Camper checklist voor vertrek

Zonder zorgen de weg op

Geschreven door: Mattias

Als je met je camper op weg gaat, dan moet je niet alleen zorgen dat je er zelf gezond bij loopt en je al je noodzakelijke spullen bij je hebt. Ook je camper moet zonder haperen van huis gaan. Ga je op vakantie, dan zit je niet te wachten op gedoe. Ga je op een lange reis, dan moet jouw huis op wielen klaar zijn voor een lange en uitdagende tijd on the road. Een goede voorbereiding kan je een hoop kopzorgen besparen. Met deze checklist ben je de bonje voor!

De basis

Begin bij de basis. Deze lijstjes kun je overal wel vinden, zoals bijvoorbeeld op de ANWB website. Dat is natuurlijk een inkoppertje, maar de meeste pechgevallen zijn hiermee simpelweg te voorkomen. De hoofdpunten op een rijtje:

  • Banden:  Check of de banden genoeg profiel hebben (check de regels van het land van bestemming) en of ze geschikt zijn voor de ondergrond (sneeuw, modder). Neem altijd een reserveband en een krik mee.
  • Vloeistoffen: Vul je motorolie, remolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Neem voor een lange reis altijd een flacon nieuwe motorolie en remolie mee als reserve. En controleer onderweg zodat je op tijd kan bijvullen.
  • Lampen: Werkt alles? Mooi, maar pak wel een reserve set in zodat je ze onderweg snel kunt vervangen.
  • Een algehele check: Let op rare geluiden, gerammel, ‘gehaper’: laat het checken bij de garage of ga op onderzoek uit.

Een technisch stapje verder

De basis, dat zal wellicht niets nieuws voor je zijn geweest. Maar met een camper, die vaak al wat ouder is, is het verstandig om nog een stapje verder te gaan. Een soort grote beurt kan gedoe onderweg voorkomen, en helpt je om jouw voertuig zélf beter te leren kennen. Als er dan toch iets gebeurd, weet je al snel waar het misschien iets mee te maken kan hebben. Klaar om vieze handen te krijgen? Dan adviseren wij je om je te verdiepen in de volgende klussen om ze zelf, of te laten, uitvoeren:

  • Vloeistoffen: Ververs motorolie, transmissie vloeistof, differentieel olie (voor en achter as). Als je motor veel olie lekt (vies motorblok, vaak moeten bijvullen), gebruik dan een hulpmiddel (additief) bij de motorolie die het lek van binnenuit dicht.
  • Filters: Vernieuw luchtfilter, oliefilter en brandstoffilter.
  • Remmen: Vervang de remblokken (voorwielen), controleer de remschijven (voor) en trommelremmen (achter).
  • Overige onderdelen die je makkelijk kunt uitmeten en preventief vervangen: bougies (gloeibougies bij een diesel), startaccu, dynamo en V-snaar.
  • Klussen die je beter kunt laten doen door een garage helemaal voor een grote reis: distributieriem vervangen (elke 60.000 km), wielen uitlijnen (anders zijn je banden zó doorgesleten).
  • Controles die je kunt doen, en die eventueel helpen om problemen te voorkomen: Krik je auto op en voel of er speling in de voorwielen zit als je ze zijwaarts beweegt. Laat dan je stuurhuis, wiellager, en cv-joint controleren. Doe ook de controles met je uitlaat: welke vloeistof eruit komt, olie (slecht) of water (oké), en hoe de rook eruitziet, blauw (slecht), wit (oké) of zwart (slecht).

Alle bovenstaande punten zijn met geduld en Youtube of Google door iedereen prima uit te voeren.

Goed verzekerd de weg op?  Of je nu een paar keer per jaar met de camper erop uittrekt of gaat genieten van het camper leven, een goede camper verzekering bespaart een hoop kopzorgen. Daarom adviseren wij je de camperverzekering aan van de NKC. Je kunt kiezen uit een WA, WA + Beperkt Casco of WA + Uitgebreid Casco (all risk). Bij de laatste twee verzekeringen zit 24/7 pechhulp inbegrepen in binnen- en buitenland.

NKC Camperverzekering

Tekst gaat hieronder verder!
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Dasja geniet van de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Prima kamp voor een nacht
    anemptytextlline
  • Met de camper in IJsland
    anemptytextlline
  • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
    We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
    anemptytextlline
  • Route met camper door Bardenas Reales
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Elvas
    anemptytextlline
  • Laugavegur trail voorbereiding
    Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wees op alles voorbereid

Alles gecheckt? Mooi, meer kan je eigenlijk niet doen. Helaas is dat geen garantie, pech komt nou eenmaal altijd onverwacht. Daarom moet je ook onderweg berekend zijn op problemen met jouw camper. Na een jaar onderweg in een oud campertje, zijn de volgende tips voor ons niet te missen:

  • Pechhulp: Dat is toch wel heel makkelijk, betaalbaar en fijn. Daarnaast is het in veel gevallen een ultiem vangnet. Toen wij in de Sahara in het zuiden van Marokko naar de ANWB-pechhulp belden, keken ze een beetje raar op. Maar er kwam wel iemand! Omdat bijna de hele wereld onder de dekking valt is het een ultiem vangnet voor reizigers in een campertje. Let op, bij sommige camperverzekeringen zit pechhulp inbegrepen. Dus check dit eerst voordat je nog iets extra's bij een andere partij afsluit.
  • Bereikbaarheid: Puntje bij paaltje is het vooral essentieel dat je hulp kunt inschakelen, en dat je jezelf verstaanbaar kunt maken in een andere taal. Met een lokaal simkaartje heb je dat zo geregeld. Dan bel je eerst de pechhulp en ga je daarna zelf met Google Translate in de hand op zoek naar hulp. Ben je handig, dan kun je met googelen en Youtube filmpjes waarschijnlijk wat technische problemen ook zelf oplossen.
  • Gereedschappen, noodmiddelen en reserveonderdelen. Wat jouw zelfredzaamheid erg vergroot is als je de juiste gereedschappen mee hebt en de basis reserveonderdelen paraat. Wat wij adviseren om mee te nemen: Goede gereedschapskist (steeksleutels, doppenset, tangen, bako, schroevendraaiers, hamer, spanningsmeter), typische auto middelen (goede krik, grote breeksleutel voor wielen, merk specifieke sleutels om oliecompartimenten te kunnen openen), noodmiddelen (duct tape, ijzerdraad, tie-raps, touw, sjorbanden) en reserveonderdelen (oliën, reservewiel, bandenplakset, bougies, remblokken, olie filters en een lijst met onderdelennummers die bij jouw specifieke auto hoort).

Tip: Rij je jezelf vast in het zand of in de modder? Dan ben je echt niet de eerste. Rijplaten of zandladders bieden hier dan vaak de helpende hand. Vergeet dan ook niet om een schep in te pakken en je banden leger te laten lopen. Rijplaten onder je banden en rustig proberen om je camper weer vrij te rijden.

De beste voorbereiding is geduld

Met al deze voorbereiding heb je écht alles gedaan wat je kunt doen. Toch zal ook dat niet genoeg zijn. Op moment suprême is pech krijgen altijd balen. Het is dan aan jou: schiet je in de stress en laat je je humeur verpesten, of kun je het loslaten en dit nieuwe avontuur omarmen? Uiteindelijk is een reis ook maar saai als alles goed gaat. Die dag dat alles mis gaat, ga je voor altijd onthouden!

Geschreven door:
Mattias
vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram