Overwinteren in Marokko

Marokko is met uitstek de beste overwinterbestemming (met een camper)

Home » Afrika » Marokko » Overwinteren in Marokko

door | 0 Reacties

De Nederlandse winter is redelijk saai, grijs en guur te noemen toch? Juist dat is de reden om te overwinteren in Marokko. Een groot deel van het land kent namelijk nog een heerlijk klimaat, wat zelfs zomers aanvoelt. Ondanks dat dit niet voor het hele land zo is, is het toch de hele winter goed bereisbaar. Juist dit maakt Marokko voor ons de beste overwinterbestemming, in de buurt van Europa, die je met je eigen camper vanuit Nederland kan bereiken. Maar ook zonder een eigen camper is Marokko een ideale winterbestemming, voor een rondreis of vakantie.

Waar je het beste kan overwinteren in Marokko

Dit is nou juist waarom Marokko nu al onze favoriete overwinterbestemming in de buurt van Europa is. Zo goed als het hele land, met een oppervlakte van 446.550 km², is tijdens de winter te ontdekken. Of je nu de 1.000 kilometer lange kust afgaat of je onderdompelt in de cultuur in het 500 kilometer brede binnenland. Er is zo veel afwisseling dat het visum van 90 dagen voorbijvliegt en je flink gaat twijfelen of je niet moet verlengen.

Nu is het iets te kort door de bocht om te zeggen dat echt heel Marokko een zonovergoten paradijs is tijdens de winter. Door de diversiteit aan landschappen is ook het klimaat zo verschillend als water en vuur. Zo kan je tussen januari en maart in meters sneeuw staan in de Hoge-Atlas (met bergtoppen tot 4.167 meter hoog). Maar ook kun je wegregenen aan de Middellandse Zeekust of het Rifgebergte in het noorden. Dit maakt het allemaal niet minder mooi, en met voldoende zonovergoten dagen (maar een lagere dag- en nachttemperatuur dan aan de kust) is het nog steeds beter dan de Nederlandse winters. Al is het wel slim om voor deze delen genoeg dekentjes in de camper te hebben liggen. 😉

Aan de Zuidelijke Atlantisch kust zit je wat temperaturen betreft een stuk beter. Hier klimt het makkelijk op tot tussen de 20 en 25 graden Celsius in de winter. Er is in dit gebied veel te zien en doen. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk surfen in Marokko.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Afhankelijk van wanneer je in de winter Marokko bezoekt verschillen de temperaturen nogal. Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het wordt. Dit is vooral aan de kust het geval, en overdag in de woestijn. Zuidelijker dan Plage Blance moet je jezelf afvragen of het de moeite waard is om nog verder af te zakken. Het zijn namelijk nogal wat (saaie) kilometers voor maar een paar graden verschil. Het grote voordeel van de Marokkaanse winter is dat die korter duurt dan de Nederlandse. De nazomer gaat langer door en de lente start eerder. Zo zijn er maar een paar maanden, grofweg van januari tot en met maart, waarin je minder tijd wilt nemen voor het noorden en het binnenland. Geniet in die maanden lekker van de kust en de Anti-Atlas. In november, december, april en mei is het door het hele land genieten geblazen en sta je versteld van de diversiteit, maar misschien nog wel meer door de gastvrijheid van de Marokkanen.

Voor of na overwinteren in Marokko

Ben je onderweg met een camper en is Marokko één van je overwinterbestemmingen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om naar Marokko te rijden. De meest logische route is via Frankrijk en Zuid-Spanje waar je de ferry naar Marokko pakt. Heb je meer tijd dan is de kust van Noord-Spanje en vervolgens Portugal een goed alternatief dat vrij populair is onder camperaars. Een andere optie is om via Italië naar Marokko te gaan. Je kunt zelf bepalen hoe ver je de laars afzakt, om vervolgens of via de kust of met de ferry vanaf Girona naar Marokko te gaan.

Wat zijn de alternatieven?

Ben je nog niet overtuigd van Marokko als overwinterbestemming? Dan hebben we een paar opties voor je waarvan we een aantal zelf hebben uitgetest. Bijvoorbeeld overwinteren in Zuid-Portugal en Zuid-Spanje. Voor ons is dit een te beperkt gebied om te ontdekken (een paar honderd kilometer). Het draait vooral om het weer en minder om het rondreizen. Een andere optie is Griekenland maar als je naar de klimaattabellen kijkt lever je in op temperatuur maar ook op het aantal uren daglicht. Sicilië hebben we ook zelf geprobeerd, het is hier kouder dan Marokko en erg groot is het eiland niet.

Heb jij nog andere fijne overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis