Welke accu voor de camper?

Een overzicht met voor- en nadelen van mogelijke camper huishoudaccu’s

Geschreven door: Dasja

Om een goede huishoudaccu voor de camper te vinden is het belangrijk om hier meer achtergrondinformatie over te weten. We gaan straks in op de meest voorkomende type accu’s voor in een camper, maar eerst een algemene verdeling van de soorten accu’s die er zijn. Breed gezien kunnen accu’s namelijk onderverdeeld worden in drie soorten:
1) Startaccu, de naam zegt het al deze accu wordt gebruikt om voertuigen te starten. Dit type accu is in staat om heel veel stroom te leveren in korte tijd. Maar is niet geschikt om weinig stroom over een lange periode af te geven. Een startaccu mag vaak maar tot 20% ontladen worden.
2) Semi-tractie-accu, dit is een gulden middenweg. Semi-tractie-accu’s zijn geschikt voor ‘licht cyclisch’ gebruik en kun je regelmatig ontladen tot maximaal 50%. Dit soort accu’s moeten regelmatig bijgeladen worden.
3) Tractie-accu, is ‘vol cyclisch’ te gebruiken en kun je ontladen tot maximaal 80%. Een tractie-accu hoeft na ontlading pas weer volledig opgeladen worden. Tussentijds opladen wordt bij dit type accu niet aanbevolen.

De drie soorten accu’s zijn met goed zoeken te vinden voor alle type accu’s die we voor je hebben uitgelicht. Voorkom vooral dat je een startaccu gaat plaatsen als huishoudaccu. Binnen de camperwereld staan de verschillende type accu’s bekend om hun specifieke kenmerken. Daarom zijn deze kenmerken voor je opgesteld en gaan we niet meer in op het soort accu aangezien de semi-tractie-accu het meest relevant is (en voor sommige de tractie-accu als er geen zonnepaneel wordt geplaatst). Per type geven we een korte toelichting en uiteraard de voor- en nadelen. De meest gebruikte huishoudaccu is een AGM-accu, gevolgd door Gel, Lithium ION en de standaard loodaccu.

AGM-huishoudaccu voor campers

AGM-accu’s zijn in de regel semi-tractie-accu’s en zijn vaak goed geschikt voor diepontlading (50% tot 80%). AGM staat voor Absorbed Glass Mat, de naam beschrijft de manier waarop de accu is samengesteld. In tegenstelling tot loodaccu’s is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten welke tussen de loodplaten zitten. Bij loodaccu’s bevindt het accuzuur zich los in de accu. Hier komt dan ook het eerste grote voordeel van AGM-accu’s, ze zijn lekvrij en kunnen eenvoudig vervoerd worden zonder gevaar. De AGM-accu is zelfs in iedere positie (behalve ondersteboven) te plaatsen.

AGM-accu’s hebben, naast op tijd bijladen, geen onderhoud nodig. Hierdoor zijn dit de ideale accu’s voor campers. Het is een betrouwbare energiebron die lang meegaat.

Let op: AGM-accu’s kunnen maar een beperkt aantal keer te diep ontladen worden voordat dit blijvende schade oplevert. Zorg er dus altijd voor dat je nooit te veel vraagt van een AGM-accu. Zorg voor voldoende accucapaciteit voor het beoogde gebruik. Hoe je dit berekent lees je hier.

Voordelen AGM-accu Nadelen AGM-accu
Lek- en onderhoudsvrij Duurder dan standaard loodaccu
Langere levensduur Werkt minder goed in (extreme) warmte
In kortere tijd te laden
Beter bestand tegen trillingen
Werkt in (extreem) lage temperaturen
Milieuvriendelijker wanneer gerecycled
Kan lang opgeslagen worden zonder bijladen en te veel verlies van lading