Waarom de overstap naar een 4WD camper

Een korte vergelijking tussen een normale en een 4WD camper

Home » Leven in een Camper » Waarom de overstap naar een 4WD camper

door | 0 Reacties

Vanaf de start van ons camper-avontuur keken we met een schuin oog naar 4WD campers. We wisten toen nog niet of we een 4×4 wel écht nodig hadden. Aangezien er vaak een flink prijsverschil zit tussen 4WD en normale 2WD campers hebben we in 2015 het wijze besluit gemaakt, “eerst maar eens kijken wat we met een 2WD camper kunnen”. De drie jaar die we nu onderweg zijn heeft ondertussen vaak bewezen dat een 4WD camper voor ons best een toegevoegde waarde zou zijn. Om de volgende redenen gaan wij de overstap maken naar een 4WD camper. Een Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA. Een oude brandweerwagen, waarom juist een brandweerwagen? Dat lees je hier.

Nog authentieker gaan

Ondanks dat de huidige camper het nog prima doet, en drie jaar lang echt ons huis is geweest, willen we meer. We willen verder, dieper en dichterbij het onaangetaste. Nu is het echt niet zo dat de afgelopen drie jaar verspilde tijd was. Een 4WD camper is zeker ook niet voor iedereen noodzakelijk. Maar om te doen wat wij het liefste doen hebben we vroeg of laat een 4WD nodig. Waarom wachten tot je allemaal zekerheden hebt als je ook nu de gok kunt wagen. En misschien wel voor de rest van je leven een truck in bezit hebben waar je overal mee naar toe kunt. Die gok hebben we genomen. Niet omdat we een bus voor het leven zochten, dat is een mooie bijkomstigheid, maar wel omdat we verder van het massatoerisme af willen zitten. Nog verder van de gebaande paden en dieper de natuur in. Op zoek naar mensen die nog leven volgens oude tradities. Nu klinkt dit misschien een beetje utopisch en dromerig. Maar juist de afgesneden plekken, die zonder busverbinding of een verharde weg, geven een kijk in hoe een land vroeger was. Wat de bouwstenen zijn waarop de ‘bewoonde’ wereld is gebouwd. Want die gaan we zeker niet opeens links laten liggen. We breiden onze mogelijkheden enkel verder uit.

 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA in brandweer uitvoering
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Regelrecht uit dienst
  anemptytextlline
 • 4WD console
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus in een laagje sneeuw
  anemptytextlline
 • Bestuurderszijde Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • FEUERWEHR
  anemptytextlline
 • Zo verliefd op deze neus
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Het stuur van avontuur
  anemptytextlline
 • Hoe lang houden we hem
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wegen rijden zonder angst

In de drie jaar de we nu wonen en reizen in de camper hebben we genoeg kunnen zien met onze 2WD camper. Helaas is het ook vaak voorgekomen dat we voor de veilige route moesten kiezen, een waterval of andere bezienswaardigheid voorbijreden omdat de weg er niet veel belovend uitzag. Diepe kuilen vol water, zandpaden met meer modder dan zand. Om nog niet over de sneeuw te beginnen. In Marokko, IJsland en zelfs Portugal hebben we regelmatig onze route moeten aanpassen omdat de camper de wegen niet aankon.

Soms denk je ook, ach dat gaat best. Kijk die auto komt er ook. Soms heb je zelfs gewoon geen andere keuze. Vaak gaat het dan ook wel, soort van. De camper heeft ons regelmatig weten te verbazen over zijn kunnen! Maar vanzelf gaat het zeker niet. En daar komt bij ons het nodige zweet tussen de billen bij kijken. Dit zijn slechts nog de korte, ingecalculeerde, stukken. Moet je nagaan hoe dat is als je dagen over zulke wegen wilt rijden. Precies wat wij willen gaan doen. En om dat zonder angst te kunnen doen moeten we meer, veel meer vertrouwen hebben in de camper. Voornamelijk of de opbouw het aankan en de mogelijkheid om jezelf uit een situatie te redden. Iets wat met een 4WD camper net wat makkelijker is.

Vertrouwen in de opbouw

Hoewel dit wellicht niet voor elke 2WD camper geldt, is het voor ons nu vaak een hindernis. De opbouw van onze camper. Niet dat er iets verkeerd mee is. Hij is nog steeds waterdicht, heeft voor ons de ideale indeling en is lekker ruim. Maar kijkend naar de structuur van de opbouw, een geraamte van hout wat op het chassis is gebouwd, roept dat niet direct, “hee kom even offroad rijden met mij”. De trillingen zullen op een gegeven moment zijn tol gaan eisen.

Juist daarom hebben we gekozen voor een Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA, een bus die uit één stalen carrosserie bestaat.

Zelf de afweging maken tussen 2WD en een 4WD camper

Zit je zelf in twijfel tussen een 2WD camper of een 4WD camper? We hebben een klein overzicht met de voor- en nadelen tussen die twee voor je uiteengezet.

4WD Camper

2WD Camper

Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Minder beperkingen Duurder in aanschaf Goedkoper in aanschaf Vaak beperkt tot asfalt
Nog meer bestemmingen Duurder in onderhoud Goedkoper in onderhoud Niet offroad
Offroad mogelijkheden Duurder op de weg Goedkoper op de weg Rijcomfort op gravel
Massatoerisme ontlopen Opvallender Luxer (fabriekscampers) Eerder gebonden aan massatoerisme

Ben je nog niet met een normale camper op reis geweest, dan raden we je aan dat eerst te doen in plaats van direct een 4WD camper aan te schaffen. Er is genoeg te zien in een normale camper, en dan is het belangrijker om zeker te weten of een camper wat voor je is. Als er dan, net zoals bij ons, beperkingen zijn in je keuze dan kun je altijd nog overstappen. Hopelijk gaat de 4WD onze verwachtingen waarmaken. Daarover lees je uiteraard in de toekomst meer in ons blog 😀

PS. Die nieuwe 4WD camper moeten we nog wel, even, zelf bouwen. Ook in dit, voor ons nieuwe, project kun je meekijken. We zullen updates gaan bijhouden hier op de site. De bouw gaat begin februari van start.

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis