Hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Hoe ik zelf twee keer de knoop doorhakte

Geschreven door: Charlotte

De drang om op reis te gaan is vaak moeilijk uit te leggen aan mensen die dat gevoel niet kennen. Zelf vertrok ik voor het eerst voor langere tijd op reis toen ik negentien was, toen ik vier maanden naar Zuid-Amerika ging. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar een flinke dosis nieuwsgierigheid, avontuurlijkheid en naïviteit dreven me naar Buenos Aires. Zoals veel mensen ervaren wil je na zo’n eerste reis meestal nog een keer, en dan het liefst langer en verder. Vier jaar later vertrok ik op een solo-reis rond de wereld, en doorkruiste ik in een jaar vijf continenten. Ik was ongeveer twee jaar thuis toen ik mijn backpack weer inpakte, mijn appartement weer onderverhuurde en met mijn vriend samen voor onbepaalde tijd naar Australië vertrok. Omdat ik vaak de vraag kreeg hoe ik telkens tot het besluit kwam zo lang weg te gaan, dit blog: hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Helpt eerdere reiservaring?

Ik denk dat eerdere reiservaring van groot belang is om de keuze te maken er voor een jaar of misschien zelfs voor onbepaalde tijd op uit te trekken. Was ik niet al een aantal maanden in Zuid-Amerika geweest, dan was ik waarschijnlijk niet zomaar voor een jaar weggegaan. Een paar maanden reizen geven je het vertrouwen dat je het ook wel langer kunt uithouden weg van huis, en laten je zien dat het allemaal geen rocket science is. Natuurlijk zijn er waaghalzen die meteen voor langere tijd hun koffers pakken, maar zelf had ik zeker weten meer vertrouwen in mijn wereldreis doordat daar een kortere reis aan vooraf was gegaan.

Timing bepalen van je wereldreis

Timing is key. Niet iedereen heeft de luxe en de mogelijkheid om Nederland voor een (half)jaar of langer achter zich te laten. Zo vertrok ik op wereldreis na het afronden van mijn opleiding, toen alles nog open lag en ik nog geen vaste baan had. Omdat ik na terugkomst besloot te gaan freelancen, had ik een paar jaar later nog steeds niets dat me vasthield in Nederland. Aangezien mijn vriend ook voor zichzelf werkt, was de beslissing om weer voor langere tijd weg te gaan makkelijk gemaakt. Werk speelt natuurlijk een rol, al is het steeds meer geaccepteerd om een sabbatical te nemen of zelf je baan op te zeggen voor een wereldreis. Kinderen spelen natuurlijk ook mee: niet iedereen ziet zichzelf met een paar kleine koters de wereld rond reizen. Maar zelfs dat kan natuurlijk: de mogelijkheden zijn steeds minder beperkt en voordat een kind naar school moet, ligt (in theorie) de wereld aan jullie voeten.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline