Checklist bij het kopen van een (toekomstige) camper

Voorkom onverwachte kosten bij de aanschaf van je camper

Geschreven door: Lars

Zeker als je geen automonteur bent, in de familie of vriendenkring hebt en niet technisch bent aangelegd is het moeilijk om te weten of je een goede aankoop doet. Heb je een bus die je wilt ombouwen tot camper op het oog en ga je kijken? Of wil je een camper kopen maar ben je benieuwd of het auto gedeelte wel in orde is? Neem dan deze praktische aankooptips door zodat je weet waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging. Zo voorkom je dat je achteraf nog veel extra kosten moet maken waar je eigenlijk geen rekening mee had gehouden. Het geeft uiteraard geen garantie want je weet nooit echt wat voor een staat de bus of camper heeft. En eerlijk is eerlijk onverwachte kosten gaan er altijd komen…

Controleer de staat van het chassis en carrosserie

Als je tijd en geld gaat investeren in een (toekomstige) camper dan is het natuurlijk wel handig dat de basis van de bus in orde is. Controleer daarom goed de staat van het chassis en de carrosserie. Controleer de lak (bij daglicht als de bus droog is) en kijk of je oneffenheden ziet. Dit kan kleurverschil zijn, lakresten of plamuurwerk. Ontdek je iets, dan kunnen dit tekenen zijn van eerdere roestplekken of dat de bus betrokken is geweest bij een ongeluk. Vraag hier altijd naar bij de verkoper. Een bus die betrokken is geweest bij een ongeluk kan namelijk gekke bijwerkingen hebben, ook al ziet hij er nog zo mooi uit. Zo kan het chassis zijn aangetast, waardoor de wielen niet meer goed zijn uitgelijnd.

Controleer het voertuig altijd op roestplekken. In sommige prijsklasse ontkom je haast niet aan roest, maar dan is het wel alvast goed om te weten waar ze zitten. Zodat je kunt achterhalen of de roest eenvoudig te behandelen is of dat het onbegonnen werk is. Roest zit meestal op deuren, de motorkap, spatborden en dorpels. Vergeet ook hier het chassis en bijvoorbeeld de rem- of brandstofleidingen en de uitlaat niet. Check bij deze onderdelen ook op onlogische punten, bijvoorbeeld een net nieuwe tectyl laag. Dit wordt vaak gebruikt om roestplekken te camoufleren.

Tip: Ontdek je roest? Controleer dan hoeveel en hoever het is geroest. Een dunne roestlaag vormt vaak geen probleem. Door met een kleine schroevendraaier op roestige plaatsen te prikken achterhaal je de ernst van de roest.

Motorische check van de (toekomstige) camper

Naast een goede staat van het voertuig is een gezonde motor van essentieel belang. Anders kom je nog niet aan op die waanzinnige plek in de bergen of bij dat ene privé strand. Dit is misschien wel het lastigste te beoordelen als je zelf nauwelijks technische kennis hebt. Want hoe klinkt een goede motor eigenlijk? Dat antwoord kunnen we je helaas niet geven, ook omdat het per type bus verschillend is. Wel hebben we een aantal punten waar je op kunt letten;

  • Zie je oliesporen onder de motor of versnellingsbak? (Of is de motor juist verdacht schoon?)
  • Zitten er sporen van olie in de koelvloeistof?
  • Zit er water of metalen deeltjes aan de oliepeilstok? Ziet het er te schoon uit, vraag dan wanneer en waarom de olie is vervangen.
  • Controleer wanneer de distributieriem is vervangen (of is het een ketting of zelfs onderhoudsvrij?)
  • Controleer alle zichtbare slangen in de motorruimte op scheuren of poreuze plekken.
  • Controleer op speling van de stuurinrichting door het stuur in stilstand heen en weer te bewegen (bij een uitgeschakelde motor). Kun je het stuur meer dan twee vingers breed draaien zonder dat de wielen bewegen dan is er sprake van speling.
  • Start de motor en schakel door alle versnellingen om te controleren of de pook soepel beweegt.
  • Voer een koppelingstest uit door te proberen om met aangetrokken handrem in de tweede versnelling weg te rijden. Als de motor hierbij afslaat is alles in orde. Zo niet, dan slipt de koppeling en moet deze bijna worden vervangen.
Tekst gaat hieronder verder!
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

De kilometerstand zegt niet alles

Staar je niet blind op de kilometerstand. Het geeft uiteraard een goede inkijk in hoeveel een bus geleden heeft maar zegt lang niet alles. Probeer ook te achterhalen hoe de bus gebruikt is en in welke staat hij verkeert (aan de hand van de bovenstaande tips). Een voorbeeld; een oude ambulance heeft in de regel redelijk veel kilometers gemaakt, maar er is meestal wel netjes mee omgesprongen en wordt goed onderhouden. Een oude klus bus met dagelijks een andere bestuurder, wordt nogal eens afgeragd en onderhoud staat misschien niet altijd hoog op de agenda. Vraag altijd naar het vorige leven van de bus en of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Zo krijg je een beeld of er zuinig is omgesprongen met de bus en of de motor met regelmaat is onderhouden.

Onze bus in Nieuw-Zeeland (een diesel) had al tegen de 400.000 kilometer gelopen. Op de plek waar we hem kochten werden onafhankelijke motorische checks uitgevoerd. Dat was ons laatste zetje om de bus te kopen. Uiteindelijk hebben we in zes maanden maar twee kleine problemen gehad met een lekkage in een koelwaterslang. Tijdens onze eerste zoektocht in Nederland dachten we de ideale camper te hebben gevonden. Goedkoop met een eerlijke verkoper. De oliedop zou er niet goed op hebben gezeten, vandaar de olie overal. Voor de zekerheid toch een aankoopkeuring gedaan. En maar goed ook want er bleek wel meer mis te zijn. En dat verhaal met de loszittende dop werd ook in twijfel getrokken. Het kost wel wat een aankoopkeuring, maar het voorkomt dat je een barrel koopt en met veel meer kosten komt te zitten.”

Tip: Heb je je oog laten vallen op een zakelijk geregistreerde bus die je gaat ombouwen tot camper? Hou dan rekening met de bpm-regeling, grote kans dat je nog wat moet afdragen.

Het laatste punt om extra rekening mee te houden; Zijn er voldoende reserveonderdelen verkrijgbaar?

Hopelijk weet je nu waar je bij de aanschaf van de camper to be op moet letten. Nog een laatste tip om extra rekening mee te houden. Het is namelijk goed om van tevoren te achterhalen hoe makkelijk je aan eventuele reserveonderdelen kunt komen. En check ook gelijk naar bekende zwakke punten van het merk/bouwjaar. Dit is uiteraard vooral voor oudere auto’s relevant. Hou ook rekening met mogelijke bestemmingen, ben je bijvoorbeeld van plan om de bus (ooit) naar Zuid-Amerika te verschepen, hoe zit het daar dan met reserveonderdelen? Zijn deze over de hele wereld goed te vinden of beperkt het zich tot Europa? Zijn de onderdelen nog in productie, zijn er alternatieven, is er een grote voorraad van of is het juist het tegenovergestelde. Voorkom verrassingen achteraf. Probeer te achterhalen of je elke keer als er een rubbertje scheurt (of veel erger, je versnellingsbak kapotgaat) er een enorme speurtocht op je staat te wachten, je het eenvoudig online bestelt of bij de dealer kan laten repareren.

Tip: Controleer ook altijd het laadvermogen van de camper of bus die je wilt gaan ombouwen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overhoudt voor de inbouw en/of bagage. Hoeveel laadvermogen je nodig hebt lees je hier.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

3 comments on “Checklist bij het kopen van een (toekomstige) camper”

    1. Hai Sari, Leuk idee om een mobiele barbershop te bouwen. Je zou zeggen dat een Crafter L3 H3 voldoende ruimte kan bieden. Dit zijn de afmetingen van de binnenruimte: laadlengte van 345 cm en een hoogte van 195 cm. Hou wel rekening met het gewicht en wat de bus nog aan lading op kenteken erbij mag. Hier lees je meer over het laadvermogen: 'Laadvermogen bij camper bouwn'

  1. Uitstekend blog om met lezers te delen. Deze checklist is zeker van groot belang bij het aanschaffen van een camper. Allemaal handige tips die je kunt gebruiken. Ik zal deze checklist met een maatje delen, want hij overweegt om een camper te kopen. Dank je voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram