Dak verhogen camper

Dit zijn de opties om het dak van je camper te verhogen

Geschreven door: Dasja

Zeker als je een lagere type camper gaat ombouwen kan het wenselijk zijn om, op welke manier dan ook, het dak te verhogen. Al is het maar om aan de eisen van de belastingdienst te voldoen (minimaal 1m2 met 1700 millimeter hoogte). Er zijn meerdere mogelijkheden om het dak te verhogen, zo kan je ervoor kiezen om het dak tijdelijk te kunnen verhogen of verhoog je hem definitief. Beiden hebben voor- en nadelen. We bespreken ze in dit blog aan laten zien hoe wij ons dak hebben laten verhogen. De rest van onze camper hebben we wel helemaal zelf gebouwd. Je leest daar hier alles over.

Opties voor tijdelijke dak verhoging

Een tijdelijke dak verhoging heeft als grootste voordeel dat je minder hoog bent tijdens het rijden en parkeren. Zo kom je misschien nog net onder hoogte barrières (2 meter) op parkeerplaatsen door. Maar ook tijdens het rijden heb je minder weerstand en rijd je dus zuiniger.

Een nadeel van de meeste tijdelijke dak verhogingen is echter dat het klap- of hefdaken zijn welke minder isolerend werken en niet in alle weersomstandigheden gebruikt kunnen worden. Zo kan harde wind of slagregen zorgen dat het dak niet omhoog kan. Als het een cruciaal onderdeel is voor het gebruik van je camper dan is het snel schakelen en het doen met beperkte middelen.

Klap- of hefdaken voor campers

Er zijn veel verschillende vormen van klap- of hefdaken. Zo zijn er die de binnenruimte verhogen zodat je stahoogte creëert. Dit kan al voor 1m2 (bijvoorbeeld bij de keuken) of over de hele lengte van de bus. Er zijn ook versies waarbij je geen stahoogte verzorgd bij het openklappen van het dak, maar juist een slaapplaats. De ideale manier om veel binnen ruimte te besparen (en dus een kleinere bus te kunnen rijden). Let wel op, je slaapt dan ongeveer in een tent. Waarin dus nagenoeg geen (geluids)isolatie is.