Camper koelkast of -box op gas, stroom of beide?

Voor- en nadelen van ‪Absorptie‬, ‪Compressor‬ of ‪Peltier

Geschreven door: Dasja

Benieuwd naar de mogelijkheden om eten en drinken koel te houden in je zelfbouw camper? Of ben je juist aan het renoveren? We gaan in dit blog in op alle mogelijkheden om altijd een koud drankje bij de hand te hebben, of om je eten langer vers te houden. Net als het koken in een camper heeft het koelen ook drie opties. Het verschil zit hem naast de energiebron (gas, 12-24V, 230V) in de werking van het koelelement. Koelkasten voor campers zijn als volgt onder te verdelen; ‪Absorptie, ‪Compressor of ‪Peltier. Zowel de absorptie en compressor opties zijn verkrijgbaar in koelkast en -box opties. Koelen via een Peltier-element zie je voornamelijk bij koelboxen terug. Al zijn hier ook zelfbouw onderdelen voor te vinden, waardoor je een eigen Peltier-koelkast zou kunnen bouwen. We beginnen met een voor- en nadelen overzicht van de drie opties en bespreken ze daarna uitvoerig. Als het goed is heb je daarna voldoende informatie om de juiste beslissing te maken voor jouw situatie.

Voor- en nadelen Absorptie, Compressie of Peltier koelkast of -box

 • Absorptie - Prijs koelbox van €200 tot €300 - Prijs koelkast van €380 tot €2.500.
  • Voordelen: Allround optie, Relatief goedkoop, Geruisloos, Weinig onderhoud.
  • Nadelen: Uitlaat gaten maken in bus, Gebruikt ‘open’ vlam, Verbruikt relatief veel gas, Koelt tot 25 graden onder omgevingstemperatuur.
 • Compressor - Prijs koelbox van €200 tot €1.000 - Prijs koelkast van €600 tot €1.300.
  • Voordelen: Koelt ook in warme temperaturen, Energiezuinig, Ideaal voor langere periode off-grid i.c.m. zonnepaneel, Geen gaten voor uitlaat nodig in bus, meer inbouw opties. 
  • Nadelen: 12-24V uitvoeringen zijn prijzig, Maken wat geluid als ze aanslaan.
 • Peltier - Prijs koelbox van €60 tot €350
  • Voordelen: Goedkoop, Compact, Zelfbouw mogelijkheden, Geen gaten voor uitlaat nodig in bus, meer inbouw opties.
  • Nadelen: Koelt tot 20 graden onder omgevingstemperatuur, Staat altijd aan dus hoger verbruik aan stroom, Maakt (veel) geluid door permanent draaiende ventilator. 

Lees hieronder verder!
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Absorptiekoelkast of -box in een camper

Absorptiekoelkasten worden al jaren gebruikt in campers. Hoewel het wellicht gek klinkt werkt een absorptiekoelkast op gas en is het daarnaast mogelijk om de koelkast op 12V of 230V te gebruiken. Al moet hier meteen een kanttekening geplaatst worden, de meeste werken namelijk alleen op 12V als de motor draait. De 12V stand werkt dus niet als deze alleen de accu als voedingsbron heeft, ook niet in combinatie met zonnepanelen.

Een absorptiekoelkast werkt via een chemische reactie met ammonia. Het gaat wat ver om de werking tot in detail uit te leggen. Belangrijk om te weten is dat een open vlam het kookvat verwarmt, waardoor er een koude bron ontstaat. Doordat er een verbranding is van gas is het dus noodzakelijk om een uitlaat aan de zijkant (of bovenkant) van de camper te plaatsen en een toevoer van buitenlucht. Naast koelen op gas kunnen de meeste absorptiekoelkasten ook tijdens het rijden worden gebruikt (op 12V) en kunnen ze draaien op 230V wanneer je met een elektriciteitspaal verbonden bent (op een camping). Er kan één energiebron tegelijkertijd ingeschakeld zijn.

Absorptiekoelkasten zijn geruisloos en hebben een goed koelvermogen. Vaak tot 25 °C onder de omgevingstemperatuur. Veel absorptiekoelkasten beschikken over een vriezer. Vooral bij warme temperaturen (boven de 30 °C) kan een absorptiekoelkast minder goed werken. Ook het vriesvak werkt dan beduidend minder. Het actief onttrekken van de warme lucht achter de koelkast (met bijvoorbeeld een kleine ventilator) kan dan een verschil maken. Er zijn geen bewegende onderdelen aanwezig wat voor een lange levensduur zorgt. Wel moet er soms wat onderhoud uitgevoerd worden aan de brander en schoorsteen. Een absorptiekoelkast heeft meestal een hoger energieverbruik als hij geen gas gebruikt. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat accu’s tijdens het rijden minder goed opladen.

“Onze oude fabriekscamper uit 1995 had een absorptiekoelkast. Ook nadat we een gasfles voor lpg-fles hadden vervangen werkte deze nog uitstekend. Met een 12kg gasfles konden we ongeveer één maand koken en koelen. Iets om rekening mee te houden als je een beslissing maakt over de gasfles grootte en wel of geen lpg.”

Camper Compressiekoelkast of -box

De werking van een compressiekoelkast te vergelijken met een koelkast zoals we die thuis kennen. Een compressiekoelkast werkt op 12V, 24V of als je een normale huis koelkast gebruikt op 220V tot 240V. Ze hebben een goed koelvermogen, zijn snel koud en niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Al helpt het ook hier om voldoende ventilatie achter de koelkast te laten lopen zodat de opgewarmde lucht weg kan.

Compressiekoelkasten die werken op 12-24V zijn vaak prijzig, tot drie keer duurder dan absorptiekoelkasten. De gewone koelkasten op 220V zijn meestal een stuk goedkoper.
Om een normale huis koelkast in te bouwen in een camper dien je een omvormer te plaatsen. Samen met de omvormer verbruikt een normale koelkast meer energie dan een 12-24V compressiekoelkast.
Een 12V compressiekoelkast verbruikt gemiddeld 20 tot 40Ah per dag. Dit gebeurt in fases, zodra de koelkast op temperatuur is verbruikt hij geen stroom. Aangezien dit soort koelkasten draaiende onderdelen hebben hoor je het aanslaan. Dit duurt enkele minuten voordat de koelkast weer afslaat.

Peltier-element koelbox (Thermo-elektrisch) in zelfbouw camper

Een koelbox die werkt op basis van het Peltier-element verplaatst de warmte van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor is er dus altijd een warme en een koude zijde met gemiddeld een temperatuurverschil van 20 graden. De warme kant is gelijk aan de omgevingstemperatuur terwijl de binnenkant (koude kant) van de koelbox 20 graden lager is. Dit is dan ook direct een beperking, zeker in warmere temperaturen. Dit soort koelboxen zijn wel een goedkoop alternatief.

Het Peltier-element werkt met behulp van een ventilator die altijd draait. Hierdoor zijn dit type koelboxen niet geruisloos. Het voordeel is dat ze licht in gewicht zijn en geen hinder ondervinden aan bewegingen. In vergelijking met compressiekoelboxen gebruiken Peltier koelboxen vaak meer energie. Naast het aanbod kant-en-klare Peltier koelboxen is er ook de mogelijkheid om enkel een Peltier-element te kopen. Hiermee kan er een eigen koelkast gebouwd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram