Camper elektra schema opstellen

Zelf je camper elektra aanleggen? Het kan met een goede voorbereiding

Geschreven door: Dasja

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat, en af en toe advies inwint van een specialist, dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Dit is een schema waarin je de gehele elektra set-up intekent. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle verbruikers, de manieren waarop ze gezekerd en/of geschakeld zijn en de manier waarop je de accu’s gaat bijladen. Een belangrijke stap voordat je het elektra schema gaat opstellen is het bepalen van je accucapaciteit en het type camper accu dat je gaat gebruiken. Uiteraard is het ook noodzakelijk om (zo goed als alle) verbruikers te weten. Zo kan je ze namelijk specifiek (volgens de door de fabrikant opgestelde eisen) intekenen en je zekeringen en kabeldiktes bepalen.

Een camper elektra schema opstellen kan je zelf

Het zelf opstellen van een elektra schema voor je camper heeft een aantal voordelen. Zo laat je een elektra schema eenvoudig controleren (bijvoorbeeld bij de betere elektrozaken), maar het is vooral een belangrijk handvat om tijdens de bouw te kijken hoe elektra kabels moeten lopen en waar apparaten worden geplaatst. Het belangrijkste schema is het stroomkringschema; deze geeft de opbouw weer en verklaart de werking van de gehele set-up. Hierin worden alle verbruikers, schakelaars en zekeringen opgenomen. Dit schema is vervolgens uit te breiden (bijvoorbeeld door te nummeren) om de combinatie met kabeldiktes te maken.

Om een stroomkringschema voor iedereen begrijpelijk en overzichtelijk op te stellen zijn er bepaalde (NEN) symbolen te gebruiken. Je kunt aan de slag gaan met pen en papier of zet een stap verder en gebruik een online tool zoals Lucidchart.

12 Volt schema voorbeeld

camper elektra schema 12 Volt

24 Volt schema voorbeeld

Beide schema’s zijn voorbeelden. Bekijk goed wat voor jouw belangrijk is om op te nemen en laat je stroomschema controleren door een professional.

Lees hieronder verder!
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Tips voor het opstellen van een elektra schema

 • Teken het stroomkringschema alsof je van bovenaf naar de oppervlakte van je camper kijkt.
 • Een elektrisch circuit moet altijd een gesloten systeem zijn van de plus- naar de minpool van een accu.
 • Om bij stroomlekkages geen stroomstoot te krijgen dien je de minpool te aarden op het chassis. Bepaal waar je de minpool logisch kan aarden op jouw camper en teken dit in.
 • Geef verschillende voltages in je schema een eigen kleur, bijvoorbeeld 220 V paars, 24 V oranje, 12 V blauw.
 • Probeer in te bouwen elektrische apparaten en oplaadpunten (stopcontacten, usb uitgangen) maar ook de accu’s, het zonnepaneel etc. zo accuraat mogelijk op de uiteindelijke plek in te tekenen.
 • Plaats altijd een hoofdzekering direct na de pluspool. Wij hebben een 50Ah hoofdzekering geplaatst.
 • Plaats een hoofschakelaar waarmee je het gehele stroomcircuit afkoppelt. De meningen waar de hoofdschakelaar wordt geplaatst zijn verdeeld. We hebben navraag gedaan bij een elektro speciaalzaak en een caravanbouwer. Beide geven ze aan dat de hoofdschakelaar zowel na de min- als de pluspool geïnstalleerd kan worden. Wij hebben onze hoofdschakelaar op de plus zitten.
 • Werk details apart uit. Bijvoorbeeld door de zekeringenkast apart schematisch weer te geven waar je per aangesloten apparaat de juiste zekering bepaald. Of door een apart schema uit te tekenen met hoe de kabels door de camper lopen, wat de afstand is die de kabel aflegt en hoe dik (mm2) de kabel moet zijn.
 • Hou rekening met waar je een aansluitpunt voor walstroom de camper binnenlaat komen.
 • Teken schakelaars en te plaatsen displays (zoals een accumonitor of waterniveau meters) ook in.
 • Zeker elk apparaat apart af. Om het overzichtelijk te houden kun je gebruik maken van een zekeringskastje (voor steekzekeringen) in plaats van kabelzekeringen.
 • Vaak zit er bij elk apparaat een eigen aansluitschema bijgesloten. Bestudeer deze grondig en hou rekening met deze set-ups binnen het totale elektra schema.

Tip: laat je opgestelde elektra schema goed controleren. Een foutje sluipt er zo in. Wij hebben bijvoorbeeld de hoofdzekering na de hoofdschakelaar geplaatst. Echter dient een hoofdzekering direct na de pluspool te zitten zodat deze bij sluiting als eerste doorgaat.

Aanvullingen op het 24 Volt stroomschema van onze Brutus

 • Huishoudaccu’s twee maal 260 Ah AGM accu’s in serie geschakeld (24 volt).
 • Apparaten zoals de boiler, koelkast, radio en ventilatoren hebben in het apparaat een schakelaar zitten.
 • Elk apparaat is apart gezekerd. Stem de zekeringen af op het verbruik en de kabeldikte.
 • Sommige apparaten zoals de acculader en MPPT zijn in het apparaat afgezekerd.
 • De kabeldiktes zijn per stroomverbruiker verschillend en afgestemd op afstand en verbruik.
 • De schoon- en vuilwatertankmeters zitten op een display aangesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram