Geluidsisolatie aanbrengen in camper

Verminder omgevings-, rij- en motorgeluid met geluidsisolatie

Geschreven door: Lars

Er zijn tijdens het camper bouwen twee vormen van isoleren die belangrijk zijn. Allebei doen ze iets anders met hetzelfde resultaat; meer comfort. Geluidsisolatie heeft als doel om geluidstrillingen zo veel mogelijk tegen te gaan. Hierdoor verminder je bijvoorbeeld het rijgeluid maar voorkom je ook dat de camper naast je letterlijk elk woord hoort. Thermische isolatie houdt de camper koel in warme dagen en warm in koude dagen. Ook dit draagt iets bij aan de geluidisolatie, maar lang niet zoveel als het echte werk. Daarom een heel blog gewijd aan het goed aanbrengen van geluidsisolatie in een camper.

Er zijn uiteenlopende producten op de markt welke je helpen te isoleren tegen geluid. Over het algemeen proberen we twee typen geluid te verminderen; omgevingsgeluid en geluid dat door het voertuig gemaakt wordt. Die laatste is dan weer op te delen in motor-, rij- en carrosseriegeluid.

Ontdreuningsmateriaal hoe werkt dat?

Om rijgeluid (en deels omgevings- en motorgeluid) te verminderen wordt vaak gewerkt met ontdreuningsmateriaal. Dit is een zwaar materiaal dat op trillende elementen zoals deuren aangebracht wordt. Het verzwaart het plaatwerk, waardoor trillingen (en dus geluid) haast niet meer mogelijk zijn. Het maakt het plaatwerk ‘dood’ en het haalt de gong eruit. Het is lastig om in woorden aan te geven wat het verschil is omdat je het moet horen. Een onbehandeld deel, bijvoorbeeld een autodeur, trilt lang na als je erop klopt. De staalplaat is dun genoeg om te trillen en maakt hierdoor extra geluid naast de initiële klop op de deur. Als er ontdreuningsmateriaal is aangebracht dan is er meer weerstand, waardoor de trilling niet meer mogelijk is. Je hoort dus nog enkel het kloppen op de deur, maar geen extra trillingen. Dit werkt ook zo bij de wielkasten, in de cabine en andere elementen die geluid en/of trillingen doorgeven.

Zelfklevend ontdreuningsmateriaal voor verschillende locaties

Ontdreuningsmateriaal is meestal zelfklevend en in verschillende diktes verkrijgbaar. Hoe dikker hoe zwaarder en hoe sneller het de trilling stopt. Maar dat gewicht maakt het ook minder geschikt om op alle plekken te gebruiken. Het is bijvoorbeeld te zwaar om op het plafond te plaatsen. Ontdreuningsmateriaal is dan ook verkrijgbaar voor drie verschillende locaties:

  • Voor vloeren (5,3mm – 8kg/m2) – horizontaal geplaatst
  • Voor wanden (3,5mm – 5kg/m2) – verticaal geplaatst
  • Voor plafonds (2,5mm – 5kg/m2) – horizontaal geplaatst (omgekeerd)

Een groot nadeel van ontdreuningsmateriaal is het gewicht. Het i