Camper accu’s schakelen: parallel of in serie

Ga je jouw huishoudaccu’s parallel of in serie schakelen?

Geschreven door: Dasja

Als je een weloverwogen keuze hebt kunnen maken in het type camper accu dat je gaat plaatsen en als het goed is ook weet hoeveel accucapaciteit er nodig is kunnen we naar het volgende onderdeel. Ga je één of meerdere accu’s plaatsen? Dit zal afhankelijk zijn van de gewenste capaciteit. Accu’s kunnen namelijk aan elkaar gekoppeld worden om meer vermogen te genereren of om een hoger voltage te creëren.

Tip: in de regel is het advies om indien mogelijk te gaan voor één grote accu in plaats van twee kleinere.

Twee of meer huishoudaccu’s betekend schakelen

Het is echter niet altijd mogelijk om maar één accu te plaatsen. Ofwel omdat je een 24 volt circuit wilt aanleggen en dus twee 12 volt accu’s in serie schakelt of omdat er voor de gewenste capaciteit geen accu’s beschikbaar zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je niet genoeg ruimte hebt voor één grote accu of dat de accu te zwaar is om te tillen. Let goed op, niet alle accu’s kunnen standaard geschakeld worden. Gel en AGM-accu’s geven nooit problemen, maar LFP en LiFePO4 accu’s kunnen niet altijd gekoppeld worden. Controleer dit dus goed!

Belangrijk: als je accu’s gaat schakelen (zowel parallel of in serie) gebruik dan altijd dezelfde accu’s. Dus accu’s van hetzelfde merk, type, capaciteit en het liefst zelfs van dezelfde batch (productiedatum). Gebruik ook altijd identieke kabels (lengte en dikte) tussen de geschakelde accu’s. Hiermee wordt er voorkomen dat de accu’s beschadigen en eerder op zijn. Mocht toch één van de accu’s het begeven dan dien je beide accu’s te vervangen.

Tekst gaat hieronder verder!