Goedkoop een auto huren? Tips voor de beste deal

Een auto huren op reis kan soms flink oplopen, zo bespaar je geld

Geschreven door: Lars

Een auto huren op vakantie is soms de beste manier om een land echt goed te ontdekken. Je hebt de vrijheid om zelf te gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van wie of wat dan ook. Geen openbaar vervoer of shuttle diensten, gewoon zelf lekker karren op het moment dat jij wilt. Of dat je het nu combineert met een hotel of appartement, of juist gaat kamperen, met alles achterin de auto van camping naar camping. De mogelijkheden die een huurauto biedt zijn oneindig net zoals de aanbieders. Hoe vind je nou de beste deal? En huur je de goedkoopste auto in jouw bestemming?

Eén gegeven kunnen we je alvast meedelen. Prijzen zijn ten eerste afhankelijk van de bestemming. Zo is een auto huren in Portugal stukken goedkoper dan een auto huren in IJsland. Maar ook het aanbod verschilt enorm. Zo heb je in Portugal een breed aanbod van kleine modellen tot de grote SUV’s of minibusjes. In IJsland is het aanbod kleine auto’s veel beperkter, en zijn er meer 4x4’s te huur. Hoe dan ook, of je nou een auto wilt huren in Australië, Nieuw-Zeeland of toch een huurauto in Marokko zoekt, met de onderstaande tips vind je de beste deal voor jouw bestemming. Maar eerst, wat is de juiste plek om je huurauto te vinden? Want daar begint het natuurlijk, je moet ergens je zoektocht starten. Volgens ons vind je de beste deals via Skyscanner of Sunny Cars. En wel hierom.

Skyscanner

Vergelijkt eigenlijk alles wat met reizen te maken heeft. Van vliegtickets, hotels maar ook huurauto’s. En vergelijken doet ze eigenlijk tekort. Want ze vergelijken niet het aanbod, maar ze vergelijken vergelijkingswebsites. Deze maken vaak afspraken met vliegtuigmaatschappijen, hotelketels of autoverhuurbedrijven. Skyscanner doet dat niet, die vergelijkt deze vergelijkers juist. Zodat jij de beste deal vind, en eigenlijk nog maar één website hoeft te gebruiken om de beste deal te vinden. Een auto huren via Skyscanner samengevat;

  • Meerdere vergelijkingswebsites in één
  • Ideaal voor een prijsindicatie en zicht op het aanbod
  • Voorwaarden kunnen wisselen per aanbieder
  • Soms verborgen kosten
  • De goedkoopste auto huren

Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Houdt zich enkel bezig met huurauto’s, maar heeft geen eigen vloot. Zij gooien er hun eigen sausje overheen zeg maar. Ze hebben contracten afgesloten met de beste lokale- en internationale autoverhuurders. Als je via Sunny Cars je auto huurt, dan huur je die via hun voorwaarden. Je kunt, per bestemming, dus nog steeds kiezen uit het aanbod van verschillende verhuurders. Maar het grote voordeel is dat je altijd volgens dezelfde voorwaarden huurt en dat je 24/7 Nederlandse support of ondersteuning hebt. Een auto huren via Sunny Cars samengevat;

 • All-inclusive huurprijzen (incl. verzekering)
 • Maatwerk is mogelijk
 • 24/7 Nederlandse support en persoonlijke ondersteuning
 • Geen verborgen kosten of boekingskosten
 • 14 dagen kosteloos annuleren
Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips bij het huren van een auto in het buitenland

Nu je weet op welke websites je moet zoeken zijn onderstaande tips pas echt interessant. Want het is niet zozeer een website of verhuurder die zorgt dat je de beste deal krijgt, of de goedkoopste auto huurt. Het zijn een aantal weetjes die zorgen dat je (flink) kunt besparen op de totale huurprijs. We hebben ze uiteengezet in de onderstaande tips. Daarna geven we je nog enkele tips voor als je de auto al gehuurd hebt, en je vakantie begint. Want ook dan kan je plotseling voor onverwachte uitgaven komen te staan, en die zijn nog minder leuk. Zo geven we je dus een totaal beeld van hoe je kosten bespaart bij het huren van een auto, waar je ook naartoe op vakantie gaat.

1. Je hebt een creditcard nodig

First things first, je hebt (helaas) een creditcard nodig om een auto te kunnen huren. In de meeste gevallen moet deze creditcard op naam staan van de persoon die de auto huurt. En daarmee automatisch de (eerste) bestuurder is. Hoewel je online vaak ook zonder creditcard een auto kunt huren, is deze nodig om garant te staan voor de borg, en dus het eigen risico in geval van schade. Tevens geeft het de verhuurder de mogelijkheid om bijvoorbeeld verkeersboetes op je te verhalen, ook als jij al thuis bent.

Tip: Bij het ophalen van je huurauto wordt er gecontroleerd of je voldoende krediet (of limiet) op de creditcard hebt om te voldoen aan de gestelde borg. Soms ligt dit bedrag vrij hoog, €1500,- is niet gek. Check dus of jouw creditcard toereikend is voor de borg die gesteld wordt. Anders kun je de bank vragen om het krediet op te hogen.
Met pre-paid creditcards (debitcards) kunnen helaas geen auto’s gehuurd worden. Hoeveel geld je er ook opzet. Dit heeft te maken met fraudegevoeligheid.

2. Ben je oud genoeg?

Per land verschillen de regels omtrent leeftijd. Zoek dit dus uit voordat je een auto huurt. Voorbeeld: Portugal eist dat de huurder van een auto minstens 21 jaar oud is en langer dan één jaar in het bezit is van een rijbewijs. De leeftijd verschilt ook nog eens per autocategorie. Oh en bestuurders onder de 25 jaar moeten extra toeslag betalen. Toch pas een auto huren in Portugal als je ouder bent dan 26… 😉

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

3. Huur een auto zo vroeg mogelijk

Je kunt haast niet vroeg genoeg boeken. Dit heeft twee voordelen, namelijk dat je meer keuzes hebt en dat de prijzen simpelweg lager zijn. Voor landen als Australië of Nieuw-Zeeland is het zelfs niet gek om een huurauto of –camper al te boeken nog voordat je een vliegticket hebt aangeschaft. Dus is je keuze voor een bestemming definitief, vast leggen die huurauto! Hoe dichter bij de vertrekdatum je komt, hoe hoger de prijs wordt. Deze wordt vaak wekelijks verhoogd. Dus elke week dat je langer wacht, betaal je onnodig meer. Dat er steeds minder keuze is spreekt uiteraard voor zich, zo kan het zo maar zijn dat je een duurdere auto moet kiezen.

4. Kies het juiste formaat auto

Dit klinkt misschien wat vaag, want wat is het juiste formaat? Dat hangt natuurlijk af van jouw manier van reizen, en het reisgezelschap. Met z’n vieren in een Fiat 500 kan, maar dan ook nog eens je campinguitrusting meenemen zal lastig zijn. Maar een dikke SUV is ook overdreven. Bedenk van tevoren hoe je de auto wilt inzetten, en hou alvast een model in gedachten. Totaal geen idee van automerken? Let dan op het aantal deuren, de kofferbak ruimte en wat wordt aangeven over het comfort. Uiteindelijk wil je niet te klein (maar dus goedkoper) huren, en bespaar je geld als je niet te groot huurt.

5. Kies je ophaal- en inlevertijdstip slim

Ga je naar een bestemming in Europa, bijvoorbeeld Portugal, Spanje of IJsland, dan zal je waarschijnlijk eerst je vliegticket hebben geboekt. Zeker in de zomer kom je vaak in de ochtend aan, om na de vakantie aan het eind van de dag weer te vertrekken. Hier kun je het makkelijkste besparen op de huurauto kosten. Een auto huren gaat namelijk op basis van 24 uur. Dit wil zeggen, je betaalt per 24 uur. Niet per dag. Dus als je bij aankomst om 12:00 uur de auto ophaalt, en je hem bij vertrek om 16:00 uur inlevert betaal je de complete 24 uur, ook al gebruik je hem maar vier uur die dag. Probeer, desnoods door de laatste dag nog in de stad door te brengen, de huurauto in te leveren voordat een nieuwe 24 uur ingaat.

6. Let op het aantal bestuurders en tankregeling

In veel gevallen is de persoon die de boeking maakt, of op wiens naam de creditcard staat, automatisch de bestuurder. Er zijn veel verhuurders waarbij er maar één persoon mag rijden. Voor meerdere bestuurders moet extra betaald worden. Dit zie je natuurlijk niet direct in het prijsoverzicht, en komt pas tijdens het boekingsproces naar voren. De prijs voor een extra bestuurder kan oplopen tot €20,- per dag. Neem dit dus mee in vergelijkingen.

Let op: Je hebt een geldig identiteitsbewijs nodig als je de auto ophaalt. Van zowel de hoofdbestuurder als van eventuele andere bestuurders. Vooral dat laatste wordt nog weleens vergeten.

Kijk van tevoren ook goed welke tankregeling wordt gehanteerd. Vol – vol is hierin de meest voordelige. Mits je de auto tenminste vol inlevert. Wat je wilt voorkomen is dat het verhuurbedrijf het voltanken bij jou in rekening brengt. Geen idee waar ze tanken, maar de brandstofprijzen zijn makkelijk twee keer zo hoog. Het klinkt soms interessant als het niet uitmaakt hoe vol de tank is bij het inleveren. Maar het zo spelen dat de tank leeg is, is vaak lastig. Waardoor je toch nog een half volle tank weggeeft.

7. Boek geen accessoires als ze niet echt noodzakelijk zijn

Het makkelijkste is besparen op accessoires. De prijzen die worden gehanteerd voor bijvoorbeeld een navigatiesysteem liegen er niet om. Zeker omdat je per dag betaalt. In veel landen, vooral in Europa, is het goedkoper om de navigatie gewoon via je mobiele telefoon te doen. Er zijn genoeg (gratis) apps welke zelfs offline te gebruiken zijn. Of neem een navigatiesysteem gewoon mee vanuit huis als dat mogelijk is.

8. Voorkom een dubbele verzekering

Dit klinkt misschien gek, dubbel verzekerd zijn. Maar het komt vaker voor dan je denkt. Veel huurauto vergelijkingswebsites, of tussenpersonen, bieden namelijk een verzekering aan bij het boeken van een huurauto. Op bestemming wil de verhuurder je dan nog een keer een verzekering laten afsluiten. Omdat je dan echt tegen alles verzekerd bent. Grote kans dat je dat gewoon al bent. Goed om dubbel te checken dus voor vertrek. Zodat je aan de balie niet “voor de zekerheid” toch nog een extra verzekering afsluit die eigenlijk niet nodig is.

Goed om te weten: Je reisverzekering dekt schade aan, of opgelopen in, een huurauto over het algemeen niet. Ga er dus niet vanuit dat je al bent verzekerd.

9. Controleer de auto voor vertrek, maak foto’s

Bij sommige verhuurbedrijven zijn ze niet altijd even eerlijk zoals we graag zouden willen. Zo zijn er genoeg verhalen te vinden waarbij mensen verantwoordelijk gehouden worden voor schade welke al op de auto zat. Het is gebruikelijk om met een medewerker samen langs de auto te lopen, waarbij punten van schade worden genoteerd. Gebeurt dit niet? Maak dan foto’s, het liefst nog voordat je wegrijdt, van alle punten waarover ze later moeilijk zouden kunnen gaan doen. Maak ook foto’s als je de auto weer inlevert. Zodat je niet achteraf verantwoordelijk gehouden kan worden voor eventuele schade. Zo heb jij altijd bewijs van hoe je de auto hebt ingeleverd. Wil je een handvat tijdens het ophalen van je huurauto? De ANWB heeft een handige checklist opgesteld.

10. Toch schade of pech?

Heb je wel schade gereden, of misschien nog vervelender, heeft de auto pech of technische problemen? Ga dan niet zelf opzoek naar een garage, maar neem direct contact op met het noodnummer, of tijdens openingstijden met het kantoor van de autoverhuurder. Grote kans dat ze jouw gemaakte kosten namelijk niet zo maar vergoeden. In veel gevallen regelen ze dan alles voor je, kun naar een garage rijden en hoef jij niets voor te schieten. Of je krijgt vervangend vervoer.

Waar je ook naar toe gaat, met deze auto huur tips weet je zeker dat je niet te veel betaalt bij het huren van een auto. Heb je nog meer tips om zo goedkoop mogelijk een auto te huren? Laat het ons weten in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram