Wel of geen toilet in de camper?

3 opties; een chemisch toilet, composttoilet of in de bosjes

Geschreven door: Anniek

In ons leven is een normale wc zo vanzelfsprekend. Elk huis heeft er minimaal één. Maar als je een camper koopt of zelf een busje ombouwt tot een camper wordt een normale wc iets minder vanzelfsprekend. Je moet dan een keuze maken of je wel of geen toilet in de camper zet, en wat voor een. We gaan dieper in op de drie wc-opties; een chemisch toilet, een composttoilet of geen toilet.

Optie 1: het chemische toilet

Een chemisch toilet is het meest voorkomende toilet onder de camperaars. Elke 'witte camper' heeft er één. Er zijn veel verschillende soorten, betaalbare porta potti's of duurdere cassettetoiletten. Ze werken echter bijna allemaal op dezelfde manier. Je doet je behoefte op een klein wc'tje en je nummer #1 en #2 worden bewaard in een compartiment onder de wc. Hier zit vaak een chemisch goedje bij waardoor de uitwerpselen worden afgebroken en het minder stinkt. Na ongeveer vier dagen is het toilet vol en moet je hem legen. In de meeste landen in Europa, zoals Spanje, Portugal en Italië‚ zijn er speciale plekken waar je het chemische toilet kunt legen. De meeste campings hebben vaak ook een plek waar het toilet geleegd kan worden. Ga je echter naar landen waar de camperfaciliteiten wat minder zijn, zoals Marokko of Albanië‚, dan zijn er minder plekken waar het chemische toilet officieel geleegd kan worden. Maar als je goed zoekt, is er altijd wel iets te vinden.

Tip: Het toilet kan in noodgevallen ook geleegd worden in een openbaar toilet. Persoonlijk vinden wij dit niet kunnen. Het stinkt enorm en het chemische goedje in de container kan het openbare toilet aantasten. Het legen van een chemisch toilet in de natuur is echt not done! Probeer dus echt een officieel leegpunt te vinden, bijvoorbeeld via de apps Park4night of Campercontact. Maar nog beter maak gebruik van biologische toiletvloeistoffen, deze zijn een stuk groener.