BPM betalen na ombouw tot camper

Bekijk en bereken of en hoeveel bpm je moet betalen

Geschreven door: Lars

Het aanvragen van het kwarttarief voor campers is leuk, bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) betalen nadat je een zakelijk gereden bus hebt omgebouwd tot camper wat minder. Gelukkig hoeft het niet in alle gevallen. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden voordat je de toekomstige camper aanschaft. Bedrijfswagens zijn namelijk vrijgesteld van bpm. Na de keuring tot camper bij het RDW wordt deze nu een personenauto (voor particulier gebruik) en dan moet de bpm alsnog betaald worden. Er zijn gelukkig uitzonderingen, maar de aanvraag dient altijd gedaan te worden wanneer een bus vanuit zakelijke registratie naar privé gaat.

Nog veel meer informatie over zelfbouw campers? Van a tot z hebben we alles uitgewerkt. Spit door onze blogberichten of koop ons eBook; Je eigen camper inbouwen!

Waarom betalen we eigenlijk bpm? Zakelijke rijders hoeven dit namelijk niet te voldoen. Zie het als een korting voor bedrijven en zodra de bus wordt overgezet naar een particulier, moet de nieuwe eigenaar de bpm alsnog betalen. Bekijk meer over het afdragen van bpm op de website van de Belastingdienst.

Wanneer moet je bpm betalen voor een camper?

Als er een voormalige bedrijfsauto (dus zakelijk gereden voertuig) wordt gekocht dan moet hier in sommige gevallen nog bpm over worden betaald. Bpm moet worden betaald bij het op naam zetten van het kenteken of als de bus is gekeurd tot personenauto. Dit laatste gebeurt bij het registreren als camper of kampeerauto zoals de belastingdienst het noemt.
Maar ook als je een (toekomstige) camper uit het buitenland importeert moet je bpm betalen. Controleer dit goed voordat je de aanschaf doet, want dit kan oplopen tot een aardig bedrag (maximaal 37,7% van de originele verkoopprijs zonder btw + €273,-). Als de bpm al een keer is voldaan, doordat er van een particulier wordt gekocht, dan hoef je deze niet opnieuw af te dragen. Dit is dan al gebeurd. Als je niet zeker weet of dit al is gedaan kan dit worden nagevraagd bij de Belastingdienst. Voor oudere voertuigen (ouder dan 25 jaar) hoeft ook geen bpm betaald te worden.

Let op: Ook al is het voertuig 25 jaar of ouder zodra de bus nog op een zakelijk kenteken staat en je dit bij het RDW om laat zetten naar privé dan moet je toch bpm-aangifte doen. Je hoeft dan alleen niets te betalen.

Bpm berekenen camper

De af te dragen bpm is 37,7% van de originele netto catalogusprijs (de verkoopadviesprijs zonder btw). Dus niet van de aankoopprijs, maar de nieuwwaarde van het voertuig. Dieselvoertuigen betalen nog eens €273,- extra, terwijl niet-dieselvoertuigen juist een korting krijgen van € 1.283,-. Schrik nog niet, want gelukkig is dit nog enkel het begin van de berekening. Het tijdstip waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen is namelijk van belang. Zo wordt de bpm goedkoper voor oudere voertuigen. Dit gaat middels een afschrijvingspercentage van de auto af te lezen in de forfaitaire tabel. Die staat hieronder ook vermeld, net als een paar rekenvoorbeelden.

Voor nieuwe bussen: als de CO2-uitstoot 0 gram per kilometer is dan hoeft er geen bpm te worden betaald.

Lees hieronder verder!
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
boek camper bouwen

Fortaitaire tabel

bpm berekenen camper
Zoals in de forfaitaire tabel is te zien wordt er bij nieuwe voertuigen de volle mep betaald. Maar daarna loopt de korting snel op. We zetten een aantal voorbeelden van bpm-berekeningen voor je op rijtje.

Rekenvoorbeeld te betalen bpm na camper ombouw (of import)

In de onderstaande tabel vind je verschillende berekeningen voor een bus met een originele verkoopprijs zonder btw van €20.000,-. We beginnen met de dieseluitvoering van verschillende leeftijden en daarna een niet-dieseluitvoering. Het grote verschil is terug te zien in de kolom: Korting ingebruikname. Aangezien de gekozen ingebruikname niet standaard in de forfaitaire tabel staat mogen we er per extra maand (telkens zes maanden in ons voorbeeld) een extra percentage bij optellen, deze staat in de laatste kolom van de forfaitaire tabel).

Rekenvoorbeeld camper bpm nieuwprijs €20.000,-

camper bpm berekenen voorbeeld
*voor het gemak hebben we afgerond. Zo blijft de tabel overzichtelijker. Is de tabel niet goed leesbaar op je telefoon? Draai hem naar landscape modus.

Tijdens de bpm aangifte moet je zelf de netto cataloguswaarde onderbouwen (met bewijs). Dit is niet altijd even makkelijk. Zeker voor oudere auto’s kan dit lastig zijn. Probeer altijd de voor jou meest gunstige (laagste netto cataloguswaarde) te gebruiken. Zeker bij wat nieuwe auto’s bespaar je hier snel op. Heb je een oude bakwagen o.i.d. dan kan je de prijs van de basisauto gebruiken.

Zo moet je bpm-aangifte doen

Er dient zelf een bpm-aangifte gedaan te worden. Hiervoor moet er eerst langs een RDW-keuringsstation worden gegaan om de (toekomstig) camper te identificeren (bij import) of om te keuren tot camper. Het RDW geeft vervolgens de aanpassing voor het kenteken door aan de Belastingdienst. Vervolgens kan er via het formulier Aangifte/melding/opgaaf bpm aangifte gedaan worden. Dit moet ook gebeuren als er geen bpm (€0,-) afgedragen hoeft te worden. Om door het RDW als camper gekeurd te worden moet ook aan enkele voorwaarde voldaan worden. Gek genoeg verschillen deze enigszins van de Belastingdienst.

9 comments on “BPM betalen na ombouw tot camper”

 1. maar hoe zit het dan wanneer je als particulier een bus koopt van 5 jaar oud (dan hoef je dus geen BPM te betalen bij aanschaf van die bus) en vervolgens ga je hem ombouwen. Dan toch BPM betalen na keuren?

 2. Stel ik koop een kaal chassis met alleen cabine als particulier en betaal ook de vereiste BPM. Vervolgens bouw ik er een mooie opbouw (woonunit) op en laat het chassis omkeuren tot camper. Aangezien ik bij aanschaf al BPM betaald heb over het chassis, moet ik bij omkeuren naar camper dan nog eens BPM te betalen over de meerwaarde van het voertuig?
  Dank voor de info, fijn dat iemand thuis is in deze materie!

  1. Je betaalt enkel bpm als het voertuig eerst zakelijk is gereden. En dan betaal je maar één keer bpm, dit aangezien zakelijke rijders dit als korting ontvangen. Deze korting moet alsnog worden betaald zodra hij in particulier bezit komt. De uiteindelijke opbouw / woonunit is geen onderdeel van het originele voertuig waar de bpm nog niet voor is betaald, en staat dan ook los van de berekening. Je betaalt dus enkel bpm voor het kaal chassis met cabine en neemt als uitgangspunt de nieuwprijs van dat voertuig (met eventuele extra's) op het moment dat deze als eerste op de weg kwam. Vanuit daar kan je de af te dragen bpm berekenen.

 3. Ik ga een bedrijfsbus kopen die ik laat ombouwen tot buscamper. Ik koop hem op de (mijn) zaak en wil hem ook blijven gebruiken als zakelijk vervoer (want nodig voor het uitoefenen van mijn beroep als reisjournalist). Dan hoef ik toch geen BPM te betalen?

  1. Klopt als een bus! 🙂
   Check wel van tevoren even of en waar je de camper gaat verzekeren. Wij wilden in eerste instantie de camper ook op de zaak, maar dat was nogal een gedoe omdat ze er dan vanuit gaan je hem verhuurt. En dan betaal je onnodig veel meer per maand. Wij kregen destijds geen passende verzekering gevonden en hebben hem daarom toch privé en keren onszelf kilometervergoeding uit voor de zakelijke kilometers.

 4. Als ik nu een busje koop uit 2017 dan betaal ik BPM aan de garage. De bedoeling is dat het busje omgebouwd wordt naar Camper. Moet ik dan weer BPM betalen?

  1. Er hoeft maar één keer BPM afgedragen te worden. Je kan het zien als een korting op bedrijfswagens die verrekend wordt als deze niet meer bedrijfsmatig gebruikt wordt, maar als personenauto geregistreerd wordt.

   De situatie zoals wij die kennen is dat je zelf via een formulier een BPM-aangifte kunt doen, dit formulier staat onderaan dit blog vermeld. Als de garage een manier heeft om dit vast te verrekenen, direct bij aankoop, dan hoeft er daarna niet opnieuw BPM betaald te worden.

 5. Bedankt. Duidelijke uitleg. Nu weet ik ongeveer hoeveel BPM moet ik betalen voor mijn toekomstige camper.
  Ik ben een paar dagen opzoek naar het antwoord. Niemand heeft mij kunnen goed uitleggen. Zelfs mijn boekhouder heeft mij naar belastingdienst door verwezen.
  Alleen ik miste nog het verschil tussen catalugprijs( op de site van RDW) en de netto catalugprijs.
  Vanavond opgelucht ga ik slapen.
  Nogmaals bedankt

  1. Thanks! Fijn we je verder hebben kunnen helpen. De RDW ziet als catalogusprijs de door de officiële importeur in Nederland gepubliceerde prijs inclusief de BPM en BTW. Voor het berekenen van de bpm mag de BTW hier nog afgehaald worden. Zodat je geen belasting over belasting betaald. Daarom dat wij spreken van een netto catalogusprijs.

   Succes met de ombouw tot camper!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram