Camper badkamer/douche bouwen

Zo bouw je een waterdichte douche in je (zelfbouw)camper

Geschreven door: Lars

Als je voor een wat serieuzere zelfbouw camper gaat dan ga je waarschijnlijk werken met een watertank, waterpomp en een afvoer die iets meer is dan een simpele jerrycan onder de gootsteen. Als je dat dan toch allemaal gaat aanleggen is een douche in de camper ook het overwegen waard. Want van het inbouwen van water en de afvoer is het een kleine stap naar het bouwen van een badkamer of natte cel. Onze badkamer is klein, 550 x 850 millimeter, maar doet precies wat het moet doen. Het is de plek waar het composttoilet staat en we kunnen hier warm douchen. En vooral dit laatste onderdeel maakte het inbouwen van de badkamer een stukje lastiger. De ruimte moet uiteraard helemaal waterdicht zijn. Er zijn verschillende manieren om je douche in de camper waterdicht te maken. Op advies van de watersportwinkel zijn wij gegaan voor een combinatie van epoxylijm en vier lagen epoxyverf. Dit is wat meer hufterproof dan bijvoorbeeld tegels en aangezien wij ook off-road rijden heeft dat onze voorkeur.

Afvoer wegwerken onder de vloer

De afvoer is een van de onderdelen die tijdens onze bouw al voor een lange tijd op de uiteindelijke plek heeft gelegen voordat we met de badkamer aan de slag gingen. De afvoer is namelijk onder de vloerplaten weggestopt. Net als bij het aanleggen van je camper elektra is dit iets waar al vroeg in het bouwproces over nagedacht moet worden om complicaties te voorkomen. Pas op het moment dat we de badkamer zijn gaan afwerken zijn de (toevoer) waterleidingen gelegd, welke met drukzadels (voor elektra kabels) aan de muur zijn bevestigd.

Voor de afvoer gebruiken we speciale waterafvoerslangen, voor het eerste deel gebruiken we een slang met 20 mm doorsnede, voor het laatste deel gebruiken we voor de zekerheid een slang met 30 mm doorsnede zodat het water soepel kan doorstromen. Via een koppelstuk zijn beide slangen aan elkaar gekoppeld. Je kunt uiteraard ook kiezen voor pvc-afvoerbuizen in plaats van de flexibele waterafvoerslangen waar wij voor gekozen hebben.

Tip: probeer zo veel mogelijk verval in je afvoer te maken. Als dit verval te klein is (het is lastig om precies aan te geven wat te klein is) zal het water moeilijker of niet wegstromen in sommige situaties. Dus probeer zo veel mogelijk verticaal hoogteverschil te krijgen na of in je doucheputje(s) en richting de vuilwatertank.

Zelf een douchebak maken in de camper

Aangezien de wanden welke we gebruiken voor de natte cel ook gebruikt worden voor o.a. de keuken staan deze al voordat we de badkamer helemaal afwerken. We maken, net als bij de rest van de inbouw, gebruik van Okoumé platen. Ook de douchebak bouwen we op uit hetzelfde Okoumé hout. Het grote verschil is dat we het hout nu niet in een normale primer zetten.

Alle kopse kanten smeren we in met epoxylijm voordat we de douchebak in elkaar vastschroeven. We werken de hoeken in de douchebak (en alle naden in de rest van de badkamer) ook af met deze epoxylijm. Je kunt dit vergelijken met het aanleggen van een kitrand maar dan een die superhard wordt. De naden zijn hierdoor waterdicht geworden. Je kunt eventueel ook kiezen voor een kimband om de naden te dichten.

De douchebak valt binnen de zijwanden en de wand waar de deur in komt. We werken met een opstaande rand van ongeveer 10 centimeter, aan een kant is deze opstaande rand hoger omdat dit een koofje wordt.

Tip: ga je een douchebak bouwen dan kan het slim zijn om twee doucheputjes te plaatsen. Zo heeft het water altijd een putje waarin het makkelijk wegloopt (mits je voldoende verval hebt), ook als je net iets schuin staat.Er zijn uiteraard ook kant en klare douchebakken verkrijgbaar. Let hierbij op de stevigheid van het materiaal. We hebben bij andere camper bouwers gezien dat de plastic douchebak na twee jaar vervangen werd doordat de bak gescheurd was.

Aangezien het composttoilet een permanente ontluchting nodig heeft, die we door de vloer willen voeren, moeten we een oplossing vinden zodat deze niet in de douchebak zit. Mede daarom werken we met een koofje. Hier kan de ontluchtingsslang in de zijkant in, om dan droog door de vloer te gaan. Het koofje is ook de plek waar de verwarmingsbuizen, waterleidingen en enkele elektrakabels veilig langs de douchebak lopen.

Douchewanden met verschillende diktes

In onze badkamer werken we met drie verschillende diktes houtplaten. De zijwanden zijn beide 15 millimeter, de wand waar de deuropening in zit is 10 millimeter en de wand langs de zijkant van de camper is opgetrokken met 4 millimeter.

Om een betere verbinding te maken tussen de 15 millimeter wanden en 4 millimeter wand (en een grotere kier op te vullen) plaatsen we twee extra stroken hout in de hoeken. In die latten boren we gaten met een gatenboor voor buiskoppelingen in een 90 graden hoek. Als de douche straks is afgewerkt plaatsen we hier buizen tussen waar de was en handdoeken over uitgehangen kunnen worden. Ook deze buiskoppelingen zijn met epoxylijm verlijmd.

Zodra alles op de definitieve plek zit (en ook de muurplaat voor de douchekraan is geïnstalleerd) starten we met de epoxyverf klus. Het advies van de watersportwinkel was om te werken met één laag epoxyprimer (te plaatsen op onbewerkt hout) gevolgd door drie lagen epoxyverf.

Tekst gaat hieronder verder!
  • camper badkamer
    Precies groot genoeg en waterdicht
    anemptytextlline
  • voorbereiding op maken van camper douche
    Leidingen, verwarming en elektra wordt weggewerkt
    anemptytextlline
  • douchebak maken met epoxy
    Epoxylijm op de kopsekanten
    anemptytextlline
  • zelf douchebak camper maken
    De douchebak zit op zijn plek
    anemptytextlline
  • zelf douche in de camper bouwen
    Zonder composttoilet een ruime douche
    anemptytextlline
  • zelf douchedeur maken
    Test met de douchedeur in klein formaat
    anemptytextlline
  • waterafvoer camper
    De afvoer ligt al voor de vloer
    anemptytextlline
  • camper douche bouwen
    Doucheputjes liggen al klaar
    anemptytextlline
  • natte cel camper met epoxyverf
    Klaar voor het gevecht tegen de klok
    anemptytextlline
  • composttoilet in badkamer camper
    Luchtafvoer van het composttoilet
    anemptytextlline
  • camper badkamer test
    Testen of de composttoilet nog past
    anemptytextlline
  • camper douchebak met epoxy
    Houten douchebak met epoxylijm
    anemptytextlline
  • camper douche met muurplaat
    Een muurplaat zoals thuis
    anemptytextlline
  • waterleidingen in de camper
    Waterleidingen voor de binnen- en buitendouche
    anemptytextlline
  • camper badkamer met epoxy
    Eerste laag epoxyverf zit erop
    anemptytextlline
  • eindresultaat zelfbouw camper badkamer
    Eindresultaat van onze camper badkamer
    anemptytextlline
  • zelf camper douchedeur maken
    Douchedeur op groot formaat lijmen op plastic
    anemptytextlline
  • badkamer camper met epoxy
    Epoxylijm afwegen
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Camper badkamer waterdicht maken met epoxyverf

Epoxyverf aanbrengen is best een klus. Je werkt met twee componenten die binnen een paar uur uitgehard zijn. Je kunt dus niet rustig de tijd nemen om alles te verven, want voor je het weet is de verf hard en niet meer mooi aan te brengen. Wissel ook op tijd van kwast of roller want ook die worden hard en brengen de epoxyverf dan veel minder egaal aan. Het is een klein gevecht om alles mooi en op tijd in de epoxy te zetten. Voorbereiding is daarom van belang. Zet alles zo goed mogelijk klaar zodat je de epoxy er binnen een uur op kan knallen. Is het oppervlakte te groot? Maak niet alle verf in één keer aan maar deel het op.

Tip: gebruik twee verschillende kleuren epoxyverf. Het is namelijk lastig te zien wat je wel en niet gehad hebt. Wij werkten met wit en grijs: 1e laag – wit, 2e laag – grijs, 3e laag – wit, 4e laag – grijs.

Zelf een douche schuifdeur maken

Er zijn verschillende douchedeuren voor campers op de markt maar breed is het aanbod helaas niet. Door de beperkte ruimte wilden we met een schuif- of roldeur werken. Een klapdeur zou te veel in de weg zitten in combinatie met de uitschuiftafel. We vonden een erg mooie roldeur van een Amerikaanse fabrikant. Echter vonden we de aanschafprijs in combinatie met verschepen (€300,-) te veel. Dat zou goedkoper moeten kunnen, dus zijn we na wat tips gaan experimenteren.

Het idee was om losse latjes van 40 millimeter breed en 10 millimeter dik op een plasticzeil te verlijmen en dit geheel in een gordijnrails te hangen om het beweegbaar te maken. Doordat de losse latjes vrij kunnen bewegen kunnen ze zonder probleem een 90 graden hoek maken. De deur is door het plasticzeil dat aan de badkamerkant zit waterbestendig.

Als test plakken we wat korte losse latjes op een vuilniszak. We frezen beide zijde van elke lat aan een kant af zodat ze makkelijker bewegen ten opzichte van elkaar en zo makkelijker door de 90 graden hoek komen. De test pakt goed uit!

De lange latten worden wederom gefreesd. Na alle latten in drie lagen houtlak te hebben gezet verlijmen we ze op een doorzichtig tafelzeil. Voor de zekerheid voorzien we het geheel aan de binnenkant nog van extra versteviging met punaises. Elke lat wordt voorzien van een gordijngeleider zowel boven als onder. De gordijnrails onder plaatsen we op een verhoging welke we met epoxylijm in de douchebak lijmen. Zo hoeven we geen extra gaten in de douchebak te maken. De deur schuiven we vervolgens de rails in. Voilà de waterbestendige schuifbare douchedeur zit op zijn plek.

Tip: denk je nu, hoe kunnen deze mensen douchen in zo een kleine badkamer? Het mooie aan het composttoilet is dat je hem er helemaal uit kunt pakken. Met als gevolg dat de badkamer ruimte nu helemaal doucheruimte is geworden.

Alternatieven voor een camper douche, buiten douchen

Heb je in jouw campertje te weinig ruimte of heb je geen zin om de ruimte op te offeren voor een waterdichte doucheruimte? Dan zijn er ook een aantal alternatieven.

  • Buitendouche optie 1: er zijn zogenaamde douchekastjes verkrijgbaar. Deze zijn vrij makkelijke op te nemen in je watersysteem. Het douchekastje heeft een geïntegreerde voormenger waardoor je met koud en warm water kunt douchen.
  • Buitendouche optie 2: de zonnedouche. Voor de meeste een bekend fenomeen. Vul de zwarte zak met water, leg het in de zon en voilà warm douchen aan het einde van de dag. Een meer fancy versie hiervan is een tien liter tank. Deze kun je op druk pompen waarna je met de douche kop jezelf kan afspoelen met water op druk. Een voordeel hiervan is dat je deze tank niet op hoogte hoeft te hangen zoals de zonnedouche in een zak.
  • Buitendouche optie 3: douchen met de keukenkraan. Hoe dan? Plaats je keukenkraan naast een zijraam of deur en installeer een kraan met uittrekbare kop. Zorg dat de uittrekbare kop lang genoeg is om buiten te reiken. En douchen maar.
  • Buitendouche optie 4: zelf hebben we gekozen om in onze ‘buiten kast’ (ruimte achter een rolluik) nog een muurplaat, douchekraan en douchekop te installeren. Deze zit ook aangesloten op de boiler (doorgelust vanaf de binnen douche) hierdoor kunnen we ook buiten heerlijk warm of koud douchen.
Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram