Camper koelkast of -box op gas, stroom of beide?

Voor- en nadelen van ‪Absorptie‬, ‪Compressor‬ of ‪Peltier

Geschreven door: Dasja

Benieuwd naar de mogelijkheden om eten en drinken koel te houden in je zelfbouw camper? Of ben je juist aan het renoveren? We gaan in dit blog in op alle mogelijkheden om altijd een koud drankje bij de hand te hebben, of om je eten langer vers te houden. Net als het koken in een camper heeft het koelen ook drie opties. Het verschil zit hem naast de energiebron (gas, 12-24V, 230V) in de werking van het koelelement. Koelkasten voor campers zijn als volgt onder te verdelen; ‪Absorptie, ‪Compressor of ‪Peltier. Zowel de absorptie en compressor opties zijn verkrijgbaar in koelkast en -box opties. Koelen via een Peltier-element zie je voornamelijk bij koelboxen terug. Al zijn hier ook zelfbouw onderdelen voor te vinden, waardoor je een eigen Peltier-koelkast zou kunnen bouwen. We beginnen met een voor- en nadelen overzicht van de drie opties en bespreken ze daarna uitvoerig. Als het goed is heb je daarna voldoende informatie om de juiste beslissing te maken voor jouw situatie.

Voor- en nadelen Absorptie, Compressie of Peltier koelkast of -box

  • Absorptie - Prijs koelbox van €200 tot €300 - Prijs koelkast van €380 tot €2.500.
    • Voordelen: Allround optie, Relatief goedkoop, Geruisloos, Weinig onderhoud.
    • Nadelen: Uitlaat gaten maken in bus, Gebruikt ‘open’ vlam, Verbruikt relatief veel gas, Koelt tot 25 graden onder omgevingstemperatuur.
  • Compressor - Prijs koelbox van €200 tot €1.000 - Prijs koelkast van €600 tot €1.300.
    • Voordelen: Koelt ook in warme temperaturen, Energiezuinig, Ideaal voor langere periode off-grid i.c.m. zonnepaneel, Geen gaten voor