Camper kapot in de woestijn

Wat doe je als je nachtmerrie werkelijkheid wordt?

Geschreven door: Mattias

Je ergste nachtmerrie. Precies dat wat je niet wilde, gebeurt toch. Dit is waar je bang voor was toen je jouw reis in je camper voorbereidde. Camperpech in the middle of nowhere. Het gebeurde ons, en nu kunnen we je vertellen wat wij veel eerder hadden willen horen: achteraf komt bijna alles goed. Dat is een Marokkaanse levenshouding, die heel goed bij dit Marokkaanse avontuur paste. Wij kregen serieuze pech precies op de plek waar we dat niet wilde: op een zandweg ergens in de Sahara. Lees hier hoe dat ging, en wat jij kunt doen als je zelf in zo’n situatie terechtkomt.

Vanlife voordat het begint

Misschien ligt dat aan mij, maar voordat wij op reis gingen had ik heel wat doemscenario’s in mijn hoofd. Vanlife is natuurlijk een ‘zorgeloos leventje’, maar dat betekent stiekem wel dat je van tevoren alle risico’s wilt indammen en problemen voor wilt zijn. Als je hebt gekozen voor een oude camper (die je ook nog eens zelf hebt omgebouwd), dan is dat een bron van veel nieuwe zorgen. Wat als dit.., wat als dat... Kies je er vervolgens ook voor om voornamelijk op verlaten zandwegen en bergweggetjes te gaan rijden, dan heb je de poppen aan het dansen. Dat is dan ook gelijk de eerste les; welke risico’s je vooraf wilt inperken, heeft te maken met hoeveel risico je gaat nemen on the road. Vanlife off the beaten track is avontuurlijker, maar zorgt wel voor meer zorgen en risico’s. Dat is een keus die je moet maken.

Eenmaal onderweg

Als je dan eenmaal op weg bent, heb je 99 van de 100 dagen geen enkel écht probleem.  Wanneer je dan toch voor een groot probleem komt te staan, is dat vaak op een vervelend moment, en iets wat je niet had verwacht. Je kunt nog alle voorbereidingen treffen om pech onderweg te voorkomen en bijvoorbeeld een grote voorraad reserveonderdelen aanleggen, puntje bij paaltje kom je toch voor een onvoorzien probleem te staan.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline