(Camping)gas kopen in Marokko

In drie maanden tijd gaat (camping)gas geheid op

Home » Afrika » Marokko » (Camping)gas kopen in Marokko

door | 3 reacties

Toen we vertrokken zat onze LPG gasfles helemaal vol alsook onze camping gasfles. De hoop was dat we het hier wel mee zouden redden, de kachel hoeft immers niet aan. Vooral de koelkast is belangrijk en uiteraard koken en thee zetten. Twee maanden verder blijkt dat we het niet gaan redden met onze gasvoorraad en dus besluiten we over te gaan op een Marokkaanse fles. En dat is eigenlijk veel makkelijker dan gedacht, geen gedoe met adapters zoals in Spanje of Portugal. Een 13kg Marokkaanse gasfles heeft dezelfde aansluiting als de ‰’Nederlandse‰’ en sluit je dus zo aan.

Gasfles kopen in Marokko

Gas is in Marokko bijna beter verkrijgbaar dan water, er is altijd wel ergens iemand die gasflessen verkoopt. In verschillende formaten. Nu schijnt er een kwaliteitsverschil in gas te kunnen zitten, en zeker in Marokko. Maar ook zijn we mensen tegengekomen die er van overtuigd waren dat hun net gekochte gasfles niet helemaal vol zat, hij was wel erg snel leeg. Wij zijn daarom voor zekerheid gegaan en hebben alleen gas gekocht wanneer de fles met plastic geseald was. Zo heeft niemand er mee kunnen rommelen en is hij ook niet door de verkoper zelf gevuld. Een andere optie is om je gasfles te halen bij een (groot) tankstation. Wij betaalden voor onze 13kg gasfles 120,- MAD, inclusief 50,- MAD borg voor de fles.

Geen LPG tanken in Marokko

LPG is (helaas) niet verkrijgbaar in Marokko. Haast alles gaat op butaan, maar als je geluk hebt vind je her en der propaan. Wij hebben in onze gasopslag één LPG-fles, met daarnaast een normale gasfles. Zo kunnen we altijd overschakelen mocht LPG niet voorhanden zijn. Beschik je enkel over LPG-flessen, lees dan onderaan dit artikel de opties die wij zijn tegengekomen om gas te besparen. Maar let wel, de beste en makkelijkste optie is de mogelijkheid hebben om een Marokkaanse gasfles te kopen en te gebruiken.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eigen gasfles vullen

Op sommige plekken is het mogelijk om je eigen (Nederlandse) gasfles te laten vullen. Dit kan bijvoorbeeld bij gasdepots, maar wat wij hebben vernomen is dat dit er steeds minder worden. Zo is die bij Tiznit er onlangs mee opgehouden, bij Marrakesh zit nog wel een gasdepot. Hier zou het mogelijk zijn om je eigen fles te vullen. Maar er zijn hier en daar ook campings te vinden die je willen helpen, zo hebben we verschillende manieren voorbij zien komen om het gas van een Marokkaanse fles over te zetten naar die van de eigenaar. Volgens ons is dit onnodig gedoe, aangezien de Marokkaanse fles gewoon aansluit op onze gasaansluiting en je met die methodes vaak niet de hele fles kunt vullen. Maar deze creatieve oplossingen worden steeds minder, aangezien de regelgeving is aangepast en het officieel niet meer mag.

Andere opties om gas te besparen

Het is uiteraard altijd slim om een idee te hebben hoelang je ongeveer doet met je gas. Wij hoopten dat we in de drie maanden in Marokko ons geen zorgen om gas hoefden te maken. Helaas verbruikt de koelkast toch iets meer met hoge temperaturen, en drinken we ook meer thee dan in Europa. Gelukkig heb je hier zo een nieuwe fles. Mocht je nu denken dat je het (net) gaat redden, of juist net niet en heb je geen zin of de mogelijkheid niet om over te stappen op Marokkaans gas? We geven je een aantal tips om gas te besparen:

 • Koelkast op stroom laten draaien
 • Buiten koken op gaspit op (kleine) Marokkaanse gasfles
 • Koken op elektrische kookplaat
 • Waterkoker op elektriciteit
 • Koken op vuur
 • Buiten de deur eten

Een deel van de tips gaan uit van stroomgebruik, deze hebben wij zelf niet gebruikt omdat we eigenlijk nooit stroom nodig hebben (en graag wildkamperen). Als je naar de kosten kijkt, is het veel voordeliger om een Marokkaanse gasfles te kopen, stroom kost vaak tussen de ‰€1,- en ‰€3,- per dag, terwijl je voor ‰€13,- een grote gasfles koopt. Gemiddeld heb je dus in nog geen vijf dagen je gasfles terugverdiend, en daarna begint het echte besparen.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

3 Reacties

 1. Sarah de Leeuw

  Wij willen met onze camper door Marokko reizen. Deze informatie komt erg goed van pas. We maken vaak gebruik van propaan en gelukkig kan je dit dus wel in Marokko vinden. Goed om te weten.

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Sarah,
   Heerlijk zeg dat jullie met de camper naar Marokko gaan. Genieten! Fijn dat onze info goed van pas komt. Wij zelf schakelen altijd om naar de Marokkaanse fles, nooit problemen mee gehad. En bijna overal zijn de flessen te koop. Enjoy!

   Antwoord
  • Hans Rijkelijhuizen

   We rijden nu 4 weken door Marokko. Gebruiken zelden een camping. Soms een betaalde parkeerplaats in het centrum van grote steden. 4€ geef ik dan.. Gas is overal te vinden. Maar is nog niet nodig
   . In Spanje bijgevuld bij een tankstation die ook de vulnippel had. Koelkast is op zonnepanelen. En kachel op diesel. Vanavond nog nodig geweest in de midden Atlas. 1400meter hoogte is het koud snachts. Groetjes Hans en Carla

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals