Dak verhogen camper

Dit zijn de opties om het dak van je camper te verhogen

Geschreven door: Dasja

Zeker als je een lagere type camper gaat ombouwen kan het wenselijk zijn om, op welke manier dan ook, het dak te verhogen. Al is het maar om aan de eisen van de belastingdienst te voldoen (minimaal 1m2 met 1700 millimeter hoogte). Er zijn meerdere mogelijkheden om het dak te verhogen, zo kan je ervoor kiezen om het dak tijdelijk te kunnen verhogen of verhoog je hem definitief. Beiden hebben voor- en nadelen. We bespreken ze in dit blog aan laten zien hoe wij ons dak hebben laten verhogen. De rest van onze camper hebben we wel helemaal zelf gebouwd. Je leest daar hier alles over.

Opties voor tijdelijke dak verhoging

Een tijdelijke dak verhoging heeft als grootste voordeel dat je minder hoog bent tijdens het rijden en parkeren. Zo kom je misschien nog net onder hoogte barrières (2 meter) op parkeerplaatsen door. Maar ook tijdens het rijden heb je minder weerstand en rijd je dus zuiniger.

Een nadeel van de meeste tijdelijke dak verhogingen is echter dat het klap- of hefdaken zijn welke minder isolerend werken en niet in alle weersomstandigheden gebruikt kunnen worden. Zo kan harde wind of slagregen zorgen dat het dak niet omhoog kan. Als het een cruciaal onderdeel is voor het gebruik van je camper dan is het snel schakelen en het doen met beperkte middelen.

Klap- of hefdaken voor campers

Er zijn veel verschillende vormen van klap- of hefdaken. Zo zijn er die de binnenruimte verhogen zodat je stahoogte creëert. Dit kan al voor 1m2 (bijvoorbeeld bij de keuken) of over de hele lengte van de bus. Er zijn ook versies waarbij je geen stahoogte verzorgd bij het openklappen van het dak, maar juist een slaapplaats. De ideale manier om veel binnen ruimte te besparen (en dus een kleinere bus te kunnen rijden). Let wel op, je slaapt dan ongeveer in een tent. Waarin dus nagenoeg geen (geluids)isolatie is.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

“Wij hebben gekozen om bijna het hele dak van Brutus te laten verhogen. Aangezien we wederom lange tijd op reis gaan en onderweg ook werken is een vaste fijne binnenruimte vereist. Dit is het enige onderdeel van onze verbouwing dat we niet zelf hebben gedaan. Omdat dit, zeker aan het begin van ons bouwproces, een specialistisch werkje is waar je absoluut geen fouten in wilt maken. We hebben nu een stahoogte van 1,95 meter. De uiteindelijke buiten hoogte van Brutus is 3,15 meter geworden. Aangezien de oude camper een hoogte van 3,10 meter had heeft de dak verhoging voor ons geen beperkingen opgeleverd. We zijn ten slotte al gewend aan het rijden met een hoge camper.”

Definitieve dak verhoging camper

Een definitieve dak verhoging heeft als voordeel dat je alles mee kunt isoleren. Het wordt een onderdeel van de bus. Daarnaast blijft het dak nog bruikbaar voor het vervoeren van (zwaardere) objecten. Ons verhoogde dak is bijvoorbeeld nog volledig beloopbaar.

De manieren om het dak definitief te verhogen zijn eindeloos. Een van de makkelijkste opties is als er van jouw type camper ook een model bestaat met een hoger dak. Dit is namelijk de exacte maat en met geluk vind je een dergelijk dak op een sloop of bij een onderdelen dealer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg opties om zelf aan de slag te gaan. Let goed op de verschillende stijlen en welke je wel en niet mag verwijderen. Een veel gebruikte manier is het plaatsen van een houten of stalen frame afgewerkt met ofwel aluminium (traan)plaat of hout dat is afgewerkt met epoxy of polyester.

Tip: geef aanpassingen aan je dak wel altijd door aan het RDW. Technisch gezien is dit niet verplicht, maar voor de verzekering kan het goed zijn om dit achter de hand te hebben.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

4 comments on “Dak verhogen camper”

  1. Hoi! Mag ik vragen hoeveel het jullie heeft gekocht om de bus te laten verhogen? Wij hebben een volkswagen t4 en zijn aan nog aan het twijfelen om het zelf te doen, een verhoogd dak te kopen of het te laten doen.

    1. Hey Loes, dat staat hier inderdaad niet vermeld. In ons camperbouw kosten overzicht hebben we wel een kostenindicatie (€4.000,- tot €8.000,-). In ons geval is het dak gebouwd en geplaatst door een carrosseriebouwer en is het dak al volledig geïsoleerd. Voor ons was het aanbod verhoogde daken minimaal, maar de t4 heeft volgens mij best wat opties die waarschijnlijk goedkoper zijn. Ook als je het alsnog laat plaatsen door een specialist. Scheelt waarschijnlijk al veel als het dak niet (meer) op maat gemaakt hoeft worden. Veel succes met de keuze!

  2. Goedenavond! Het verhoogde dak ziet er geweldig uit! Waar hebben jullie dit laten maken? Wij hebben sinds kort een vergelijkbare bus en twijfelen of we het dak willen laten verhogen. Mvg

    1. Hey, thanks! Zijn er nog steeds erg blij mee. Vooral ook omdat we dit zelf niet zo mooi hadden kunnen maken. De ruimte is heerlijk, en het dak volledig beloopbaar. We hebben dit laten doen bij een carrosseriebouwer in Eindhoven, ECF. Maar zou in principe voor de meeste carrosseriebouwers geen probleem moeten zijn.. Succes met de afweging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram