Kabeldiktes berekenen camper inbouw en juist zekeren apparatuur

Met deze tips bepaal je de dikte van kabels en zeker je verbruikers goed af

Home » Camper bouwen » Kabeldiktes berekenen camper inbouw en juist zekeren apparatuur

door | 0 Reacties

Als je een elektraschema voor de camper hebt opgesteld dan is het bepalen van kabeldiktes van belang. De factoren afstand, maximale stroomsterkte (ampère) en spanning (voltage) hebben invloed op de dikte van de bekabeling (draaddoorsnede in mm2).

Waarom moet je hier eigenlijk rekening mee houden? Het gevaar van te dunne bekabeling is dat de stroomsterkte die erdoorheen loopt te veel is en de kabel te warm wordt. Hierdoor kunnen de draden gaan smelten met brand of kortsluiting tot gevolg. De stroom die door een kabel loopt ondervindt weerstand. Hoe langer en dunner de kabel, hoe meer weerstand. De juiste draaddoorsnede wordt ook nog bepaald door het spanningsverlies dat ontstaat door de stroom die door de kabel loopt.

De formule om kabeldikte te berekenen

Berekening: Draaddoorsnede (mm2) = (2 x lengte kabel x aantal ampère x soortelijke weerstand van de kabel) / (max. toelaatbaar spanningsverlies in V)

“Om het veel makkelijker te maken gebruikten wij deze draadcalculator. Je geeft hier de voltage, ampère en aantal meters op en er wordt direct berekend hoe groot de draaddoorsnede moet zijn. Deze draadcalculator houdt rekening met een spanningsverlies van ongeveer 10%. Rond altijd af naar boven voor zekerheid.”

Wil je liever een vuistregel onthouden dan mag je uitgaan van 5 ampère per 1mm2.

Tip: de uitgerekende draaddoorsnede (mm2) geldt zowel voor de rode draad als de zwarte draad. Twijfel je of de kabel wel dik genoeg is? Kies dan voor veiligheid en pak een grotere draaddoorsnede. Het is beter om een te dikke dan een te dunne kabel te plaatsen.


Let op: hou kabels met verschillende voltages (12, 24 of 230) van elkaar gescheiden. Dus plaats deze niet bij elkaar in een kabelgoot.

De juiste zekering bepalen

Het is aan te raden om elk apparaat apart te zekeren. Zo bouw je extra veiligheid in. Het lijkt heel logisch om te kijken naar het verbruik van het apparaat en daar je zekering op af te stemmen maar je dient te kijken naar de kabeldikte. Je wilt immers dat de kabels niet te warm worden en dus niet meer dan de maximale ampère door kan voeren. Doordat de draaddoorsnedes zijn afgestemd op de door te voeren stroomsterkte en de lengte kun je nu met de volgende berekening de juiste zekering bepalen.

Ampères (zekering) = (0,6 x standaard diameter) / (2 x lengte kabel x 0,022)

Tip: uit de berekening zullen ongetwijfeld getallen komen met cijfers achter de komma. Kies dan voor de dichtstbijzijnde lagere standaardwaarde*. Zo weet je zeker dat de zekering eerst doorgaat voordat de kabel wordt aangetast en zo voorkom je schade.

*standaardwaardes van zekeringen zijn 1, 2, 3, 4, 5, 7, 5, 10, 15, 20, 25, 30 ,40, 50, 80, 100, 125, 150, 175, 200….

 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Camper elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline

Wij Reizen In een zelfgebouwde camper

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein zelf omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een fabriekscamper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko. Maar we liepen tegen beperkingen aan.

Daarom begon in 2019 ons zelfbouw project. In acht maanden toverden we een oude brandweerwagen om tot camper. Het is een beest, een 4x4 Mercedes 814, daarom noemen we hem Marcus Brutus. We delen onze research hier zodat ook jij je eigen camper kunt bouwen. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Welk type kabels gebruiken in een camper

Apparaten die je gaat inbouwen in de camper moeten middels elektriciteitskabels (ook wel draden genoemd) worden aangesloten op de voedingsbron. Er zit een verschil tussen 220 volt kabels en 12 of 24 volt kabels. De kern van een 220 volt kabel bestaat uit massief koper waar de kern van 12-24 volt kabels uit verschillende strengen wordt opgebouwd en veel flexibeler is. De regel is hoe meer strengen (adertjes) in een 12-24 volt kabel hoe beter het is voor de stroomdoorgang.

“Uiteindelijk is het aansluiten van de elektra set-up niets meer dan de rode dropveter aan de rode dropveter verbinden, en de zwarte dropveter aan de zwarte dropveter. Natuurlijk zijn de dikte van de kabels van belang, deze moet passen bij de verbruiker en lengte van de kabel, en moet je een goede verbinding maken. Maar met goed vooronderzoek is het aansluiten zo spannend niet meer.”

Kabel kleuren 12-24 volt

Elektra kabels hebben twee doeleinde, de plus (+) levert spanning en stroom, waar de min (-) zorgt voor de massa naar de ‘aarde’. Je kunt dit zien als de negatieve stroom die wegvloeit van het apparaat.

Hoewel het in theorie helemaal niet uitmaakt welke kleuren kabels je trekt, is het wel makkelijk om hier een standaard voor aan te houden. Zeker als iemand anders op een gegeven moment je bekabeling moet begrijpen. Rood is altijd plus (+) en Zwart is altijd min (-). Praktisch alle apparaten die op 12 volt of 24 volt draaien werken met deze kleurstelling. Ga je met verschillende voltages werken dan is het slim om de kabels te labelen met welk voltage er gebruikt wordt, 12 of 24 volt.

Let op: pas op met rode kabels als de stroom niet is afgekoppeld. Er kan kortsluiting ontstaan als deze ergens tegenaan komen. Dit kan leiden tot schade aan de accu(‘s) of het apparaat. De accu’s afkoppelen? Haal altijd eerst de min (-) pool los, daarna pas de plus (+) pool. Bij het koppelen zet je eerste de plus (+) vast, gevolgd door de min (-).


Tip: kom je bij onderdelen van het voertuig, zoals de verlichting, maar één draad tegen dan is dit de plus (+) kabel. Het komt vaak voor dat voertuig elektra geen min (-) kabel heeft omdat de carrosserie als min (-) gebruikt wordt.

Kabel kleuren 220 volt

Zoals eerder benoemd worden de kabels voor 220 volt apparatuur anders opgebouwd, ook deze kabels kennen bepaalde kleuren en zijn los te koop maar er zijn ook twee, drie of vijf aderige kabels verkrijgbaar. Er wordt altijd een standaard kleurstelling gebruikt die als volgt werkt:

Kleur Symbool Omschrijving
Bruin L Fasedraad zorgt voor stroomtoevoer. Ofwel de plusdraad.
Blauw N Nuldraad zorgt voor afvoer van de stroom. Ofwel de mindraad.
Zwart T Schakeldraad verlengde van de fasedraad na de schakelaar.
Komt spanning op te staan als de schakelaar aanstaat.
Geel/groen Aardedraad zorgt ervoor dat elektrische apparaten (aangesloten op een stopcontact) direct aarden.

“Voor ons 220 volt circuit hebben wij een YMVK-buitenkabel gebruikt. Deze kabel is vijf aderig en zit in een brandvertragende pvc-buitenmantel. Hierdoor zijn de kabels beschermd en geïsoleerd waardoor we geen extra kabelgoot hoefde te plaatsen.”

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis