De kosten van het ombouwen van een busje tot camper

Bouw je eigen droomhuis voor een prikkie

Geschreven door: Mattias

Het klinkt als de ultieme vrijheid. Leven in een camper: zonder financiële lasten de wereld overtrekken, maar dan wel in je eigen huisje. Het is echt een paradijs, en het kan ook enorm goedkoop zijn. De kosten hangen compleet af van wat voor een camper jij koopt, en verreweg een van de goedkoopste opties is zelf een busje ombouwen tot camper. Het prijskaartje begint bij 1.000,- euro, maar kan net zo goed oplopen tot tienduizenden euro’s. Gelukkig heb je het allemaal zelf in de hand. Met dit overzicht krijg je hopelijk meer inzicht in waar je rekening mee moet houden bij een zelfbouw camper project.

De bus: €500 - €100.000

Je begint bij het aanschaffen van jouw bus. Denk hier goed over na, want het is allesbepalend voor de rest van het bouwproces. En het is verreweg de grootste kostenpost die je hebt. De volgende factoren bepalen de kosten:

 • Budget: stel je budget vast. Reken erop dat je ongeveer de aanschafwaarde van het voertuig nogmaals uitgeeft aan de ombouw tot camper.
 • Maat: groter is niet altijd duurder, maar meestal kost het wel meer brandstof per kilometer en belasting per kwartaal. Ook het interieur inbouwen is duurder bij een grotere camper.
 • Kenteken: staat het busje al op een zogenoemd kampeervoertuig kenteken, dan scheelt dat in gedoe en tijd. Anders moet je het zelf laten doen, want dan kom je in aanmerking voor het ‘kwarttarief' van de wegenbelasting.
 • Brandstof: ga je veel rijden, dan loont het om een diesel of LPG te kopen, rij je minder dan is benzine (met een lagere wegenbelasting) aantrekkelijk.
 • Staat van voertuig: koop je het goedkoopste busje (vanaf 500 euro), dan is de kans groot dat er veel aan moet gebeuren. Als je handig bent en naar landen reist met goedkope garages, dan kan het best lonen om een simpel en goedkoop busje te kopen.
 • Speciale eisen: wil je bijvoorbeeld per se een 4x4 bus(je) (zoals bij ons het geval), dan is dat erg bepalend in de prijs. Onze bus was daardoor ongeveer 2.000,- euro, terwijl een 2WD variant circa 1.000,- euro zou zijn geweest.

Grofweg vier verschillende type zelfbouw campers

Backpacker camper
Snel het avontuur tegemoet, de basis van een backpacker camper heb je rap staan. Tijd win je door bijvoorbeeld niet te isoleren of een simpel (of geen) stroomcircuit op te zetten.
Tijds- & kostenindicatie: 1 week – 1 maand, Gem. €500,- tot €2.000,-

Basic camper
Al iets meer comfort bouw je in de basic camper. Daarom komt hier ook een stuk meer tijd bij kijken.
Tijds- & kostenindicatie: 1 maand – 4 maand, Gem. €2.000,- tot €5.000,-

Economy camper
De economy camper is een uitgebreide inbouw waar je een lange tijd mee op reis kunt gaan. Vandaar dat de bouw meerdere maanden in beslag gaat nemen. Tijd kun je winnen door bijvoorbeeld geen binnen douche in te bouwen.
Tijds- & kostenindicatie: 3 maand – 7 maand, Gem. €5.000,- tot €15.000,-

Luxe camper
Van a tot z alles bouw je in. Misschien kun je het tempo versnellen als je hier en daar een professional inschakelt. Maar ook professionals hebben wachttijden.
Tijds- & kostenindicatie: 7+ maand, Gem. €15.000,- tot €40.000,-

Er zitten grote verschillen tussen busjes en campers. Zeker als je zelf een camper gaat bouwen. Wil je hem bijvoorbeeld snel af hebben, ga je bouwen met een beperkt budget of is het vooral belangrijk dat je er voor een lange tijd mee op reis kunt. En welk klimaat uiterste moet hij aankunnen? Lees in dit blog verder over de vier verschillende type campers om te ontdekken wat voor inbouw bij jouw wensen past!

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline