De verkopers van Marokko, hoe ga je er mee om?

Zijn wij een wandelende portemonnee?

Geschreven door: Lars

In Marokko lijk je alles te mogen verkopen, zonder vergunning of registratie. Het laatste waar je je zorgen om hoeft te maken is of er 6 of 21 procent belasting over geheven wordt. De meeste verkopers doen namelijk helemaal niet aan belasting. Maak je vooral zorgen of de prijs wel eerlijk is. Dit alles maakt dat Marokkanen graag verkopen, het maakt ze waarschijnlijk niet eens uit wat het is. Zolang er maar vraag voor is of dat het gemaakt kan worden. Verkopers in Marokko zijn dan ook lang niet altijd vervelend, soms komen ze precies op het juiste moment, maar af en toe ook totaal niet. Tijdens onze rondreis zijn we verschillende verkoop situaties tegengekomen. Maar hoe ga je daar nou mee om?

Zie verkopers in Marokko als onze ongevraagde reclames

In onze eerste weken stoorden we ons soms nog aan verkopers, op de meest ongelegen tijdstippen proberen ze je warm te maken. Een paar voorbeelden;

 • "Wil je een kameeltochtje maken?" terwijl we met onze surfboards richting het strand lopen.
 • "Wil je een zilveren armband kopen?" terwijl we overduidelijk in een Skypegesprek zitten.

Maar ook andere random producten worden aangeboden, schilderingen op je camper, zonnepanelen, verse vis of groenten en uiteraard hasjiesj als je over straat loopt. In Nederland ga je zelf op zoek naar iemand die zoiets verkoopt als je die behoefte voelt. Hier in Marokko komen ze langs nog voordat je wist dat je er een behoefte voor kan hebben. Eigenlijk kun je Marokkaanse verkopers dus zien als ongevraagde reclame, die we in Nederland elke dag voor onze kiezen krijgen in de vorm van folders, tv- en radiocommercials en alle advertenties op het internet of in je inbox. Als je elke verkoper met die gedachtegang benadert, is het veel minder storend. En die ongevraagde reclame kom je overal tegen, langs de weg, aan de deur van je camper en uiteraard in souks of stadscentra.

Hoe krijg je een eerlijke prijs

Het lastige bij het aankoopproces vonden wij het bepalen van een eerlijke prijs voor het product. Wanneer word je nu echt afgezet en wanneer is het een goede deal? Om een beter beeld te geven, enkele typisch Marokkaanse producten met een eerlijke prijs voor beide partijen;

 • Theepot: 100,- MAD
 • Tajine: 30,- MAD
 • Arganolie: 200,- MAD per liter
 • Amlu: 100,- tot 400,- MAD per kilo afhankelijk van kwaliteit
 • Honing 300,- tot 600,- MAD per kilo afhankelijk van kwaliteit
 • Vis 35,- tot 120,- MAD per kilo afhankelijk van soort vis
 • Babouches: 100,- MAD
 • Sjaal/hoofddoek: 100,- tot 200,- MAD

*100,- MAD is ongeveer 10,- Euro

Lees hieronder verder!
 • boodschappen bij slager in marokko
  De kleuren van de slagers in Marokko
  anemptytextlline
 • bakker in marokko
  Verser dan dit wordt het brood niet
  anemptytextlline
 • groentewinkel in marokko
  De typische groentewinkel in Marokko
  anemptytextlline
 • markt in mhamid marokko sahara
  Zelfs aan de rand van de Sahara vind je verse groenten
  anemptytextlline
 • boodschappen doen in marokko
  En wasteil vol verse groentes
  anemptytextlline
 • markt ofwel souk in chefchaouen marokko
  Markt in de straatjes van Chefchaouen
  anemptytextlline
 • marjana supermarkt marokko
  Marjana is de grootste Marokkaanse supermarktketen
  anemptytextlline
 • boodschappen op souk of markt marokko
  Een typische Souk in Marokko
  anemptytextlline
 • Cultuur Marokko
  Shoppen in Chefchaouen
  anemptytextlline
 • afwegen op een markt in marokko
  Wasteil vol. Het gaat per kilo, niet per soort
  anemptytextlline
 • supermarkten in marokko marjana
  Uitverkoop van de Marjana in Marokko
  anemptytextlline
 • boodschappen sahara woestijn marokko
  Boodschappen doen in de Sahara
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het onderhandelingsproces

Tijdens het onderhandelingsproces is het een goede deal als je uitkomt op een prijs waar beide partijen blij mee zijn. Daarnaast viel het ons op dat we de prijs regelmatig naar beneden kregen tot ongeveer 50% van de startprijs. Maar let wel op, zeker in steden en dorpen buiten Marrakesh wordt een veel eerlijkere prijs gehanteerd. Zo hebben wij voor sommige producten niet eens onderhandeld omdat we het een goede prijs vonden. Zolang jij vindt dat het oké is, is het een goede deal voor beide partijen. Uiteindelijk gaat het vaak maar om een paar euro en aangezien we onze kleding ook vrij willen hebben van kinderarbeid uit Bangladesh vinden wij het belangrijker om in Marokko die paar euro meer te betalen dan om ons Nederlands handelshart sneller te laten kloppen door een te goede deal.

Sommige producten zijn voor ons echter stukken lastiger in te schatten wat prijs betreft, zo lijkt arganolie of amlu wel erg duur.. Maar als je achter het productieproces komt, en het goede arganolie of amlu is, betekent dat een hoge prijs. Zelfs voor Marokkanen is dit duur. Een ander lastig in te schatten product is vis, want voor ons is een grote vis al snel een dure vis. Hier is dat niet altijd zo. Hoewel het zeer afhankelijk is van de soort vis betaal je voor sommige soorten maar 35,- MAD per kilo.

Tip: Op markten krijg je over het algemeen een (redelijk) eerlijke prijs als je gewoon wilt afrekenen zonder eerst te vragen hoe duur het gaat zijn. Zolang ze de indruk hebben dat je weet wat je koopt, en wat zoiets moet kosten, gaan ze je minder snel oplichten. Maar als jij de indruk geeft dat er meer te halen valt, laten de meeste Marokkanen die mogelijkheid niet schieten.
Afdingen: Begin alleen aan afdingen als je ook echt van plan bent iets te kopen. Het wordt als respectloos ervaren wanneer je halverwege het proces wegloopt.

Hoe ga je om met ongevraagde verkopers

De makkelijkste verkopers zijn die langs de weg staan. Vaak verkopen ze eigen producten zoals arganolie, honing maar ook munt of koriander. In sommige gebieden staan zelfs hele groentekraampjes langs de weg. Zodra ze je zien aankomen rijden wordt het product in de lucht gehouden. Je kunt doen alsof je ze niet ziet maar vriendelijk zwaaien is veel leuker!

Verkopers die aan de camper komen staan zijn veel lastiger. Vooral omdat ze er allemaal vanuit gaan dat je geïnteresseerd bent in wat ze te bieden hebben en er graag de tijd voor nemen. La Shukran (nee bedankt) is een goed begin, maar dit is niet altijd genoeg. Soms maken we een kort praatje om aan te geven dat we het echt niet nodig hebben, andere keren spelen we het negeer spelletje. Elke verkoper lijkt zijn eigen omgangsmethode te hebben.

De verkopers in de souks of die van winkeltjes zijn met La Shukran veel makkelijker af te wimpelen. Aangezien jij in de meeste gevallen bij hen langsloopt is het gewoon doorlopen na een vriendelijke La Shukran.

Tip: Ga niet alle verkopers uit alle man en macht proberen weg te houden, soms kom je namelijk in de leukste situaties terecht. En juist die situaties zorgen ervoor dat je Marokko echt ervaart.

One comment on “De verkopers van Marokko, hoe ga je er mee om?”

 1. Wat een fantastische tip om de ergernis van verkopers om te zetten in reclame, deze ga ik zeker gebruiken als we straks 6 weken door Marokko gaan reizen.

  Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram