Backpacken: dingen die je beter kunt thuislaten

Dingen die geen plekje verdienen in je backpack

Geschreven door: Charlotte

Bergschoenen, een slaapzak, diarreeremmers voor een jaar en een geïmpregneerde klamboe. Stuk voor stuk dingen die ik met me meesleepte toen ik voor het eerst ging reizen, en (bijna) niet nodig bleek te hebben. Na 2,5 jaar onderweg te zijn geweest weet ik inmiddels een beetje wat ik wel, maar vooral wat ik níet mee moet nemen. In dit blog deel ik een lijst van spullen met je die je naar mijn idee beter thuis kunt laten, of nog even een tweede keer over na moet denken.

Handig, maar log en zwaar

Sommige dingen kunnen onderweg zeer goed van pas komen, maar zijn allesbehalve handig om mee te slepen. Een slaapzak kan bijvoorbeeld erg fijn zijn, maar neemt meestal ook veel ruimte in beslag. Bedenk daarom goed of je er überhaupt een nodig gaat hebben, of hoe vaak je hem denkt te gaan gebruiken. Als je alleen in ho(s)tels gaat slapen kan je hem bijvoorbeeld al thuislaten – bij vieze lakens is een lakenzak dan ook al voldoende. Als je gaat kamperen of hiken kan je slaapzakken in veel gevallen huren. Daarnaast hoef je niet altijd je (zware) bergschoenen mee te nemen als je voor langere tijd op reis gaat. Vaak doe je deze maar een aantal dagen aan, en met teva’s of goede sneakers kom je meestal ook al een heel eind. Ook bergschoenen kan je overigens huren, al is dat iets minder aan te raden dan het huren van een slaapzak.

Je bent geen wandelende apotheek

Ik vind het altijd erg verleidelijk om een halve apotheek met me mee te zeulen. Wie weet worden ik en mijn medereizigers wel ziek in een afgelegen dorpje en hebben we 40 diarreeremmers nodig. Je weet het niet. Over het algemeen geldt echter dat je alles dat je in Nederland kan kopen, ook in het buitenland kan krijgen. Natuurlijk is het goed om een klein voorraadje van de gangbare medicijnen mee te nemen (pijnstillers, diarreeremmers, reisziektetabletten), maar overdrijven is niet nodig. Daarnaast kan je Deet of muggenspray veel beter in de landen kopen waar je ze nodig hebt – daar zijn ze vaak goedkoper én beter. Ga je naar een gebied waar veel malariamuggen zitten? Dan hoef je niet per se een geïmpregneerde klamboe mee te nemen (zoals ze je misschien adviseren bij de GGD of in de reiswinkel). In gebieden waar malaria voorkomt zal namelijk bijna altijd al een klamboe boven je bed hangen, zeker als je met een georganiseerde tour mee gaat.

Tip: als je in Nederland malariapillen koopt, kosten die vaak bakken met geld, maar als je ze in het buitenland koopt worden ze sneller vergoed door je verzekeraar. Bovendien weet je in Nederland misschien nog niet zeker of je wel door malariagebieden heen zal reizen. Het is dan aan te raden ze onderweg aan te schaffen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline