Camper (aanbouw) verzekering

Je zelfbouw camper verzekeren? Met een aanbouw verzekering!

Geschreven door: Lars

Heeft de toekomstige camper nog een normale verzekering, maar is de bouw al begonnen dan kan in het geval van schade de verzekeraar moeilijk gaan doen. Het voertuig voldoet dan namelijk niet meer aan de eisen van een autoverzekering. Dit kan een reden zijn dat je autoverzekeraar een eventuele schade niet wilt vergoeden. Een camperverzekering kan juist pas worden afgesloten als de bus daadwerkelijk als camper geregistreerd staat, dus na de RDW-camperkeuring. Gelukkig is er een tussenoplossing; de camper aanbouw verzekering.

Uiteraard gaan we verderop in dit blog ook in op de opties van een normale camperverzekering en eventuele aanvullende eisen zoals een waarde taxatie en veiligheidscontrole. Want die kunnen vanuit een verzekeringsmaatschappij verplicht gesteld worden bij zelfbouw campers. Ook gaan we in op no-claimkortingen bij campers.

Een zelfbouw camper tijdens de ombouw verzekeren?

Voor een camperverzekering moet het voertuig voldoen aan een aantal voorwaarde voldoen. Zo moet het als camper geregistreerd staan. En daarmee voldoen aan de voorwaarden van het RDW (en de belastingdienst). Bij de meeste van ons is dit echter pas het geval nadat de ombouw is afgerond. Als we dus pas echt de camperkeuring hebben gedaan en daarmee als camper geregistreerd staan.

Tip: Hoewel je tijdens de bouw zou kunnen kiezen om geen verzekering af te sluiten (als het voertuig op privéterrein staat en geschorst is), is dit niet aan te raden. Ja je bespaart maandelijks geld, maar je neemt een risico. De camper to be kan gestolen worden of er kan brand of stormschade ontstaan. Doom scenario’s uiteraard. Maar het zal je maar gebeuren dat je niet verzekerd bent, bijna klaar met de bouw en een flinke schade krijgt. Gelukkig is er een goedkoper verzekeringsalternatief die tijdens het bouwproces afgesloten kan worden; de aanbouw verzekering.

NKC Camperverzekering

De NKC aanbouw verzekering

Wij kregen een langdurige aanbouw verzekering enkel gevonden bij de NKC (de Nederlandse Kampeerauto Club). Je kunt hier een “Aanbouw WA/Casco” verzekering afsluiten tegen een gereduceerd tarief van de normale camperverzekering. De verbouwing mag zo lang duren als je zelf wilt, in tegenstelling tot sommige verzekeraars die eisen dat je binnen vier weken bent gekeurd als camper. Er zijn wel enkele beperkingen. Zo mag je de camper in aanbouw slechts gebruiken voor doeleinde die te maken hebben met de ombouw. Dus geen plezierritjes, maar alleen de weg op naar een afspraak die te maken heeft met de bouw. Uiteraard mag je rijden naar het RDW-keursstation maar bijvoorbeeld ook naar een vriend die je helpt met het plaatsen van de ramen of naar een specialist zodat deze met je mee kan kijken. Zelfs rijden naar de bouwmarkt mag. Het is enigszins een beperking, maar je bent wel goedkoper uit en toch volgens de regels als camper verzekerd tijdens het hele bouwproces.

De kosten: de premie van een aanbouwverzekering is, net als bij een normale verzekering, afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van de camper. In de regel is de aanbouw verzekering ongeveer 50% goedkoper dan de normale camperverzekering.

“Voorafgaand aan de bouw van Brutus hebben wij een aanbouw verzekering afgesloten. Per maand lag de premie op €44,-. Ons advies, sluit minimaal een aanbouw verzekering af als je een bus ombouwt tot camper.”

Tekst gaat hieronder verder!
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • Planken voor kruiden en plantjes
  anemptytextlline
 • Eindresultaat van de bouw
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline