Benodigdheden om off the grid te wonen & werken in een camper

Veel heb je niet nodig

Geschreven door: Lars

Dit is de reden waarom we in een camper zijn gaan wonen en werken, om op de meest verlaten plekken te kunnen staan, genieten van stilte en natuur. Off grid. Maar het heeft even geduurd voordat we ook daadwerkelijk off grid konden staan. In het begin hebben we een paar fouten gemaakt zoals de huishoudaccu vernacheld. Maar deze harde lessen hebben bijgedragen aan dat we nu wekenlang geen voorzieningen nodig hebben, en ons huis en kantoor op de mooiste plekken van Europa en Marokko neer kunnen zetten. Om in alle rust te wonen en werken. Dit zijn onze lessen en gadgets.

Stroomvoorziening in de camper

Voor ons werk zijn de laptops nog net even iets belangrijker dan internet. Hoewel ze een goede batterij hebben moeten ze worden opgeladen. Daarom hebben we in Portugal een zonnepaneel op de camper laten installeren. Het niet hebben van een zonnepaneel was onze eerste fout. We gingen ervan uit dat we genoeg zouden rijden om de huishoudaccu op te laden. En dat we de laptops dan ook konden opladen als we niet reden. Binnen vijf maanden was onze nieuwe accu alweer naar de klote. Nu met een 150 watt zonnepaneel, een FLEXmax 30/40 series charge controller (een goed maar duur ding) en twee 90Ah huishoudaccu's zitten we nooit meer verlegen om stroom. Zolang de zon een beetje meewerkt dan.

Voor het opladen van onze laptops, en al onze apparaten eigenlijk, gebruiken we GEEN (PDF) omvormer. Dit omdat het veel extra stroom verbruikt en hoewel de stroom nu gratis binnenkomt, het nog steeds zonde is om meer te gebruiken dan nodig. Kort gezegd zet een omvormer 12V om in 220/240V. Wat de meeste apparaten vervolgens doen is deze 220/240V weer terug omzetten in iets van 12V. Dus waarom niet direct opladen met 12V!? Zoals in het PDF-voorbeeld te zien is, verspilt een omvormer bij het opladen van een telefoon al 9 watt..

Met onze huidige set-up en een redelijke zon zijn de accu's rond 11:00 uur helemaal volgeladen en kunnen we overdag beide laptops, telefoons en andere apparaten opladen. Enkel voor onze camerabatterij en elektrische tandenborstel hebben we af en toe een stroompunt nodig.

In het kort: 150 watt zonnepaneel, FLEXmax 30/40 series charge controller, 2x 90Ah AGM accu's, GEEN omvormer, alles op 12V. Ook de laptops.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Werken in de camper
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • DCIM100GOPROGOPR8996.
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • wildkamperen in marokko met camper
  Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Met Brutus op ontdekkingstocht