Camper kapot in de woestijn

Wat doe je als je nachtmerrie werkelijkheid wordt?

Geschreven door: Mattias

Je ergste nachtmerrie. Precies dat wat je niet wilde, gebeurt toch. Dit is waar je bang voor was toen je jouw reis in je camper voorbereidde. Camperpech in the middle of nowhere. Het gebeurde ons, en nu kunnen we je vertellen wat wij veel eerder hadden willen horen: achteraf komt bijna alles goed. Dat is een Marokkaanse levenshouding, die heel goed bij dit Marokkaanse avontuur paste. Wij kregen serieuze pech precies op de plek waar we dat niet wilde: op een zandweg ergens in de Sahara. Lees hier hoe dat ging, en wat jij kunt doen als je zelf in zo’n situatie terechtkomt.

Vanlife voordat het begint

Misschien ligt dat aan mij, maar voordat wij op reis gingen had ik heel wat doemscenario’s in mijn hoofd. Vanlife is natuurlijk een ‘zorgeloos leventje’, maar dat betekent stiekem wel dat je van tevoren alle risico’s wilt indammen en problemen voor wilt zijn. Als je hebt gekozen voor een oude camper (die je ook nog eens zelf hebt omgebouwd), dan is dat een bron van veel nieuwe zorgen. Wat als dit.., wat als dat... Kies je er vervolgens ook voor om voornamelijk op verlaten zandwegen en bergweggetjes te gaan rijden, dan heb je de poppen aan het dansen. Dat is dan ook gelijk de eerste les; welke risico’s je vooraf wilt inperken, heeft te maken met hoeveel risico je gaat nemen on the road. Vanlife off the beaten track is avontuurlijker, maar zorgt wel voor meer zorgen en risico’s. Dat is een keus die je moet maken.

Eenmaal onderweg

Als je dan eenmaal op weg bent, heb je 99 van de 100 dagen geen enkel écht probleem.  Wanneer je dan toch voor een groot probleem komt te staan, is dat vaak op een vervelend moment, en iets wat je niet had verwacht. Je kunt nog alle voorbereidingen treffen om pech onderweg te voorkomen en bijvoorbeeld een grote voorraad reserveonderdelen aanleggen, puntje bij paaltje kom je toch voor een onvoorzien probleem te staan.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook; Reizen In Marokko
ZUJvb2sgUmVpemVuIGluIE1hcm9ra28gcmVpc2dpZHM=

Pech in de woestijn

Pech in de Sahara woestijn krijgen, is daar een goed voorbeeld van. Wie had dat gedacht, een gebroken chassis, na een moment van onoplettendheid op een onverharde weg in the middle of nowhere. Nadat we met onze 27 jaar oude bolide boven op een megakei belanden, wisten we gelijk dat het goed mis was. Het goede nieuws: we reden nog. Het slechte: de chassis was verbogen, en vermoedelijk was de transmissie (schakeling) overleden. Eerst even ademhalen, en rustig een stukje terugrijden om te kijken wat er mis was. Daar deden we achteraf gezien goed aan. Maar daarna deed ik wat ik niet had moeten doen: doemscenario’s voorstellen, uitgaan van het ergste, en me een avond lang zorgen maken. We stookten een vuurtje, en ik stelde me voor dat dit de laatste avond van de reis was. Het viel allemaal in deugen voor mijn ogen.

Alles komt goed

Zorgen maken blijkt achteraf altijd zinloos en onterecht te zijn. De volgende dag, reden we stapvoets naar het dichtstbijzijnde dorpje. Hier kwam onze goede voorbereiding goed van pas: we belden de ANWB-wegenwacht. Een gouden tip voor iedereen die in een camperbus rond gaat reizen. Met de werelddekking van de ANWB kun je bijna overal aanspraak doen op een sleepauto, gratis overnachting in een hotel en bij grote problemen zelfs vervagend vervoer. Het enige wat je moet doen, is naar de dichtstbijzijnde ontvangstpaal lopen, en de hulplijn inschakelen. Zo werden we na een dag wachten opgepikt door de sleepwagen. Nog een dag later was de bus weer gemaakt, en konden we onze reis doorzetten. We hadden alleen wel even genoeg gehad van de woestijn, op naar de kust dus!

Tip: Bel je met de ANWB, laat je dan naar de meest handige stad verslepen. Bijvoorbeeld een stad die al op de route ligt, zodat je niet weer een stuk terug moet reizen. Het kan ook handig zijn om naar een stad te gaan met veel faciliteiten, zodat een paar dagen in de garage geen ramp is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram