Reizen zonder koelkast (in Australië)

Hoe je ook zonder koelkast heerlijk eet, zelfs down under

Home » Camper bouwen » Reizen zonder koelkast (in Australië)

Een van de vragen die vaak de revue passeerde toen we in een auto woonden, was hoe we konden leven zonder koelkast. Veel Australiërs en een aanzienlijk deel van de reizigers installeren een tweede accu in hun auto, zodat ze daar weer een koelkast op kunnen aansluiten. Nu is natuurlijk niks zo lekker dan een koud biertje na een lange dag on the road, maar vanwege de kosten besloten wij het eerst te proberen zonder koelkast en wat meer te improviseren. Uiteindelijk beviel dit zo goed, dat we helemaal geen koelkast meer hebben aangeschaft. Hoe en waarom we dat deden, lees je hier.

Etenswaren die het best overleven buiten de koelkast

Veel etenswaren hoeven niet in de koelkast, en kunnen zelfs met de hoge Australische temperaturen goed bewaard worden. Wij reisden vaak met veertig graden, maar hebben nooit grote problemen gehad zonder koelkast. We hadden overigens ook geen airco – dus daar kon het eten ook niet mee worden afgekoeld. Het is wel aan te raden de spullen buiten de zon te bewaren.

De volgende etenswaren doen het goed buiten de koelkast, ook als de temperaturen stijgen

 • Droge etenswaren, zoals pasta, rijst, couscous en noedels.
 • Alles dat in blik of glazen pot zit, is perfect voor lange roadtrips. Makkelijke maaltijden waar we altijd een voorraad voor hadden zijn pesto of passata voor door de pasta, currypasta en kokosmelk.
 • Tomatenketchup kun je buiten de koelkast bewaren. Wij hadden zelfs een fles mayonaise mee, maar hier moet je iets meer mee oppassen.
 • In plaats van melk hadden we melkpoeder bij ons, dat je kunt aanlengen met water. Niet ideaal, maar prima voor pannenkoekenbeslag of warme chocolademelk.
 • Groenten en fruit overleven prima een tijdje buiten de koelkast, zelfs in de hitte. Een zak rucola doet het uiteraard minder goed dan een zak aardappels, je zal er al snel achter komen welke groenten je nog even kunt bewaren en welke je beter zo snel mogelijk op kunt eten. Zelf kochten we meestal paprika, champignons, courgette, uien, (zoete) aardappels en pompoen. Ook appels gaan lang mee, en avocado’s kunnen onderweg rijpen.
 • Eieren kunnen prima buiten de koelkast, en kunnen ook in hoge temperaturen een week bewaard worden, mits ze op een donkere plek liggen.
 • Zelfs een blok kaas overleeft het een halve week buiten de koelkast. De kaas kan gaan zweten, maar dat is niet erg. Dep hem droog of schaaf de buitenkant eraf, en hij is weer good to go.

 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: wikkel groenten en fruit in kranten. De kranten nemen het vocht van de groenten en het fruit op, waardoor ze langer goed blijven.

Eet (wat vaker) vegetarisch

Vlees kun je uiteraard beter niet buiten de koelkast bewaren. Om die reden aten we alleen vlees op de dagen dat we naar de supermarkt gingen, maar zelfs dat vergaten we op een gegeven moment. Als we eens in de zoveel tijd ergens gingen eten, bestelden we meestal vlees (de Australische burgers zijn heerlijk), daarbuiten aten we het heel weinig. Als je een groot vleeseter bent is het aanschaffen van een tweede accu en koelkast het overwegen waard, maar het kan natuurlijk ook geen kwaad om een tijd wat meer vegetarische gerechten te proberen.

En het koude biertje dan?!

Het grootste nadeel van het niet hebben van een koelkast, is natuurlijk dat het wat lastiger wordt een koud biertje open te trekken aan het einde van een lange dag rijden. Zelfs stapten we over op rode wijn, en genoten we af en toe extra van koud bier op een terrasje. Daarnaast smaakt het Australische kraanwater op veel plekken nogal naar chloor en koud smaakt het net wat beter dan dat het de hele dag in je auto heeft liggen opwarmen. Wij hadden meestal een fles aanlenglimonade bij ons, voor het geval de smaak echt niet te harden was.

Tip: wil je geen koelkast, maar toch echt af en toe een koud biertje? Je kunt een normale koelbox aanschaffen met koelelementen, die je op campings in de vriezer kunt leggen zodat je drank (en eventuele etenswaren) nog even koud blijven. Bovendien kan je op veel tankstations en in supermarkten zakken ijs kopen; gooi ze in de koelbox (of Australische esky) en je bier blijft nog best even koud.

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals