De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Bouw je eigen droomhuis voor een prikkie

Home » Camper bouwen » De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Het klinkt als de ultieme vrijheid. Leven in een camper: zonder financiële lasten de wereld overtrekken, maar dan wel in je eigen huisje. Het is echt een paradijs, en het kan ook enorm goedkoop zijn. De kosten hangen compleet af van wat voor een camper jij koopt, en verreweg een van de goedkoopste opties is zelf een busje ombouwen tot camper. Het prijskaartje begint bij 1.000,- euro, maar kan net zo goed oplopen tot tienduizenden euro’s. Gelukkig heb je het allemaal zelf in de hand. Met dit overzicht krijg je hopelijk meer inzicht in waar je rekening mee moet houden.

De bus: €500 – €100.000

Je begint bij het aanschaffen van jouw bus. Denk hier goed over na, want het is allesbepalend voor de rest van het bouwproces. En het is verreweg de grootste kostenpost die je hebt. De volgende factoren bepalen de kosten:

 • Budget: stel je budget vast. Reken erop dat je ongeveer de aanschafwaarde van het voertuig nogmaals uitgeeft aan de ombouw tot camper.
 • Maat: groter is niet altijd duurder, maar meestal kost het wel meer brandstof per kilometer en belasting per kwartaal. Ook het interieur inbouwen is duurder bij een grotere camper.
 • Kenteken: staat het busje al op een zogenoemd kampeervoertuig kenteken, dan scheelt dat in gedoe en tijd. Anders moet je het zelf laten doen, want dan kom je in aanmerking voor het ‘kwarttarief’ van de wegenbelasting.
 • Brandstof: ga je veel rijden, dan loont het om een diesel of LPG te kopen, rij je minder dan is benzine (met een lagere wegenbelasting) aantrekkelijk.
 • Staat van voertuig: koop je het goedkoopste busje (vanaf 500 euro), dan is de kans groot dat er veel aan moet gebeuren. Als je handig bent en naar landen reist met goedkope garages, dan kan het best lonen om een simpel en goedkoop busje te kopen.
 • Speciale eisen: wil je bijvoorbeeld per se een 4x4 bus(je) (zoals bij ons het geval), dan is dat erg bepalend in de prijs. Onze bus was daardoor ongeveer 2.000,- euro, terwijl een 2WD variant circa 1.000,- euro zou zijn geweest.

 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Interieur inbouwen: €400 – €10.000

Na het kopen van de bus ga je ongetwijfeld dag en nacht nadenken over het interieur. In je hoofd ziet het eruit als het mooiste busje wat je ooit hebt gezien. Maar het volgende moment kijk je op je spaarrekening.. Met een oneindig budget bouw je een ongekend mooie camper, maar met een beetje verstand wil je de kosten laag houden. Met een krap budget kun je gelukkig al een heel eind komen. De volgende factoren bepalen hoe duur het inbouwen van het interieur wordt:

 • Materiaalkeuze: de kosten voor het interieur zitten voornamelijk in het materiaal. Hierbij zijn uitstraling, werkbaarheid en gewicht vaak bepalend. Bepaal vooraf met welke basismaterialen je werkt. Het moet niet te duur zijn (hardhout fineer), niet te zwaar (underlayment platen), en uiteindelijk moet je het ook gewoon mooi vinden. Veel camperbouwers werken daarom met populieren multiplex.
 • Indeling: hoe je de camper indeelt, maakt veel uit voor de prijs. Het kan ongelofelijk simpel (vast bed, opklap tafeltje), en dan ben je zo klaar tegen een bodemprijs (vanaf 400 euro). Wil je elk hoekje benutten, supersonische lades en kastjes en een elektrisch inklapbaar bed? Dan is geen bankrekening groot genoeg. Bedenk in de ontwerpfase dus: hoe simpeler, hoe goedkoper; hoe complexer, hoe duurder.
 • Eind gebruik: hoe je het busje gaat gebruiken is bepalend voor hoe je het gaat bouwen. Ga je er bijvoorbeeld een jaar lang in wonen, en ga je naar heel warme of juist heel koude gebieden? Dan loont het om veel te investeren in goede isolatie. Dat kan al snel tot 500 euro kosten. Weet je nu dus al dat je alleen met jouw camper op zomervakantie naar Portugal gaat, dan kun je hier misschien wel wat op besparen.

Systemen: €150 – €2000

De derde grote kostenpost, zijn de systemen die je in je camper installeert. Denk hierbij aan accu’s, zonnepanelen, watertanks, douches en omvormers. Ook hier, je kunt het zo gek maken als je wilt, de prijzen zijn slechts een indicatie. Wij hebben mensen leren kennen die hun dak vol hadden liggen met zes zonnepanelen en hierdoor een grote koelkast en wasmachine in hun bus konden laten draaien. Anderen houden het simpel en gebruiken gewoon een Wakawaka om hun telefoon op te laden en een jerrycan als kraan en douche. Op hoofdlijnen moet je hierop rekenen:

 • Energie: bepalend hier zijn, of je off-grid gaat (vanaf 250 euro) of altijd ‘walstroom’ hebt op campings (€100). Vervolgens is jouw gebruik bepalend, en kwaliteit van de spullen die je koopt. Voor 400 euro heb je een goed basissysteem van prima kwaliteit.
 • Water: ga hierbij uit van praktische overwegingen. Het loont altijd om veel opslagcapaciteit te hebben, maar watertanks die precies in jouw kastje of onder jouw auto passen zijn duur (vanaf 80 euro). Verder kun je kiezen voor een boiler voor water, een simpele kraan en pomp, een gesloten systeem met meerdere tappunten (bijvoorbeeld een buitendouche). De totale kosten kunnen verschillen van 50 tot 1000 euro.
 • Apparaten: Uiteindelijk komt de prijs van jouw hele systeem aan op jouw eindgebruik. Gebruik je bijvoorbeeld een koelkast, dan heb je meer accu’s en meer zonnepanelen nodig. Is die krachtige blender echt een must have voor jou? Dan heb je een dure krachtige omvormer nodig. Begin jouw zoektocht dus ook aan het eind: bij wat jij uiteindelijk nodig hebt tijdens jouw vanlife

Heb je meer vragen over de kosten voor de bouw van een camper? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Mattias
Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

2 Reacties

 1. Avatar

  Hebben jullie zelf het busje omgebouwd of laten doen door een bedrijf?
  ikzelf ben ook op zoek naar een busje of camper

  leuke om jullie blog te ontdekken

  groetjes
  Julie

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Julie,
   Mattias en Anniek hebben dit gele busje zelf omgebouwd. Wij zijn zelf bezig met een overland 4×4 camper ombouw. Daar kun je hier meer over lezen. We hebben eigenlijk nooit uitgezocht wat de kosten zijn om het door een bedrijf te laten doen omdat we dit zelf wilden doen. Wel hebben we gehoord van andere mensen dat dit erg in de kosten kan oplopen. Bedenk voor jezelf wat het doel wordt van de bus of camper. Dan kun je daar de benodigdheden die de bus of camper voor moet hebben op afstemmen. Succes met je zoektocht en hopelijk ga je mooie kilometers maken in de toekomst!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram