Hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Hoe ik zelf twee keer de knoop doorhakte om voor langere tijd op reis te gaan

Home » Voorbereiding » Hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

De drang om op reis te gaan is vaak moeilijk uit te leggen aan mensen die dat gevoel niet kennen. Zelf vertrok ik voor het eerst voor langere tijd op reis toen ik negentien was, toen ik vier maanden naar Zuid-Amerika ging. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar een flinke dosis nieuwsgierigheid, avontuurlijkheid en naïviteit dreven me naar Buenos Aires. Zoals veel mensen ervaren wil je na zo’n eerste reis meestal nog een keer, en dan het liefst langer en verder. Vier jaar later vertrok ik op een solo-reis rond de wereld, en doorkruiste ik in een jaar vijf continenten. Ik was ongeveer twee jaar thuis toen ik mijn backpack weer inpakte, mijn appartement weer onderverhuurde en met mijn vriend samen voor onbepaalde tijd naar Australië vertrok. Omdat ik vaak de vraag kreeg hoe ik telkens tot het besluit kwam zo lang weg te gaan, dit blog: hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Helpt eerdere reiservaring?

Ik denk dat eerdere reiservaring van groot belang is om de keuze te maken er voor een jaar of misschien zelfs voor onbepaalde tijd op uit te trekken. Was ik niet al een aantal maanden in Zuid-Amerika geweest, dan was ik waarschijnlijk niet zomaar voor een jaar weggegaan. Een paar maanden reizen geven je het vertrouwen dat je het ook wel langer kunt uithouden weg van huis, en laten je zien dat het allemaal geen rocket science is. Natuurlijk zijn er waaghalzen die meteen voor langere tijd hun koffers pakken, maar zelf had ik zeker weten meer vertrouwen in mijn wereldreis doordat daar een kortere reis aan vooraf was gegaan.

Timing bepalen van je wereldreis

Timing is key. Niet iedereen heeft de luxe en de mogelijkheid om Nederland voor een (half)jaar of langer achter zich te laten. Zo vertrok ik op wereldreis na het afronden van mijn opleiding, toen alles nog open lag en ik nog geen vaste baan had. Omdat ik na terugkomst besloot te gaan freelancen, had ik een paar jaar later nog steeds niets dat me vasthield in Nederland. Aangezien mijn vriend ook voor zichzelf werkt, was de beslissing om weer voor langere tijd weg te gaan makkelijk gemaakt. Werk speelt natuurlijk een rol, al is het steeds meer geaccepteerd om een sabbatical te nemen of zelf je baan op te zeggen voor een wereldreis. Kinderen spelen natuurlijk ook mee: niet iedereen ziet zichzelf met een paar kleine koters de wereld rond reizen. Maar zelfs dat kan natuurlijk: de mogelijkheden zijn steeds minder beperkt en voordat een kind naar school moet, ligt (in theorie) de wereld aan jullie voeten.

 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Is een wereldreis duur?

De meest gestelde vraag is waar ik het geld vandaan haalde om twee keer voor een jaar te gaan reizen. Veel mensen denken dat je voor een wereldreis astronomische bedragen nodig hebt. Lang reizen is zeker niet goedkoop, maar belachelijk duur hoeft het ook niet te zijn. Zelf geef ik minder uit als ik reis, dan wanneer ik in Amsterdam woon. Deel je huur of hypotheek maar eens door dertig, en zie wat je in theorie dus elke nacht aan een ho(s)tel zou kunnen uitgeven voor dat geld. Het grote verschil is natuurlijk wel dat je inkomen vaak wegvalt, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn. In landen als Australië, Nieuw-Zeeland of Canada kan je prima werken en vaak goed verdienen. Digital nomads veroveren langzaam de wereld: in theorie kan je, als je een laptop hebt, overal werken. Maak gebruik van deze mogelijkheden of spaar een paar jaar en ga puur genieten. In mijn eentje had ik aan ongeveer €1000,- per maand genoeg, mijn vriend en ik gaven samen tussen de €1600,- en €2500,- per maand uit, afhankelijk van het land waar we waren.

Thuissituatie: blijf je thuis of ga je op reis

Een thuissituatie kan het makkelijker of juist moeilijker maken Nederland achter je te laten. Toen ik voor een jaar in mijn eentje wegging was mijn relatie net uit, had ik wat geld geërfd en was ik zo vrij als een vogeltje. De keus om weg te gaan voelde bijna niet meer als een keuze: de vraag was vooral waarheen, en hoe ik zo snel mogelijk kon vertrekken. Als je wel een fijne relatie hebt en die persoon wil of kan niet mee, is het natuurlijk een heel ander verhaal. Hetzelfde geldt voor je woonsituatie: kan je je (huur)huis onderverhuren, of moet je je huis uit als je voor langere tijd vertrekt? En hoe zit het met je familie? De laatste keer kwamen we terug omdat de zus van mijn vriend ging bevallen. Een ziek familielid kan ook een reden zijn om terug te komen, of juist niet weg te gaan.

Je onderbuik laten spreken

Uiteindelijk komt het volgens mij allemaal aan op je onderbuik: de drang om weg te willen is meestal de grootste drijfveer om ook daadwerkelijk de knoop door te hakken. Soms gaan er jaren dromen aan vooraf, soms is de beslissing meer impulsief. Bovengenoemde factoren spelen uiteraard mee, maar zijn niet per se doorslaggevend: ik vertrok een keer met een zak geld op reis, maar een aantal jaar later besloot ik om weg te gaan op een moment waarop ik op een financieel dieptepunt zat. Je kunt er nog zoveel over nadenken en de omstandigheden kunnen perfect zijn of juist helemaal niet: als je echt weg wilt zorg je er wel voor dat het gebeurt.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals