Camper koelkast of -box op gas, stroom of beide?

Voor- en nadelen van ‪Absorptie‬, ‪Compressor‬ of ‪Peltier

Geschreven door: Dasja

Benieuwd naar de mogelijkheden om eten en drinken koel te houden in je zelfbouw camper? Of ben je juist aan het renoveren? We gaan in dit blog in op alle mogelijkheden om altijd een koud drankje bij de hand te hebben, of om je eten langer vers te houden. Net als het koken in een camper heeft het koelen ook drie opties. Het verschil zit hem naast de energiebron (gas, 12-24V, 230V) in de werking van het koelelement. Koelkasten voor campers zijn als volgt onder te verdelen; ‪Absorptie, ‪Compressor of ‪Peltier. Zowel de absorptie en compressor opties zijn verkrijgbaar in koelkast en -box opties. Koelen via een Peltier-element zie je voornamelijk bij koelboxen terug. Al zijn hier ook zelfbouw onderdelen voor te vinden, waardoor je een eigen Peltier-koelkast zou kunnen bouwen. We beginnen met een voor- en nadelen overzicht van de drie opties en bespreken ze daarna uitvoerig. Als het goed is heb je daarna voldoende informatie om de juiste beslissing te maken voor jouw situatie.

Voor- en nadelen Absorptie, Compressie of Peltier koelkast of -box

  • Absorptie - Prijs koelbox van €200 tot €300 - Prijs koelkast van €380 tot €2.500.
    • Voordelen: Allround optie, Relatief goedkoop, Geruisloos, Weinig onderhoud.
    • Nadelen: Uitlaat gaten maken in bus, Gebruikt ‘open’ vlam, Verbruikt relatief veel gas, Koelt tot 25 graden onder omgevingstemperatuur.
  • Compressor - Prijs koelbox van €200 tot €1.000 - Prijs koelkast van €600 tot €1.300.
    • Voordelen: Koelt ook in warme temperaturen, Energiezuinig, Ideaal voor langere periode off-grid i.c.m. zonnepaneel, Geen gaten voor uitlaat nodig in bus, meer inbouw opties. 
    • Nadelen: 12-24V uitvoeringen zijn prijzig, Maken wat geluid als ze aanslaan.
  • Peltier - Prijs koelbox van €60 tot €350
    • Voordelen: Goedkoop, Compact, Zelfbouw mogelijkheden, Geen gaten voor uitlaat nodig in bus, meer inbouw opties.
    • Nadelen: Koelt tot 20 graden onder omgevingstemperatuur, Staat altijd aan dus hoger verbruik aan stroom, Maakt (veel) geluid door permanent draaiende ventilator. 

Tekst gaat hieronder verder!
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Absorptiekoelkast of -box in een camper

Absorptiekoelkasten worden al jaren gebruikt in campers. Hoewel het wellicht gek klinkt werkt een absorptiekoelkast op gas en is het daarnaast mogelijk om de koelkast op 12V of 230V te gebruiken. Al moet hier meteen een kanttekening geplaatst worden, de meeste werken namelijk alleen op 12V als de motor draait. De 12V stand werkt dus niet als deze alleen de accu als voedingsbron heeft, ook niet in combinatie met zonnepanelen.

Een absorptiekoelkast werkt via een chemische reactie met ammonia. Het gaat wat ver om de werking tot in detail uit te leggen. Belangrijk om te weten is dat een open vlam het kookvat verwarmt, waardoor er een koude bron ontstaat. Doordat er een verbranding is van gas is het dus noodzakelijk om een uitlaat aan de zijkant (of bovenkant) van de camper te plaatsen en een toevoer van buitenlucht. Naast koelen op gas kunnen de meeste absorptiekoelkasten ook tijdens het rijden worden gebruikt (op 12V) en kunnen ze draaien op 230V wanneer je met een elektriciteitspaal verbonden bent (op een camping). Er kan één energiebron tegelijkertijd ingeschakeld zijn.

Absorptiekoelkasten zijn geruisloos en hebben een goed koelvermogen. Vaak tot 25 °C onder de omgevingstemperatuur. Veel absorptiekoelkasten beschikken over een vriezer. Vooral bij warme temperaturen (boven de 30 °C) kan een absorptiekoelkast minder goed werken. Ook het vriesvak werkt dan beduidend minder. Het actief onttrekken van de warme lucht achter de koelkast (met bijvoorbeeld een kleine ventilator) kan dan een verschil maken. Er zijn geen bewegende onderdelen aanwezig wat voor een lange levensduur zorgt. Wel moet er soms wat onderhoud uitgevoerd worden aan de brander en schoorsteen. Een absorptiekoelkast heeft meestal een hoger energieverbruik als hij geen gas gebruikt. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat accu’s tijdens het rijden minder goed opladen.

“Onze oude fabriekscamper uit 1995 had een absorptiekoelkast. Ook nadat we een gasfles voor lpg-fles hadden vervangen werkte deze nog uitstekend. Met een 12kg gasfles konden we ongeveer één maand koken en koelen. Iets om rekening mee te houden als je een beslissing maakt over de gasfles grootte en wel of geen lpg.”

Camper Compressiekoelkast of -box

De werking van een compressiekoelkast te vergelijken met een koelkast zoals we die thuis kennen. Een compressiekoelkast werkt op 12V, 24V of als je een normale huis koelkast gebruikt op 220V tot 240V. Ze hebben een goed koelvermogen, zijn snel koud en niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Al helpt het ook hier om voldoende ventilatie achter de koelkast te laten lopen zodat de opgewarmde lucht weg kan.

Compressiekoelkasten die werken op 12-24V zijn vaak prijzig, tot drie keer duurder dan absorptiekoelkasten. De gewone koelkasten op 220V zijn meestal een stuk goedkoper.
Om een normale huis koelkast in te bouwen in een camper dien je een omvormer te plaatsen. Samen met de omvormer verbruikt een normale koelkast meer energie dan een 12-24V compressiekoelkast.
Een 12V compressiekoelkast verbruikt gemiddeld 20 tot 40Ah per dag. Dit gebeurt in fases, zodra de koelkast op temperatuur is verbruikt hij geen stroom. Aangezien dit soort koelkasten draaiende onderdelen hebben hoor je het aanslaan. Dit duurt enkele minuten voordat de koelkast weer afslaat.

Peltier-element koelbox (Thermo-elektrisch) in zelfbouw camper

Een koelbox die werkt op basis van het Peltier-element verplaatst de warmte van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor is er dus altijd een warme en een koude zijde met gemiddeld een temperatuurverschil van 20 graden. De warme kant is gelijk aan de omgevingstemperatuur terwijl de binnenkant (koude kant) van de koelbox 20 graden lager is. Dit is dan ook direct een beperking, zeker in warmere temperaturen. Dit soort koelboxen zijn wel een goedkoop alternatief.

Het Peltier-element werkt met behulp van een ventilator die altijd draait. Hierdoor zijn dit type koelboxen niet geruisloos. Het voordeel is dat ze licht in gewicht zijn en geen hinder ondervinden aan bewegingen. In vergelijking met compressiekoelboxen gebruiken Peltier koelboxen vaak meer energie. Naast het aanbod kant-en-klare Peltier koelboxen is er ook de mogelijkheid om enkel een Peltier-element te kopen. Hiermee kan er een eigen koelkast gebouwd worden.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram