Hoofdzekering en hoofdschakelaar in een camper

Een hoofdzekering is altijd noodzakelijk, zo plaats je de hoofdzekering en schakelaar

Geschreven door: Dasja

Plaatst een hoofdzekering altijd direct na de pluspool binnen de afstand van de accupolen. Ideaal gezien is de afstand van de pluspool naar de hoofdzekering korter dan de afstand van de pluspool naar de minpool. Mocht er ooit iets misgaan dan gaat de hoofdzekering direct door voordat het verdere stroomcircuit wordt aangetast of er zelfs brand kan ontstaan. Er zijn verschillende vormen van hoofdzekeringen waar je voor kunt kiezen. Zo zijn er zekeringen direct op de accupool te plaatsen of zekeringhouders die tussen een kabel geplaatst worden.

Waarom en waar wij de hoofdschakelaar plaatsen

Het plaatsen van een hoofdschakelaar is aan te raden. Zo kun je namelijk met één beweging je camper stroomloos maken. Handig in nood, maar ook als je bijvoorbeeld apparaten moet resetten of als je je camper een tijdje gaat stallen (nog beter is het om de accupolen helemaal los te koppelen wanneer je de camper stalt).

Speur je het internet af dan kom je tegenstrijdigheden tegen over de plaatsing van een hoofdschakelaar. En dit is er eentje waar misschien geen goed of fout voor is. Een hoofdschakelaar kun je namelijk op zowel de min als de plus plaatsen. We hebben navraag gedaan bij verschillende specialisten en overwegend komt de plus naar voren als advies.

Accu pluspool – hoofdzekering – hoofdschakelaar

Lees hieronder verder!
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Tijdens het verdere uitzoekwerk en schrijven van ons camperbouw boek zijn we binnen onze stroom set-up op een fout gestuit. Zo hebben wij de hoofdschakelaar eerst geplaatst en daarna onze hoofdzekering van 50 ampère. Een foutje sluipt er dus zo in. Gelukkig heeft het voor nu geen grote gevolgen (het stroomcircuit werkt al langer dan een jaar perfect) maar het is wel een puntje dat we gaan aanpassen om het nog betrouwbaarder en veiliger te maken.”

Zeker kabels af op max. van de kabel ipv. verbruikers

Let bij het installeren van een hoofdzekering en hoofdschakelaar nog eens extra op de kabeldikte. Stem de kabeldikte altijd af op de hoeveelheid stroom die erdoor moet kunnen en de afstand die de kabel aflegt. Hier lees je alles over het berekenen van kabeldiktes.

Onze hoofdschakelaar is vanuit het leefgedeelte bereikbaar. Mocht er nood aan de man zijn dan kunnen we de stroom direct afkoppelen zonder dat we naar buiten moeten om de elektriciteitskast te bereiken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram