Camper bouwen? Hoe start je?

We zijn klaar om te bouwen maar waar beginnen we..

Geschreven door: Dasja

Vanuit Portugal zijn we in een rechte lijn teruggereden naar Nederland. Want Marcus Brutus staat te wachten om tot camper te worden omgebouwd. Een nieuw leven voor deze waanzinnige brandweerwagen en een nieuw hoofdstuk in onze reis.
Het voelt altijd een beetje gek als er een nieuwe fase aanbreekt. Zo ook nu. We zitten vol in de voorbereiding van het bouwproces en proberen daarnaast een soort van normaal Nederlands leven te draaien. Een groot contrast, maar wel een leuk contrast. Waar veel ballen in de lucht worden gehouden en dan soms verliezen we het overzicht.

Terug in Nederland, bouwen maar?!

Persoonlijk vind ik het heerlijk om weer voor een langere periode terug te zijn in Nederland. Het voelt vertrouwd, we hebben tijd om onze vrienden en familie op te zoeken en een aantal zaken weer op orde te krijgen. Zo is er nu bijvoorbeeld tijd om een fysio traject te starten. Maar nog veel belangrijker we kunnen eindelijk starten met het bouwen van onze nieuwe 4x4 camper! Marcus Brutus heeft geduldig in een stalling gewacht totdat de tijd rijp was om aan het zelfbouwproject te beginnen. En die tijd is nu eindelijk aangebroken. Inmiddels zijn we alweer anderhalve maand terug in Nederland maar we hebben nog niets ingebouwd. Daar hadden we niet op gerekend.

Leerpunt, alles kost tijd

Wat we wel gedaan hebben de afgelopen weken? De wagen helemaal strippen, plannen maken voor de geluids- en warmte-isolatie, theorie-examens voor het C1 rijbewijs, klusjes aan het huidige campertje en heel veel regels checken. Isoleren is wel een dingetje zeg, iedereen heeft er een andere mening over. Dat maakt het lastig om een beslissing te maken want waar doe je goed aan? We denken nu een gedegen plan te hebben waar we ons goed bij voelen. Verder hebben we met een carrosseriebouwer om tafel gezeten om het plan van het dak verhogen helemaal door te spreken en goed af te stemmen. We dachten dit vanaf afstand al te regelen en uit te voeren maar dat verliep toch anders. Het is echt veel fijner om face to face met de mannen door Brutus heen te lopen en te zien waar we over praten. Ter plekke worden nieuwe mogelijkheden bedacht en zo zijn we tot een maatwerk dak verhogingsplan gekomen. Natuurlijk besefte we ons niet dat het maken van een nieuw dak weer een paar weken tijd kost en dan nog eens het daadwerkelijk verhogen van het dak. Ja, naïef zou je het kunnen noemen maar al doende leren we de eerste weken al veel bij, alles maar dan ook alles kost meer tijd dan je denkt!

Tip: Plan niet te alles tot op de minuut in. Je loopt snel tegen onvoorziene punten aan die meer tijd kosten. Het lijkt snel een chaos door alles wat geregeld moet worden. Schrijf voor jezelf de punten op en hou bij wat je hebt afgerond. Ergens mee starten is het toverwoord dan volgen er al snel nieuwe stappen die gezet kunnen worden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • De keuken van piepschuim
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • ramen dakluiken camper inbouwen
  Dakluiken al geplaatst
  anemptytextlline
 • Broeders naast elkaar
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Nieuwe indeling
  anemptytextlline
 • Nieuw dak op maat maken
  anemptytextlline
 • Brutus met zijn nieuwe dak
  anemptytextlline