Camper C1 rijbewijs halen?

In 6 stappen weet je precies wat je moet doen voor het C1 rijbewijs

Geschreven door: Dasja

Marcus Brutus is een flinke jongen. Niet alleen in aanzicht is hij imposant, maar ook met zijn gewicht is het een zware wagen. Ledig is hij al boven de 3500 kg en het is geen optie om hem terug te keuren zodat hij met een B-rijbewijs gereden mag worden. Dus we moeten ons C1 rijbewijs halen. Inmiddels zijn we beide geslaagd en hebben we onze spiksplinternieuwe pasjes bij het gemeentehuis opgehaald. Maar voordat het zo ver was hebben we eerst een medische keuring moeten doen, twee theorie-examens, praktijklessen en afrijden. Ga jij ook voor je C1? We hebben uit onze ervaring alle informatie hier verzameld, zodat je niet het internet af moet speuren om de juiste stappen te vinden en te volgen.

Wat is een C1-rijbewijs?

Kort en krachtig zoals het CBR het vrachtwagen rijbewijs C1 beschrijft:

“Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.”

Is de camper dus zwaarder dan 3500 kg maar maximaal niet zwaarder dan 7500 kg dan mag je de camper alleen besturen als je in het bezit bent van minimaal een C1 rijbewijs. Het CBR noemt het een vrachtwagen rijbewijs, officieel mag je dus een kleine vrachtwagen rijden. Echter mag je met het C1 rijbewijs niet beroepsmatig rijden. Niet erg wanneer je alleen een zware camper gaat rijden, scheelt weer extra geld. Maar wil je het wel combineren met een baan? Zorg er dan voor dat je het vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 kiest. Oh ja, veel rijscholen noemen het C1 (zonder code 95) ook wel het camper rijbewijs.

Wat je moet regelen voor een camper C1 rijbewijs

Rijscholen bieden complete theorie- en praktijk pakketten aan. Handig als je geen zin hebt om alles zelf te regelen, zoals je eigen theorie-examen boeken. Maar vaak zijn dit wel duurdere pakketten. Wij hebben ervoor gekozen om alles zelf te fixen en dat hebben we in 6 stappen voor je uiteengezet.

Stap 1) Gezondheidsverklaring CBR

Via mijn CBR vul je zelf een gezondheidsverklaring in. Nadat deze is verwerkt en goedgekeurd ontvang je een officieel document die je moet meenemen naar de medische keuring.

Kosten:
Gezondheidsverklaring €37,50

Stap 2) Medische keuring

Regelzorg is een website waar je heel makkelijk de medische keuring kunt boeken bij jou in de buurt. Alle locaties staan hier op de website met de mogelijke datums. Let op, ga er niet vanuit dat je morgen al terecht kunt. Deze keuringen worden één keer in de zoveel tijd ingepland op bepaalde locaties. Nadat je een reservering (online) gemaakt hebt, ontvang je een mail met wat je allemaal mee moet nemen naar de medische keuring.

Kosten:
Tussen de €50,- & €65,-

Tip: Nadat je bent goedgekeurd door de arts moet je zelf het officiële formulier per post versturen naar het CBR.  Maak een kopie want het CBR raakt nogal eens papieren kwijt. Ook kan het zijn dat het erg lang duurt voordat de keuring is verwerkt en je een bericht ontvangt. Bij mij heeft het bijvoorbeeld acht weken geduurd en waren ze eerst mijn document kwijt.

Lees hieronder verder!
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Stap 3) Theorie-examens leren en reserveren

Voor het camperrijbewijs (zonder code 95) moet je twee theorie-examens halen voordat je praktijkexamen mag doen:
Theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light)
Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto

Schrik niet als je de boeken ziet. Voor het camper rijbewijs hoef je alleen de stof te leren waar (R / V1) achter staat bij de boeken Verkeer en Techniek. En bij de stof voor het administratie examen leer je alleen de stukken waar (R2) achter staat vermeld. Wij hebben voor het pakket gekozen van theorie-leren inclusief 3 x 7 uur online examentraining. De online examentraining was erg fijn. De vragen komen goed overeen met wat je op het echte examen ook kunt verwachten.

Tip: Ben je lid van de NKC? De NKC heeft tegenwoordig ook een online leeromgeving waar je oefenvragen kunt beantwoorden. Dit is voor leden gratis toegankelijk. Wij vonden de vragen van de examentraining die bij het boek zaten wel beter overeenkomen met het echte examen dan de NKC vragen.

De theorie-examens zelf kun je online reserveren via mijn CBR bij een locatie in de buurt.

Kosten:
Theorie boeken + online examentraining €200,-
Examen theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light) €31,55
Examen Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto €34,55

Indicatie theoriepakketten:
Klassikaal theorieles   €995,-
(6 dagen of 10 avonden les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)
Combinatie €559,-
(2 dagen les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)

Stap 4) Proefles (optioneel)

Binnen één dag lessen en afrijden, toen we dat zagen waren we enthousiast. Maar een klein beetje huiverig. Straks halen we het niet en dat zou zonde zijn. Dus hebben we ervoor gekozen om samen twee uur proefles te volgen. Vanuit daar hebben we het advies gekregen om beide vijf uur te lessen. Dit was uiteindelijk voor ons voldoende. Heb je geen idee hoeveel lessen je moet volgen dan is het echt fijn om een proefles te boeken en van daaruit af te stemmen wat je nodig hebt.

Kosten:
Prijs verschilt per rijschool, maar ligt rond de €70,- per uur.

Stap 5) Praktijkles en -examen

De rijschool heeft ons erg goed geholpen en meegedacht. De lesuren hebben we over twee dagen verspreidt en we mochten samen lessen. Doordat we bij elkaar bleven zitten waren het wel twee lange dagen. Op een dinsdag hebben we samen zes uur gereden en op de donderdag nog eens vier uur waarna het praktijkexamen gelijk volgde. Heb je al ervaring met het rijden van een camper of grotere bus? Geef dat zeker door aan de rijschool waar je gaat lessen.

Kosten C1 praktijk:
Rijscholen bieden verschillende pakketten aan. Vanaf €600,- oplopend tot €1650,-.

Tip: Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je medisch goed bent gekeurd en voor beide theorie-examens bent geslaagd.

Stap 6) Nieuw rijbewijs aanvragen

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om dat nieuwe pasje. Het bewijs waarmee je officieel je camper mag besturen. Nadat je bent geslaagd voor je praktijkexamen moet je naar het gemeentehuis waar je je nieuwe rijbewijs kunt aanvragen. Zonder spoed zal hier ongeveer vijf werkdagen overheen gaan. Vergeet niet dat ook hier kosten aan verbonden zitten die verschillen per gemeente.

Kosten:
Plus minus €36,-

Tips & tricks camper rijbewijs

Het viel mee om het C1 camper rijbewijs te halen. De theorie is niet heel moeilijk of spannend. Misschien is het een voordeel dat we al vrij veel uren met de < href="/blog/camper-leven/">camper op de weg hebben gezeten. Ter afsluiting nog een paar tips op een rijtje die kunnen helpen om het C1 rijbewijs te halen.

 • Koop zelf de studieboeken en boek zelf je theorie-examens in. De boeken worden ook vaak tweedehands aangeboden (nadeel is dat er dan misschien geen onlinetraining bij zit).
 • Lees de theorie door en maak veel oefenexamens. De oefenexamens geven een goede indicatie van hoe het echte examen is.
 • Boek een proefles, het kost wat geld maar het verdient zichtzelf wat ons betreft weer terug. Zo heb je snel een indicatie van het aantal uren dat je moet lessen voordat je kunt gaan afrijden.

Succes met het halen van je C1 rijbewijs! Mocht je nog vragen hebben laat het weten in de comments onderaan de pagina.

8 comments on “Camper C1 rijbewijs halen?”

 1. Kan ik online (zonder pakket) de theorie-examens oefenen? Gezocht maar kan het nergens vinden. Wel voor auto en bromfiets, die kun je dan kopen voor een dag of een week maar niet voor C1

  1. Hoi Renate, ben je toevallig lid van de NKC? Zij bieden namelijk een 'gratis' leeromgeving voor de theorie van het C1 rijbewijs. Misschien dat je daar dus iets aan hebt om te oefenen. Hier vind je meer info erover. Succes met studeren 🙂

  1. Volgens het CBR is er ook een code 95 voor beroepsmatig vervoer met motorrijtuig waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg ligt. Ze hebben zelfs een heel overzicht hoe je kunt doorstromen van C1/C met/zonder code 95.. Lijkt me dus gewoon te kloppen wat wij zeggen. Toch bedankt voor de factcheck!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram