Omvormer/inverter voor in de camper

Handige tips voor het opnemen van een omvormer/inverter in je elektra set-up

Geschreven door: Lars

Het klinkt misschien gek om hiermee te beginnen. Maar ga eerst bij jezelf na of je daadwerkelijk een omvormer nodig hebt in je elektra set-up. Goede omvormers zijn namelijk relatief duur, vereisen vaak een serieuze accucapaciteit en zijn met een beetje speurwerk snel overbodig. Eerst even terugpakken op wat een omvormer doet. Een omvormer (vaak wordt ook de Engelse benaming inverter gebruikt) maakt van een bepaalde elektrische spanning (voltage) een andere elektrische spanning. Zo kan je van 12 volt naar 220 volt, van 24 volt naar 220 volt, van 24 volt naar 12 volt of juist allemaal andersom. Een omvormer is de enige manier om elektrische apparaten met een normale stekker te gebruiken. En hier zit vaak de verwarring.

Het grote nadeel van een omvormer in de camper

Veel elektrische apparaten hebben geen 220 volt nodig om te kunnen werken. Maar aangezien dat in een huis de standaard is, worden elektrische apparaten geleverd met een normale stekker geschikt voor 220 volt. In die stekker zit een kleine omvormer verwerkt, waardoor de elektrische spanning voor het apparaat niet te hoog is. Telefoonopladers maken bijvoorbeeld 5 volt van de aangeleverde 220 volt, laptopopladers zitten vaak rond de 15 volt.

Daar komt direct het nadeel van omvormers om de hoek kijken. Het omvormen van stroom, verbruikt ook stroom. Er komt namelijk warmte (energie) vrij. Hoewel omvormers tegenwoordig steeds energiezuiniger zijn, ontkom je niet aan een verlies. Vaak gaat er 10% tot 20% aan energie verloren. Als je vervolgens een oplader gebruikt die de 220 volt ook weer omvormt tot de gewenste spanning van het apparaat dan gaat ook hier weer energie verloren. Bij een dergelijk gebruik van een omvormer verlies je al snel 30% tot 40% van de energie aan warmte. Anders gezegd, een telefoon of laptop opladen kost 30% tot 40% meer energie dan wanneer deze direct via 12 volt opgeladen wordt.

Let op: check altijd of de omvormers niet te warm worden. Slechte omvormers of van inferieure merken kunnen behoorlijk warm worden (en dus brandgevaarlijk).

Heb je wel echt een omvormer nodig, of kan je ook op andere manieren opladen?

Juist om deze reden is de vraag dan ook waarom is een omvormer nodig? Telefoons kunnen ook via een 12 volt USB-lader worden opgeladen. Voor de meeste laptops zijn ook 12 volt autoladers beschikbaar, die werken via de bekende sigarettenaanstekerplug. Voor alledaagse elektrische apparaten is een omvormer vaak overbodig. Ofwel omdat er een universele 12 volt lader beschikbaar is, of omdat deze direct via USB geladen kan worden.

Helaas geldt dat niet voor alle apparaten. Het opladen van sommige camera of drone accu’s werken enkel middels