Backpacken: dingen die je beter kunt thuislaten

Dingen die geen plekje verdienen in je backpack

Geschreven door: Charlotte

Bergschoenen, een slaapzak, diarreeremmers voor een jaar en een geïmpregneerde klamboe. Stuk voor stuk dingen die ik met me meesleepte toen ik voor het eerst ging reizen, en (bijna) niet nodig bleek te hebben. Na 2,5 jaar onderweg te zijn geweest weet ik inmiddels een beetje wat ik wel, maar vooral wat ik níet mee moet nemen. In dit blog deel ik een lijst van spullen met je die je naar mijn idee beter thuis kunt laten, of nog even een tweede keer over na moet denken.

Handig, maar log en zwaar

Sommige dingen kunnen onderweg zeer goed van pas komen, maar zijn allesbehalve handig om mee te slepen. Een slaapzak kan bijvoorbeeld erg fijn zijn, maar neemt meestal ook veel ruimte in beslag. Bedenk daarom goed of je er überhaupt een nodig gaat hebben, of hoe vaak je hem denkt te gaan gebruiken. Als je alleen in ho(s)tels gaat slapen kan je hem bijvoorbeeld al thuislaten – bij vieze lakens is een lakenzak dan ook al voldoende. Als je gaat kamperen of hiken kan je slaapzakken in veel gevallen huren. Daarnaast hoef je niet altijd je (zware) bergschoenen mee te nemen als je voor langere tijd op reis gaat. Vaak doe je deze maar een aantal dagen aan, en met teva’s of goede sneakers kom je meestal ook al een heel eind. Ook bergschoenen kan je overigens huren, al is dat iets minder aan te raden dan het huren van een slaapzak.

Je bent geen wandelende apotheek

Ik vind het altijd erg verleidelijk om een halve apotheek met me mee te zeulen. Wie weet worden ik en mijn medereizigers wel ziek in een afgelegen dorpje en hebben we 40 diarreeremmers nodig. Je weet het niet. Over het algemeen geldt echter dat je alles dat je in Nederland kan kopen, ook in het buitenland kan krijgen. Natuurlijk is het goed om een klein voorraadje van de gangbare medicijnen mee te nemen (pijnstillers, diarreeremmers, reisziektetabletten), maar overdrijven is niet nodig. Daarnaast kan je Deet of muggenspray veel beter in de landen kopen waar je ze nodig hebt – daar zijn ze vaak goedkoper én beter. Ga je naar een gebied waar veel malariamuggen zitten? Dan hoef je niet per se een geïmpregneerde klamboe mee te nemen (zoals ze je misschien adviseren bij de GGD of in de reiswinkel). In gebieden waar malaria voorkomt zal namelijk bijna altijd al een klamboe boven je bed hangen, zeker als je met een georganiseerde tour mee gaat.

Tip: als je in Nederland malariapillen koopt, kosten die vaak bakken met geld, maar als je ze in het buitenland koopt worden ze sneller vergoed door je verzekeraar. Bovendien weet je in Nederland misschien nog niet zeker of je wel door malariagebieden heen zal reizen. Het is dan aan te raden ze onderweg aan te schaffen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Beperk het aantal (elektronische) gadgets

Tenzij je al je energie wilt stoppen in het worden van influencer, is het (naar mijn idee) niet altijd nodig om alle gadgets mee te nemen die je tegenwoordig kunt krijgen. Met een goede camera ben je er namelijk nog niet – ik heb genoeg reizigers ontmoet die naast de nieuwste smartphone en spiegelreflexcamera, ook nog een GoPro en een drone bij zich hadden. En natuurlijk een laptop, om al dat beeldmateriaal vervolgens op te bewerken. Ik was zeker af en toe jaloers op mijn dronende medereizigers, maar zelf ben ik iemand die beter kan genieten als ik niet het gevoel heb dat ik alles constant vast moet leggen.

Daarnaast kan je, door goed na te denken op wat voor manier je je reis vast wilt leggen, vaak heel wat kilo’s bagage besparen. Heb je bijvoorbeeld een van de nieuwste smartphones? Dan hoef je vaak geen extra camera mee te nemen – de kwaliteit van smartphone-camera’s komt namelijk steeds dichterbij de kwaliteit van een spiegelreflexcamera. Om mooie filmpjes te maken is een nieuwe smartphone dus vaak al genoeg. Maar ga je veel duiken, of wil je bijvoorbeeld filmpjes maken op je motor? Dan is het weer het overwegen waard om een GoPro aan te schaffen, die wat meer aankan dan de gemiddelde smartphone en ook makkelijker te bedienen is.

Tijdens mijn laatste reis nam ik overigens wel mijn laptop mee – vooral omdat we onderweg ook zouden gaan werken. Om die reden bleek een laptop erg nuttig. Tijdens een lange reis daarvoor had ik echter een tablet met toetsenbord bij me. Een stuk lichter, en nog steeds voldoende om af en toe een reisblog op te typen, een nieuw hostel op te zoeken, of een film te kijken onderweg naar een volgende bestemming. Welke gadgets je beter thuis kan laten hangt dus ook af van je reisplannen en hobby’s.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram