De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Bouw je eigen droomhuis voor een prikkie

Home » Camper bouwen » De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Het klinkt als de ultieme vrijheid. Leven in een camper: zonder financiële lasten de wereld overtrekken, maar dan wel in je eigen huisje. Het is echt een paradijs, en het kan ook enorm goedkoop zijn. De kosten hangen compleet af van wat voor een camper jij koopt, en verreweg een van de goedkoopste opties is zelf een busje ombouwen tot camper. Het prijskaartje begint bij 1.000,- euro, maar kan net zo goed oplopen tot tienduizenden euro’s. Gelukkig heb je het allemaal zelf in de hand. Met dit overzicht krijg je hopelijk meer inzicht in waar je rekening mee moet houden.

De bus: €500 – €100.000

Je begint bij het aanschaffen van jouw bus. Denk hier goed over na, want het is allesbepalend voor de rest van het bouwproces. En het is verreweg de grootste kostenpost die je hebt. De volgende factoren bepalen de kosten:

 • Budget: stel je budget vast. Reken erop dat je ongeveer de aanschafwaarde van het voertuig nogmaals uitgeeft aan de ombouw tot camper.
 • Maat: groter is niet altijd duurder, maar meestal kost het wel meer brandstof per kilometer en belasting per kwartaal. Ook het interieur inbouwen is duurder bij een grotere camper.
 • Kenteken: staat het busje al op een zogenoemd kampeervoertuig kenteken, dan scheelt dat in gedoe en tijd. Anders moet je het zelf laten doen, want dan kom je in aanmerking voor het ‘kwarttarief’ van de wegenbelasting.
 • Brandstof: ga je veel rijden, dan loont het om een diesel of LPG te kopen, rij je minder dan is benzine (met een lagere wegenbelasting) aantrekkelijk.
 • Staat van voertuig: koop je het goedkoopste busje (vanaf 500 euro), dan is de kans groot dat er veel aan moet gebeuren. Als je handig bent en naar landen reist met goedkope garages, dan kan het best lonen om een simpel en goedkoop busje te kopen.
 • Speciale eisen: wil je bijvoorbeeld per se een 4×4 bus(je) (zoals bij ons het geval), dan is dat erg bepalend in de prijs. Onze bus was daardoor ongeveer 2.000,- euro, terwijl een 2WD variant circa 1.000,- euro zou zijn geweest.

 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline
 • Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Interieur inbouwen: €400 – €10.000

Na het kopen van de bus ga je ongetwijfeld dag en nacht nadenken over het interieur. In je hoofd ziet het eruit als het mooiste busje wat je ooit hebt gezien. Maar het volgende moment kijk je op je spaarrekening.. Met een oneindig budget bouw je een ongekend mooie camper, maar met een beetje verstand wil je de kosten laag houden. Met een krap budget kun je gelukkig al een heel eind komen. De volgende factoren bepalen hoe duur het inbouwen van het interieur wordt:

 • Materiaalkeuze: de kosten voor het interieur zitten voornamelijk in het materiaal. Hierbij zijn uitstraling, werkbaarheid en gewicht vaak bepalend. Bepaal vooraf met welke basismaterialen je werkt. Het moet niet te duur zijn (hardhout fineer), niet te zwaar (underlayment platen), en uiteindelijk moet je het ook gewoon mooi vinden. Veel camperbouwers werken daarom met populieren multiplex.
 • Indeling: hoe je de camper indeelt, maakt veel uit voor de prijs. Het kan ongelofelijk simpel (vast bed, opklap tafeltje), en dan ben je zo klaar tegen een bodemprijs (vanaf 400 euro). Wil je elk hoekje benutten, supersonische lades en kastjes en een elektrisch inklapbaar bed? Dan is geen bankrekening groot genoeg. Bedenk in de ontwerpfase dus: hoe simpeler, hoe goedkoper; hoe complexer, hoe duurder.
 • Eind gebruik: hoe je het busje gaat gebruiken is bepalend voor hoe je het gaat bouwen. Ga je er bijvoorbeeld een jaar lang in wonen, en ga je naar heel warme of juist heel koude gebieden? Dan loont het om veel te investeren in goede isolatie. Dat kan al snel tot 500 euro kosten. Weet je nu dus al dat je alleen met jouw camper op zomervakantie naar Portugal gaat, dan kun je hier misschien wel wat op besparen.

Systemen: €150 – €2000

De derde grote kostenpost, zijn de systemen die je in je camper installeert. Denk hierbij aan accu’s, zonnepanelen, watertanks, douches en omvormers. Ook hier, je kunt het zo gek maken als je wilt, de prijzen zijn slechts een indicatie. Wij hebben mensen leren kennen die hun dak vol hadden liggen met zes zonnepanelen en hierdoor een grote koelkast en wasmachine in hun bus konden laten draaien. Anderen houden het simpel en gebruiken gewoon een Wakawaka om hun telefoon op te laden en een jerrycan als kraan en douche. Op hoofdlijnen moet je hierop rekenen:

 • Energie: bepalend hier zijn, of je off-grid gaat (vanaf 250 euro) of altijd ‘walstroom’ hebt op campings (€100). Vervolgens is jouw gebruik bepalend, en kwaliteit van de spullen die je koopt. Voor 400 euro heb je een goed basissysteem van prima kwaliteit.
 • Water: ga hierbij uit van praktische overwegingen. Het loont altijd om veel opslagcapaciteit te hebben, maar watertanks die precies in jouw kastje of onder jouw auto passen zijn duur (vanaf 80 euro). Verder kun je kiezen voor een boiler voor water, een simpele kraan en pomp, een gesloten systeem met meerdere tappunten (bijvoorbeeld een buitendouche). De totale kosten kunnen verschillen van 50 tot 1000 euro.
 • Apparaten: Uiteindelijk komt de prijs van jouw hele systeem aan op jouw eindgebruik. Gebruik je bijvoorbeeld een koelkast, dan heb je meer accu’s en meer zonnepanelen nodig. Is die krachtige blender echt een must have voor jou? Dan heb je een dure krachtige omvormer nodig. Begin jouw zoektocht dus ook aan het eind: bij wat jij uiteindelijk nodig hebt tijdens jouw vanlife

Heb je meer vragen over de kosten voor de bouw van een camper? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Mattias
Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

18 Reacties

 1. Avatar

  Hey! Echt super leuk dat jullie hiervoor hebben gekozen en er ook een blog van maken.

  Het idee om de wereld rond te gaan met je eigen huisje (naja busje/camper) klinkt geweldig. Het voelt nu eigenlijk ook wat meer als een droom dan dat het realistisch is, toch wil ik het wel echt waarmaken.
  Ik ben nu 17 jaar en ik hoop dit ook te doen als ik op den duur alles goed voor elkaar heb (als ik klaar ben met mijn opleiding etc.). Ook al heb ik verder niet veel ervaring met reizen, het lijkt mij echt een super leuke ervaring. Hebben jullie een paar tips voor mij hoe ik het beste kan beginnen om ook zoiets waar te maken? Ik heb sowieso al het idee dat het niet makkelijk gaat worden. Naast alleen maar reizen en de wereld zien komen er natuurlijk ook wel wat kosten bij en heel veel andere dingen dat toch wat makkelijker is in een huis. Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie :)!

  Antwoord
  • Lars

   Hey Sarah, kijk dat zijn nog eens goede plannen! Kan niet vroeg genoeg beginnen met het reizende leven, zeker in een busje/camper. Zeker vast houden aan je droom, is het niet vroeg dan wel later. Wij studeerden nog toen we onze eerste grote trip naar Australië en Nieuw-Zeeland maakten. We hebben toen extra gewerkt, om een buffer op te bouwen zodat we het konden trekken zonder te werken in zes maanden. We kwamen wel echt blut terug. De volgende reis was “gewoon” in Europa maar wel voor onbepaalde tijd. We hadden toen net onze vervolg studies afgerond en weer een buffer opgebouwd, dit keer voor een jaar. Onderweg hebben we ons online bedrijf uitgebouwd. Nu is dat niet de makkelijkste route, maar ook in Europa is veel seizoenswerk te vinden of kan je goedkoper reizen door te werken voor kosten en inwoning. Sites als WorkAway of HelpX bieden hier opties in aan. Wat wij ongeveer kwijt zijn aan reizen in een camper lees je hier. Maar check ook onze rondreis voorbereiding pagina en gebruik onze Excel sheet om te achterhalen hoeveel geld je nog moet sparen voor je kunt vertrekken (of hoelang je kunt reizen met je huidige buffer). En blader natuurlijk nog verder door op onze site 😉 Heel veel succes met het realiseren van je droom!

   Antwoord
 2. Avatar

  Waar kan ik onderdelen kopen? Bijv. Onderdelen om een douche en toilet te bouwen, isolatie, etc. etc. Heeft iemand links of adressen?

  Antwoord
  • Lars

   Er komt binnenkort meer informatie over het camper bouwen online, we zijn momenteel ons eigen bouwproces aan het uitwerken. Het meeste hebben we online gevonden, maar er zijn een paar grote winkels als De Wit in Schijndel en Obelink welke een breed inbouw assortiment hebben. Altijd handig om daar even te kijken wat er allemaal wordt aangeboden en wat de verschillende opties zijn. Online zijn er nog een paar webshops gespecialiseerd in het camper bouwen. Maar ook bij de standaard bouwmarkt kom je een heel eind.

   Antwoord
 3. Avatar

  Hoi! Fijne blog 🙂

  vraagje; zou hij bijvoorbeeld zo een (boodschappen)lijstje hebben met producten waar je aan moet denken? En dan misschien basis, middenklasse en luxe afgewerkt? Vind het namelijk heel lastig te bepalen waar je nu moet starten.

  Gr Koen

  Antwoord
  • Lars

   Hey Koen, tof idee! We zijn bezig om onze verbouwing ook helemaal in uit te werken, en dan ook al het uitzoek werk. Alle afwegingen die wij hebben gemaakt en alle verschillende opties die we tegen gekomen zijn. Dit komt hopelijk komende maanden online! Nemen het boodschappenlijstje dan ook mee 🙂

   Antwoord
 4. Avatar

  Hallo!
  wat fijn deze blog 🙂
  Vraag over het ombouwen van de camper; hebben jullie advies over starten met basis en later upgraden naar meer? ik begrijp dat de systemen die je koopt een aanschafwaarde hebben maar eerst niet de bus isoleren en later beslissen dit wel te doen? of zit je dan weer met een probleem qua tekenmaten etc?
  En gebruiken jullie een bus ook als personenauto? ik sprak de verzekering en begreep dat ze niet uitkeren als je niet kan aantonen als je ergens gekampeerd hebt gestaan? Ervaring mee?
  Dank!

  Antwoord
  • Lars

   Thanks! Oe dat is lastig om op afstand te bepalen. Als je al met het idee speelt om hem te isoleren, dan zou ik zeggen dan maar meteen doen. Dan kan je daarna namelijk de vloer, de wanden en het plafond laten staan. Dat is echt iets waarvoor je alles er weer uit zou moeten halen namelijk, besluit je dit later alsnog te gaan doen. En dan kan je dat als basis gebruiken om steeds verder te upgraden.
   Isolatie is trouwens niet per se nodig, in Nieuw-Zeeland hebben we ons busje in twee weken omgebouwd zonder isolatie. Maar daar zaten we dan gelukkig ook niet in de winter. Dus vooral even goed bepalen of het nodig is voor waar de camper jullie heen moet gaan brengen.

   Die verzekering klinkt wat gek, hoor van voldoende mensen dat ze de camper als dagelijks vervoer gebruiken. Met onze verzekering mogen we zelfs 365 dagen per jaar op pad zijn.. Wij zijn verzekerd bij de NKC en zijn daar erg tevreden over!

   Antwoord
 5. Avatar

  Hoi 🙂
  Ik ben opzoek naar een busje om te verbouwen.
  Maar ik lees vaak dat je goed moet kiezen. Want de ene is duur in herstelling/onderdelen, de ander is dan weer laag tussen de wielbasis, en noem maar op. Ik raak helemaal in de war naar wat ik moet zoeken. ☹

  Ik had in mijn hoofd om een camionette te kopen in Lengte1 hoogte2. Zodat ik kort ben en dus makkelijk een plaatsje vind want ik ben bij mooi weer graag in de buurt van het strand. En ik ben nog geen ervaren rod in het rijden ik ben 22 jaar. Een mega grote zie ik niet zitten 😉

  Zijn er camionettjes dat jullie aanraden?

  Ohja! En ik zie vaak dat men de chaufeur- en passagiers-stoel laat draaien. Doen deze mensen dan de wand naar de laad ruimte zelf weg. Of bestaan er wel degelijk camionettes zonder tussen wand?

  Groetjes 😊

  Antwoord
  • Lars

   Oe de keuze van de juiste bus is inderdaad een lastige. Er zijn veel punten waar je op kunt letten, die afhankelijk van je gebruik (bestemmingen) weer meer of minder relevant zijn. Zorgen dat onderdelen beschikbaar zijn is zeker voor oudere bussen niet geheel onbelangrijk. Maar blijf je in Europa, dan zijn de meeste Europese automerken vaak prima te doen. De staat van de auto zegt meestal meer dan hoe hij bekend staat. Er zijn er die inderdaad als roestbak bekendstaan, maar als je hem koopt zonder roest en netjes onderhoud dan is het eerder je eigen schuld dan die van de auto.. Dus let vooral daarop.

   Wij hebben rekening gehouden met wat voor inbouw we wouden, en daarop de bus gekocht. Helemaal als je er voor langere tijd in wilt leven kan je beter eerst bepalen wat je eisen van de inbouw zijn, om dan te kijken welke lengte bus volstaat. Gebruik bijvoorbeeld de gratis versie van sketchup om vast een idee te krijgen van je maten. Wat lengte is een meter of 6 inderdaad de max wil je op normale parkeerplaatsen staan, hoogtebarrieres zitten meestal rond de 2 meter 10.

   De regelgeving met draaistoelen verschilt volgens mij tussen Nederland en België (er door je gebruik van “camionettes” vanuit gaande je uit België komt). Als je zelf gaat bouwen zijn er in Nederland volgens mij geen draaiplateaus die door de officiële keuring komen. Hoe dat in België zit zou je beter na kunnen vragen bij de officiële keuringsinstantie. Er zijn bussen zonder tussenschot, deze zijn vaak gebruikt voor het personenvervoer.

   Hopelijk heb je hier iets aan! Succes met je zoektocht.

   Antwoord
 6. Avatar

  Hoe kan het zijn dat een busje al een camper kenteken heeft of krijgt zonder dat er al iets is ingebouwd?

  Antwoord
  • Lars

   Geen idee Robert, lijkt erop soms op dat elk RDW keurstation anders is. Soms lijkt het zo te zijn dat als iemand plechtig beloofd er een camper van te bouwen, de RDW hem dan al als camper keurt. Maar officieel zou dat niet kunnen, aangezien je gewogen moet worden met inbouw. Dat wordt het nieuwe ledig gewicht (met alles wat vast gemonteerd zit).

   Antwoord
 7. Avatar

  we hebben een mercedes vito omgebouwd en hebben de bank 40 cm naar achter geplaatst i,v,m de keuken nu moeten we van de rdw een goedkeuringsrapport hebben dat de bank goed geplaatst is ,we weten niet waar je dit kunt laten doen.
  kunt u ons helpen aan een adres ?we wonen in Tilburg.

  Antwoord
  • Dasja

   Hai,
   Tof dat jullie ook een Mercedes aan het ombouwen zijn. Jammer dat het RDW de bus nog niet heeft goedgekeurd.
   Wij weten helaas zelf niet waar jullie zo’n goedkeuringsrapport kunnen laten doen. Misschien toch nog even naar het RDW bellen of ze hier adressen voor hebben? Een andere optie, advies vragen in facebookgroepen als; Dubbellucht of Zelfbouw (bus) Campers. Hopelijk wordt het snel opgelost, succes!

   Antwoord
 8. Avatar

  Hallo, bedankt voor dit mooie bericht. Ik vroeg me af. Hebben jullie een bepaalde opleiding gevolgd om dit te bouwen? Hebben jullie advies gekregen of gevraagd of zelf gewoon creatief geweest met videos? Wij willen het graag zelf doen alleen weten we niet meteen waar gestart :-). Groetjes

  Antwoord
  • Dasja

   Ha Dylan, Graag gedaan :). Nope we hebben geen opleiding gevolgd en zagen onszelf ook niet als echte klussers. Inmiddels na 7 maanden klussen zijn we een stuk handiger geworden. Snappen goed dat het moeilijk is om te starten. Wij hebben het geluk dat een familielid erg handig is en ons adviseert en ondersteunt. Verder veel zelf uitzoeken, lezen en bedenken hoe je het wilt gaan doen. En langs experts gaan om advies te vragen. Van tevoren wat tekeningen maken als je de precieze afmeting van je bus hebt, is ook handig. Youtube filmpjes kunnen fijn zijn bij bepaalde onderwerpen. We dachten om de elektra en gas te laten aanleggen door experts. Maar uiteindelijk toch ook zelf gedaan. Met back-up van mensen uit onze omgeving die er meer verstand van hadden. Hebben jullie al een bus gekocht? Succes met de voorbereidingen en de bouw. En mocht je nog vragen hebben weet ons dan te vinden.

   Antwoord
 9. Avatar

  Hebben jullie zelf het busje omgebouwd of laten doen door een bedrijf?
  ikzelf ben ook op zoek naar een busje of camper

  leuke om jullie blog te ontdekken

  groetjes
  Julie

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Julie,
   Mattias en Anniek hebben dit gele busje zelf omgebouwd. Wij zijn zelf bezig met een overland 4×4 camper ombouw. Daar kun je hier meer over lezen. We hebben eigenlijk nooit uitgezocht wat de kosten zijn om het door een bedrijf te laten doen omdat we dit zelf wilden doen. Wel hebben we gehoord van andere mensen dat dit erg in de kosten kan oplopen. Bedenk voor jezelf wat het doel wordt van de bus of camper. Dan kun je daar de benodigdheden die de bus of camper voor moet hebben op afstemmen. Succes met je zoektocht en hopelijk ga je mooie kilometers maken in de toekomst!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis