Geluidsisolatie aanbrengen in camper

Verminder omgevings-, rij- en motorgeluid met geluidsisolatie

Geschreven door: Lars

Er zijn tijdens het camper bouwen twee vormen van isoleren die belangrijk zijn. Allebei doen ze iets anders met hetzelfde resultaat; meer comfort. Geluidsisolatie heeft als doel om geluidstrillingen zo veel mogelijk tegen te gaan. Hierdoor verminder je bijvoorbeeld het rijgeluid maar voorkom je ook dat de camper naast je letterlijk elk woord hoort. Thermische isolatie houdt de camper koel in warme dagen en warm in koude dagen. Ook dit draagt iets bij aan de geluidisolatie, maar lang niet zoveel als het echte werk. Daarom een heel blog gewijd aan het goed aanbrengen van geluidsisolatie in een camper.

Er zijn uiteenlopende producten op de markt welke je helpen te isoleren tegen geluid. Over het algemeen proberen we twee typen geluid te verminderen; omgevingsgeluid en geluid dat door het voertuig gemaakt wordt. Die laatste is dan weer op te delen in motor-, rij- en carrosseriegeluid.

Ontdreuningsmateriaal hoe werkt dat?

Om rijgeluid (en deels omgevings- en motorgeluid) te verminderen wordt vaak gewerkt met ontdreuningsmateriaal. Dit is een zwaar materiaal dat op trillende elementen zoals deuren aangebracht wordt. Het verzwaart het plaatwerk, waardoor trillingen (en dus geluid) haast niet meer mogelijk zijn. Het maakt het plaatwerk ‘dood’ en het haalt de gong eruit. Het is lastig om in woorden aan te geven wat het verschil is omdat je het moet horen. Een onbehandeld deel, bijvoorbeeld een autodeur, trilt lang na als je erop klopt. De staalplaat is dun genoeg om te trillen en maakt hierdoor extra geluid naast de initiële klop op de deur. Als er ontdreuningsmateriaal is aangebracht dan is er meer weerstand, waardoor de trilling niet meer mogelijk is. Je hoort dus nog enkel het kloppen op de deur, maar geen extra trillingen. Dit werkt ook zo bij de wielkasten, in de cabine en andere elementen die geluid en/of trillingen doorgeven.

Zelfklevend ontdreuningsmateriaal voor verschillende locaties

Ontdreuningsmateriaal is meestal zelfklevend en in verschillende diktes verkrijgbaar. Hoe dikker hoe zwaarder en hoe sneller het de trilling stopt. Maar dat gewicht maakt het ook minder geschikt om op alle plekken te gebruiken. Het is bijvoorbeeld te zwaar om op het plafond te plaatsen. Ontdreuningsmateriaal is dan ook verkrijgbaar voor drie verschillende locaties:

 • Voor vloeren (5,3mm – 8kg/m2) – horizontaal geplaatst
 • Voor wanden (3,5mm – 5kg/m2) – verticaal geplaatst
 • Voor plafonds (2,5mm – 5kg/m2) – horizontaal geplaatst (omgekeerd)

Een groot nadeel van ontdreuningsmateriaal is het gewicht. Het is noodzakelijk om de trilling te voorkomen, maar wil jij je camper zo licht mogelijk inbouwen dan moet je hier misschien een keuze in maken; extra gewicht of meer (rij)geluid. Een voordeel is, je hoeft maar 70% van de oppervlakte te bedekken om tot een gedegen resultaat te komen. Al hangt dit natuurlijk ook af van de dikte van het ontdreuningsmateriaal.

Tip: als je veel gaat rijden, lees lange afstanden achterelkaar, dan is het verminderen van rijgeluid wenselijk. Het zorgt ervoor dat je veel rustiger en dus comfortabeler rijdt. Zo kun je, bijvoorbeeld bij de oudere modellen, gewoon een gesprek voeren en van de radio genieten.

Lees hieronder verder!
 • Camper of spaceship?
  anemptytextlline
 • Brutus in de geluidsisolatie
  anemptytextlline
 • De eerste muur wordt afgewerkt
  anemptytextlline
 • Geisoleerde panelen voor de rolluiken
  anemptytextlline
 • De producten om stof- en vetvrij te maken
  anemptytextlline
 • Geluidsisolatie op wielkasten plakken
  anemptytextlline
 • Brutus bijna gestript
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Het frame met vloerisolatie
  anemptytextlline
 • Geluidsisolatie opmaat snijden
  anemptytextlline
 • Het vloerframe houdt rekening met de inbouw
  anemptytextlline
 • Isoleren van camper
  Isolatie tussenwand
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Eerste vloer delen liggen op hun plek
  anemptytextlline
 • Leeg en klaar om te bouwen
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Op sokken op het dampscherm
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Het frame waar de inbouw aan komt
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Camper Ontdreuningsmatten plaatsen stappenplen

Het plaatsen van ontdreuningsmatten is niet moeilijk, maar het is wel handig om het in de volgende stappen te doen:

 • Ontvet de ondergrond supergoed. Hier kan je het beste remreiniger of St Marc voor gebruiken. En zorg dat het oppervlakte goed droog is.
 • Meet het te beplakken oppervlakte uit en snij de ontdreuningsmat, indien nodig, op maat (70% van het te ontdreunen oppervlakte).
 • Verwarm de ontdreuningsmat van tevoren met een föhn of door ze in de zon te leggen. Door de warmte wordt het materiaal flexibeler en is het makkelijker te plaatsen.
 • Plaats de ontreuningsmat op het oppervlakte en druk heel goed aan. Het kan helpen om na het plakken het materiaal nog extra te verwarmen met de föhn om de lijm goed te laten hechten.
 • En niks meer aan doen, zodra het materiaal is afgekoeld zal je zien dat het heel stevig op zijn plek zit.

Klus tip: er zijn speciale aandrukrollers te koop om de ontdreuningsmatten goed mee aan te drukken. Wij hebben onze handen gebruikt maar dit werd op ten duur wel gevoelig. Een deegroller kan ook een uitkomst bieden.

Isoleren tegen (omgevings)geluid

Naast ontdreuningsmateriaal is er ook nog standaard geluidsisolatie. Dit is vooral bedoeld om geluid te absorberen of de galm te verminderen. Als je ook thermisch gaat isoleren dan is dit vaak overbodig aangezien het materiaal vergelijkbaar is. Maar je kunt specifieke delen wel nog extra isoleren tegen geluid. Bijvoorbeeld de motorkap of delen achter het dashboard. Dit materiaal is bij een bouwmarkt te vinden of online. Als je de motorkap wilt gaan isoleren houdt dan wel rekening met de warmte en kies voor geluidsisolatie dat hier specifiek voor is gemaakt. Een motordeken kan een goed alternatief zijn als je specifiek het motorgeluid wilt verminderen.

“Voordat we thermisch gingen isoleren hebben we eerst geluidsisolatie aangebracht in de vorm van ontdreuningsmatten. Dit hebben we over de gehele wagen gedaan en ons niet enkel gericht op de cabine. Uiteraard is deze wel het beste aangepakt. Ons doel was rijgeluid zo veel mogelijk verminderen en trillingen en galmen uit te sluiten. Zo hebben we alle wielkasten aangepakt, de zijkanten, de deuren en twee rolluiken welke we niet meer gebruiken. In de cabine hebben we de vloer voorzien van het dikste ontdreuningsmateriaal 5,3 millimeter, de deuren zijn beplakt met 3,5 millimeter en het plafond met 2,5 millimeter. Nu klinkt het dak van de cabine niet meer als een blikkendoosje wanneer het regent. Aangezien het dak achter de cabine is verhoogd en niet meer uit staal bestaat, hebben we hier geen ontdreuningsmatten geplaatst.“

Samenvatting voor het isoleren van een camper tegen geluid

 • Bepaal of je jouw camper wel of niet wilt voorzien van geluidsisolatie.
 • Bereken de oppervlakte van de delen waar je ontdreuningsmatten wilt plaatsen en pak daar 70% van. Zo weet je hoeveel materiaal je nodig hebt.
 • Hou rekening met de verschillende diktes van het ontdreuningsmateriaal.
 • Ontvet de oppervlaktes goed.
 • Plaats het ontdreuningsmateriaal.

One comment on “Geluidsisolatie aanbrengen in camper”

 1. Heerlijk om in een camper rond te rijden. Wij hebben ook een camper gekocht en gaan deze komende lente verbouwen en opknappen. Onder andere het plaatwerk, het interieur en de chauffeursstoel moeten onder handen worden genomen. Goed om te weten dat je ondreuningsmateriaal op plaatwerk kunt aanbrengen, deze tip ga ik zeker meenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram