Hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Hoe ik zelf twee keer de knoop doorhakte

Geschreven door: Charlotte

De drang om op reis te gaan is vaak moeilijk uit te leggen aan mensen die dat gevoel niet kennen. Zelf vertrok ik voor het eerst voor langere tijd op reis toen ik negentien was, toen ik vier maanden naar Zuid-Amerika ging. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar een flinke dosis nieuwsgierigheid, avontuurlijkheid en naïviteit dreven me naar Buenos Aires. Zoals veel mensen ervaren wil je na zo’n eerste reis meestal nog een keer, en dan het liefst langer en verder. Vier jaar later vertrok ik op een solo-reis rond de wereld, en doorkruiste ik in een jaar vijf continenten. Ik was ongeveer twee jaar thuis toen ik mijn backpack weer inpakte, mijn appartement weer onderverhuurde en met mijn vriend samen voor onbepaalde tijd naar Australië vertrok. Omdat ik vaak de vraag kreeg hoe ik telkens tot het besluit kwam zo lang weg te gaan, dit blog: hoe besluit je dat je op wereldreis gaat?

Helpt eerdere reiservaring?

Ik denk dat eerdere reiservaring van groot belang is om de keuze te maken er voor een jaar of misschien zelfs voor onbepaalde tijd op uit te trekken. Was ik niet al een aantal maanden in Zuid-Amerika geweest, dan was ik waarschijnlijk niet zomaar voor een jaar weggegaan. Een paar maanden reizen geven je het vertrouwen dat je het ook wel langer kunt uithouden weg van huis, en laten je zien dat het allemaal geen rocket science is. Natuurlijk zijn er waaghalzen die meteen voor langere tijd hun koffers pakken, maar zelf had ik zeker weten meer vertrouwen in mijn wereldreis doordat daar een kortere reis aan vooraf was gegaan.

Timing bepalen van je wereldreis

Timing is key. Niet iedereen heeft de luxe en de mogelijkheid om Nederland voor een (half)jaar of langer achter zich te laten. Zo vertrok ik op wereldreis na het afronden van mijn opleiding, toen alles nog open lag en ik nog geen vaste baan had. Omdat ik na terugkomst besloot te gaan freelancen, had ik een paar jaar later nog steeds niets dat me vasthield in Nederland. Aangezien mijn vriend ook voor zichzelf werkt, was de beslissing om weer voor langere tijd weg te gaan makkelijk gemaakt. Werk speelt natuurlijk een rol, al is het steeds meer geaccepteerd om een sabbatical te nemen of zelf je baan op te zeggen voor een wereldreis. Kinderen spelen natuurlijk ook mee: niet iedereen ziet zichzelf met een paar kleine koters de wereld rond reizen. Maar zelfs dat kan natuurlijk: de mogelijkheden zijn steeds minder beperkt en voordat een kind naar school moet, ligt (in theorie) de wereld aan jullie voeten.

Lees hieronder verder!
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Is een wereldreis duur?

De meest gestelde vraag is waar ik het geld vandaan haalde om twee keer voor een jaar te gaan reizen. Veel mensen denken dat je voor een wereldreis astronomische bedragen nodig hebt. Lang reizen is zeker niet goedkoop, maar belachelijk duur hoeft het ook niet te zijn. Zelf geef ik minder uit als ik reis, dan wanneer ik in Amsterdam woon. Deel je huur of hypotheek maar eens door dertig, en zie wat je in theorie dus elke nacht aan een ho(s)tel zou kunnen uitgeven voor dat geld. Het grote verschil is natuurlijk wel dat je inkomen vaak wegvalt, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn. In landen als Australië, Nieuw-Zeeland of Canada kan je prima werken en vaak goed verdienen. Digital nomads veroveren langzaam de wereld: in theorie kan je, als je een laptop hebt, overal werken. Maak gebruik van deze mogelijkheden of spaar een paar jaar en ga puur genieten. In mijn eentje had ik aan ongeveer €1000,- per maand genoeg, mijn vriend en ik gaven samen tussen de €1600,- en €2500,- per maand uit, afhankelijk van het land waar we waren.

Thuissituatie: blijf je thuis of ga je op reis

Een thuissituatie kan het makkelijker of juist moeilijker maken Nederland achter je te laten. Toen ik voor een jaar in mijn eentje wegging was mijn relatie net uit, had ik wat geld geërfd en was ik zo vrij als een vogeltje. De keus om weg te gaan voelde bijna niet meer als een keuze: de vraag was vooral waarheen, en hoe ik zo snel mogelijk kon vertrekken. Als je wel een fijne relatie hebt en die persoon wil of kan niet mee, is het natuurlijk een heel ander verhaal. Hetzelfde geldt voor je woonsituatie: kan je je (huur)huis onderverhuren, of moet je je huis uit als je voor langere tijd vertrekt? En hoe zit het met je familie? De laatste keer kwamen we terug omdat de zus van mijn vriend ging bevallen. Een ziek familielid kan ook een reden zijn om terug te komen, of juist niet weg te gaan.

Je onderbuik laten spreken

Uiteindelijk komt het volgens mij allemaal aan op je onderbuik: de drang om weg te willen is meestal de grootste drijfveer om ook daadwerkelijk de knoop door te hakken. Soms gaan er jaren dromen aan vooraf, soms is de beslissing meer impulsief. Bovengenoemde factoren spelen uiteraard mee, maar zijn niet per se doorslaggevend: ik vertrok een keer met een zak geld op reis, maar een aantal jaar later besloot ik om weg te gaan op een moment waarop ik op een financieel dieptepunt zat. Je kunt er nog zoveel over nadenken en de omstandigheden kunnen perfect zijn of juist helemaal niet: als je echt weg wilt zorg je er wel voor dat het gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram