Reizen in een 4x4, de voor- en nadelen

Wat je moet weten voordat je een 4x4 kiest

Geschreven door: Charlotte

Als je net in Australië bent valt je vooral op hoe groot de auto’s zijn. Enorme 4x4s en pick-ups domineren het straatbeeld, en dit wordt erger naarmate je verder buiten de steden komt. Twijfelden we in Nederland nog tussen een romantisch busje of stoere 4x4, eenmaal in Australië aangekomen hakken we al snel de knoop door en besluiten we definitief voor een auto met vierwielaandrijving te gaan. Je kunt Australië natuurlijk prima in een gewone auto of camper doen – ook dan kom je op de mooiste plekken en kun je op de meeste onverharde wegen rijden. Maar wil je de minder bezochte plekjes in nationale parken ontdekken of kamperen op afgelegen stranden? Dan kan een 4x4 jouw Australiëreis een stuk interessanter maken.

Het rijden

Het rijden zelf is in een 4x4 niet anders dan in een normale auto; door de schokdempers en hoge vering ervaren wij het vooral als erg comfortabel. Onverharde wegen zijn een eitje en je merkt dat de auto veel power heeft, ook als de vierwielaandrijving niet aanstaat. Parkeren kan in normale parkeervakken, al is onze auto soms te hoog om een parkeergarage in te rijden. In het begin is het wennen dat je zo hoog zit vergeleken met een normale auto, maar na een uur rijden willen we niet meer anders. Het feit dat de meeste 4x4s een flinke bumper met bullbar hebben zorgt ervoor dat je je extra veilig voelt: mocht je toch een kangoeroe tegenkomen op de weg, dan zit er in ieder geval wat extra ruimte tussen jullie in.

Het grote voordeel van een 4x4 is natuurlijk de vrijheid: de mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Elke onverharde afslag wordt een nieuw avontuur of een nieuwe potentiële kampeerplek. Het rijden met de vierwielaandrijving aan is eerst even spannend, maar went snel. Belangrijk is om het in het begin vooral rustig aan te doen en er gaandeweg achter te komen wat je auto aankan en hoe je het best op verschillende ondergronden rijdt. Om meer te lezen over rijden met de vierwielaandrijving aan, lees je later in een apart blog over 4x4 rijden in Australië.

Verbruik: in tegenstelling tot wat wij dachten, verbruikt een 4x4 meestal niet meer dan een busje. Dat wil niet zeggen dat ze zuinig zijn: onze 4x4 reed gemiddeld 1 op 7,5. De combinatie van de lagere brandstofprijzen in Australië en de prachtige gratis kampeerplekjes die een 4x4 je oplevert maken de extra uitgaven aan benzine het echter helemaal waard. Voor meer specificaties zoals het benzineverbruik van je droomauto kun je de website Redbook raadplegen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
  anemptytextlline
 • Over de gravel wegen door Grampians NP
  anemptytextlline
 • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Kamperen in een nationaal park
  anemptytextlline