Waarom de overstap naar een 4WD camper

Een korte vergelijking tussen een normale en een 4WD camper

Geschreven door: Lars

Vanaf de start van ons camper-avontuur keken we met een schuin oog naar 4WD campers. We wisten toen nog niet of we een 4x4 wel écht nodig hadden. Aangezien er vaak een flink prijsverschil zit tussen 4WD en normale 2WD campers hebben we in 2015 het wijze besluit gemaakt, “eerst maar eens kijken wat we met een 2WD camper kunnen”. De drie jaar die we nu onderweg zijn heeft ondertussen vaak bewezen dat een 4WD camper voor ons best een toegevoegde waarde zou zijn. Om de volgende redenen gaan wij de overstap maken naar een 4WD camper. Een Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA. Een oude brandweerwagen, waarom juist een brandweerwagen? Dat lees je hier.

Nog authentieker gaan

Ondanks dat de huidige camper het nog prima doet, en drie jaar lang echt ons huis is geweest, willen we meer. We willen verder, dieper en dichterbij het onaangetaste. Nu is het echt niet zo dat de afgelopen drie jaar verspilde tijd was. Een 4WD camper is zeker ook niet voor iedereen noodzakelijk. Maar om te doen wat wij het liefste doen hebben we vroeg of laat een 4WD nodig. Waarom wachten tot je allemaal zekerheden hebt als je ook nu de gok kunt wagen. En misschien wel voor de rest van je leven een truck in bezit hebben waar je overal mee naar toe kunt. Die gok hebben we genomen. Niet omdat we een bus voor het leven zochten, dat is een mooie bijkomstigheid, maar wel omdat we verder van het massatoerisme af willen zitten. Nog verder van de gebaande paden en dieper de natuur in. Op zoek naar mensen die nog leven volgens oude tradities. Nu klinkt dit misschien een beetje utopisch en dromerig. Maar juist de afgesneden plekken, die zonder busverbinding of een verharde weg, geven een kijk in hoe een land vroeger was. Wat de bouwstenen zijn waarop de ‘bewoonde’ wereld is gebouwd. Want die gaan we zeker niet opeens links laten liggen. We breiden onze mogelijkheden enkel verder uit.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Zo verliefd op deze neus
    anemptytextlline
  • Hoe lang houden we hem
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus in een laagje sneeuw
    anemptytextlline
  • 4WD console
    anemptytextlline
  • Zelfbouw 4x4 camper
    Marcus Brutus
    anemptytextlline
  • Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA in brandweer uitvoering
    anemptytextlline
  • Bestuurderszijde Marcus Brutus
    anemptytextlline
  • Stappenplan camper bouwen
    Regelrecht uit dienst
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Het stuur van avontuur
    anemptytextlline
  • FEUERWEHR
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Wegen rijden zonder angst

In de drie jaar de we nu wonen en reizen in de camper hebben we genoeg kunnen zien met onze 2WD camper. Helaas is het ook vaak voorgekomen dat we voor de veilige route moesten kiezen, een waterval of andere bezienswaardigheid voorbijreden omdat de weg er niet veel belovend uitzag. Diepe kuilen vol water, zandpaden met meer modder dan zand. Om nog niet over de sneeuw te beginnen. In Marokko, IJsland en zelfs Portugal hebben we regelmatig onze route moeten aanpassen omdat de camper de wegen niet aankon.

Soms denk je ook, ach dat gaat best. Kijk die auto komt er ook. Soms heb je zelfs gewoon geen andere keuze. Vaak gaat het dan ook wel, soort van. De camper heeft ons regelmatig weten te verbazen over zijn kunnen! Maar vanzelf gaat het zeker niet. En daar komt bij ons het nodige zweet tussen de billen bij kijken. Dit zijn slechts nog de korte, ingecalculeerde, stukken. Moet je nagaan hoe dat is als je dagen over zulke wegen wilt rijden. Precies wat wij willen gaan doen. En om dat zonder angst te kunnen doen moeten we meer, veel meer vertrouwen hebben in de camper. Voornamelijk of de opbouw het aankan en de mogelijkheid om jezelf uit een situatie te redden. Iets wat met een 4WD camper net wat makkelijker is.

Vertrouwen in de opbouw

Hoewel dit wellicht niet voor elke 2WD camper geldt, is het voor ons nu vaak een hindernis. De opbouw van onze camper. Niet dat er iets verkeerd mee is. Hij is nog steeds waterdicht, heeft voor ons de ideale indeling en is lekker ruim. Maar kijkend naar de structuur van de opbouw, een geraamte van hout wat op het chassis is gebouwd, roept dat niet direct, “hee kom even offroad rijden met mij”. De trillingen zullen op een gegeven moment zijn tol gaan eisen.

Juist daarom hebben we gekozen voor een Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA, een bus die uit één stalen carrosserie bestaat.

Zelf de afweging maken tussen 2WD en een 4WD camper

Zit je zelf in twijfel tussen een 2WD camper of een 4WD camper? We hebben een klein overzicht met de voor- en nadelen tussen die twee voor je uiteengezet.

2WD Camper

Voordelen

    • Goedkoper in aanschaf
    • Goedkoper in onderhoud
    • Goedkoper op de weg
    • Luxer (fabriekscampers)

Nadelen

    • Vaak beperkt tot asfalt
    • Niet offroad
    • Rijcomfort op gravel
    • Eerder gebonden aan massatoerisme

4WD Camper

Voordelen

    • Minder beperkingen
    • Nog meer bestemmingen
    • Offroad mogelijkheden
    • Massatoerisme ontlopen

Nadelen

    • Duurder in aanschaf
    • Duurder in onderhoud
    • Duurder op de weg
    • Opvallender

Ben je nog niet met een normale camper op reis geweest, dan raden we je aan dat eerst te doen in plaats van direct een 4WD camper aan te schaffen. Er is genoeg te zien in een normale camper, en dan is het belangrijker om zeker te weten of een camper wat voor je is. Als er dan, net zoals bij ons, beperkingen zijn in je keuze dan kun je altijd nog overstappen. Hopelijk gaat de 4WD onze verwachtingen waarmaken. Daarover lees je uiteraard in de toekomst meer in ons blog 😀

PS. Die nieuwe 4WD camper moeten we nog wel, even, zelf bouwen. Ook in dit, voor ons nieuwe, project kun je meekijken. We zullen updates gaan bijhouden hier op de site. De bouw gaat begin februari van start.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram