Melbourne of Sydney?

De eeuwigdurende strijd tussen de twee grootste steden van Australië

Home » Oceanië » Australië » Melbourne of Sydney?

Ajax versus Feyenoord. Nederland versus Duitsland. Sydney versus Melbourne. Een strijd die al lang gaande is. De hoofdstad van Australië? Het zou logisch zijn als dat Sydney of Melbourne was geweest, maar het werd het onbekende Canberra. De reden voor het stichten van deze hoofdstad was omdat zelfs de Aussies de strijd niet uit durfden te vechten. Ook onder reizigers is het een dilemma: is Sydney of Melbourne favoriet? Veel mensen lijken een duidelijke voorkeur voor een van de twee te hebben. Wij vergelijken ze voor je op een aantal categorieën.

Leefbaarheid

Melbourne is maar liefst zeven jaar op rij verkozen tot meest leefbare stad op aarde. De stad doet het vooral goed op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Als je door het relaxte Melbourne loopt begrijp je waarom de stad zo hoog scoort. Naast dat het er veilig en schoon is, lijken de Australiërs hier allemaal van het leven te genieten. Niet gek, met de enorme hoeveelheid leuke horeca en fijne stadswijken. Sydney mag overigens ook niet klagen; de stad stond vorig jaar wereldwijd op de vijfde plek.

Stranden

Tja. Hier kunnen we niet omheen: Sydney heeft Bondi en Manly, en staat dus automatisch op één. Deze wereldberoemde stranden zijn iconisch voor Australië en maken Sydney een superfijne stad om in te wonen. Na je werk nog even een golfje pakken kan hier prima. Melbourne ligt ook aan het water, en heeft in de hippe wijken St. Kilda en Elwood prima zandstranden. Maar om te kunnen surfen moet je toch echt de stad uit, en de stranden zelf tippen bij lange na niet aan die van Sydney.

 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Cultuur

Melbourne staat bekend als dé cultuurstad van Australië. Dit komt onder andere doordat de stad een zeer geslaagde melting pot is van allerlei culturen. Je vind er street art, honderden galerijen en musea van wereldklasse, maar ook het heerlijkste eten en de beste koffie ter wereld (Melbourne doet het goed op lijstjes). Je merkt het ook aan de horecatentjes: die zijn in Melbourne allemaal zo tot in de puntjes verzorgd, dat je je dagen kunt vergapen aan de pracht ervan. Daarnaast is er een levendige live music scene. Ook in Sydney is genoeg cultuur, maar ze lijken er niet te kunnen tippen aan het overweldigende aanbod van Melbourne. Wat Sydney overigens dan weer wel heeft, is de meest beroemde vuurwerkshow ter wereld, waar elke oudejaarsavond weer mensen van over de hele wereld naar komen kijken.

Bezienswaardigheden

Sydney maakt het Melbourne hier wel erg moeilijk. Met iconen als de Sydney Harbour Bridge en het operahuis is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de metropool. De populaire stranden van Sydney maken het af. Melbourne heeft ook genoeg te bieden, waaronder het gezellig St. Kilda en het gebied rondom Brunswick en Smith Street. Ook rondom de Yarra river is het goed toeven. Maar iconische plekken als de Harbour bridge? Die zal je in Melbourne niet vinden.

Natuur rondom de stad

Vanuit Sydney rijd je in een uur richting de Blue Mountains, een prachtig natuurgebied waar je je meteen in een andere wereld waant. Maar vlakbij Melbourne ligt the Great Ocean Road, een van Australië’s meest beroemde bezienswaardigheden en voor veel reizigers een must see down under. In de steden zelf lijkt Sydney het qua natuur beter te doen dan Melbourne. Dat komt natuurlijk door de prachtige stranden, maar ook door de botanische tuinen en andere fijne parken.

Dus, wat gaat het worden? Zelf waren we net iets meer ondersteboven van Melbourne dan van Sydney. We vonden de stad gezelliger en werden er heel gelukkig van de eindeloze kroegentocht die je door de stad kunt volgen. Maar in Sydney hadden we wel meer het gevoel dat we in een wereldstad waren. En ben je een fervent surfer, dan kunnen we ons heel goed voorstellen dat je hart van Sydney sneller gaat kloppen. De beste tip die we je kunnen geven is dan ook om ze allebei te bezoeken en zelf te bepalen welke van de twee je favoriet wordt.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals