(Camping)gas kopen in Marokko

Wat als je gasfles leeg raakt?

Geschreven door: Lars

Toen we vertrokken zat onze LPG-gasfles helemaal vol net als onze camping gasfles. De hoop was dat we het hier wel mee zouden redden, de kachel hoeft immers niet aan. Vooral de koelkast is belangrijk en uiteraard koken en theezetten. Twee maanden verder blijkt dat we het niet gaan redden met onze gasvoorraad en dus besluiten we over te gaan op een Marokkaanse fles. En dat is eigenlijk veel makkelijker dan gedacht, geen gedoe met adapters zoals in Spanje of Portugal. Een 13 kg Marokkaanse gasfles heeft dezelfde aansluiting als de Nederlandse en sluit je dus zo aan.

Gasfles kopen in Marokko

Gas is in Marokko bijna beter verkrijgbaar dan water, er is altijd wel ergens iemand die gasflessen verkoopt. In verschillende formaten. Nu schijnt er een kwaliteitsverschil in gas te kunnen zitten, en zeker in Marokko. Maar ook zijn we mensen tegengekomen die er van overtuigd waren dat hun net gekochte gasfles niet helemaal vol zat, hij was wel erg snel leeg. Wij zijn daarom voor zekerheid gegaan en hebben alleen gas gekocht wanneer de fles met plastic geseald was. Zo heeft niemand er mee kunnen rommelen en is hij ook niet door de verkoper zelf gevuld. Een andere optie is om je gasfles te halen bij een (groot) tankstation. Wij betaalden voor onze 13 kg gasfles 120,- MAD (€12,-), inclusief 50,- MAD (€5,-) borg voor de fles.

Geen LPG tanken in Marokko

LPG is (helaas) niet verkrijgbaar in Marokko. Haast alles gaat op butaan, maar als je geluk hebt, vind je hier en daar propaan. Wij hadden in onze gasopslag één LPG-fles, met daarnaast een normale gasfles. Zo konden we altijd overschakelen mocht LPG niet beschikbaar zijn. Beschik je enkel over LPG-flessen, lees dan onderaan dit artikel de opties die wij zijn tegengekomen om gas te besparen. Maar let wel, de beste en makkelijkste optie is de mogelijkheid hebben om een Marokkaanse gasfles te kopen en te gebruiken.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eigen gasfles vullen

Op sommige plekken is het mogelijk om je eigen (Nederlandse) gasfles te laten vullen. Dit kan bijvoorbeeld bij gas-depots, maar wat wij hebben vernomen is dat dit er steeds minder worden. Zo is die bij Tiznit er onlangs mee opgehouden, bij Marrakesh zit nog wel een gas-depot. Hier zou het mogelijk zijn om je eigen fles te vullen. Maar er zijn hier en daar ook campings te vinden die je willen helpen, zo hebben we verschillende manieren voorbij zien komen om het gas van een Marokkaanse fles over te zetten naar die van de eigenaar. Volgens ons is dit onnodig gedoe, aangezien de Marokkaanse fles gewoon aansluit op onze gasaansluiting en je met die methodes vaak niet de hele fles kunt vullen. Maar deze creatieve oplossingen worden steeds minder, aangezien de regelgeving is aangepast en het officieel niet meer mag.

Andere opties om gas te besparen

Het is uiteraard altijd slim om een idee te hebben hoelang je ongeveer doet met je gas. Wij hoopten dat we in de drie maanden in Marokko ons geen zorgen om gas hoefden te maken. Helaas verbruikte de koelkast toch iets meer met hoge temperaturen, en drinken we ook meer thee dan in Europa. Gelukkig heb je hier zo een nieuwe fles. Mocht je nu denken dat je het (net) gaat redden, of juist net niet en heb je geen zin of de mogelijkheid niet om over te stappen op Marokkaans gas? We geven je een aantal tips om gas te besparen:

 • Koelkast op stroom laten draaien
 • Buiten koken op een losse gaspit met gebruik van een (kleine) Marokkaanse gasfles
 • Koken op een elektrische kookplaat
 • Waterkoker op elektriciteit
 • Koken op vuur
 • Buiten de deur eten

Een deel van de tips gaan uit van stroomgebruik, deze hebben wij zelf niet gebruikt omdat we eigenlijk nooit stroom nodig hebben (en graag wildkamperen). Als je naar de kosten kijkt, is het veel voordeliger om een Marokkaanse gasfles te kopen, stroom kost vaak tussen de €1,- en €3,- per dag, terwijl je voor €13,- een grote gasfles koopt. Gemiddeld heb je dus in nog geen vijf dagen je gasfles terugverdiend, en daarna begint het echte besparen.

3 comments on “(Camping)gas kopen in Marokko”

 1. Wij willen met onze camper door Marokko reizen. Deze informatie komt erg goed van pas. We maken vaak gebruik van propaan en gelukkig kan je dit dus wel in Marokko vinden. Goed om te weten.

  1. Hoi Sarah,
   Heerlijk zeg dat jullie met de camper naar Marokko gaan. Genieten! Fijn dat onze info goed van pas komt. Wij zelf schakelen altijd om naar de Marokkaanse fles, nooit problemen mee gehad. En bijna overal zijn de flessen te koop. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram