Camper (aanbouw) verzekering

Je zelfbouw camper verzekeren? Met een aanbouw verzekering!

Geschreven door: Lars

Heeft de toekomstige camper nog een normale verzekering, maar is de bouw al begonnen dan kan in het geval van schade de verzekeraar moeilijk gaan doen. Het voertuig voldoet dan namelijk niet meer aan de eisen van een autoverzekering. Dit kan een reden zijn dat je autoverzekeraar een eventuele schade niet wilt vergoeden. Een camperverzekering kan juist pas worden afgesloten als de bus daadwerkelijk als camper geregistreerd staat, dus na de RDW-camperkeuring. Gelukkig is er een tussenoplossing; de camper aanbouw verzekering.

Uiteraard gaan we verderop in dit blog ook in op de opties van een normale camperverzekering en eventuele aanvullende eisen zoals een waarde taxatie en veiligheidscontrole. Want die kunnen vanuit een verzekeringsmaatschappij verplicht gesteld worden bij zelfbouw campers. Ook gaan we in op no-claimkortingen bij campers.

Een zelfbouw camper tijdens de ombouw verzekeren?

Voor een camperverzekering moet het voertuig voldoen aan een aantal voorwaarde voldoen. Zo moet het als camper geregistreerd staan. En daarmee voldoen aan de voorwaarden van het RDW (en de belastingdienst). Bij de meeste van ons is dit echter pas het geval nadat de ombouw is afgerond. Als we dus pas echt de camperkeuring hebben gedaan en daarmee als camper geregistreerd staan.

Tip: Hoewel je tijdens de bouw zou kunnen kiezen om geen verzekering af te sluiten (als het voertuig op privéterrein staat en geschorst is), is dit niet aan te raden. Ja je bespaart maandelijks geld, maar je neemt een risico. De camper to be kan gestolen worden of er kan brand of stormschade ontstaan. Doom scenario’s uiteraard. Maar het zal je maar gebeuren dat je niet verzekerd bent, bijna klaar met de bouw en een flinke schade krijgt. Gelukkig is er een goedkoper verzekeringsalternatief die tijdens het bouwproces afgesloten kan worden; de aanbouw verzekering.

NKC Camperverzekering

De NKC aanbouw verzekering

Wij kregen een langdurige aanbouw verzekering enkel gevonden bij de NKC (de Nederlandse Kampeerauto Club). Je kunt hier een “Aanbouw WA/Casco” verzekering afsluiten tegen een gereduceerd tarief van de normale camperverzekering. De verbouwing mag zo lang duren als je zelf wilt, in tegenstelling tot sommige verzekeraars die eisen dat je binnen vier weken bent gekeurd als camper. Er zijn wel enkele beperkingen. Zo mag je de camper in aanbouw slechts gebruiken voor doeleinde die te maken hebben met de ombouw. Dus geen plezierritjes, maar alleen de weg op naar een afspraak die te maken heeft met de bouw. Uiteraard mag je rijden naar het RDW-keursstation maar bijvoorbeeld ook naar een vriend die je helpt met het plaatsen van de ramen of naar een specialist zodat deze met je mee kan kijken. Zelfs rijden naar de bouwmarkt mag. Het is enigszins een beperking, maar je bent wel goedkoper uit en toch volgens de regels als camper verzekerd tijdens het hele bouwproces.

De kosten: de premie van een aanbouwverzekering is, net als bij een normale verzekering, afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van de camper. In de regel is de aanbouw verzekering ongeveer 50% goedkoper dan de normale camperverzekering.

“Voorafgaand aan de bouw van Brutus hebben wij een aanbouw verzekering afgesloten. Per maand lag de premie op €44,-. Ons advies, sluit minimaal een aanbouw verzekering af als je een bus ombouwt tot camper.”

Tekst gaat hieronder verder!
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Daarna? De normale Camperverzekering

Als de bus geregistreerd staat als camper, dan volstaat een normale autoverzekering niet meer. Je bent dan verplicht om een camperverzekering af te sluiten. Net als bij een normale autoverzekering zijn er breed genomen drie opties om uit te kiezen;

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), verplicht voor schade aan anderen.
  • WA + Beperkt Casco, naast schade aan anderen ook schade aan je eigen camper door brand, diefstal, storm en ruitbreuk.
  • WA + Uitgebreid Casco (All risk), naast schade aan anderen en schade door brand, diefstal, storm en ruitbreuk ook aanrijdingsschade aan je eigen camper.

NKC Camperverzekering

Een camperverzekering gaat meestal verder dan een normale autoverzekering, aangezien je een camper anders gebruikt. Je zit er vaker mee in het buitenland. Zo is Europese pechhulp meestal inbegrepen. Maar mocht je echt in de problemen komen dan krijg je vaak vervangend vervoer, zo kan je de vakantie of reis toch (gedeeltelijk) afmaken. Ook repatriëring van de camper terug naar Nederland wordt meestal gedekt.

De exacte dekking kan afhankelijk zijn van het type verzekering. Zo krijg je bij de WA-verzekering vaak geen extra’s. Bij Beperkt of Uitgebreid Casco zitten vaak nog extra’s als een inboedelverzekering welke ook fietsen, laptops of tablets gratis meeverzekerd. Aangezien alle vast aangebrachte elementen en accessoires zoals zonneluifel, satellietschotel, achteruitrijcamera en zonnepanelen al in de waarde van de camper zijn opgenomen zijn deze automatisch meeverzekerd.

Tip: is je camper straks klaar dan is ons advies om sowieso een beperkt cascoverzekering af te sluiten. Je bent dan namelijk ook voor schade aan je eigen camper verzekerd. Bijvoorbeeld als er brand door kortsluiting ontstaat of er een tak op je dak valt door een storm.

Camper schadevrije jaren en no-claimkortingen

Schadevrije jaren bouw je ook op met een camperverzekering en daar horen no-claimkortingen bij. De schadevrije jaren worden wel iets anders opgebouwd dan bij een personenautoverzekering, daarom wordt het ook camper schadevrije jaren genoemd. Je kan in de meeste gevallen wel nog een korting krijgen met de al opgebouwde schadevrije jaren van een personenautoverzekering. Ze worden dus niet één-op-één overgenomen.

Ook is het mogelijk om bij de camperverzekering extra’s te verzekeren als een schadeverzekering inzittenden of aanvullende inboedelverzekering. De laatste omvat enkel losse bagage, in veel gevallen is het niet noodzakelijk om de basisdekking te verhogen.

Waarde taxatie en veiligheidscontrole na zelfbouw

Veel verzekeraars stellen als eis voor de verzekering dat er een onafhankelijke waarde taxatie plaatsvindt bij een zelfbouw camper. Dit wordt vaak vastgesteld in een inspectierapport wat verzekeraars inzicht geeft of de ombouw tot camper naar behoren is gedaan. Een dergelijke waarde taxatie kan uitgevoerd worden door het CED, een Focwa/BOVAG aangesloten bedrijf of een VRT-gecertificeerde register taxateur. De kosten voor een dergelijke taxatie liggen meestal tussen de €100,- en €150,-.

Het inspectie- of taxatierapport wordt vervolgens met de verzekeraar gedeeld. Dit rapport omvat antwoorden op een heel aantal standaardvragen welke de taxateur naloopt alsook foto’s van zowel de buiten- als binnenkant. De waarde taxatie wil je dus het liefst pas laten uitvoeren als de camper helemaal is omgebouwd. Zo heb je zelf direct bewijs van de complete inbouw, met alle vast aangebrachte elementen en accessoires. Die zijn dan direct meeverzekerd. In veel gevallen blijft de taxatiewaarde vijf jaar geldig.

Er zijn ook verzekeraars die niet per se een taxatie-eisen, dit kan ook afhankelijk zijn van het type verzekering (vaak enkel bij Beperkt of Uitgebreid Casco), maar wel vragen naar een overzicht van de gemaakte kosten. Hierbij wordt dan gekeken naar de aanschafwaarde van het voertuig en alle ingebouwde elementen. In dit geval is het dus noodzakelijk om de bonnetjes goed te bewaren.

Sommige verzekeraars gaan nog net iets verder en stellen dat er ook een veiligheidskeuring moet plaatsvinden om te kijken of de installaties voor gas, water en elektriciteit goed aangebracht zijn. Zeker als je dit allemaal zelf hebt aangelegd is het geen overbodige luxe om dit te laten controleren. Het is namelijk ook voor je eigen veiligheid.

Op basis van de taxatie of de gemaakte kosten wordt de waarde van jouw zelfbouw camper bepaald. Die waarde in combinatie met andere factoren zoals, het gewicht, schadevrije auto of camper jaren en soort af te sluiten verzekering, bepalen de uiteindelijke premie die je gaat betalen.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

4 comments on “Camper (aanbouw) verzekering”

  1. Onze aanstaande bus staat in Limburg en moet naar Noord-Holland gereden worden. Mag je met een aanbouw verzekering van NKC de bus naar huis rijden? 🙂 bedankt.

    1. Hej, dat kan gewoon! Voor alles wat te maken heeft met de ombouw mag je de weg op. Dus naar huis rijden om daar te klussen is geen probleem. Op-en-neer naar de bouwmarkt mag ook, en zelfs naar vrienden/familie/professionals met als doel om aan de bus te werken is geen probleem. Dus als je iemand hebt die goed is met bijvoorbeeld elektra mag je daar gewoon heen rijden om dat daar te doen. Uiteraard moet de bus wel een geldige APK hebben. Veel succes en plezier met de ombouw!

  2. Mijn zelfbouw camperbus heeft een 3 jaar jongere MOTOR 'gekregen' en dus ook een (veel) lager aantal gereden en goed onderhouden kilometrage.
    Ik kreeg onlangs (juist een aantal weken ná het vastlopen van de vorige motor...) het bericht van mijn camperverzekeraar dat de premie omhóóg zou gaan omdat de auto (mét de dus vorige -overleden- motor) meer dan 11 jaar oud is.
    VRAAG: - De risicofactor (..) op pech voor wat de motor betreft is met 3 jaar opgeschoven. Is nu dan ook die premie-verhoging daarmee teniet gedaan?

    1. Oe dat is een specifieke vraag waar ik niet direct een eenduidig antwoord op durf te geven. Dit is namelijk voor het eerst dat ik hoor dat de premie wordt verhoogd o.b.v. de leeftijd van de camper. Nu hebben wij zelf vooral oudere campers gehad, die die grens al voorbij waren. Zou dit vooral voorleggen aan de verzekeringsmaatschappij (en eventueel bij concurrenten). Maar wellicht kan een taxatie hierin nog iets betekenen. Als de nieuwe motor hierin specifiek wordt opgenomen kan dit wellicht invloed hebben op de premie. Al heeft de waardebepaling natuurlijk ook direct invloed op de premie, en met de huidige prijzen voor campers kan die misschien ook nadelig uitvallen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram