Welke accu voor de camper?

Een overzicht met voor- en nadelen van mogelijke camper huishoudaccu’s

Geschreven door: Dasja

Om een goede huishoudaccu voor de camper te vinden is het belangrijk om hier meer achtergrondinformatie over te weten. We gaan straks in op de meest voorkomende type accu’s voor in een camper, maar eerst een algemene verdeling van de soorten accu’s die er zijn. Breed gezien kunnen accu’s namelijk onderverdeeld worden in drie soorten:
1) Startaccu, de naam zegt het al deze accu wordt gebruikt om voertuigen te starten. Dit type accu is in staat om heel veel stroom te leveren in korte tijd. Maar is niet geschikt om weinig stroom over een lange periode af te geven. Een startaccu mag vaak maar tot 20% ontladen worden.
2) Semi-tractie-accu, dit is een gulden middenweg. Semi-tractie-accu’s zijn geschikt voor ‘licht cyclisch’ gebruik en kun je regelmatig ontladen tot maximaal 50%. Dit soort accu’s moeten regelmatig bijgeladen worden.
3) Tractie-accu, is ‘vol cyclisch’ te gebruiken en kun je ontladen tot maximaal 80%. Een tractie-accu hoeft na ontlading pas weer volledig opgeladen worden. Tussentijds opladen wordt bij dit type accu niet aanbevolen.

De drie soorten accu’s zijn met goed zoeken te vinden voor alle type accu’s die we voor je hebben uitgelicht. Voorkom vooral dat je een startaccu gaat plaatsen als huishoudaccu. Binnen de camperwereld staan de verschillende type accu’s bekend om hun specifieke kenmerken. Daarom zijn deze kenmerken voor je opgesteld en gaan we niet meer in op het soort accu aangezien de semi-tractie-accu het meest relevant is (en voor sommige de tractie-accu als er geen zonnepaneel wordt geplaatst). Per type geven we een korte toelichting en uiteraard de voor- en nadelen. De meest gebruikte huishoudaccu is een AGM-accu, gevolgd door Gel, Lithium ION en de standaard loodaccu.

AGM-huishoudaccu voor campers

AGM-accu’s zijn in de regel semi-tractie-accu’s en zijn vaak goed geschikt voor diepontlading (50% tot 80%). AGM staat voor Absorbed Glass Mat, de naam beschrijft de manier waarop de accu is samengesteld. In tegenstelling tot loodaccu’s is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten welke tussen de loodplaten zitten. Bij loodaccu’s bevindt het accuzuur zich los in de accu. Hier komt dan ook het eerste grote voordeel van AGM-accu’s, ze zijn lekvrij en kunnen eenvoudig vervoerd worden zonder gevaar. De AGM-accu is zelfs in iedere positie (behalve ondersteboven) te plaatsen.

AGM-accu’s hebben, naast op tijd bijladen, geen onderhoud nodig. Hierdoor zijn dit de ideale accu’s voor campers. Het is een betrouwbare energiebron die lang meegaat.

Let op: AGM-accu’s kunnen maar een beperkt aantal keer te diep ontladen worden voordat dit blijvende schade oplevert. Zorg er dus altijd voor dat je nooit te veel vraagt van een AGM-accu. Zorg voor voldoende accucapaciteit voor het beoogde gebruik. Hoe je dit berekent lees je hier.

Voordelen AGM-accu Nadelen AGM-accu
Lek- en onderhoudsvrij Duurder dan standaard loodaccu
Langere levensduur Werkt minder goed in (extreme) warmte
In kortere tijd te laden
Beter bestand tegen trillingen
Werkt in (extreem) lage temperaturen
Milieuvriendelijker wanneer gerecycled
Kan lang opgeslagen worden zonder bijladen en te veel verlies van lading
Tekst gaat hieronder verder!
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom
    anemptytextlline
  • Het begin is overweldigend
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • camper elektra tips
    Elektra voorbereiding
    anemptytextlline
  • Online werken is stroom verbruiken
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • Zonnepaneel levert ons stroom
    anemptytextlline
  • camper elektra tips tricks
    Alles staat klaar voor de accus
    anemptytextlline
  • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
    anemptytextlline
  • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
    anemptytextlline
  • Elektra kabels lopen onder de vloer
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Lithium (li-ion, LFP of LiFePo4) camper accu

Lithium-ion-accu’s (ofwel li-ion) ken je waarschijnlijk vanuit je laptop of telefoon. Dit type accu is geschikt voor diepontlading en kan nagenoeg helemaal ontladen worden. Lithium-ion-accu’s staan bekend om hun grote energiedichtheid, welke tot drie keer hoger ligt dan de standaard loodaccu. Er zijn verschillende varianten van Lithium-ion-accu’s, dit heeft te maken met de samenstelling van de accu. Zo zijn de LFP en LiFePo4 accu’s opgebouwd met lithium, ijzer en fosfaat. Deze zijn nog stabieler en veiliger, maar om het niet al te technisch te maken behandelen we alle lithium-accu’s gezamenlijk.

Het grote voordeel van Lithium-accu’s is dat ze veel lichter zijn in vergelijking met alle andere type accu’s. Er wordt namelijk geen lood gebruikt. Hierdoor is een Lithium-accu in de regel 60% tot 80% lichter dan de andere accu’s. Bij een serieuze elektra set-up bespaar je hier snel veel gewicht mee. Lithium accu’s kunnen steeds beter tegen extreme temperaturen maar zoals je wellicht van je telefoon of laptop bent gewend, laten ze je af en toe in de steek. Al gaan de ontwikkelingen de goede kant op. Let goed op de beschrijving van de fabrikant over de capaciteit bij verschillende omgevingstemperaturen.

Voordelen Lithium-accu Nadelen Lithium-accu
Veel lichter dan loodaccu’s Verliezen constant wat capaciteit
Lange levensduur Kunnen minder goed tegen extreme temperaturen
Minimale zelfontlading Veel duurder dan andere type accu’s
Milieuvriendelijk (vooral de LFP & LiFePo4) Zelfontbranding
Hoger rendement en maximale capaciteit

Victron AGM Accu 12V/130Ah M8 insert

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. In deze accus is het elektrolyt geabsorbeerd in een glasvezelmat die geklemd is tussen de platen. In een AGM- accu verplaatsen de ladingdragers, waterstofionen en slufaationen, zich gemakkelijker tussen de platen dan in een BEL batterij. Hierdoor is een AGM batterij geschikter voor het kortstondig leveren van zeer hoge stroom dan een GEL batterij en daardoor geschikt voor boegschroeven, startmotoren, zware omvormers etc. Bij gesloten batterijen beweegt het zuurstofgas dat op de positieve platen wordt gevormd naar de negatieve platen waar het, na een gecompliceerde chemische reactie, met waterstof recombineert tot water.

Victron AGM Accu 12V/165Ah M8 insert

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. In deze accus is het elektrolyt geabsorbeerd in een glasvezelmat die geklemd is tussen de platen. In een AGM- accu verplaatsen de ladingdragers, waterstofionen en slufaationen, zich gemakkelijker tussen de platen dan in een BEL batterij. Hierdoor is een AGM batterij geschikter voor het kortstondig leveren van zeer hoge stroom dan een GEL batterij en daardoor geschikt voor boegschroeven, startmotoren, zware omvormers etc. Bij gesloten batterijen beweegt het zuurstofgas dat op de positieve platen wordt gevormd naar de negatieve platen waar het, na een gecompliceerde chemische reactie, met waterstof recombineert tot water.

Enduro Lithium-Ion Accu LI12100

Deze 100 Ampere accu is de perfecte oplossing voor als je op zoek bent naar een krachtige accu die niet teveel ruimte inneemt, niet zwaar is maar wel genoeg power heeft om te kunnen dienen als boordaccu! Deze LI12100 heeft een vermogen van 100 Ah en weegt slechts 11.5 kg. Ideaal voor in je camper, caravan of boot. De accu is volledig onderhoudsvrij en kan opgeladen worden met een speciale lithium acculader. Omdat de accu onderhoudsvrij is, kan hij prima vast gemonteerd worden in de camper, caravan of boot. Ook is de accu voorzien van een Bluetooth verbinding. Hiermee kun je via de gratis te downloaden Enduro app de status en conditie van je accu aflezen. Denk hierbij aan temperatuur, hoe vol de accu geladen is en de afgenomen stroom. Ook kan er een alarm ingesteld worden als bepaalde waardes onder de minimale duiken. Specificaties Garantie 5 jaar Type accu LiFePO4 Uitgangsspanning 12 Volt DC Capaciteit accu 100 Ah/ 1280 Wh Laadstroom 200 Ampere Laadcyclus 2000 Piekvermogen 350 Ampere (<10 sec).

Gel-accu als huishoudaccu

Een gel-accu is misschien nog het makkelijkste te vergelijken met een AGM-accu. Maar in plaats van glasvezelmatten wordt er een samenstelling van verschillende siliconen aan het accuzuur toegevoegd. Het resultaat is vergelijkbaar, de combinatie wordt een geleiachtige substantie die niet uit de accu kan lekken. Ook gel-accu’s kunnen goed tegen een diepere ontlading (vaak tot 70%) waardoor ze langer meegaan dan de standaard loodaccu’s. Doordat Gel-accu’s lekvrij zijn kunnen ze in diverse posities gemonteerd worden (behalve ondersteboven). Waar een AGM-accu in geval van nood nog gebruikt kan worden om de motor mee te starten wordt dat bij gel-accu’s afgeraden.

Gel-accu’s zijn vaak duurder dan AGM-accu’s maar hebben een voordeel voor degene die geen zonnepanelen plaatsen. Ze kennen in de regel namelijk een langere levensduur als ze cyclisch gebruikt worden. Dat wil zeggen dat ze beter helemaal leeg (tot 70%) getrokken kunnen worden, om ze dan weer helemaal vol te laden.

Tip: let op met het bijladen van gel-accu’s je dient hier een acculader voor te gebruiken die specifiek geschikt is voor gel-accu’s. Door het gebruik van een lood- of AGM-acculader (Lead-acid) kan de levensduur van de gel-accu verkort worden. Er zijn ook acculaders beschikbaar die instelbaar zijn op het type accu dat bijgeladen dient te worden.

Voordelen Gel-accu Nadelen Gel-accu
Lek- & onderhoudsvrij Vooral goed voor cyclisch gebruik
Langere levensduur Duurder dan AGM-accu’s
Kunnen goed tegen (diep)ontlading Niet elke acculader werkt
Kunnen goed tegen koude temperaturen

 

Waarom geen lood huishoudaccu in de camper

De typische loodaccu wordt voornamelijk gebruikt als startaccu. Dit is een accu met loodplaatjes die in vloeibaar zwavelzuur staan. De werking is vergelijkbaar met AGM- of gel-accu’s maar vaak zijn loodaccu’s een stuk goedkoper. Loodaccu’s zijn er in alle drie de accu soorten maar komen het vaakste voor als startaccu. Semi-tractie en tractie loodaccu’s zijn dan ook een stuk duurder. Daarom gaan we hier in op het gebruik van lood startaccu, of eigenlijk waarom je deze beter niet kunt gebruiken. Want gek genoeg kom je regelmatig standaard loodaccu’s tegen in campers. Terwijl dit type accu daar echt niet geschikt voor is.

De eerste reden is het meest logische, een startaccu is om te starten en niet om langdurig kleine hoeveelheden stroom van te gebruiken. Een avond lampjes aan en een telefoon opladen kan er al voor zorgen dat een lood startaccu te diep wordt ontladen. Pieken van een waterpomp of koelkast zou dit type accu aan moeten kunnen, mits er daarna direct weer wordt bijgeladen. En zeker ’s avonds is dat lastiger. Een ander groot nadeel van loodaccu’s is dat ze gevuld zijn met vloeistof. Dit kan zelfs uit de accu lekken, ofwel bij trillingen of door extreme temperaturen. Er wordt dan ook geadviseerd om een loodaccu in een afsluitbare accubak te plaatsen.

Voordelen loodaccu Nadelen loodaccu
Goedkoopste accu’s Vaak niet geschikt voor dieper ontladen
Goed verkrijgbaar Kan geen constante afname aan
Vloeibaar, kans op lekken

Nog meer informatie over camper elektra? Check dan de volgende blogs;

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram