaald worden. Er zijn gelukkig uitzonderingen, maar de aanvraag dient altijd gedaan te worden wanneer een bus vanuit zakelijke registratie naar privé gaat.

Tip: Zit je nog in de voorbereiding en heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Nog veel meer informatie over zelfbouw campers? Van a tot z hebben we alles uitgewerkt. Spit door onze blogberichten of koop ons eBook; Je eigen camper inbouwen!

Waarom betalen we eigenlijk bpm? Zakelijke rijders hoeven dit namelijk niet te voldoen. Zie het als een korting voor bedrijven en zodra de bus wordt overgezet naar een particulier, moet de nieuwe eigenaar de bpm alsnog betalen. Bekijk meer over het afdragen van bpm op de website van de Belastingdienst.

Wanneer moet je bpm betalen voor een camper?

Als er een voormalige bedrijfsauto (dus zakelijk gereden voertuig) wordt gekocht dan moet hier in sommige gevallen nog bpm over worden betaald. Bpm moet worden betaald bij het op naam zetten van het kenteken of als de bus is gekeurd tot personenauto. Dit laatste gebeurt bij het registreren als camper of kampeerauto zoals de belastingdienst het noemt.
Maar ook als je een (toekomstige) camper uit het buitenland importeert moet je bpm betalen. Controleer dit goed voordat je de aanschaf doet, want dit kan oplopen tot een aardig bedrag (maximaal 37,7% van de originele verkoopprijs zonder btw + €273,-). Als de bpm al een keer is voldaan, doordat er van een particulier wordt gekocht, dan hoef je deze niet opnieuw af te dragen. Dit is dan al gebeurd. Als je niet zeker weet of dit al is gedaan kan dit worden nagevraagd bij de Belastingdienst. Voor oudere voertuigen (ouder dan 25 jaar) hoeft ook geen bpm betaald te worden.

Let op: Ook al is het voertuig 25 jaar of ouder zodra de bus nog op een zakelijk kenteken staat en je dit bij het RDW om laat zetten naar privé dan moet je toch bpm-aangifte doen. Je hoeft dan alleen niets te betalen.

Bpm berekenen camper

De af te dragen bpm is 37,7% van de originele netto catalogusprijs (de verkoopadviesprijs zonder btw). Dus niet van de aankoopprijs, maar de nieuwwaarde van het voertuig. Dieselvoertuigen betalen nog eens €273,- extra, terwijl niet-dieselvoertuigen juist een korting krijgen van € 1.283,-. Schrik nog niet, want gelukkig is dit nog enkel het begin van de berekening. Het tijdstip waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen is namelijk van belang. Zo wordt de bpm goedkoper voor oudere voertuigen. Dit gaat middels een afschrijvingspercentage van de auto af te lezen in de forfaitaire tabel. Die staat hieronder ook vermeld, net als een paar rekenvoorbeelden.

Voor nieuwe bussen: als de CO2-uitstoot 0 gram per kilometer is dan hoeft er geen bpm te worden betaald.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Eindresultaat van de bouw
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper