Camper (aanbouw) verzekering

Je zelfbouw camper verzekeren? Met een aanbouw verzekering!

Home » Camper bouwen » Camper (aanbouw) verzekering

door | 0 Reacties

Heeft de toekomstige camper nog een normale verzekering, maar is de bouw al begonnen dan kan in het geval van schade de verzekeraar moeilijk gaan doen. Het voertuig voldoet dan namelijk niet meer aan de eisen van een autoverzekering. Dit kan een reden zijn dat je autoverzekeraar een eventuele schade niet wilt vergoeden. Een camperverzekering kan juist pas worden afgesloten als de bus daadwerkelijk als camper geregistreerd staat, dus na de RDW-camperkeuring. Gelukkig is er een tussenoplossing; de camper aanbouw verzekering.

Uiteraard gaan we verderop in dit blog ook in op de opties van een normale camperverzekering en eventuele aanvullende eisen zoals een waarde taxatie en veiligheidscontrole. Want die kunnen vanuit een verzekeringsmaatschappij verplicht gesteld worden bij zelfbouw campers. Ook gaan we in op no-claimkortingen bij campers.

Een zelfbouw camper tijdens de ombouw verzekeren?

Voor een camperverzekering moet het voertuig voldoen aan een aantal voorwaarde voldoen. Zo moet het als camper geregistreerd staan. En daarmee voldoen aan de voorwaarden van het RDW (en de belastingdienst). Bij de meeste van ons is dit echter pas het geval nadat de ombouw is afgerond. Als we dus pas echt de camperkeuring hebben gedaan en daarmee als camper geregistreerd staan.

Tip: Hoewel je tijdens de bouw zou kunnen kiezen om geen verzekering af te sluiten (als het voertuig op privéterrein staat en geschorst is), is dit niet aan te raden. Ja je bespaart maandelijks geld, maar je neemt een risico. De camper to be kan gestolen worden of er kan brand of stormschade ontstaan. Doom scenario’s uiteraard. Maar het zal je maar gebeuren dat je niet verzekerd bent, bijna klaar met de bouw en een flinke schade krijgt. Gelukkig is er een goedkoper verzekeringsalternatief die tijdens het bouwproces afgesloten kan worden; de aanbouw verzekering.

NKC Camperverzekering

De NKC aanbouw verzekering

Wij kregen een langdurige aanbouw verzekering enkel gevonden bij de NKC (de Nederlandse Kampeerauto Club). Je kunt hier een “Aanbouw WA/Casco” verzekering afsluiten tegen een gereduceerd tarief van de normale camperverzekering. De verbouwing mag zo lang duren als je zelf wilt, in tegenstelling tot sommige verzekeraars die eisen dat je binnen vier weken bent gekeurd als camper. Er zijn wel enkele beperkingen. Zo mag je de camper in aanbouw slechts gebruiken voor doeleinde die te maken hebben met de ombouw. Dus geen plezierritjes, maar alleen de weg op naar een afspraak die te maken heeft met de bouw. Uiteraard mag je rijden naar het RDW-keursstation maar bijvoorbeeld ook naar een vriend die je helpt met het plaatsen van de ramen of naar een specialist zodat deze met je mee kan kijken. Zelfs rijden naar de bouwmarkt mag. Het is enigszins een beperking, maar je bent wel goedkoper uit en toch volgens de regels als camper verzekerd tijdens het hele bouwproces.

De kosten: de premie van een aanbouwverzekering is, net als bij een normale verzekering, afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van de camper. In de regel is de aanbouw verzekering ongeveer 50% goedkoper dan de normale camperverzekering.

“Voorafgaand aan de bouw van Brutus hebben wij een aanbouw verzekering afgesloten. Per maand lag de premie op €44,-. Ons advies, sluit minimaal een aanbouw verzekering af als je een bus ombouwt tot camper.”

Bereken je aanbouw premie

 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Daarna? De normale Camperverzekering

Als de bus geregistreerd staat als camper, dan volstaat een normale autoverzekering niet meer. Je bent dan verplicht om een camperverzekering af te sluiten. Net als bij een normale autoverzekering zijn er breed genomen drie opties om uit te kiezen;

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), verplicht voor schade aan anderen.
 • WA + Beperkt Casco, naast schade aan anderen ook schade aan je eigen camper door brand, diefstal, storm en ruitbreuk.
 • WA + Uitgebreid Casco (All risk), naast schade aan anderen en schade door brand, diefstal, storm en ruitbreuk ook aanrijdingsschade aan je eigen camper.

NKC Camperverzekering

Een camperverzekering gaat meestal verder dan een normale autoverzekering, aangezien je een camper anders gebruikt. Je zit er vaker mee in het buitenland. Zo is Europese pechhulp meestal inbegrepen. Maar mocht je echt in de problemen komen dan krijg je vaak vervangend vervoer, zo kan je de vakantie of reis toch (gedeeltelijk) afmaken. Ook repatriëring van de camper terug naar Nederland wordt meestal gedekt.

De exacte dekking kan afhankelijk zijn van het type verzekering. Zo krijg je bij de WA-verzekering vaak geen extra’s. Bij Beperkt of Uitgebreid Casco zitten vaak nog extra’s als een inboedelverzekering welke ook fietsen, laptops of tablets gratis meeverzekerd. Aangezien alle vast aangebrachte elementen en accessoires zoals zonneluifel, satellietschotel, achteruitrijcamera en zonnepanelen al in de waarde van de camper zijn opgenomen zijn deze automatisch meeverzekerd.

Tip: is je camper straks klaar dan is ons advies om sowieso een beperkt cascoverzekering af te sluiten. Je bent dan namelijk ook voor schade aan je eigen camper verzekerd. Bijvoorbeeld als er brand door kortsluiting ontstaat of er een tak op je dak valt door een storm.

Camper schadevrije jaren en no-claimkortingen

Schadevrije jaren bouw je ook op met een camperverzekering en daar horen no-claimkortingen bij. De schadevrije jaren worden wel iets anders opgebouwd dan bij een personenautoverzekering, daarom wordt het ook camper schadevrije jaren genoemd. Je kan in de meeste gevallen wel nog een korting krijgen met de al opgebouwde schadevrije jaren van een personenautoverzekering. Ze worden dus niet één-op-één overgenomen.

Ook is het mogelijk om bij de camperverzekering extra’s te verzekeren als een schadeverzekering inzittenden of aanvullende inboedelverzekering. De laatste omvat enkel losse bagage, in veel gevallen is het niet noodzakelijk om de basisdekking te verhogen.

Waarde taxatie en veiligheidscontrole na zelfbouw

Veel verzekeraars stellen als eis voor de verzekering dat er een onafhankelijke waarde taxatie plaatsvindt bij een zelfbouw camper. Dit wordt vaak vastgesteld in een inspectierapport wat verzekeraars inzicht geeft of de ombouw tot camper naar behoren is gedaan. Een dergelijke waarde taxatie kan uitgevoerd worden door het CED, een Focwa/BOVAG aangesloten bedrijf of een VRT-gecertificeerde register taxateur. De kosten voor een dergelijke taxatie liggen meestal tussen de €100,- en €150,-.

Het inspectie- of taxatierapport wordt vervolgens met de verzekeraar gedeeld. Dit rapport omvat antwoorden op een heel aantal standaardvragen welke de taxateur naloopt alsook foto’s van zowel de buiten- als binnenkant. De waarde taxatie wil je dus het liefst pas laten uitvoeren als de camper helemaal is omgebouwd. Zo heb je zelf direct bewijs van de complete inbouw, met alle vast aangebrachte elementen en accessoires. Die zijn dan direct meeverzekerd. In veel gevallen blijft de taxatiewaarde vijf jaar geldig.

Er zijn ook verzekeraars die niet per se een taxatie eisen, dit kan ook afhankelijk zijn van het type verzekering (vaak enkel bij Beperkt of Uitgebreid Casco), maar wel vragen naar een overzicht van de gemaakte kosten. Hierbij wordt dan gekeken naar de aanschafwaarde van het voertuig en alle ingebouwde elementen. In dit geval is het dus noodzakelijk om de bonnetjes goed te bewaren.

Sommige verzekeraars gaan nog net iets verder en stellen dat er ok een veiligheidskeuring moet plaatsvinden om te kijken of de installaties voor gas, water en elektriciteit goed aangebracht zijn. Zeker als je dit allemaal zelf hebt aangelegd is het geen overbodige luxe om dit te laten controleren. Het is namelijk ook voor je eigen veiligheid.

Op basis van de taxatie of de gemaakte kosten wordt de waarde van jouw zelfbouw camper bepaald. Die waarde in combinatie met andere factoren zoals, het gewicht, schadevrije auto of camper jaren en soort af te sluiten verzekering, bepalen de uiteindelijke premie die je gaat betalen.

Bereken je premie

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals