Er is wat onduidelijkheid over het zelf inbouwen van gas in een camper. Zo wordt dit niet heel duidelijk beschreven door bijvoorbeeld verzekeraars en het RDW. Maar ook in de wet- en regelgeving is het goed zoeken naar de juiste richtlijnen hoe je een gasinstallatie correct kunt inbouwen. En dan is er ook nog verschil tussen het inbouwen van staande gasflessen en LPG-damptanks. Het is zelfs zo dat er in Nederland geen officiële gaskeurplicht op installaties is, enkel op de gasflessen. Gelukkig keuren verzekeraars tijdens een verplichte taxatie en veiligheidscheck van zelfbouw campers ook de gas inbouw, een wel zo veilig gevoel. We hebben ons best gedaan om het zo goed mogelijk uit te zoeken. Raadpleeg altijd een specialist als je het niet zeker weet.
Er is een Nederlands wetsartikel welke kort ingaat op het gebruik van gasflessen in onder andere campers. In Artikel 5.7 van het ‘Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen’ staat het volgende vermeld:
Nederland kent enkel deze regelgeving waar specifiek over campers (of kamperen) wordt gesproken. Maar er zijn andere landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) die een strengere tweejaarlijkse controle hebben, de G607 gaskeuring. Er zijn zelfs campings waar specifiek naar deze keuring wordt gevraagd en je er zonder keuring niet op mag. Vanaf 2023 wordt dit in heel Duitsland verplicht. Daarom nemen we de gestelde eisen voor een G607 gaskeuring als uitgangsbasis.
Een gasbun is de term voor een afgesloten en luchtdichte ruimte waar de gasfles of gasflessen staan. In de gasbun wordt ook de gasdrukregelaar of de drukhouder geplaatst. Vanuit de gasbun gaat de gasleiding naar de verdeelkraan of direct naar de verb