Eigen camper bouwen stappenplan

Hoe ga je beginnen aan het zelfbouwen van een camper en hoelang duurt dat eigenlijk?

Home » Camper bouwen » Eigen camper bouwen stappenplan

door | 0 Reacties

Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. En het kost (helaas) bijna altijd meer tijd dan je van tevoren verwacht had. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld. Dit stappenplan geeft ook een tijdsindicatie per onderdeel, zo kun je een inschatting maken hoe snel jouw camper klaar is voor een trip.

Camper bouwproces ons stappenplan

Het moeilijkste van zelf een camper bouwen (helemaal als je dit voor de eerste keer doet) is bepalen waar je gaat beginnen. Elk te bouwen onderdeel lijkt even belangrijk en er staat veel op je te wachten. Dit maakt het misschien lastig om ook echt daadwerkelijk te starten met het bouwen.

“In het begin van ons klusavontuur hebben we meerdere dagen gehad dat we ons aan het einde van de dag hebben afgevraagd; wat hebben we nou eigenlijk gedaan? Dan bleek het vooral plannen te zijn, vooruitdenken. Wat moeten we eerst doen, komen we in de problemen als we nu de wanden optrekken of moet er nog iets achterlangs? Enzovoort…”

Hopelijk verspil jij dankzij dit stappenplan minder tijd. De weken zijn gebaseerd op intensief klussen.

Tip: deel het bouwproces op in kleine haalbare stappen. En deel die weer op in kleinere taken. Zo houd je overzicht en kan je na elke klusdag (als het goed is) iets afvinken. Zo blijf je vooruitgang zien en blijft het bouwproces leuk.

Onderdeel Tijdsindicatie Toelichting
1. De ideale bus vinden 0 – 6 weken Dit kan makkelijk nog langer duren, maar misschien heb je de bus ook zo gevonden. Maak hier geen overhaaste beslissingen in. Het gaat vaak om veel geld, waar je lang van wilt kunnen genieten. Beter langer wachten op de ideale bus dan snel iets kopen waarvan je weet dat het niet optimaal is.
2. Tekenen en ideeën opdoen 1 – 2 weken Als de bus voor de deur staat begint het nadenken. Wat kan je met de ruimte die je hebt, wat gaat weg/eraf en wat blijft. Maak een eerste indeling.
3. Strippen 1 week In veel bussen zitten vaak overbodig dingen. Van stroomkabels tot brancards of een brandweerinrichting. Haal alles wat je niet gebruikt eruit en creëer je blank canvas.
4. Mock-up maken 0 – 1 week Waarschijnlijk heb je al verschillende tekeningen en inrichtingen bedacht. Maar pas als je ze in 3D ziet weet je of het ook echt gaat werken. Neem hier de tijd voor, want het kan je veel gedoe en getier schelen tijdens de daadwerkelijke bouw. Niets is vervelender dan erachter komen dat je inbouw toch net niet werkt. Probeer de inbouweisen van je apparatuur inzichtelijk te krijgen en houd daar rekening mee.
5. Klaarmaken voor de bouw 1 – 5 weken Nu je weet waar alles komt te staan is het tijd om je klaar te maken voor de bouw. Controleer het hele voertuig op roest, corrosie of plekken die de potentie hebben te gaan roesten. Behandel dit nu het nog kan.

 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

“Een tijdsindicatie blijft lastig om te geven. Het hangt namelijk helemaal van het type bouw af. En ook hoe handig je bent of hoeveel hulp je krijgt. In Nieuw-Zeeland waren we met één week klaar. Maar dan zat er ook echt niet veel in. De koelbox, het gastoestel, alles stond los. Met Brutus zaten we aan het andere uiterste. Acht maanden lang liepen we dagelijks in onze kluskleren. “

Onderdeel Tijdsindicatie Toelichting
6. Externe aanpassingen 0 – 4 weken Ga je externe aanpassingen aanbrengen zoals: een hef-, verhoogd- of klapdak? Dan is het slim om deze eerst uit te (laten) voeren.
7. Stroomschema opstellen 1 week De grootste hindernis voor de meeste, een stroomschema. Je hebt het schema eerder nodig dan je denkt als je de stroomkabels mooi wilt wegwerken. Stel daarom nu alvast het stroomschema zo goed als mogelijk op.
8. Frame opbouwen 1 – 2 weken Je kan niet alles zo maar monteren in de opbouw van de bus. Een frame is nodig om later alle elementen aan te bevestigen. Hier wordt bijvoorbeeld de vloer en de muur op bevestigd maar ook het bed, de keuken, zitjes en opbergmogelijkheden. Ga je isoleren? Dan kan dat tussen de openruimtes van het frame in of je plaatst het frame op het isolatiemateriaal (dit kan niet bij elk isolatiemateriaal).
9. Isoleren 1 – 2 weken Bepaal het isolatiemateriaal en het isoleren kan beginnen. Ga je voor lekker basic dan win je hier tijd.
10. Kabels en leidingen trekken 1 – 2 weken Zeker voor de wat luxere inbouw neemt dit tijd in beslag. Houd je het basic dan ben je hier zo klaar mee.
11. Vloer, wanden en plafond 1 – 2 weken Hier ga je erachter komen of je een timmermansoog hebt of niet. Het plaatsen van de vloer en wanden is veel meten, passen en opnieuw passen en meten.
11. Eventueel tijdelijke inbouw (camperkeuring) 1 – 2 weken Iets wat je online weleens tegenkomt, een tijdelijke inbouw voor de RDW-keuring. Een advies, je mag uiteindelijk maar 20% zwaarder zijn dan op het kentekenbewijs staat vermeld. Reken je dus niet te rijk. Dit onderdeel is ook zeker niet verplicht.
12. Inbouwen vaste elementen 1 – 6 weken Als de vloer is geplaats, de wanden zijn opgetrokken en ook het plafond zit op zijn plek, kunnen de vaste elementen worden ingebouwd. Het bed, de zitting, de keuken en eventueel de badkamer.
13. Kabels en leidingen trekken 1 – 2 weken Alweer? Wel als je niet alles hebt weggewerkt. Nu is het echt tijd om alle kabels en leidingen naar hun precieze plek te voeren.
14. Inbouwen apparatuur 1 – 2 weken Als het goed is heb je al rekening gehouden met de minimale inbouweisen van alle apparaten. Het installeren en aan te sluiten kan in rap tempo gaan aangezien je het uitzoekwerk al hebt gedaan. Toch?
15. Afwerken & veiligheid 2 – 3 weken Tijdens het afwerken begint het echt mooi te worden. Neem hier lekker de tijd voor. Nu ga je die net niet mooi aansluitende zaagsneden verstoppen, alles mooi in de verf of lak zetten (of andere afwerking die je kiest) maar ook de veiligheidsproducten plaatsen.
16. Testen 2 weken Hoewel je tijdens het bouwen al test of iets werkt, niet lekt of niet beschadigd is geraakt, nemen we daar nu nog extra tijd voor. Tijd voor een eerste trip (als de camper legaal de weg op mag). Maar je kunt deze tijdsindicatie ook zien als extra speelruimte voor het uitlopen van het bouwproces.
17. Keuren tot camper en kwarttarief aanvragen 2 – 12 weken In de meeste gevallen wil je ook als camper geregistreerd staan. Op naar het RDW (als je dat niet al eerder hebt gedaan) en het kwarttarief aanvragen bij de Belastingdienst. Reserveer je plekje bij de RDW op tijd en de belastingdienst is ook niet het snelste overheidsorgaan van Nederland.
     
Totaal 18 – 57 weken  

Het bovenstaande stappenplan is een grove tijdsindicatie van onderdelen die komen kijken bij het bouwen van een camper. Uiteraard is dit per situatie verschillend en hangt het er helemaal vanaf hoeveel dagen per week je kunt klussen en wat voor een type camper je gaat bouwen. Meer tips over het bouwen van je eigen camper vind je trouwens hier.

“Soms denk je, ja dit is tof om te doen dat pakken we erbij. Maar vaak zijn het juist die dingen die extra tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals