Camper bouwen? Hoe start je?

We zijn klaar om te bouwen maar waar beginnen we..

Home » Camper bouwen » Camper bouwen? Hoe start je?

door | 5 reacties

Vanuit Portugal zijn we in een rechte lijn teruggereden naar Nederland. Want Marcus Brutus staat te wachten om tot camper te worden omgebouwd. Een nieuw leven voor deze waanzinnige brandweerwagen en een nieuw hoofdstuk in onze reis.
Het voelt altijd een beetje gek als er een nieuwe fase aanbreekt. Zo ook nu. We zitten vol in de voorbereiding van het bouwproces en proberen daarnaast een soort van normaal Nederlands leven te draaien. Een groot contrast, maar wel een leuk contrast. Waar veel ballen in de lucht worden gehouden en dan soms verliezen we het overzicht.

Terug in Nederland, bouwen maar?!

Persoonlijk vind ik het heerlijk om weer voor een langere periode terug te zijn in Nederland. Het voelt vertrouwd, we hebben tijd om onze vrienden en familie op te zoeken en een aantal zaken weer op orde te krijgen. Zo is er nu bijvoorbeeld tijd om een fysio traject te starten. Maar nog veel belangrijker we kunnen eindelijk starten met het bouwen van onze nieuwe 4×4 camper! Marcus Brutus heeft geduldig in een stalling gewacht totdat de tijd rijp was om aan het zelfbouwproject te beginnen. En die tijd is nu eindelijk aangebroken. Inmiddels zijn we alweer anderhalve maand terug in Nederland maar we hebben nog niets ingebouwd. Daar hadden we niet op gerekend.

Leerpunt, alles kost tijd

Wat we wel gedaan hebben de afgelopen weken? De wagen helemaal strippen, plannen maken voor de geluids- en warmte-isolatie, theorie-examens voor het C1 rijbewijs, klusjes aan het huidige campertje en heel veel regels checken. Isoleren is wel een dingetje zeg, iedereen heeft er een andere mening over. Dat maakt het lastig om een beslissing te maken want waar doe je goed aan? We denken nu een gedegen plan te hebben waar we ons goed bij voelen. Verder hebben we met een carrosseriebouwer om tafel gezeten om het plan van het dak verhogen helemaal door te spreken en goed af te stemmen. We dachten dit vanaf afstand al te regelen en uit te voeren maar dat verliep toch anders. Het is echt veel fijner om face to face met de mannen door Brutus heen te lopen en te zien waar we over praten. Ter plekke worden nieuwe mogelijkheden bedacht en zo zijn we tot een maatwerk dak verhogingsplan gekomen. Natuurlijk besefte we ons niet dat het maken van een nieuw dak weer een paar weken tijd kost en dan nog eens het daadwerkelijk verhogen van het dak. Ja, naïef zou je het kunnen noemen maar al doende leren we de eerste weken al veel bij, alles maar dan ook alles kost meer tijd dan je denkt!

Tip: Plan niet te alles tot op de minuut in. Je loopt snel tegen onvoorziene punten aan die meer tijd kosten. Het lijkt snel een chaos door alles wat geregeld moet worden. Schrijf voor jezelf de punten op en hou bij wat je hebt afgerond. Ergens mee starten is het toverwoord dan volgen er al snel nieuwe stappen die gezet kunnen worden.

 • Broeders naast elkaar
  anemptytextlline
 • ramen dakluiken camper inbouwen
  Dakluiken al geplaatst
  anemptytextlline
 • De keuken van piepschuim
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Brutus met zijn nieuwe dak
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Nieuwe indeling
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Nieuw dak op maat maken
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De indeling staat klaar?!

Sketch-up is goed gebruikt en de indeling staat al maanden klaar, dachten we. Nu we daadwerkelijk alles voor ons zien, kunnen nameten en dubbelchecken blijken er toch nog een aantal fouten te zitten in onze ideeën. Geen man over boord, het is een goede voorbereiding op wat komen gaat. We verwachten dat het bouwen een continuproces is van aanpassen en ter plekke beslissingen maken. Nadat we Brutus weer hebben opgehaald met een nieuw dak, de mannen hebben uiterst netjes werk geleverd, moesten we terug naar de tekentafel. En je raad het vast al ook dit kost tijd. Doordat we nu echt in de ruimte van Brutus kunnen staan en zien hoe groot iets wordt hebben we gekozen om de hele indeling met piepschuim op te bouwen. Zo zie je heel snel of je idee werkt, hoe het ruimtelijke gevoel beïnvloed wordt en zo is het ontwerp makkelijk bij te stellen. Na twee dagen te knutselen met piepschuim denken we dat we een ideale indeling hebben gevonden. Anders dan de originele Sketch-up tekening. En uiteraard zijn we nu al iets meer voorbereid op het feit dat er vast nog aanpassingen moeten worden gedaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Cheesy uitspraak misschien? Toch geloven we hier zeker in. Want hoe fijn is het als je straks tijdens je bouwproces precies weet waar alles komt te zitten. Elk stopcontact, lampje, gas of waterleiding en natuurlijk hoe dik worden de muren en hoeveel centimeter isolatie gebruik je. Het is nog maar een kleine greep over de ontelbare dingen die komen kijken bij het bouwen van een eigen camper. Chaos? Af en toe zeker, we modderen wat aan en proberen het voor onszelf zo overzichtelijk mogelijk te krijgen en te houden. Het is in ieder geval een avontuurlijke weg waar we voorlopig nog niet klaar mee zijn. To do voor nu, starten met het opstellen van een stroomschema en leidingencircuit!

Aantal voorbereidingen voordat je daadwerkelijk start met het bouwen van je zelfbouw (bus)camper:

 • Indeling opstellen
 • Strippen bus
 • Carrosserie controleren op en behandelen van roest, zwakke punten etc.
 • Isolatie plan maken (thermisch, geluid)
 • Isolatie oppervlakte bepalen
 • Isolatiematerialen bestellen
 • Houtsoort(en) kiezen
 • Stroomschema opstellen
 • Leidingenschema opstellen

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

5 Reacties

 1. Avatar

  Hoi, leuk artikel om te lezen!
  Zelf hebben we ook net een Ford Transit Nugget gestript en opnieuw opgebouwd.
  De eerste reizen worden al gemaakt, nu nog in Nederland, van de zomer door Noordwest Europa.

  Succes en groeten,

  Tjerk en Maris

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Tjerk en Maris,

   Dankjewel! Gaaf dat jullie ook zelf een bus hebben omgebouwd. Veel plezier komende zomer in Noordwest Europa, specifieke landen op de planning daar? Wie weet komen we elkaar een keer op de weg tegen 🙂

   Antwoord
 2. Avatar

  Toppie

  Antwoord
 3. Avatar

  Bedankt voor de info en voor je artikel!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis