Welke accu voor de camper?

Een overzicht met voor- en nadelen van mogelijke camper huishoudaccu’s

Geschreven door: Dasja

Om een goede huishoudaccu voor de camper te vinden is het belangrijk om hier meer achtergrondinformatie over te weten. We gaan straks in op de meest voorkomende type accu’s voor in een camper, maar eerst een algemene verdeling van de soorten accu’s die er zijn. Breed gezien kunnen accu’s namelijk onderverdeeld worden in drie soorten:
1) Startaccu, de naam zegt het al deze accu wordt gebruikt om voertuigen te starten. Dit type accu is in staat om heel veel stroom te leveren in korte tijd. Maar is niet geschikt om weinig stroom over een lange periode af te geven. Een startaccu mag vaak maar tot 20% ontladen worden.
2) Semi-tractie-accu, dit is een gulden middenweg. Semi-tractie-accu’s zijn geschikt voor ‘licht cyclisch’ gebruik en kun je regelmatig ontladen tot maximaal 50%. Dit soort accu’s moeten regelmatig bijgeladen worden.
3) Tractie-accu, is ‘vol cyclisch’ te gebruiken en kun je ontladen tot maximaal 80%. Een tractie-accu hoeft na ontlading pas weer volledig opgeladen worden. Tussentijds opladen wordt bij dit type accu niet aanbevolen.

De drie soorten accu’s zijn met goed zoeken te vinden voor alle type accu’s die we voor je hebben uitgelicht. Voorkom vooral dat je een startaccu gaat plaatsen als huishoudaccu. Binnen de camperwereld staan de verschillende type accu’s bekend om hun specifieke kenmerken. Daarom zijn deze kenmerken voor je opgesteld en gaan we niet meer in op het soort accu aangezien de semi-tractie-accu het meest relevant is (en voor sommige de tractie-accu als er geen zonnepaneel wordt geplaatst). Per type geven we een korte toelichting en uiteraard de voor- en nadelen. De meest gebruikte huishoudaccu is een AGM-accu, gevolgd door Gel, Lithium ION en de standaard loodaccu.

AGM-huishoudaccu voor campers

AGM-accu’s zijn in de regel semi-tractie-accu’s en zijn vaak goed geschikt voor diepontlading (50% tot 80%). AGM staat voor Absorbed Glass Mat, de naam beschrijft de manier waarop de accu is samengesteld. In tegenstelling tot loodaccu’s is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten welke tussen de loodplaten zitten. Bij loodaccu’s bevindt het accuzuur zich los in de accu. Hier komt dan ook het eerste grote voordeel van AGM-accu’s, ze zijn lekvrij en kunnen eenvoudig vervoerd worden zonder gevaar. De AGM-accu is zelfs in iedere positie (behalve ondersteboven) te plaatsen.

AGM-accu’s hebben, naast op tijd bijladen, geen onderhoud nodig. Hierdoor zijn dit de ideale accu’s voor campers. Het is een betrouwbare energiebron die lang meegaat.

Let op: AGM-accu’s kunnen maar een beperkt aantal keer te diep ontladen worden voordat dit blijvende schade oplevert. Zorg er dus altijd voor dat je nooit te veel vraagt van een AGM-accu. Zorg voor voldoende accucapaciteit voor het beoogde gebruik. Hoe je dit berekent lees je hier.

Voordelen AGM-accu Nadelen AGM-accu
Lek- en onderhoudsvrij Duurder dan standaard loodaccu
Langere levensduur Werkt minder goed in (extreme) warmte
In kortere tijd te laden
Beter bestand tegen trillingen
Werkt in (extreem) lage temperaturen
Milieuvriendelijker wanneer gerecycled
Kan lang opgeslagen worden zonder bijladen en te veel verlies van lading
Lees hieronder verder!
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Lithium (li-ion, LFP of LiFePo4) camper accu

Lithium-ion-accu’s (ofwel li-ion) ken je waarschijnlijk vanuit je laptop of telefoon. Dit type accu is geschikt voor diepontlading en kan nagenoeg helemaal ontladen worden. Lithium-ion-accu’s staan bekend om hun grote energiedichtheid, welke tot drie keer hoger ligt dan de standaard loodaccu. Er zijn verschillende varianten van Lithium-ion-accu’s, dit heeft te maken met de samenstelling van de accu. Zo zijn de LFP en LiFePo4 accu’s opgebouwd met lithium, ijzer en fosfaat. Deze zijn nog stabieler en veiliger, maar om het niet al te technisch te maken behandelen we alle lithium-accu’s gezamenlijk.

Het grote voordeel van Lithium-accu’s is dat ze veel lichter zijn in vergelijking met alle andere type accu’s. Er wordt namelijk geen lood gebruikt. Hierdoor is een Lithium-accu in de regel 60% tot 80% lichter dan de andere accu’s. Bij een serieuze elektra set-up bespaar je hier snel veel gewicht mee. Lithium accu’s kunnen steeds beter tegen extreme temperaturen maar zoals je wellicht van je telefoon of laptop bent gewend, laten ze je af en toe in de steek. Al gaan de ontwikkelingen de goede kant op. Let goed op de beschrijving van de fabrikant over de capaciteit bij verschillende omgevingstemperaturen.

Voordelen Lithium-accu Nadelen Lithium-accu
Veel lichter dan loodaccu’s Verliezen constant wat capaciteit
Lange levensduur Kunnen minder goed tegen extreme temperaturen
Minimale zelfontlading Veel duurder dan andere type accu’s
Milieuvriendelijk (vooral de LFP & LiFePo4) Zelfontbranding
Hoger rendement en maximale capaciteit

Gel-accu als huishoudaccu

Een gel-accu is misschien nog het makkelijkste te vergelijken met een AGM-accu. Maar in plaats van glasvezelmatten wordt er een samenstelling van verschillende siliconen aan het accuzuur toegevoegd. Het resultaat is vergelijkbaar, de combinatie wordt een geleiachtige substantie die niet uit de accu kan lekken. Ook gel-accu’s kunnen goed tegen een diepere ontlading (vaak tot 70%) waardoor ze langer meegaan dan de standaard loodaccu’s. Doordat Gel-accu’s lekvrij zijn kunnen ze in diverse posities gemonteerd worden (behalve ondersteboven). Waar een AGM-accu in geval van nood nog gebruikt kan worden om de motor mee te starten wordt dat bij gel-accu’s afgeraden.

Gel-accu’s zijn vaak duurder dan AGM-accu’s maar hebben een voordeel voor degene die geen zonnepanelen plaatsen. Ze kennen in de regel namelijk een langere levensduur als ze cyclisch gebruikt worden. Dat wil zeggen dat ze beter helemaal leeg (tot 70%) getrokken kunnen worden, om ze dan weer helemaal vol te laden.

Tip: let op met het bijladen van gel-accu’s je dient hier een acculader voor te gebruiken die specifiek geschikt is voor gel-accu’s. Door het gebruik van een lood- of AGM-acculader (Lead-acid) kan de levensduur van de gel-accu verkort worden. Er zijn ook acculaders beschikbaar die instelbaar zijn op het type accu dat bijgeladen dient te worden.

Voordelen Gel-accu Nadelen Gel-accu
Lek- & onderhoudsvrij Vooral goed voor cyclisch gebruik
Langere levensduur Duurder dan AGM-accu’s
Kunnen goed tegen (diep)ontlading Niet elke acculader werkt
Kunnen goed tegen koude temperaturen

Waarom geen lood huishoudaccu in de camper

De typische loodaccu wordt voornamelijk gebruikt als startaccu. Dit is een accu met loodplaatjes die in vloeibaar zwavelzuur staan. De werking is vergelijkbaar met AGM- of gel-accu’s maar vaak zijn loodaccu’s een stuk goedkoper. Loodaccu’s zijn er in alle drie de accu soorten maar komen het vaakste voor als startaccu. Semi-tractie en tractie loodaccu’s zijn dan ook een stuk duurder. Daarom gaan we hier in op het gebruik van lood startaccu, of eigenlijk waarom je deze beter niet kunt gebruiken. Want gek genoeg kom je regelmatig standaard loodaccu’s tegen in campers. Terwijl dit type accu daar echt niet geschikt voor is.

De eerste reden is het meest logische, een startaccu is om te starten en niet om langdurig kleine hoeveelheden stroom van te gebruiken. Een avond lampjes aan en een telefoon opladen kan er al voor zorgen dat een lood startaccu te diep wordt ontladen. Pieken van een waterpomp of koelkast zou dit type accu aan moeten kunnen, mits er daarna direct weer wordt bijgeladen. En zeker ’s avonds is dat lastiger. Een ander groot nadeel van loodaccu’s is dat ze gevuld zijn met vloeistof. Dit kan zelfs uit de accu lekken, ofwel bij trillingen of door extreme temperaturen. Er wordt dan ook geadviseerd om een loodaccu in een afsluitbare accubak te plaatsen.

Voordelen loodaccu Nadelen loodaccu
Goedkoopste accu’s Vaak niet geschikt voor dieper ontladen
Goed verkrijgbaar Kan geen constante afname aan
Vloeibaar, kans op lekken

Nog meer informatie over camper elektra? Check dan de volgende blogs;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram