Camper (aanbouw) verzekering

Je zelfbouw camper verzekeren? Met een aanbouw verzekering!

Geschreven door: Lars

Heeft de toekomstige camper nog een normale verzekering, maar is de bouw al begonnen dan kan in het geval van schade de verzekeraar moeilijk gaan doen. Het voertuig voldoet dan namelijk niet meer aan de eisen van een autoverzekering. Dit kan een reden zijn dat je autoverzekeraar een eventuele schade niet wilt vergoeden. Een camperverzekering kan juist pas worden afgesloten als de bus daadwerkelijk als camper geregistreerd staat, dus na de RDW-camperkeuring. Gelukkig is er een tussenoplossing; de camper aanbouw verzekering.

Uiteraard gaan we verderop in dit blog ook in op de opties van een normale camperverzekering en eventuele aanvullende eisen zoals een waarde taxatie en veiligheidscontrole. Want die kunnen vanuit een verzekeringsmaatschappij verplicht gesteld worden bij zelfbouw campers. Ook gaan we in op no-claimkortingen bij campers.

Een zelfbouw camper tijdens de ombouw verzekeren?

Voor een camperverzekering moet het voertuig voldoen aan een aantal voorwaarde voldoen. Zo moet het als camper geregistreerd staan. En daarmee voldoen aan de voorwaarden van het RDW (en de belastingdienst). Bij de meeste van ons is dit echter pas het geval nadat de ombouw is afgerond. Als we dus pas echt de camperkeuring hebben gedaan en daarmee als camper geregistreerd staan.

Tip: Hoewel je tijdens de bouw zou kunnen kiezen om geen verzekering af te sluiten (als het voertuig op privéterrein staat en geschorst is), is dit niet aan te raden. Ja je bespaart maandelijks geld, maar je neemt een risico. De camper to be kan gestolen worden of er kan brand of stormschade ontstaan. Doom scenario’s uiteraard. Maar het zal je maar gebeuren dat je niet verzekerd bent, bijna klaar met de bouw en een flinke schade krijgt. Gelukkig is er een goedkoper verzekeringsalternatief die tijdens het bouwproces afgesloten kan worden; de aanbouw verzekering.

NKC Camperverzekering

De NKC aanbouw verzekering

Wij kregen een langdurige aanbouw verzekering enkel gevonden bij de NKC (de Nederlandse Kampeerauto Club). Je kunt hier een “Aanbouw WA/Casco” verzekering afsluiten tegen een gereduceerd tarief van de normale camperverzekering. De verbouwing mag zo lang duren als je zelf wilt, in tegenstelling tot sommige verzekeraars die eisen dat je binnen vier weken bent gekeurd als camper. Er zijn wel enkele beperkingen. Zo mag je de camper in aanbouw slechts gebruiken voor doeleinde die te maken hebben met de ombouw. Dus geen plezierritjes, maar alleen de weg op naar een afspraak die te maken heeft met de bouw. Uiteraard mag je rijden naar het RDW-keursstation maar bijvoorbeeld ook naar een vriend die je helpt met het plaatsen van de ramen of naar een specialist zodat deze met je mee kan kijken. Zelfs rijden naar de bouwmarkt mag. Het is enigszins een beperking, maar je bent wel goedkoper uit en toch volgens de regels als camper verzekerd tijdens het hele bouwproces.

De kosten: de premie van een aanbouwverzekering is, net als bij een normale verzekering, afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van de camper. In de regel is de aanbouw verzekering ongeveer 50% goedkoper dan de normale camperverzekering.

“Voorafgaand aan de bouw van Brutus hebben wij een aanbouw verzekering afgesloten. Per maand lag de premie op €44,-. Ons advies, sluit minimaal een aanbouw verzekering af als je een bus ombouwt tot camper.”

Lees hieronder verder!
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
boek camper bouwen

Daarna? De normale Camperverzekering

Als de bus geregistreerd staat als camper, dan volstaat een normale autoverzekering niet meer. Je bent dan verplicht om een camperverzekering af te sluiten. Net als bij een normale autoverzekering zijn er breed genomen drie opties om uit te kiezen;

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), verplicht voor schade aan anderen.
 • WA + Beperkt Casco, naast schade aan anderen ook schade aan je eigen camper door brand, diefstal, storm en ruitbreuk.
 • WA + Uitgebreid Casco (All risk), naast schade aan anderen en schade door brand, diefstal, storm en ruitbreuk ook aanrijdingsschade aan je eigen camper.

NKC Camperverzekering

Een camperverzekering gaat meestal verder dan een normale autoverzekering, aangezien je een camper anders gebruikt. Je zit er vaker mee in het buitenland. Zo is Europese pechhulp meestal inbegrepen. Maar mocht je echt in de problemen komen dan krijg je vaak vervangend vervoer, zo kan je de vakantie of reis toch (gedeeltelijk) afmaken. Ook repatriëring van de camper terug naar Nederland wordt meestal gedekt.

De exacte dekking kan afhankelijk zijn van het type verzekering. Zo krijg je bij de WA-verzekering vaak geen extra’s. Bij Beperkt of Uitgebreid Casco zitten vaak nog extra’s als een inboedelverzekering welke ook fietsen, laptops of tablets gratis meeverzekerd. Aangezien alle vast aangebrachte elementen en accessoires zoals zonneluifel, satellietschotel, achteruitrijcamera en zonnepanelen al in de waarde van de camper zijn opgenomen zijn deze automatisch meeverzekerd.

Tip: is je camper straks klaar dan is ons advies om sowieso een beperkt cascoverzekering af te sluiten. Je bent dan namelijk ook voor schade aan je eigen camper verzekerd. Bijvoorbeeld als er brand door kortsluiting ontstaat of er een tak op je dak valt door een storm.

Camper schadevrije jaren en no-claimkortingen

Schadevrije jaren bouw je ook op met een camperverzekering en daar horen no-claimkortingen bij. De schadevrije jaren worden wel iets anders opgebouwd dan bij een personenautoverzekering, daarom wordt het ook camper schadevrije jaren genoemd. Je kan in de meeste gevallen wel nog een korting krijgen met de al opgebouwde schadevrije jaren van een personenautoverzekering. Ze worden dus niet één-op-één overgenomen.

Ook is het mogelijk om bij de camperverzekering extra’s te verzekeren als een schadeverzekering inzittenden of aanvullende inboedelverzekering. De laatste omvat enkel losse bagage, in veel gevallen is het niet noodzakelijk om de basisdekking te verhogen.

Waarde taxatie en veiligheidscontrole na zelfbouw

Veel verzekeraars stellen als eis voor de verzekering dat er een onafhankelijke waarde taxatie plaatsvindt bij een zelfbouw camper. Dit wordt vaak vastgesteld in een inspectierapport wat verzekeraars inzicht geeft of de ombouw tot camper naar behoren is gedaan. Een dergelijke waarde taxatie kan uitgevoerd worden door het CED, een Focwa/BOVAG aangesloten bedrijf of een VRT-gecertificeerde register taxateur. De kosten voor een dergelijke taxatie liggen meestal tussen de €100,- en €150,-.

Het inspectie- of taxatierapport wordt vervolgens met de verzekeraar gedeeld. Dit rapport omvat antwoorden op een heel aantal standaardvragen welke de taxateur naloopt alsook foto’s van zowel de buiten- als binnenkant. De waarde taxatie wil je dus het liefst pas laten uitvoeren als de camper helemaal is omgebouwd. Zo heb je zelf direct bewijs van de complete inbouw, met alle vast aangebrachte elementen en accessoires. Die zijn dan direct meeverzekerd. In veel gevallen blijft de taxatiewaarde vijf jaar geldig.

Er zijn ook verzekeraars die niet per se een taxatie-eisen, dit kan ook afhankelijk zijn van het type verzekering (vaak enkel bij Beperkt of Uitgebreid Casco), maar wel vragen naar een overzicht van de gemaakte kosten. Hierbij wordt dan gekeken naar de aanschafwaarde van het voertuig en alle ingebouwde elementen. In dit geval is het dus noodzakelijk om de bonnetjes goed te bewaren.

Sommige verzekeraars gaan nog net iets verder en stellen dat er ook een veiligheidskeuring moet plaatsvinden om te kijken of de installaties voor gas, water en elektriciteit goed aangebracht zijn. Zeker als je dit allemaal zelf hebt aangelegd is het geen overbodige luxe om dit te laten controleren. Het is namelijk ook voor je eigen veiligheid.

Op basis van de taxatie of de gemaakte kosten wordt de waarde van jouw zelfbouw camper bepaald. Die waarde in combinatie met andere factoren zoals, het gewicht, schadevrije auto of camper jaren en soort af te sluiten verzekering, bepalen de uiteindelijke premie die je gaat betalen.

2 comments on “Camper (aanbouw) verzekering”

 1. Mijn zelfbouw camperbus heeft een 3 jaar jongere MOTOR 'gekregen' en dus ook een (veel) lager aantal gereden en goed onderhouden kilometrage.
  Ik kreeg onlangs (juist een aantal weken ná het vastlopen van de vorige motor...) het bericht van mijn camperverzekeraar dat de premie omhóóg zou gaan omdat de auto (mét de dus vorige -overleden- motor) meer dan 11 jaar oud is.
  VRAAG: - De risicofactor (..) op pech voor wat de motor betreft is met 3 jaar opgeschoven. Is nu dan ook die premie-verhoging daarmee teniet gedaan?

  1. Oe dat is een specifieke vraag waar ik niet direct een eenduidig antwoord op durf te geven. Dit is namelijk voor het eerst dat ik hoor dat de premie wordt verhoogd o.b.v. de leeftijd van de camper. Nu hebben wij zelf vooral oudere campers gehad, die die grens al voorbij waren. Zou dit vooral voorleggen aan de verzekeringsmaatschappij (en eventueel bij concurrenten). Maar wellicht kan een taxatie hierin nog iets betekenen. Als de nieuwe motor hierin specifiek wordt opgenomen kan dit wellicht invloed hebben op de premie. Al heeft de waardebepaling natuurlijk ook direct invloed op de premie, en met de huidige prijzen voor campers kan die misschien ook nadelig uitvallen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram