De gevaren van reizen op lange termijn

Hoe sociale contacten met thuis onbedoeld minder worden

Geschreven door: Lars

Nu we twee jaar in onze (nieuwe) reis zitten mogen we best een Mart Smeetsje doen "mogen we dit zeggen, ja dit mogen we zeggen". En dan wel over wat reizen op lange termijn met je sociale contacten doet. We noemen het wat gekscherend, de gevaren van lang reizen. Dat is misschien wat te ver gezocht maar dat reizen voor een lange periode van invloed is op de sociale contacten die je thuis hebt of had is wat ons betreft een gegeven. De redenen zijn uiteenlopend, dit zien we gebeuren.

In Nederland verandert nooit iets?

Een veel gebruikt excuus of goedpratertje is dat er in Nederland nooit iets verandert. Alles is nog precies hetzelfde als toen je wegging en je 'hebt niets gemist'. In grote lijnen klopt dit, als je door de Nederlandse straten loopt dan blijven de belangrijkste punten hetzelfde, straatnamen worden niet van de ene op de andere dag gewijzigd en ook het straatbeeld of onze taal gaat niet snel veranderen. Zelfs al komt er een nieuwe regering, op straat zie je dit niet direct terug. In dat opzicht mis je niets als je een paar maanden of jaren niet in Nederland komt.

Bij familie en vrienden kan er op een meer individueel niveau, in een paar weken, wel veel veranderen. Van een nieuwe baan of woning tot meer ingrijpende afslagen in het leven. En hoewel dit persoonlijke veranderingen zijn, wil je er voor vrienden en familie wel zijn bij dit soort gebeurtenissen. Daar zijn vrienden nou juist voor. Dus ook al lijkt er in Nederland in zijn geheel niet veel te veranderen, op een persoonlijk vlak verandert er genoeg. En soms is het lastig om niet steeds het vliegtuig te pakken om bij dergelijke veranderingen aanwezig te zijn. Naast dat het niet mogelijk is, lijk je juist minder en minder contact te hebben met het thuisfront.

Steeds minder en minder contact

Er wordt altijd makkelijk over gedacht, je hebt toch Skype en FaceTime dus het is makkelijk om contact te houden. Het is zeker waar dat het makkelijker is dan via de post contact te houden. Maar zeker als je langere tijd uit Nederland bent verwatert het vaak gewoon een beetje. Hierin speelt mee dat er in 'Nederland niet veel verandert', iedereen leeft op ongeveer dezelfde manier als voordat je ging reizen. Gek genoeg is, als jij in het buitenland zit, het normale Nederlandse leventje minder interessant om over te praten. We krijgen vaak te horen, hier is het goed maar vertel hoe is het met jullie? Alleen maar eenzijdige verhalen over wat jij meemaakt, is ook geen conversatie waar beide partijen voldoening uithalen.

Lees hieronder verder!
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Daarnaast wordt het, voor ons, steeds lastiger om in contact te blijven. Er gebeurt dagelijks zo veel dat we of te moe of te afgeleid zijn om nog te denken aan vragen hoe het in Nederland is. Het gebeurt regelmatig dat er langer dan een week in ons hoofd zit dat we vandaag iemand willen bellen. Of simpelweg een afspraak vergeten omdat er opeens iets anders gebeurd dan gepland.

De positieve kanten van langdurig reizen

Gelukkig kent langdurig reizen ook positieve kanten op het gebied van sociale contacten. Zo zijn er de mensen die je onderweg tegenkomt, vaak zijn het oppervlakkige gesprekken over het weer, de bezienswaardigheden in de omgeving of de beste surf- of overnachtingsplekken. Maar zoals je ook in Nederland niet bevriend wordt met iedereen die naast je in de trein zit is dat op reis hetzelfde. Af en toe maar kom je mensen tegen waarmee de klik er is. Het mooie is dan wel dat je beide in zo een positieve vibe zit van het reizen dat je op je gelukkigst bent. En je die persoon meteen goed leert kennen. We hebben regelmatig gehad dat we binnen een paar uur al filosofeerden over het doel van het leven of het bestaan van leven in het heelal. In een sociaal isolement zitten we dus alles behalve, misschien dat het ook daarom lastiger wordt om ook nog eens alle sociale ballen in Nederland omhoog te houden.

Gek genoeg is het met sommige ballen juist makkelijker geworden, en hebben we meer contact dan voordat we op reis gingen. Het kan dus gek lopen als je voor langere tijd gaat reizen.

Sorry als het lijkt dat we niet van je houden 😉

Dat doen we namelijk wel, we weten nog precies wie jullie zijn en wat jullie doen. In ieder geval voor we vertrokken.. We hopen na onze reis, als we ergens wonen, dat jullie ons nog steeds lief vinden en jullie levens met ons willen delen. Sorry dat we er nu op dit moment niet zijn, we volgen nu (even) onze droom om straks een nog betere maar vooral gelukkigere vriend te zijn.

One comment on “De gevaren van reizen op lange termijn”

 1. Gekkies met jullie sorry! Reken maar van Yes dat die deur plat gelopen wordt, waar dan ook. En tot die tijd, zien we elkaar gewoon overal een beetje <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram