Zeker als je een lagere type camper gaat ombouwen kan het wenselijk zijn om, op welke manier dan ook, het dak te verhogen. Al is het maar om aan de eisen van de belastingdienst te voldoen (minimaal 1m2 met 1700 millimeter hoogte). Er zijn meerdere mogelijkheden om het dak te verhogen, zo kan je ervoor kiezen om het dak tijdelijk te kunnen verhogen of verhoog je hem definitief. Beiden hebben voor- en nadelen. We bespreken ze in dit blog aan laten zien hoe wij ons dak hebben laten verhogen. De rest van onze camper hebben we wel helemaal zelf gebouwd. Je leest daar hier alles over.
Een tijdelijke dak verhoging heeft als grootste voordeel dat je minder hoog bent tijdens het rijden en parkeren. Zo kom je misschien nog net onder hoogte barrières (2 meter) op parkeerplaatsen door. Maar ook tijdens het rijden heb je minder weerstand en rijd je dus zuiniger.
Een nadeel van de meeste tijdelijke dak verhogingen is echter dat het klap- of hefdaken zijn welke minder isolerend werken en niet in alle weersomstandigheden gebruikt kunnen worden. Zo kan harde wind of slagregen zorgen dat het dak niet omhoog kan. Als het een cruciaal onderdeel is voor het gebruik van je camper dan is het snel schakelen en het doen met beperkte middelen.
Er zijn veel verschillende vormen van klap- of hefdaken. Zo zijn er die de binnenruimte verhogen zodat je stahoogte creëert. Dit kan al voor 1m2 (bijvoorbeeld bij de keuken) of over de hele lengte van de bus. Er zijn ook versies waarbij je geen stahoogte verzorgd bij het openklappen van het dak, maar juist een slaapplaats. De ideale manier om veel binnen ruimte te besparen (en dus een kleinere bus te kunnen rijden). Let wel op, je slaapt dan ongeveer in een tent. Waarin dus nagenoeg geen (geluids)isolatie is.
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.
“Wij hebben gekozen om bijna het hele dak van Brutus te laten verhogen. Aangezien we wederom lange tijd op reis gaan en onderweg ook werken is een vaste fijne binnenruimte vereist. Dit is het enige onderdeel van onze verbouwing dat we niet zelf hebben gedaan. Omdat dit, zeker aan het begin van ons bouwproces, een specialistisch werkje is waar je absoluut geen fouten in wilt maken. We hebben nu een stahoogte van 1,95 meter. De uiteindelijke buiten hoogte van Brutus is 3,15 meter geworden. Aangezien de oude camper een hoogte van 3,10 meter had heeft de dak verhoging voor ons geen beperkingen opgeleverd. We zijn ten slotte al gewend aan het rijden met een hoge camper.”
Een definitieve dak verhoging heeft als voordeel dat je alles mee kunt isoleren. Het wordt een onderdeel van de bus. Daarnaast blijft het dak nog bruikbaar voor het vervoeren van (zwaardere) objecten. Ons verhoogde dak is bijvoorbeeld nog volledig beloopbaar.
De manieren om het dak definitief te verhogen zijn eindeloos. Een van de makkelijkste opties is als er van jouw type camper ook een model bestaat met een hoger dak. Dit is namelijk de exacte maat en met geluk vind je een dergelijk dak op een sloop of bij een onderdelen dealer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg opties om zelf aan de slag te gaan. Let goed op de verschillende stijlen en welke je wel en niet mag verwijderen. Een veel gebruikte manier is het plaatsen van een houten of stalen frame afgewerkt met ofwel aluminium (traan)plaat of hout dat is afgewerkt met epoxy of polyester.
Tip: geef aanpassingen aan je dak wel altijd door aan het RDW. Technisch gezien is dit niet verplicht, maar voor de verzekering kan het goed zijn om dit achter de hand te hebben.
Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!