Beginnerscursus leven en reizen in een camper

Hoe regel je de basisbehoeften in een camper?

Geschreven door: Dasja

Het is niet voor iedereen weggelegd; leven in een camper. Met dit blog geven we een inkijkje in wat er komt kijken bij het camperleven. Het is vooral voor mensen die nog geen camper hebben, of er net één hebben gekocht, en zich afvragen hoe je omgaat met de basis zoals, waar slaap je, welke faciliteiten gebruik je en hoe reis je nou comfortabel in een camper.

Waar kun je overnachten met een camper?

Eén van de vragen die vaak aan ons wordt gesteld is, 'maar waar overnachten jullie dan?' het antwoord is zo makkelijk nog niet. Het is elke keer anders. Wel heeft het grootste deel van onze overnachtingen iets gemeen met elkaar, we betalen er (bijna) niet voor. Het liefste geen campings of betaalde camperplaatsen voor ons. De reden is simpel, het is duur en vaak overbodig. Je mag met een camper namelijk bijna overal overnachten. Uiteraard zijn er uitzonderingen, en zeker niet alle plaatsen zijn even mooi. Maar als je een beetje goed zoekt zijn er schitterende parkeerplaatsen te vinden, of gratis camperplaatsen maar ook afgelegen stukjes land die je via een onverhard pad bereikt.

De Apps die we gebruiken: Naast dat we zelf af en toe heerlijke spots om de nacht door te brengen vinden gebruiken we ook twee apps. Het voordeel van een app is dat je wat meer zekerheid hebt over wat je gaat aantreffen. Bijna elk strand heeft wel een parkeerplaats, maar om ze allemaal af te rijden is te veel. In de Campercontact en Park4Night apps kun je zien welke faciliteiten er zijn, wat anderen ervan vinden en met geluk zie je zelfs een paar foto's zodat je vooraf weet wat je aantreft.

Een klein nadeel van gratis plaatsen, ze beschikken vaak niet over faciliteiten die je regelmatig nodig hebt (vuilwater en wc lozen, water innemen of elektriciteit). Dat brengt ons bij de volgende vraag.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • DCIM102MEDIADJI_0023.JPG
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • handleiding camper bouwen
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Prima plekje om vrij te kamperen
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar vind je de faciliteiten die je nodig hebt?

Door heel Europa en zelfs in Marokko kom je plaatsen tegen waar je gratis of voor een kleine vergoeding de faciliteiten mag gebruiken die je nodig hebt voor de camper. Zeker in Europa is dit zeer goed geregeld. Veel dorpen hebben speciale 'sanizuilen' waar je vaak gratis leegt en voor een paar euro water kan innemen. Mocht het nodig zijn dan hang je de camper voor een paar euro een uur aan de stroom om alles weer op te laden en te stofzuigen.

Ook voor de faciliteiten gebruiken we de bovengenoemde apps. Het is simpelweg te belangrijk om te legen en vullen dat je niet doelloos blijft rondrijden. En krijg je niets gevonden dan zijn campings of betaalde camperplaatsen vaak niet te beroerd om tegen een kleine vergoeding hun faciliteiten ter beschikking te stellen. In Frankrijk en Portugal zien we zelfs dat steeds meer supermarkten deze diensten ook gratis aanbieden. Zo wordt het nog makkelijker om te reizen met een camper!

Hoeveel afstand kun je afleggen met een camper?

Deze vraag zal door iedereen anders beantwoord worden. Dit is ons antwoord. Je kunt natuurlijk net zo lang doorrijden als je zelf wilt, maar voor ons ligt de max. op een rijtijd van acht uur. Met tussenstops, plaspauzes, etc. Ben je namelijk snel 12 uur onderweg. En hoeveel kilometer we dan ongeveer afleggen? Tussen de 600-800 kilometer. Dit zijn echter alleen onze 'sprints', naar een nieuwe bestemming of terug naar Nederland. Deze zijn tot nu toe nog makkelijk op twee handen te tellen. Over het algemeen doen we het veel rustiger aan, maximaal een paar uur per dag. Gemiddeld rijden we zo een 75 kilometer per dag, slow travel is ons motto.

In tegenstelling tot een vakantie met de auto begint die met een camper al vanaf dat je weg rijdt. Je hebt alles mee wat je nodig hebt, dus de route tot de eindbestemming is al vakantie! Rij niet als een bezetene naar de andere kant van Europa terwijl er zo veel moois links blijft liggen. Neem het op in je reisroute en geniet vanaf dag één.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

6 comments on “Beginnerscursus leven en reizen in een camper”

  1. Hey heerlijk vooruitzicht! Het is wisselend, zo hebben Portugal en Spanje bijvoorbeeld allebei een eigen aparte fles (en aansluiting). Ze mogen daar ook geen andere type flessen vullen. Dat kan dus best lastig zijn. Wat voor ons erg goed werkt is LPG. In de oude camper hadden we een "normale" fles voor LPG laten plaatsen met een buitenaansluiting en een gewone gas fles. LPG kan namelijk gewoon aan de pomp getankt worden. Dat is vooral handig omdat je dit overal kan bijvullen, zelfs als de fles nog niet helemaal leeg is. De andere fles hadden we dan als back-up. LPG is in veel landen redelijk tot goed verkrijgbaar, zeker als je de juiste vulnippels hebt.

 1. Hallo Lars, Dasja en Ninja Leuke beschrijvingen en goeie informatie ! Blijf jullie volgen! Zijn jullie al weer vertrokken uit Portugal? Mijn man en ik hebben het plan om in het voorjaar van 2021 voor een hele lange tijd te vertrekken. We hebben nog even tijd dus... maar alle info van jullie is welkom. Succes met jullie reis

  1. Hello alles goed , wat bedoel je met een normale fles voor lpg ( wat lpg is weet ik ) maar de fles bedoel ik .
   En hou het fijn daar en veilig natuurlijk.

   Groeten .

   Martens jean

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks