Hoofdzekering en hoofdschakelaar in een camper

Een hoofdzekering is altijd noodzakelijk, zo plaats je de hoofdzekering en schakelaar

Geschreven door: Dasja

Plaatst een hoofdzekering altijd direct na de pluspool binnen de afstand van de accupolen. Ideaal gezien is de afstand van de pluspool naar de hoofdzekering korter dan de afstand van de pluspool naar de minpool. Mocht er ooit iets misgaan dan gaat de hoofdzekering direct door voordat het verdere stroomcircuit wordt aangetast of er zelfs brand kan ontstaan. Er zijn verschillende vormen van hoofdzekeringen waar je voor kunt kiezen. Zo zijn er zekeringen direct op de accupool te plaatsen of zekeringhouders die tussen een kabel geplaatst worden.

Waarom en waar wij de hoofdschakelaar plaatsen

Het plaatsen van een hoofdschakelaar is aan te raden. Zo kun je namelijk met één beweging je camper stroomloos maken. Handig in nood, maar ook als je bijvoorbeeld apparaten moet resetten of als je je camper een tijdje gaat stallen (nog beter is het om de accupolen helemaal los te koppelen wanneer je de camper stalt).

Speur je het internet af dan kom je tegenstrijdigheden tegen over de plaatsing van een hoofdschakelaar. En dit is er eentje waar misschien geen goed of fout voor is. Een hoofdschakelaar kun je namelijk op zowel de min als de plus plaatsen. We hebben navraag gedaan bij verschillende specialisten en overwegend komt de plus naar voren als advies.

Accu pluspool – hoofdzekering – hoofdschakelaar

Tekst gaat hieronder verder!
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom
    anemptytextlline
  • Zonnepaneel levert ons stroom
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Elektra kabels lopen onder de vloer
    anemptytextlline
  • Het begin is overweldigend
    anemptytextlline
  • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
    anemptytextlline
  • Online werken is stroom verbruiken
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • camper elektra tips tricks
    Alles staat klaar voor de accus
    anemptytextlline
  • camper elektra tips
    Elektra voorbereiding
    anemptytextlline
  • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Tijdens het verdere uitzoekwerk en schrijven van ons camperbouw boek zijn we binnen onze stroom set-up op een fout gestuit. Zo hebben wij de hoofdschakelaar eerst geplaatst en daarna onze hoofdzekering van 50 ampère. Een foutje sluipt er dus zo in. Gelukkig heeft het voor nu geen grote gevolgen (het stroomcircuit werkt al langer dan een jaar perfect) maar het is wel een puntje dat we gaan aanpassen om het nog betrouwbaarder en veiliger te maken.”

Zeker kabels af op max. van de kabel ipv. verbruikers

Let bij het installeren van een hoofdzekering en hoofdschakelaar nog eens extra op de kabeldikte. Stem de kabeldikte altijd af op de hoeveelheid stroom die erdoor moet kunnen en de afstand die de kabel aflegt. Hier lees je alles over het berekenen van kabeldiktes.

Onze hoofdschakelaar is vanuit het leefgedeelte bereikbaar. Mocht er nood aan de man zijn dan kunnen we de stroom direct afkoppelen zonder dat we naar buiten moeten om de elektriciteitskast te bereiken.”

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram