BPM betalen na ombouw tot camper

Bekijk en bereken of en hoeveel bpm je moet betalen

Geschreven door: Lars

Het aanvragen van het kwarttarief voor campers is leuk, bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) betalen nadat je een zakelijk gereden bus hebt omgebouwd tot camper wat minder. Gelukkig hoeft het niet in alle gevallen. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden voordat je de toekomstige camper aanschaft. Bedrijfswagens zijn namelijk vrijgesteld van bpm. Na de keuring tot camper bij het RDW wordt deze nu een personenauto (voor particulier gebruik) en dan moet de bpm alsnog betaald worden. Er zijn gelukkig uitzonderingen, maar de aanvraag dient altijd gedaan te worden wanneer een bus vanuit zakelijke registratie naar privé gaat.

Nog veel meer informatie over zelfbouw campers? Van a tot z hebben we alles uitgewerkt. Spit door onze blogberichten of koop ons eBook; Je eigen camper inbouwen!

Waarom betalen we eigenlijk bpm? Zakelijke rijders hoeven dit namelijk niet te voldoen. Zie het als een korting voor bedrijven en zodra de bus wordt overgezet naar een particulier, moet de nieuwe eigenaar de bpm alsnog betalen. Bekijk meer over het afdragen van bpm op de website van de Belastingdienst.

Wanneer moet je bpm betalen voor een camper?

Als er een voormalige bedrijfsauto (dus zakelijk gereden voertuig) wordt gekocht dan moet hier in sommige gevallen nog bpm over worden betaald. Bpm moet worden betaald bij het op naam zetten van het kenteken of als de bus is gekeurd tot personenauto. Dit laatste gebeurt bij het registreren als camper of kampeerauto zoals de belastingdienst het noemt.
Maar ook als je een (toekomstige) camper uit het buitenland importeert moet je bpm betalen. Controleer dit goed voordat je de aanschaf doet, want dit kan oplopen tot een aardig bedrag (maximaal 37,7% van de originele verkoopprijs zonder btw + €273,-). Als de bpm al een keer is voldaan, doordat er van een particulier wordt gekocht, dan hoef je deze niet opnieuw af te dragen. Dit is dan al gebeurd. Als je niet zeker weet of dit al is gedaan kan dit worden nagevraagd bij de Belastingdienst. Voor oudere voertuigen (ouder dan 25 jaar) hoeft ook geen bpm betaald te worden.

Let op: Ook al is het voertuig 25 jaar of ouder zodra de bus nog op een zakelijk kenteken staat en je dit bij het RDW om laat zetten naar privé dan moet je toch bpm-aangifte doen. Je hoeft dan alleen niets te betalen.

Bpm berekenen camper

De af te dragen bpm is 37,7% van de originele netto catalogusprijs (de verkoopadviesprijs zonder btw). Dus niet van de aankoopprijs, maar de nieuwwaarde van het voertuig. Dieselvoertuigen betalen nog eens €273,- extra, terwijl niet-dieselvoertuigen juist een korting krijgen van € 1.283,-. Schrik nog niet, want gelukkig is dit nog enkel het begin van de berekening. Het tijdstip waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen is namelijk van belang. Zo wordt de bpm goedkoper voor oudere voertuigen. Dit gaat middels een afschrijvingspercentage van de auto af te lezen in de forfaitaire tabel. Die staat hieronder ook vermeld, net als een paar rekenvoorbeelden.

Voor nieuwe bussen: als de CO2-uitstoot 0 gram per kilometer is dan hoeft er geen bpm te worden betaald.

Lees hieronder verder!
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Ruim bed van 140 bij 198 cm
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline