Overwinteren in Marokko

Marokko is met uitstek de beste overwinterbestemming (met een camper)

Geschreven door: Dasja

De Nederlandse winter is redelijk saai, grijs en guur te noemen toch? Juist dat is de reden om te overwinteren in Marokko. Een groot deel van het land kent namelijk nog een heerlijk klimaat, wat zelfs zomers aanvoelt. Ondanks dat dit niet voor het hele land zo is, is het toch de hele winter goed bereisbaar. Juist dit maakt Marokko voor ons de beste overwinterbestemming, in de buurt van Europa, die je met je eigen camper vanuit Nederland kan bereiken. Maar ook zonder een eigen camper is Marokko een ideale winterbestemming, voor een rondreis of vakantie.

Waar je het beste kan overwinteren in Marokko

Dit is nou juist waarom Marokko nu al onze favoriete overwinterbestemming in de buurt van Europa is. Zo goed als het hele land, met een oppervlakte van 446.550 km², is tijdens de winter te ontdekken. Of je nu de 1.000 kilometer lange kust afgaat of je onderdompelt in de cultuur in het 500 kilometer brede binnenland. Er is zo veel afwisseling dat het visum van 90 dagen voorbijvliegt en je flink gaat twijfelen of je niet moet verlengen.

Nu is het iets te kort door de bocht om te zeggen dat echt heel Marokko een zonovergoten paradijs is tijdens de winter. Door de diversiteit aan landschappen is ook het klimaat zo verschillend als water en vuur. Zo kan je tussen januari en maart in meters sneeuw staan in de Hoge-Atlas (met bergtoppen tot 4.167 meter hoog). Maar ook kun je wegregenen aan de Middellandse Zeekust of het Rifgebergte in het noorden. Dit maakt het allemaal niet minder mooi, en met voldoende zonovergoten dagen (maar een lagere dag- en nachttemperatuur dan aan de kust) is het nog steeds beter dan de Nederlandse winters. Al is het wel slim om voor deze delen genoeg dekentjes in de camper te hebben liggen. 😉

Aan de Zuidelijke Atlantisch kust zit je wat temperaturen betreft een stuk beter. Hier klimt het makkelijk op tot tussen de 20 en 25 graden Celsius in de winter. Er is in dit gebied veel te zien en doen. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk surfen in Marokko.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook; Reizen In Marokko
ZUJvb2sgUmVpemVuIGluIE1hcm9ra28gcmVpc2dpZHM=

Hoe is de temperatuur in de winter?

Afhankelijk van wanneer je in de winter Marokko bezoekt verschillen de temperaturen nogal. Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het wordt. Dit is vooral aan de kust het geval, en overdag in de woestijn. Zuidelijker dan Plage Blance moet je jezelf afvragen of het de moeite waard is om nog verder af te zakken. Het zijn namelijk nogal wat (saaie) kilometers voor maar een paar graden verschil.

Het grote voordeel van de Marokkaanse winter is dat die korter duurt dan de Nederlandse. De nazomer gaat langer door en de lente start eerder. Zo zijn er maar een paar maanden, grofweg van januari tot en met maart, waarin je minder tijd wilt nemen voor het noorden en het binnenland. Geniet in die maanden lekker van de kust en de Anti-Atlas. In november, december, april en mei is het door het hele land genieten geblazen en sta je versteld van de diversiteit, maar misschien nog wel meer door de gastvrijheid van de Marokkanen.

Voor of na overwinteren in Marokko

Ben je onderweg met een camper en is Marokko één van je overwinterbestemmingen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om naar Marokko te rijden. De meest logische route is via Frankrijk en Zuid-Spanje waar je de ferry naar Marokko pakt. Heb je meer tijd dan is de kust van Noord-Spanje en vervolgens Portugal een goed alternatief dat vrij populair is onder camperaars. Een andere optie is om via Italië naar Marokko te gaan. Je kunt zelf bepalen hoe ver je de laars afzakt, om vervolgens of via de kust of met de ferry vanaf Girona naar Marokko te gaan.

Wat zijn de alternatieven?

Ben je nog niet overtuigd van Marokko als overwinterbestemming? Dan hebben we een paar opties voor je waarvan we een aantal zelf hebben uitgetest. Bijvoorbeeld overwinteren in Zuid-Portugal en Zuid-Spanje. Voor ons is dit een te beperkt gebied om te ontdekken (een paar honderd kilometer). Het draait vooral om het weer en minder om het rondreizen. Een andere optie is Griekenland maar als je naar de klimaattabellen kijkt lever je in op temperatuur maar ook op het aantal uren daglicht. Sicilië hebben we ook zelf geprobeerd, het is hier kouder dan Marokko en erg groot is het eiland niet.

Heb jij nog andere fijne overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram