Camper C1 rijbewijs halen?

In 6 stappen weet je precies wat je moet doen voor het C1 rijbewijs

Geschreven door: Dasja

Marcus Brutus is een flinke jongen. Niet alleen in aanzicht is hij imposant, maar ook met zijn gewicht is het een zware wagen. Ledig is hij al boven de 3500 kg en het is geen optie om hem terug te keuren zodat hij met een B-rijbewijs gereden mag worden. Dus we moeten ons C1 rijbewijs halen. Inmiddels zijn we beide geslaagd en hebben we onze spiksplinternieuwe pasjes bij het gemeentehuis opgehaald. Maar voordat het zo ver was hebben we eerst een medische keuring moeten doen, twee theorie-examens, praktijklessen en afrijden. Ga jij ook voor je C1? We hebben uit onze ervaring alle informatie hier verzameld, zodat je niet het internet af moet speuren om de juiste stappen te vinden en te volgen.

Wat is een C1-rijbewijs?

Kort en krachtig zoals het CBR het vrachtwagen rijbewijs C1 beschrijft:

“Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.”

Is de camper dus zwaarder dan 3500 kg maar maximaal niet zwaarder dan 7500 kg dan mag je de camper alleen besturen als je in het bezit bent van minimaal een C1 rijbewijs. Het CBR noemt het een vrachtwagen rijbewijs, officieel mag je dus een kleine vrachtwagen rijden. Echter mag je met het C1 rijbewijs niet beroepsmatig rijden. Niet erg wanneer je alleen een zware camper gaat rijden, scheelt weer extra geld. Maar wil je het wel combineren met een baan? Zorg er dan voor dat je het vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 kiest. Oh ja, veel rijscholen noemen het C1 (zonder code 95) ook wel het camper rijbewijs.

Wat je moet regelen voor een camper C1 rijbewijs

Rijscholen bieden complete theorie- en praktijk pakketten aan. Handig als je geen zin hebt om alles zelf te regelen, zoals je eigen theorie-examen boeken. Maar vaak zijn dit wel duurdere pakketten. Wij hebben ervoor gekozen om alles zelf te fixen en dat hebben we in 6 stappen voor je uiteengezet.

Stap 1) Gezondheidsverklaring CBR

Via mijn CBR vul je zelf een gezondheidsverklaring in. Nadat deze is verwerkt en goedgekeurd ontvang je een officieel document die je moet meenemen naar de medische keuring.

Kosten:
Gezondheidsverklaring €37,50

Stap 2) Medische keuring

Regelzorg is een website waar je heel makkelijk de medische keuring kunt boeken bij jou in de buurt. Alle locaties staan hier op de website met de mogelijke datums. Let op, ga er niet vanuit dat je morgen al terecht kunt. Deze keuringen worden één keer in de zoveel tijd ingepland op bepaalde locaties. Nadat je een reservering (online) gemaakt hebt, ontvang je een mail met wat je allemaal mee moet nemen naar de medische keuring.

Kosten:
Tussen de €50,- & €65,-

Tip: Nadat je bent goedgekeurd door de arts moet je zelf het officiële formulier per post versturen naar het CBR.  Maak een kopie want het CBR raakt nogal eens papieren kwijt. Ook kan het zijn dat het erg lang duurt voordat de keuring is verwerkt en je een bericht ontvangt. Bij mij heeft het bijvoorbeeld acht weken geduurd en waren ze eerst mijn document kwijt.

Tekst gaat hieronder verder!
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Stap 3) Theorie-examens leren en reserveren

Voor het camperrijbewijs (zonder code 95) moet je twee theorie-examens halen voordat je praktijkexamen mag doen:
Theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light)
Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto

Schrik niet als je de boeken ziet. Voor het camper rijbewijs hoef je alleen de stof te leren waar (R / V1) achter staat bij de boeken Verkeer en Techniek. En bij de stof voor het administratie examen leer je alleen de stukken waar (R2) achter staat vermeld. Wij hebben voor het pakket gekozen van theorie-leren inclusief 3 x 7 uur online examentraining. De online examentraining was erg fijn. De vragen komen goed overeen met wat je op het echte examen ook kunt verwachten.

Tip: Ben je lid van de NKC? De NKC heeft tegenwoordig ook een online leeromgeving waar je oefenvragen kunt beantwoorden. Dit is voor leden gratis toegankelijk. Wij vonden de vragen van de examentraining die bij het boek zaten wel beter overeenkomen met het echte examen dan de NKC vragen.

De theorie-examens zelf kun je online reserveren via mijn CBR bij een locatie in de buurt.

Kosten:
Theorie boeken + online examentraining €200,-
Examen theorie deel 1 – Verkeer en Techniek light (RV1 light) €31,55
Examen Theorie deel 2 – Administratie (R2C) Examen Vrachtauto €34,55

Indicatie theoriepakketten:
Klassikaal theorieles   €995,-
(6 dagen of 10 avonden les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)
Combinatie €559,-
(2 dagen les, boeken, e-learning, proefexamens, 2 CBR-examens)

Stap 4) Proefles (optioneel)

Binnen één dag lessen en afrijden, toen we dat zagen waren we enthousiast. Maar een klein beetje huiverig. Straks halen we het niet en dat zou zonde zijn. Dus hebben we ervoor gekozen om samen twee uur proefles te volgen. Vanuit daar hebben we het advies gekregen om beide vijf uur te lessen. Dit was uiteindelijk voor ons voldoende. Heb je geen idee hoeveel lessen je moet volgen dan is het echt fijn om een proefles te boeken en van daaruit af te stemmen wat je nodig hebt.

Kosten:
Prijs verschilt per rijschool, maar ligt rond de €70,- per uur.

Stap 5) Praktijkles en -examen

De rijschool heeft ons erg goed geholpen en meegedacht. De lesuren hebben we over twee dagen verspreidt en we mochten samen lessen. Doordat we bij elkaar bleven zitten waren het wel twee lange dagen. Op een dinsdag hebben we samen zes uur gereden en op de donderdag nog eens vier uur waarna het praktijkexamen gelijk volgde. Heb je al ervaring met het rijden van een camper of grotere bus? Geef dat zeker door aan de rijschool waar je gaat lessen.

Kosten C1 praktijk:
Rijscholen bieden verschillende pakketten aan. Vanaf €600,- oplopend tot €1650,-.

Tip: Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je medisch goed bent gekeurd en voor beide theorie-examens bent geslaagd.

Stap 6) Nieuw rijbewijs aanvragen

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om dat nieuwe pasje. Het bewijs waarmee je officieel je camper mag besturen. Nadat je bent geslaagd voor je praktijkexamen moet je naar het gemeentehuis waar je je nieuwe rijbewijs kunt aanvragen. Zonder spoed zal hier ongeveer vijf werkdagen overheen gaan. Vergeet niet dat ook hier kosten aan verbonden zitten die verschillen per gemeente.

Kosten:
Plus minus €36,-

Tips & tricks camper rijbewijs

Het viel mee om het C1 camper rijbewijs te halen. De theorie is niet heel moeilijk of spannend. Misschien is het een voordeel dat we al vrij veel uren met de < href="/blog/camper-leven/">camper op de weg hebben gezeten. Ter afsluiting nog een paar tips op een rijtje die kunnen helpen om het C1 rijbewijs te halen.

  • Koop zelf de studieboeken en boek zelf je theorie-examens in. De boeken worden ook vaak tweedehands aangeboden (nadeel is dat er dan misschien geen onlinetraining bij zit).
  • Lees de theorie door en maak veel oefenexamens. De oefenexamens geven een goede indicatie van hoe het echte examen is.
  • Boek een proefles, het kost wat geld maar het verdient zichtzelf wat ons betreft weer terug. Zo heb je snel een indicatie van het aantal uren dat je moet lessen voordat je kunt gaan afrijden.

Succes met het halen van je C1 rijbewijs! Mocht je nog vragen hebben laat het weten in de comments onderaan de pagina.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

8 comments on “Camper C1 rijbewijs halen?”

  1. Kan ik online (zonder pakket) de theorie-examens oefenen? Gezocht maar kan het nergens vinden. Wel voor auto en bromfiets, die kun je dan kopen voor een dag of een week maar niet voor C1

    1. Hoi Renate, ben je toevallig lid van de NKC? Zij bieden namelijk een 'gratis' leeromgeving voor de theorie van het C1 rijbewijs. Misschien dat je daar dus iets aan hebt om te oefenen. Hier vind je meer info erover. Succes met studeren 🙂

    1. Volgens het CBR is er ook een code 95 voor beroepsmatig vervoer met motorrijtuig waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg ligt. Ze hebben zelfs een heel overzicht hoe je kunt doorstromen van C1/C met/zonder code 95.. Lijkt me dus gewoon te kloppen wat wij zeggen. Toch bedankt voor de factcheck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram