Camper C1 rijbewijs halen?

In 6 stappen weet je precies wat je moet doen voor het C1 rijbewijs

Geschreven door: Dasja

Marcus Brutus is een flinke jongen. Niet alleen in aanzicht is hij imposant, maar ook met zijn gewicht is het een zware wagen. Ledig is hij al boven de 3500 kg en het is geen optie om hem terug te keuren zodat hij met een B-rijbewijs gereden mag worden. Dus we moeten ons C1 rijbewijs halen. Inmiddels zijn we beide geslaagd en hebben we onze spiksplinternieuwe pasjes bij het gemeentehuis opgehaald. Maar voordat het zo ver was hebben we eerst een medische keuring moeten doen, twee theorie-examens, praktijklessen en afrijden. Ga jij ook voor je C1? We hebben uit onze ervaring alle informatie hier verzameld, zodat je niet het internet af moet speuren om de juiste stappen te vinden en te volgen.

Wat is een C1-rijbewijs?

Kort en krachtig zoals het CBR het vrachtwagen rijbewijs C1 beschrijft:

“Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.”

Is de camper dus zwaarder dan 3500 kg maar maximaal niet zwaarder dan 7500 kg dan mag je de camper alleen besturen als je in het bezit bent van minimaal een C1 rijbewijs. Het CBR noemt het een vrachtwagen rijbewijs, officieel mag je dus een kleine vrachtwagen rijden. Echter mag je met het C1 rijbewijs niet beroepsmatig rijden. Niet erg wanneer je alleen een zware camper gaat rijden, scheelt weer extra geld. Maar wil je het wel combineren met een baan? Zorg er dan voor dat je het vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 kiest. Oh ja, veel rijscholen noemen het C1 (zonder code 95) ook wel het camper rijbewijs.

Wat je moet regelen voor een camper C1 rijbewijs

Rijscholen bieden complete theorie- en praktijk pakketten aan. Handig als je geen zin hebt om alles zelf te regelen, zoals je eigen theorie-examen boeken. Maar vaak zijn dit wel duurdere pakketten. Wij hebben ervoor gekozen om alles zelf te fixen en dat hebben we in 6 stappen voor je uiteengezet.

Stap 1) Gezondheidsverklaring CBR

Via mijn CBR vul je zelf een gezondheidsverklaring in. Nadat deze is verwerkt en goedgekeurd ontvang je een officieel document die je moet meenemen naar de medische keuring.

Kosten:
Gezondheidsverklaring €37,50

Stap 2) Medische keuring

Regelzorg is een website waar je heel makkelijk de medische keuring kunt boeken bij jou in de buurt. Alle locaties staan hier op de website met de mogelijke datums. Let op, ga er niet vanuit dat je morgen al terecht kunt. Deze keuringen worden één keer in de zoveel tijd ingepland op bepaalde locaties. Nadat je een reservering (online) gemaakt hebt, ontvang je een mail met wat je allemaal mee moet nemen naar de medische keuring.

Kosten:
Tussen de €50,- & €65,-

Tip: Nadat je bent goedgekeurd door de arts moet je zelf het officiële formulier per post versturen naar het CBR.  Maak een kopie want het CBR raakt nogal eens papieren kwijt. Ook kan het zijn dat het erg lang duurt voordat de keuring is verwerkt en je een bericht ontvangt. Bij mij heeft het bijvoorbeeld acht weken geduurd en waren ze eerst mijn document kwijt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline