Camper elektra schema opstellen

Zelf je camper elektra aanleggen? Het kan met een goede voorbereiding

Geschreven door: Dasja

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat, en af en toe advies inwint van een specialist, dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Dit is een schema waarin je de gehele elektra set-up intekent. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle verbruikers, de manieren waarop ze gezekerd en/of geschakeld zijn en de manier waarop je de accu’s gaat bijladen. Een belangrijke stap voordat je het elektra schema gaat opstellen is het bepalen van je accucapaciteit en het type camper accu dat je gaat gebruiken. Uiteraard is het ook noodzakelijk om (zo goed als alle) verbruikers te weten. Zo kan je ze namelijk specifiek (volgens de door de fabrikant opgestelde eisen) intekenen en je zekeringen en kabeldiktes bepalen.

Een camper elektra schema opstellen kan je zelf

Het zelf opstellen van een elektra schema voor je camper heeft een aantal voordelen. Zo laat je een elektra schema eenvoudig controleren (bijvoorbeeld bij de betere elektrozaken), maar het is vooral een belangrijk handvat om tijdens de bouw te kijken hoe elektra kabels moeten lopen en waar apparaten worden geplaatst. Het belangrijkste schema is het stroomkringschema; deze geeft de opbouw weer en verklaart de werking van de gehele set-up. Hierin worden alle verbruikers, schakelaars en zekeringen opgenomen. Dit schema is vervolgens uit te breiden (bijvoorbeeld door te nummeren) om de combinatie met kabeldiktes te maken.

Om een stroomkringschema voor iedereen begrijpelijk en overzichtelijk op te stellen zijn er bepaalde (NEN) symbolen te gebruiken. Je kunt aan de slag gaan met pen en papier of zet een stap verder en gebruik een online tool zoals Lucidchart.