Camper badkamer/douche bouwen

Zo bouw je een waterdichte douche in je (zelfbouw)camper

Geschreven door: Lars

Als je voor een wat serieuzere zelfbouw camper gaat dan ga je waarschijnlijk werken met een watertank, waterpomp en een afvoer die iets meer is dan een simpele jerrycan onder de gootsteen. Als je dat dan toch allemaal gaat aanleggen is een douche in de camper ook het overwegen waard. Want van het inbouwen van water en de afvoer is het een kleine stap naar het bouwen van een badkamer of natte cel. Onze badkamer is klein, 550 x 850 millimeter, maar doet precies wat het moet doen. Het is de plek waar het composttoilet staat en we kunnen hier warm douchen. En vooral dit laatste onderdeel maakte het inbouwen van de badkamer een stukje lastiger. De ruimte moet uiteraard helemaal waterdicht zijn. Er zijn verschillende manieren om je douche in de camper waterdicht te maken. Op advies van de watersportwinkel zijn wij gegaan voor een combinatie van epoxylijm en vier lagen epoxyverf. Dit is wat meer hufterproof dan bijvoorbeeld tegels en aangezien wij ook off-road rijden heeft dat onze voorkeur.

Afvoer wegwerken onder de vloer

De afvoer is een van de onderdelen die tijdens onze bouw al voor een lange tijd op de uiteindelijke plek heeft gelegen voordat we met de badkamer aan de slag gingen. De afvoer is namelijk onder de vloerplaten weggestopt. Net als bij het aanleggen van je camper elektra is dit iets waar al vroeg in het bouwproces over nagedacht moet worden om complicaties te voorkomen. Pas op het moment dat we de badkamer zijn gaan afwerken zijn de (toevoer) waterleidingen gelegd, welke met drukzadels (voor elektra kabels) aan de muur zijn bevestigd.

Voor de afvoer gebruiken we speciale waterafvoerslangen, voor het eerste deel gebruiken we een slang met 20 mm doorsnede, voor het laatste deel gebruiken we voor de zekerheid een slang met 30 mm doorsnede zodat het water soepel kan doorstromen. Via een koppelstuk zijn beide slangen aan elkaar gekoppeld. Je kunt uiteraard ook kiezen voor pvc-afvoerbuizen in plaats van de flexibele waterafvoerslangen waar wij voor gekozen hebben.

Tip: probeer zo veel mogelijk verval in je afvoer te maken. Als dit verval te klein is (het is lastig om precies aan te geven wat te klein is) zal het water moeilijker of niet wegstromen in sommige situaties. Dus probeer zo veel mogelijk verticaal hoogteverschil te krijgen na of in je doucheputje(s) en richting de vuilwatertank.