Reizen in een 4x4, de voor- en nadelen

Wat je moet weten voordat je een 4x4 kiest

Geschreven door: Charlotte

Als je net in Australië bent valt je vooral op hoe groot de auto’s zijn. Enorme 4x4s en pick-ups domineren het straatbeeld, en dit wordt erger naarmate je verder buiten de steden komt. Twijfelden we in Nederland nog tussen een romantisch busje of stoere 4x4, eenmaal in Australië aangekomen hakken we al snel de knoop door en besluiten we definitief voor een auto met vierwielaandrijving te gaan. Je kunt Australië natuurlijk prima in een gewone auto of camper doen – ook dan kom je op de mooiste plekken en kun je op de meeste onverharde wegen rijden. Maar wil je de minder bezochte plekjes in nationale parken ontdekken of kamperen op afgelegen stranden? Dan kan een 4x4 jouw Australiëreis een stuk interessanter maken.

Het rijden

Het rijden zelf is in een 4x4 niet anders dan in een normale auto; door de schokdempers en hoge vering ervaren wij het vooral als erg comfortabel. Onverharde wegen zijn een eitje en je merkt dat de auto veel power heeft, ook als de vierwielaandrijving niet aanstaat. Parkeren kan in normale parkeervakken, al is onze auto soms te hoog om een parkeergarage in te rijden. In het begin is het wennen dat je zo hoog zit vergeleken met een normale auto, maar na een uur rijden willen we niet meer anders. Het feit dat de meeste 4x4s een flinke bumper met bullbar hebben zorgt ervoor dat je je extra veilig voelt: mocht je toch een kangoeroe tegenkomen op de weg, dan zit er in ieder geval wat extra ruimte tussen jullie in.

Het grote voordeel van een 4x4 is natuurlijk de vrijheid: de mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Elke onverharde afslag wordt een nieuw avontuur of een nieuwe potentiële kampeerplek. Het rijden met de vierwielaandrijving aan is eerst even spannend, maar went snel. Belangrijk is om het in het begin vooral rustig aan te doen en er gaandeweg achter te komen wat je auto aankan en hoe je het best op verschillende ondergronden rijdt. Om meer te lezen over rijden met de vierwielaandrijving aan, lees je later in een apart blog over 4x4 rijden in Australië.

Verbruik: in tegenstelling tot wat wij dachten, verbruikt een 4x4 meestal niet meer dan een busje. Dat wil niet zeggen dat ze zuinig zijn: onze 4x4 reed gemiddeld 1 op 7,5. De combinatie van de lagere brandstofprijzen in Australië en de prachtige gratis kampeerplekjes die een 4x4 je oplevert maken de extra uitgaven aan benzine het echter helemaal waard. Voor meer specificaties zoals het benzineverbruik van je droomauto kun je de website Redbook raadplegen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
  anemptytextlline
 • Over de gravel wegen door Grampians NP
  anemptytextlline
 • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Kamperen in een nationaal park
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Kamperen bij een meertje
  anemptytextlline
 • Kamperen langs de weg
  anemptytextlline
 • Mooie kampvuurplek
  anemptytextlline
 • Op de ferry in Wellington Zuid-Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wildkamperen

Met een 4x4 wordt het aantal kampeerplekken in Australië eindeloos. Langs de hele kustlijn vind je stranden die je op kunt rijden en vrijwel overal vind je onverharde weggetjes die je kunt volgen naar afgelegen kampeerplekken. Dingen om rekening mee te houden zijn het feit dat je geen toilet hebt en dat je niet zomaar in de bewoonde wereld op een parkeerterrein kunt gaan slapen; het is een stuk moeilijker om je stiekem te verstoppen in een auto dan in een busje of camper.

De inrichting van je 4x4

De eerste stap bij de inrichting van je 4x4 is bepalen waar je wilt slapen. Zelf hadden we een rooftoptent (lees hier meer over de voordelen van een rooftoptent), maar het is ook mogelijk om een gewoon tentje op te zetten naast je auto of een matras in te bouwen. Omdat de meeste 4x4s hoger zijn dan een gewone auto, kun je zelfs met een tweepersoonsmatras achterin nog redelijk wat ruimte overhouden. Maar door je slaapplek naar buiten te verplaatsen heb je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in een busje, veel binnenruimte over. Afhankelijk van je budget kun je je 4x4 vervolgens zo luxe inrichten als je zelf wilt. Veel reizigers kopen een tweede accu waarop ze weer een koelkastje aansluiten en hun gadgets opladen. Op deze manier kun je langer op dat afgelegen strand blijven staan zonder terug te hoeven rijden voor boodschappen of elektriciteit.

Een groot voordeel van een 4x4 is daarnaast het aantal zitplaatsen: onze Mitsubishi Pajero had er bijvoorbeeld zeven, die je ook makkelijk in kon klappen om extra ruimte voor je bagage te maken. Met een 4x4 is het makkelijk om vrienden of familie mee te nemen, iets dat in een camper of busje wel een probleem kan zijn.

Tip: 4WD Supa Centre en Ironman zijn Australische winkels gespecialiseerd in 4x4 rijden. Het zijn goede plekjes om inspiratie op te doen voor jouw 4x4-avontuur en te ontdekken wat er allemaal te koop is om je auto te upgraden – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Aan jou de keus

Een 4x4 biedt veel voordelen: je kunt op verschillende plekken slapen, het is makkelijk om meer mensen mee te nemen en je kunt overal naartoe. Wil je van de gebaande paden af en op bijzondere, afgelegen plekken slapen, dan is een 4x4 zeker het overwegen waard. Wil je daarentegen meer ruimte binnen, of wil je ook de mogelijkheid hebben om een keer in bewoond gebied achterin je auto te duiken en de gordijnen dicht te trekken? Dan is een busje of camper waarschijnlijk een betere optie voor jou.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze ro