De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Bouw je eigen droomhuis voor een prikkie

Geschreven door: Mattias

Het klinkt als de ultieme vrijheid. Leven in een camper: zonder financiële lasten de wereld overtrekken, maar dan wel in je eigen huisje. Het is echt een paradijs, en het kan ook enorm goedkoop zijn. De kosten hangen compleet af van wat voor een camper jij koopt, en verreweg een van de goedkoopste opties is zelf een busje ombouwen tot camper. Het prijskaartje begint bij 1.000,- euro, maar kan net zo goed oplopen tot tienduizenden euro’s. Gelukkig heb je het allemaal zelf in de hand. Met dit overzicht krijg je hopelijk meer inzicht in waar je rekening mee moet houden bij een zelfbouw camper project.

De bus: €500 - €100.000

Je begint bij het aanschaffen van jouw bus. Denk hier goed over na, want het is allesbepalend voor de rest van het bouwproces. En het is verreweg de grootste kostenpost die je hebt. De volgende factoren bepalen de kosten:

  • Budget: stel je budget vast. Reken erop dat je ongeveer de aanschafwaarde van het voertuig nogmaals uitgeeft aan de ombouw tot camper.
  • Maat: groter is niet altijd duurder, maar meestal kost het wel meer brandstof per kilometer en belasting per kwartaal. Ook het interieur inbouwen is duurder bij een grotere camper.
  • Kenteken: staat het busje al op een zogenoemd kampeervoertuig kenteken, dan scheelt dat in gedoe en tijd. Anders moet je het zelf laten doen, want dan kom je in aanmerking voor het ‘kwarttarief' van de wegenbelasting.
  • Brandstof: ga je veel rijden, dan loont het om een diesel of LPG te kopen, rij je minder dan is benzine (met een lagere wegenbelasting) aantrekkelijk.
  • Staat van voertuig: koop je het goedkoopste busje (vanaf 500 euro), dan is de kans groot dat er veel aan moet gebeuren. Als je handig bent en naar landen reist met goedkope garages, dan kan het best lonen om een simpel en goedkoop busje te kopen.
  • Speciale eisen: wil je bijvoorbeeld per se een 4x4 bus(je) (zoals bij ons het geval), dan is dat erg bepalend in de prijs. Onze bus was daardoor ongeveer 2.000,- euro, terwijl een 2WD variant circa 1.000,- euro zou zijn geweest.

Grofweg vier verschillende type zelfbouw campers

Backpacker camper