Als je voor een wat serieuzere zelfbouw camper gaat dan ga je waarschijnlijk werken met een watertank, waterpomp en een afvoer die iets meer is dan een simpele jerrycan onder de gootsteen. Als je dat dan toch allemaal gaat aanleggen is een douche in de camper ook het overwegen waard. Want van het inbouwen van water en de afvoer is het een kleine stap naar het bouwen van een badkamer of natte cel. Onze badkamer is klein, 550 x 850 millimeter, maar doet precies wat het moet doen. Het is de plek waar het composttoilet staat en we kunnen hier warm douchen. En vooral dit laatste onderdeel maakte het inbouwen van de badkamer een stukje lastiger. De ruimte moet uiteraard helemaal waterdicht zijn. Er zijn verschillende manieren om je douche in de camper waterdicht te maken. Op advies van de watersportwinkel zijn wij gegaan voor een combinatie van epoxylijm en vier lagen epoxyverf. Dit is wat meer hufterproof dan bijvoorbeeld tegels en aangezien wij ook off-road rijden heeft dat onze voorkeur.
De afvoer is een van de onderdelen die tijdens onze bouw al voor een lange tijd op de uiteindelijke plek heeft gelegen voordat we met de badkamer aan de slag gingen. De afvoer is namelijk onder de vloerplaten weggestopt. Net als bij het aanleggen van je camper elektra is dit iets waar al vroeg in het bouwproces over nagedacht moet worden om complicaties te voorkomen. Pas op het moment dat we de badkamer zijn gaan afwerken zijn de (toevoer) waterleidingen gelegd, welke met drukzadels (voor elektra kabels) aan de muur zijn bevestigd.
Voor de afvoer gebruiken we speciale waterafvoerslangen, voor het eerste deel gebruiken we een slang met 20 mm doorsnede, voor het laatste deel gebruiken we voor de zekerheid een slang met 30 mm doorsnede zodat het water soepel kan doorstromen. Via een koppelstuk zijn beide slangen aan elkaar gekoppeld. Je kunt uiteraard ook kiezen voor pvc-afvoerbuizen in plaats van de flexibele waterafvoerslangen waar wij voor gekozen hebben.
Tip: probeer zo veel mogelijk verval in je afvoer te maken. Als dit verval te klein is (het is lastig om precies aan te geven wat te klein is) zal het water moeilijker of niet wegstromen in sommige situaties. Dus probeer zo veel mogelijk verticaal hoogteverschil te krijgen na of in je doucheputje(s) en richting de vuilwatertank.
Aangezien de wanden welke we gebruiken voor de natte cel ook gebruikt worden voor o.a. de keuken staan deze al voordat we de badkamer helemaal afwerken. We maken, net als bij de rest van de inbouw, gebruik van Okoumé platen. Ook de douchebak bouwen we op uit hetzelfde Okoumé hout. Het grote verschil is dat we het hout nu niet in een normale primer zetten.
Alle kopse kanten smeren we in met epoxylijm voordat we de douchebak in elkaar vastschroeven. We werken de hoeken in de douchebak (en alle naden in de rest van de badkamer) ook af met deze epoxylijm. Je kunt dit vergelijken met het aanleggen van een kitrand maar dan een die superhard wordt. De naden zijn hierdoor waterdicht geworden. Je kunt eventueel ook kiezen voor een kimband om de naden te dichten.
De douchebak valt binnen de zijwanden en de wand waar de deur in komt. We werken met een opstaande rand van ongeveer 10 centimeter, aan een kant is deze opstaande rand hoger omdat dit een koofje wordt.
Tip: ga je een douchebak bouwen dan kan het slim zijn om twee doucheputjes te plaatsen. Zo heeft het water altijd een putje waarin het makkelijk wegloopt (mits je voldoende verval hebt), ook als je net iets schuin staat.Er zijn uiteraard ook kant en klare douchebakken verkrijgbaar. Let hierbij op de stevigheid van het materiaal. We hebben bij andere camper bouwers gezien dat de plastic douchebak na twee jaar vervangen werd doordat de bak gescheurd was.
Aangezien het composttoilet een permanente ontluchting nodig heeft, die we door de vloer willen voeren, moeten we een oplossing vinden zodat deze niet in de douchebak zit. Mede daarom werken we met een koofje. Hier kan de ontluchtingsslang in de zijkant in, om dan droog door de vloer te gaan. Het koofje is ook de plek waar de verwarmingsbuizen, waterleidingen en enkele elektrakabels veilig langs de douchebak lopen.
In onze badkamer werken we met drie verschillende diktes houtplaten. De zijwanden zijn beide 15 millimeter, de wand waar de deuropening in zit is 10 millimeter en de wand langs de zijkant van de camper is opgetrokken met 4 millimeter.
Om een betere verbinding te maken tussen de 15 millimeter wanden en 4 millimeter wand (en een grotere kier op te vullen) plaatsen we twee extra stroken hout in de hoeken. In die latten boren we gaten met een gatenboor voor buiskoppelingen in een 90 graden hoek. Als de douche straks is afgewerkt plaatsen we hier buizen tussen waar de was en handdoeken over uitgehangen kunnen worden. Ook deze buiskoppelingen zijn met epoxylijm verlijmd.
Zodra alles op de definitieve plek zit (en ook de muurplaat voor de douchekraan is geïnstalleerd) starten we met de epoxyverf klus. Het advies van de watersportwinkel was om te werken met één laag epoxyprimer (te plaatsen op onbewerkt hout) gevolgd door drie lagen epoxyverf.