Camper C1 rijbewijs halen?

In 6 stappen weet je precies wat je moet doen voor het C1 rijbewijs

Home » Camper bouwen » Camper C1 rijbewijs halen?

door | 2 reacties

Marcus Brutus is een flinke jongen. Niet alleen in aanzicht is hij imposant, maar ook met zijn gewicht is het een zware wagen. Ledig is hij al boven de 3500 kg en het is geen optie om hem terug te keuren zodat hij met een B-rijbewijs gereden mag worden. Dus we moeten ons C1 rijbewijs halen. Inmiddels zijn we beide geslaagd en hebben we onze spiksplinternieuwe pasjes bij het gemeentehuis opgehaald. Maar voordat het zo ver was hebben we eerst een medische keuring moeten doen, twee theorie-examens, praktijklessen en afrijden. Ga jij ook voor je C1? We hebben uit onze ervaring alle informatie hier verzameld, zodat je niet het internet af moet speuren om de juiste stappen te vinden en te volgen.

Wat is een C1-rijbewijs?

Kort en krachtig zoals het CBR het vrachtwagen rijbewijs C1 beschrijft:

“Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.”

Is de camper dus zwaarder dan 3500 kg maar maximaal niet zwaarder dan 7500 kg dan mag je de camper alleen besturen als je in het bezit bent van minimaal een C1 rijbewijs. Het CBR noemt het een vrachtwagen rijbewijs, officieel mag je dus een kleine vrachtwagen rijden. Echter mag je met het C1 rijbewijs niet beroepsmatig rijden. Niet erg wanneer je alleen een zware camper gaat rijden, scheelt weer extra geld. Maar wil je het wel combineren met een baan? Zorg er dan voor dat je het vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 kiest. Oh ja, veel rijscholen noemen het C1 (zonder code 95) ook wel het camper rijbewijs.

Wat je moet regelen voor een camper C1 rijbewijs

Rijscholen bieden complete theorie- en praktijk pakketten aan. Handig als je geen zin hebt om alles zelf te regelen, zoals je eigen theorie-examen boeken. Maar vaak zijn dit wel duurdere pakketten. Wij hebben ervoor gekozen om alles zelf te fixen en dat hebben we in 6 stappen voor je uiteengezet.

Stap 1) Gezondheidsverklaring CBR

Via mijn CBR vul je zelf een gezondheidsverklaring in. Nadat deze is verwerkt en goedgekeurd ontvang je een officieel document die je moet meenemen naar de medische keuring.

Kosten:
Gezondheidsverklaring €37,50

Stap 2) Medische keuring

Regelzorg is een website waar je heel makkelijk de medische keuring kunt boeken bij jou in de buurt. Alle locaties staan hier op de website met de mogelijke datums. Let op, ga er niet vanuit dat je morgen al terecht kunt. Deze keuringen worden één keer in de zoveel tijd ingepland op bepaalde locaties. Nadat je een reservering (online) gemaakt hebt, ontvang je een mail met wat je allemaal mee moet nemen naar de medische keuring.

Kosten:
Tussen de €50,- & €65,-

Tip: Nadat je bent goedgekeurd door de arts moet je zelf het officiële formulier per post versturen naar het CBR.  Maak een kopie want het CBR raakt nogal eens papieren kwijt. Ook kan het zijn dat het erg lang duurt voordat de keuring is verwerkt en je een bericht ontvangt. Bij mij heeft het bijvoorbeeld acht weken geduurd en waren ze eerst mijn document kwijt.

 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Camper elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Stap 3) Theorie-examens leren en reserveren

Voor het camperrijbewijs (zonder code 95) moet je twee theorie-examens halen voordat je praktijkexamen mag doen:
Theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light)
Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto

Schrik niet als je de boeken ziet. Voor het camper rijbewijs hoef je alleen de stof te leren waar (R / V1) achter staat bij de boeken Verkeer en Techniek. En bij de stof voor het administratie examen leer je alleen de stukken waar (R2) achter staat vermeld. Wij hebben voor het pakket gekozen van theorie-leren inclusief 3 x 7 uur online examentraining. De online examentraining was erg fijn. De vragen komen goed overeen met wat je op het echte examen ook kunt verwachten.

Tip: Ben je lid van de NKC? De NKC heeft tegenwoordig ook een online leeromgeving waar je oefenvragen kunt beantwoorden. Dit is voor leden gratis toegankelijk. Wij vonden de vragen van de examentraining die bij het boek zaten wel beter overeenkomen met het echte examen dan de NKC vragen.

De theorie-examens zelf kun je online reserveren via mijn CBR bij een locatie in de buurt.

Kosten:

Theorie boeken + online examentraining €200,-

Examen theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light) €31,55

Examen Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto €34,55

Indicatie theoriepakketten:

Klassikaal theorieles   €995,-

(6 dagen of 10 avonden les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)

Combinatie €559,-

(2 dagen les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)

Stap 4) Proefles (optioneel)

Binnen één dag lessen en afrijden, toen we dat zagen waren we enthousiast. Maar een klein beetje huiverig. Straks halen we het niet en dat zou zonde zijn. Dus hebben we ervoor gekozen om samen twee uur proefles te volgen. Vanuit daar hebben we het advies gekregen om beide vijf uur te lessen. Dit was uiteindelijk voor ons voldoende. Heb je geen idee hoeveel lessen je moet volgen dan is het echt fijn om een proefles te boeken en van daaruit af te stemmen wat je nodig hebt.

Kosten:

Prijs verschilt per rijschool, maar ligt rond de €70,- per uur.

Stap 5) Praktijkles en -examen

De rijschool heeft ons erg goed geholpen en meegedacht. De lesuren hebben we over twee dagen verspreidt en we mochten samen lessen. Doordat we bij elkaar bleven zitten waren het wel twee lange dagen. Op een dinsdag hebben we samen zes uur gereden en op de donderdag nog eens vier uur waarna het praktijkexamen gelijk volgde. Heb je al ervaring met het rijden van een camper of grotere bus? Geef dat zeker door aan de rijschool waar je gaat lessen.

Kosten C1 praktijk:

Rijscholen bieden verschillende pakketten aan. Vanaf €600,- oplopend tot €1650,-.

Tip: Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je medisch goed bent gekeurd en voor beide theorie-examens bent geslaagd.

Stap 6) Nieuw rijbewijs aanvragen

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om dat nieuwe pasje. Het bewijs waarmee je officieel je camper mag besturen. Nadat je bent geslaagd voor je praktijkexamen moet je naar het gemeentehuis waar je je nieuwe rijbewijs kunt aanvragen. Zonder spoed zal hier ongeveer vijf werkdagen overheen gaan. Vergeet niet dat ook hier kosten aan verbonden zitten die verschillen per gemeente.

Kosten:

Plus minus €36,-

Tips & tricks camper rijbewijs

Het viel mee om het C1 camper rijbewijs te halen. De theorie is niet heel moeilijk of spannend. Misschien is het een voordeel dat we al vrij veel uren met de < href="/blog/camper-leven/">camper op de weg hebben gezeten. Ter afsluiting nog een paar tips op een rijtje die kunnen helpen om het C1 rijbewijs te halen.

 • Koop zelf de studieboeken en boek zelf je theorie-examens in. De boeken worden ook vaak tweedehands aangeboden (nadeel is dat er dan misschien geen onlinetraining bij zit).
 • Lees de theorie door en maak veel oefenexamens. De oefenexamens geven een goede indicatie van hoe het echte examen is.
 • Boek een proefles, het kost wat geld maar het verdient zichtzelf wat ons betreft weer terug. Zo heb je snel een indicatie van het aantal uren dat je moet lessen voordat je kunt gaan afrijden.

Succes met het halen van je C1 rijbewijs! Mocht je nog vragen hebben laat het weten in de comments onderaan de pagina.

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

2 Reacties

 1. Avatar

  Deze uiteenzetting is dat voor Nederland of België?

  Antwoord
  • Dasja

   Hai,
   Dit is voor Nederland. Groetjes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis