Hoofdzekering en hoofdschakelaar in een camper

Een hoofdzekering is altijd noodzakelijk, zo plaats je de hoofdzekering en schakelaar

Een hoofdzekering in je camper elektra schema is altijd noodzakelijk en een hoofdschakelaar wordt sterk aanbevolen. Maar waarom eigenlijk en hoe plaats je ze zodat ze doen wat ze moeten doen?
Home » Camper bouwen » Hoofdzekering en hoofdschakelaar in een camper
Geschreven door: Dasja

Plaatst een hoofdzekering altijd direct na de pluspool binnen de afstand van de accupolen. Ideaal gezien is de afstand van de pluspool naar de hoofdzekering korter dan de afstand van de pluspool naar de minpool. Mocht er ooit iets misgaan dan gaat de hoofdzekering direct door voordat het verdere stroomcircuit wordt aangetast of er zelfs brand kan ontstaan. Er zijn verschillende vormen van hoofdzekeringen waar je voor kunt kiezen. Zo zijn er zekeringen direct op de accupool te plaatsen of zekeringhouders die tussen een kabel geplaatst worden.

Waarom en waar wij de hoofdschakelaar plaatsen

Het plaatsen van een hoofdschakelaar is aan te raden. Zo kun je namelijk met één beweging je camper stroomloos maken. Handig in nood, maar ook als je bijvoorbeeld apparaten moet resetten of als je je camper een tijdje gaat stallen (nog beter is het om de accupolen helemaal los te koppelen wanneer je de camper stalt).

Speur je het internet af dan kom je tegenstrijdigheden tegen over de plaatsing van een hoofdschakelaar. En dit is er eentje waar misschien geen goed of fout voor is. Een hoofdschakelaar kun je namelijk op zowel de min als de plus plaatsen. We hebben navraag gedaan bij verschillende specialisten en overwegend komt de plus naar voren als advies.

Accu pluspool – hoofdzekering – hoofdschakelaar

Alles over zelf een camper bouwen?

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Tijdens het verdere uitzoekwerk en schrijven van ons camperbouw boek zijn we binnen onze stroom set-up op een fout gestuit. Zo hebben wij de hoofdschakelaar eerst geplaatst en daarna onze hoofdzekering van 50 ampère. Een foutje sluipt er dus zo in. Gelukkig heeft het voor nu geen grote gevolgen (het stroomcircuit werkt al langer dan een jaar perfect) maar het is wel een puntje dat we gaan aanpassen om het nog betrouwbaarder en veiliger te maken.”

Zeker kabels af op max. van de kabel ipv. verbruikers

Let bij het installeren van een hoofdzekering en hoofdschakelaar nog eens extra op de kabeldikte. Stem de kabeldikte altijd af op de hoeveelheid stroom die erdoor moet kunnen en de afstand die de kabel aflegt. Hier lees je alles over het berekenen van kabeldiktes.

Onze hoofdschakelaar is vanuit het leefgedeelte bereikbaar. Mocht er nood aan de man zijn dan kunnen we de stroom direct afkoppelen zonder dat we naar buiten moeten om de elektriciteitskast te bereiken.”

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

Laat de eerste reactie achter


Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €20,– heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone of tablet en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)Boek
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in