Eisen en regelgeving gas inbouwen camper

Veilig gas inbouwen volgens de Duitse G607 gaskeuring

Geschreven door: Lars

Er is wat onduidelijkheid over het zelf inbouwen van gas in een camper. Zo wordt dit niet heel duidelijk beschreven door bijvoorbeeld verzekeraars en het RDW. Maar ook in de wet- en regelgeving is het goed zoeken naar de juiste richtlijnen hoe je een gasinstallatie correct kunt inbouwen. En dan is er ook nog verschil tussen het inbouwen van staande gasflessen en LPG-damptanks. Het is zelfs zo dat er in Nederland geen officiële gaskeurplicht op installaties is, enkel op de gasflessen. Gelukkig keuren verzekeraars tijdens een verplichte taxatie en veiligheidscheck van zelfbouw campers ook de gas inbouw, een wel zo veilig gevoel. We hebben ons best gedaan om het zo goed mogelijk uit te zoeken. Raadpleeg altijd een specialist als je het niet zeker weet.

Wetgeving over gas in een camper

Er is een Nederlands wetsartikel welke kort ingaat op het gebruik van gasflessen in onder andere campers. In Artikel 5.7 van het ‘Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen’ staat het volgende vermeld:

 1. De ruimte waarin een of meer gasflessen voor gebruik opgesteld staan, is, tenzij het een kampeertent betreft, op de buitenlucht geventileerd door middel van een of meer, niet afsluitbare ventilatieopeningen, waarvan de grootte en de positie zijn afgestemd op de hoeveelheid en de eigenschappen van het gebruikte gas.
 2. De plek waarin een of meer gasflessen voor gebruik opgesteld staan in pleziervaartuigen en in andere kampeermiddelen dan kampeertenten, is gescheiden van de verblijfsruimte.

Nederland kent enkel deze regelgeving waar specifiek over campers (of kamperen) wordt gesproken. Maar er zijn andere landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) die een strengere tweejaarlijkse controle hebben, de G607 gaskeuring. Er zijn zelfs campings waar specifiek naar deze keuring wordt gevraagd en je er zonder keuring niet op mag. Vanaf 2023 wordt dit in heel Duitsland verplicht. Daarom nemen we de gestelde eisen voor een G607 gaskeuring als uitgangsbasis.

(LPG) Gasflessen in een gasbun

Een gasbun is de term voor een afgesloten en luchtdichte ruimte waar de gasfles of gasflessen staan. In de gasbun wordt ook de gasdrukregelaar of de drukhouder geplaatst. Vanuit de gasbun gaat de gasleiding naar de verdeelkraan of direct naar de verbruiker(s). Een gasbun is noodzakelijk als je gasflessen in de camper wilt vervoeren. Deze eisen gelden voor zowel de normale (propaan of butaan) gasflessen als de staande LPG-gasflessen. Voor een LPG-damptank, bevestigd onder de camper, is andere regelgeving van toepassing.

De gasbun moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Er zit onder ventilatie (een opening in de bodem) in de gasbun van minimaal 100cm2. Dit zijn één of meerdere openingen die in direct contact met de buitenlucht staan, gas is namelijk zwaarder dan lucht en stroomt op deze manier de gasbun uit. Om deze reden is de positie van de ventilatieopening(en) belangrijk, de opening mag niet afgedekt worden, ook niet door de gasfles(sen) zelf.
 • De verdere gasbun moet (op de ventilatie na) luchtdicht zijn zodat ontsnapt gas niet naar de woonruimte kan stromen. Het luchtdicht maken van de gasbun kan door het gebruik van kit (aan de binnenkant van de kast) en een rubberen tochtstrip bij het deurtje. Plaats geen elektrische apparaten in de gasbun.
  Controleer hieronder of jouw gasbun voor de G607 gaskeuring enkel van buitenaf toegankelijk mag zijn.
 • Gasflessen moeten deugdelijk worden vastgezet zonder elkaar te raken. Dit kun je doen middels spanbanden die geen ruimte voor speling overlaten. De gasfles(sen) moet dus strak tegen de wand aangetrokken worden.
 • De gasbun moet bereikbaar zijn (het liefst vanaf buiten) om de gasfles(sen) dicht te draaien. Gasflessen moeten tijdens het rijden altijd dichtgedraaid worden behalve als er een zogenaamde crashsensor is geplaatst.
 • Probeer de gasbun brandvertragend te maken. Dit kan door aluminiumplaatjes te gebruiken. Vooral de bovenkant van de gasbun is belangrijk, maar ook voor de zijwanden is het geen overbodige luxe.

Tip: gebruik een gasbun enkel waar deze voor is bedoeld, het plaatsen van gasflessen. Maak er geen opbergkast van voor zaken als elektriciteit, schoonmaakmiddelen, gereedschap of oprijblokken. Op deze manier voorkom je eventuele lekkages in leidingen, vonkvorming of het blokkeren van de onder ventilatie. Ook blijft de gasbun zo goed bereikbaar in noodsituaties en kan de gasfles snel worden dichtgedraaid.

De (Duitse) G607 gaskeuring

De G607 gaskeuring, welke verplicht wordt om in Duitsland van campings gebruik te kunnen maken, is tegenwoordig ook door een aantal bij de BOVAG aangesloten bedrijven uit te voeren. Veelal zijn dit specialisten in campers of caravans. Dit maakt het net wat makkelijker dan om een gaskeuring in Duitsland te laten uitvoeren voordat je in Duitsland op de campings kunt staan.

Een belangrijk punt tijdens de keuring is wederom de gasbun. Er wordt geadviseerd deze zo te bouwen dat hij enkel van buitenaf bereikbaar is. Er is echter een uitzondering bij het gebruik van gasflessen tot max. 15kg en specifiek ontworpen voor het kamperen (camping-flessen). Deze mogen, met dezelfde geldende regels (dus luchtdichte ruimte), ook van binnenuit bereikbaar zijn. Belangrijk hierbij is dat de gasfles(sen) moeten beschikken over een ingebouwde terugslagklep of veiligheidsventiel. De complete G607 eisen vind je hier (PDF) terug in het Duits. We hebben ons best gedaan deze te vertalen, het vertaalde document vind je hier (PDF).

Er worden ook eisen gesteld aan het aanleggen van gasleidingen. Zo mag er maximaal 50 centimeter tussen bevestigingspunten zitten bij een koperen leiding en maximaal 100 centimeter bij een stalen leiding. Ook moeten eventuele ‘kruispunten’ trilvrij worden aangelegd en dienen bevestigingspunten de leiding te beschermen door een zachte inleg of rubber. Hier zijn speciale klemmen voor te koop. Leidingen moeten, zeker als ze buitenlangs lopen, worden beschermd met een omhulsel.

Tekst gaat hieronder verder!
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Eindresultaat van de bouw
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline