De gevaren van reizen op lange termijn

Hoe sociale contacten met thuis onbedoeld minder worden

Geschreven door: Lars

Nu we twee jaar in onze (nieuwe) reis zitten mogen we best een Mart Smeetsje doen "mogen we dit zeggen, ja dit mogen we zeggen". En dan wel over wat reizen op lange termijn met je sociale contacten doet. We noemen het wat gekscherend, de gevaren van lang reizen. Dat is misschien wat te ver gezocht maar dat reizen voor een lange periode van invloed is op de sociale contacten die je thuis hebt of had is wat ons betreft een gegeven. De redenen zijn uiteenlopend, dit zien we gebeuren.

In Nederland verandert nooit iets?

Een veel gebruikt excuus of goedpratertje is dat er in Nederland nooit iets verandert. Alles is nog precies hetzelfde als toen je wegging en je 'hebt niets gemist'. In grote lijnen klopt dit, als je door de Nederlandse straten loopt dan blijven de belangrijkste punten hetzelfde, straatnamen worden niet van de ene op de andere dag gewijzigd en ook het straatbeeld of onze taal gaat niet snel veranderen. Zelfs al komt er een nieuwe regering, op straat zie je dit niet direct terug. In dat opzicht mis je niets als je een paar maanden of jaren niet in Nederland komt.

Bij familie en vrienden kan er op een meer individueel niveau, in een paar weken, wel veel veranderen. Van een nieuwe baan of woning tot meer ingrijpende afslagen in het leven. En hoewel dit persoonlijke veranderingen zijn, wil je er voor vrienden en familie wel zijn bij dit soort gebeurtenissen. Daar zijn vrienden nou juist voor. Dus ook al lijkt er in Nederland in zijn geheel niet veel te veranderen, op een persoonlijk vlak verandert er genoeg. En soms is het lastig om niet steeds het vliegtuig te pakken om bij dergelijke veranderingen aanwezig te zijn. Naast dat het niet mogelijk is, lijk je juist minder en minder contact te hebben met het thuisfront.

Steeds minder en minder contact

Er wordt altijd makkelijk over gedacht, je hebt toch Skype en FaceTime dus het is makkelijk om contact te houden. Het is zeker waar dat het makkelijker is dan via de post contact te houden. Maar zeker als je langere tijd uit Nederland bent verwatert het vaak gewoon een beetje. Hierin speelt mee dat er in 'Nederland niet veel verandert', iedereen leeft op ongeveer dezelfde manier als voordat je ging reizen. Gek genoeg is, als jij in het buitenland zit, het normale Nederlandse leventje minder interessant om over te praten. We krijgen vaak te horen, hier is het goed maar vertel hoe is het met jullie? Alleen maar eenzijdige verhalen over wat jij meemaakt, is ook geen conversatie waar beide partijen voldoening uithalen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Prima kamp voor een nacht
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Laugavegur trail voorbereiding
  Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline