Geluidsisolatie aanbrengen in camper

Verminder omgevings-, rij- en motorgeluid met geluidsisolatie

Geschreven door: Lars

Er zijn tijdens het camper bouwen twee vormen van isoleren die belangrijk zijn. Allebei doen ze iets anders met hetzelfde resultaat; meer comfort. Geluidsisolatie heeft als doel om geluidstrillingen zo veel mogelijk tegen te gaan. Hierdoor verminder je bijvoorbeeld het rijgeluid maar voorkom je ook dat de camper naast je letterlijk elk woord hoort. Thermische isolatie houdt de camper koel in warme dagen en warm in koude dagen. Ook dit draagt iets bij aan de geluidisolatie, maar lang niet zoveel als het echte werk. Daarom een heel blog gewijd aan het goed aanbrengen van geluidsisolatie in een camper.

Er zijn uiteenlopende producten op de markt welke je helpen te isoleren tegen geluid. Over het algemeen proberen we twee typen geluid te verminderen; omgevingsgeluid en geluid dat door het voertuig gemaakt wordt. Die laatste is dan weer op te delen in motor-, rij- en carrosseriegeluid.

Ontdreuningsmateriaal hoe werkt dat?

Om rijgeluid (en deels omgevings- en motorgeluid) te verminderen wordt vaak gewerkt met ontdreuningsmateriaal. Dit is een zwaar materiaal dat op trillende elementen zoals deuren aangebracht wordt. Het verzwaart het plaatwerk, waardoor trillingen (en dus geluid) haast niet meer mogelijk zijn. Het maakt het plaatwerk ‘dood’ en het haalt de gong eruit. Het is lastig om in woorden aan te geven wat het verschil is omdat je het moet horen. Een onbehandeld deel, bijvoorbeeld een autodeur, trilt lang na als je erop klopt. De staalplaat is dun genoeg om te trillen en maakt hierdoor extra geluid naast de initiële klop op de deur. Als er ontdreuningsmateriaal is aangebracht dan is er meer weerstand, waardoor de trilling niet meer mogelijk is. Je hoort dus nog enkel het kloppen op de deur, maar geen extra trillingen. Dit werkt ook zo bij de wielkasten, in de cabine en andere elementen die geluid en/of trillingen doorgeven.

Zelfklevend ontdreuningsmateriaal voor verschillende locaties

Ontdreuningsmateriaal is meestal zelfklevend en in verschillende diktes verkrijgbaar. Hoe dikker hoe zwaarder en hoe sneller het de trilling stopt. Maar dat gewicht maakt het ook minder geschikt om op alle plekken te gebruiken. Het is bijvoorbeeld te zwaar om op het plafond te plaatsen. Ontdreuningsmateriaal is dan ook verkrijgbaar voor drie verschillende locaties:

 • Voor vloeren (5,3mm – 8kg/m2) – horizontaal geplaatst
 • Voor wanden (3,5mm – 5kg/m2) – verticaal geplaatst
 • Voor plafonds (2,5mm – 5kg/m2) – horizontaal geplaatst (omgekeerd)

Een groot nadeel van ontdreuningsmateriaal is het gewicht. Het is noodzakelijk om de trilling te voorkomen, maar wil jij je camper zo licht mogelijk inbouwen dan moet je hier misschien een keuze in maken; extra gewicht of meer (rij)geluid. Een voordeel is, je hoeft maar 70% van de oppervlakte te bedekken om tot een gedegen resultaat te komen. Al hangt dit natuurlijk ook af van de dikte van het ontdreuningsmateriaal.

Tip: als je veel gaat rijden, lees lange afstanden achterelkaar, dan is het verminderen van rijgeluid wenselijk. Het zorgt ervoor dat je veel rustiger en dus comfortabeler rijdt. Zo kun je, bijvoorbeeld bij de oudere modellen, gewoon een gesprek voeren en van de radio genieten.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Het frame waar de inbouw aan komt
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Het frame met vloerisolatie
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Eerste vloer delen liggen op hun plek
  anemptytextlline
 • Camper of spaceship?
  anemptytextlline
 • Het vloerframe houdt rekening met de inbouw
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Leeg en klaar om te bouwen