Een van de vragen die vaak de revue passeerde toen we in een auto woonden, was hoe we konden leven zonder koelkast. Veel Australiërs en een aanzienlijk deel van de reizigers installeren een tweede accu in hun auto, zodat ze daar weer een koelkast op kunnen aansluiten. Nu is natuurlijk niks zo lekker dan een koud biertje na een lange dag on the road, maar vanwege de kosten besloten wij het eerst te proberen zonder koelkast en wat meer te improviseren. Uiteindelijk beviel dit zo goed, dat we helemaal geen koelkast meer hebben aangeschaft. Hoe en waarom we dat deden, lees je hier.
Etenswaren die het best overleven buiten de koelkast
Veel etenswaren hoeven niet in de koelkast, en kunnen zelfs met de hoge Australische temperaturen goed bewaard worden. Wij reisden vaak met veertig graden, maar hebben nooit grote problemen gehad zonder koelkast. We hadden overigens ook geen airco – dus daar kon het eten ook niet mee worden afgekoeld. Het is wel aan te raden de spullen buiten de zon te bewaren.
De volgende etenswaren doen het goed buiten de koelkast, ook als de temperaturen stijgen
- Droge etenswaren, zoals pasta, rijst, couscous en noedels.
- Alles dat in blik of glazen pot zit, is perfect voor lange roadtrips. Makkelijke maaltijden waar we altijd een voorraad voor hadden zijn pesto of passata voor door de pasta, currypasta en kokosmelk.
- Tomatenketchup kun je buiten de koelkast bewaren. Wij hadden zelfs een fles mayonaise mee, maar hier moet je iets meer mee oppassen.
- In plaats van melk hadden we melkpoeder bij ons, dat je kunt aanlengen met water. Niet ideaal, maar prima voor pannenkoekenbeslag of warme chocolademelk.
- Groenten en fruit overleven prima een tijdje buiten de koelkast, zelfs in de hitte. Een zak rucola doet het uiteraard minder goed dan een zak aardappels, je zal er al snel achter komen welke groenten je nog even kunt bewaren en welke je beter zo snel mogelijk op kunt eten. Zelf kochten we meestal paprika, champignons, courgette, uien, (zoete) aardappels en pompoen. Ook appels gaan lang mee, en avocado’s kunnen onderweg rijpen.
- Eieren kunnen prima buiten de koelkast, en kunnen ook in hoge temperaturen een week bewaard worden, mits ze op een donkere plek liggen.
- Zelfs een blok kaas overleeft het een halve week buiten de koelkast. De kaas kan gaan zweten, maar dat is niet erg. Dep hem droog of schaaf de buitenkant eraf, en hij is weer good to go.