Camper checklist voor vertrek rondreis

Zonder zorgen de weg op

Geschreven door: Mattias

Als je met je camper op weg gaat, dan moet je niet alleen zorgen dat je er zelf gezond bij loopt en je al je noodzakelijke spullen bij je hebt. Ook je camper moet zonder haperen van huis gaan. Ga je op vakantie, dan zit je niet te wachten op gedoe. Ga je op een lange reis, dan moet jouw huis op wielen klaar zijn voor een lange en uitdagende tijd on the road. Een goede voorbereiding kan je een hoop kopzorgen besparen. Met deze checklist ben je de bonje voor!

De basis

Begin bij de basis. Deze lijstjes kun je overal wel vinden, zoals bijvoorbeeld op de ANWB website. Dat is natuurlijk een inkoppertje, maar de meeste pechgevallen zijn hiermee simpelweg te voorkomen. De hoofdpunten op een rijtje:

 • Banden: genoeg profiel (check de regels van het land van bestemming), geschikt voor de ondergrond (sneeuw, modder), neem altijd een reserveband en een plak set mee.
 • Vloeistoffen: vul je motorolie, remolie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof. Neem voor een lange reis altijd een flacon nieuwe motorolie en remolie mee als reserve.
 • Lampen: alles werkt? Neem een reserve setje mee.
 • Een algehele check: rare geluiden, gerammel, ‘gehaper’: laat het checken bij de garage of ga op onderzoek uit.

Een stapje verder

De basis, dat zal wellicht niets nieuws voor je zijn geweest. Maar met een camper, die vaak al wat ouder is, is het verstandig om nog een stapje verder te gaan. Een soort grote beurt, kan gedoe onderweg voorkomen, en helpt je om jouw voertuig zélf beter te leren kennen. Als er dan toch iets gebeurd, weet je al snel waar het misschien iets mee te maken kan hebben. Klaar om vieze handen te krijgen? Dan adviseren wij je om de volgende klussen te doen:

 • Vloeistoffen: Ververs motorolie, transmissie vloeistof, differentieel olie (voor en achter as). Als je motor veel olie lekt (vies motorblok, vaak moeten bijvullen), gebruik dan een hulpmiddel bij de motorolie die het lek van binnenuit dicht.
 • Filters: Vernieuw luchtfilter, oliefilter, brandstoffilter.
 • Remmen: Vervang de remblokken (voorwielen), controleer de remschijven (voor) en trommelremmen (achter).
 • Overige onderdelen die je makkelijk kunt uitmeten en preventief vervangen: bougies (gloeibougies bij een diesel), accu, dynamo, v-snaar.
 • Klussen die je beter kunt laten doen door een garage, maar je zeker beter voor een grote reis kan doen: distributieriem (elke 60.000 km), wielen uitlijnen (anders zijn je banden zó doorgesleten).
 • Controles die je kunt doen, en die eventueel helpen om problemen te voorkomen: Krik je auto op, en voel of er speling in de voorwielen zit als je ze zijwaarts beweegt. Laat dan je stuurhuis, wiellager, en cv-joint controleren. Doe ook de controles met je uitlaat: welke vloeistof eruit komt, olie (slecht) of water (oke), en hoe de rook eruitziet, blauw (slecht), wit (oke) of zwart (slecht).

Alle bovenstaande punten zijn met geduld en Youtube of Google door iedereen prima uit te voeren.

Lees hieronder verder!
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wees op alles voorbereid

Alles gecheckt? Mooi, meer kan je eigenlijk niet doen. Helaas is dat geen garantie, pech komt nou eenmaal altijd onverwacht. Daarom moet je ook onderweg berekend zijn op problemen met jouw camper. Na een jaar onderweg in een oud campertje, zijn de volgende tips voor ons niet te missen:

 • Pechhulp: toch wel heel makkelijk, betaalbaar en fijn. Pechhulp als ultiem vangnet. Toen wij in de Sahara in het zuiden van Marokko naar de ANWB pechhulp belden, keken ze een beetje raar op. Maar er kwam wel iemand! Omdat bijna de hele wereld onder hun dekking valt, is het een ultiem vangnet voor een reiziger in een campertje.
 • Bereikbaarheid: puntje bij paaltje, is het vooral heel essentieel dat je hulp kunt inschakelen, en dat je je zelf verstaanbaar kunt maken in een andere taal. Met een lokaal simkaartje heb je dat zo geregeld. Dan bel je gewoon eerst de pechhulp, en ga je daarna zelf met Google Translate in de hand op zoek naar hulp. Ben je handig, dan kun je met googlen en Youtube filmpjes waarschijnlijk veel problemen zelf al oplossen.
 • Gereedschappen, noodmiddelen en reserveonderdelen. Wat jouw zelfredzaamheid erg vergroot is als je de juiste gereedschappen mee hebt en de basis reserveonderdelen paraat. Wat wij adviseren om mee te nemen: Goede gereedschapskist (steeksleutels, doppenset, tangen, Bako, schroevendraaiers, hamer, spanningsmeter), typische auto middelen (goede krik, grote breeksleutel voor wielen, merk specifieke sleutels om oliecompartimenten te kunnen openen), noodmiddelen (duct tape, ijzerdraad, tie-raps, touw, sjorbanden) en reserveonderdelen (oliën, reservewiel, bandenplakset, bougies, remblokken, en een lijst met onderdelennummers die bij jouw specifieke auto hoort),

De beste voorbereiding is geduld

Met al deze voorbereiding heb je écht alles gedaan wat je kunt doen. Toch zal ook dat niet genoeg zijn. Op moment suprême is pech krijgen altijd balen. Het is dan aan jou: schiet je in de stress en laat je je humeur verpesten, of kun je het loslaten en dit nieuwe avontuur omarmen? Uiteindelijk is een reis ook maar saai als alles goed gaat. Die dag dat alles mis ging zal je voor altijd blijven onthouden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram