Camper accu’s schakelen: parallel of in serie

Ga je jouw huishoudaccu’s parallel of in serie schakelen?

Geschreven door: Dasja

Als je een weloverwogen keuze hebt kunnen maken in het type camper accu dat je gaat plaatsen en als het goed is ook weet hoeveel accucapaciteit er nodig is kunnen we naar het volgende onderdeel. Ga je één of meerdere accu’s plaatsen? Dit zal afhankelijk zijn van de gewenste capaciteit. Accu’s kunnen namelijk aan elkaar gekoppeld worden om meer vermogen te genereren of om een hoger voltage te creëren.

Tip: in de regel is het advies om indien mogelijk te gaan voor één grote accu in plaats van twee kleinere.

Twee of meer huishoudaccu’s betekend schakelen

Het is echter niet altijd mogelijk om maar één accu te plaatsen. Ofwel omdat je een 24 volt circuit wilt aanleggen en dus twee 12 volt accu’s in serie schakelt of omdat er voor de gewenste capaciteit geen accu’s beschikbaar zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je niet genoeg ruimte hebt voor één grote accu of dat de accu te zwaar is om te tillen. Let goed op, niet alle accu’s kunnen standaard geschakeld worden. Gel en AGM-accu’s geven nooit problemen, maar LFP en LiFePO4 accu’s kunnen niet altijd gekoppeld worden. Controleer dit dus goed!

Belangrijk: als je accu’s gaat schakelen (zowel parallel of in serie) gebruik dan altijd dezelfde accu’s. Dus accu’s van hetzelfde merk, type, capaciteit en het liefst zelfs van dezelfde batch (productiedatum). Gebruik ook altijd identieke kabels (lengte en dikte) tussen de geschakelde accu’s. Hiermee wordt er voorkomen dat de accu’s beschadigen en eerder op zijn. Mocht toch één van de accu’s het begeven dan dien je beide accu’s te vervangen.

Lees hieronder verder!
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

huishoudaccu camper parallel of in serie schakelen

Accu’s parallel schakelen

Parallel schakelen houdt in dat het vermogen wordt verhoogd maar het voltage blijft gelijk. Dit doe je door de plus (+) polen met elkaar te verbinden alsook de min (-) polen met elkaar te verbinden. Sluit eerst de plus (+) polen op elkaar aan en daarna pas de min (-) polen.

Accu’s in serie schakelen

In serie schakelen verhoogt juist het voltage maar behoudt het vermogen. Dit is noodzakelijk wanneer je een 24 volt circuit wilt aanleggen. Hierbij wordt enkel de plus (+) pool van de ene accu verbonden met de min (-) pool van de andere accu. Ook hier sluit je eerst de plus (+) pool aan, pas daarna de min (-) pool.

Tip: wil je een 24 volt circuit maar bieden twee accu’s niet voldoende capaciteit? Dan is het mogelijk om eerst twee accu’s parallel te schakelen, om de twee koppels daarna in serie te schakelen. Blijf wel de standaard principes volgen, ook hier dient de capaciteit van alle accu’s gelijk te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram