De voor- en nadelen van het reizen in een grote(re) camper

Meer ruimte is heel niet verkeerd

Home » Leven in een Camper » De voor- en nadelen van het reizen in een grote(re) camper

door | 3 reacties

Reizen met een camper of een klein busje geeft enorm veel vrijheid. Je kan gaan en staan waar je wilt, als je het ergens naar je zin hebt, blijf je langer en je kunt op plekken overnachten waar menig 5-sterren hotel een puntje aan kan zuigen. Welivealittle heeft de voor- en nadelen van een kleine camper al op een rijtje gezet. Tijd voor een tegenhanger, want eerlijk is eerlijk niet iedereen kan (voor een langere tijd) in zo’n een klein busje reizen als zij doen.

Het rijden in een grote(re) camper

Het is even wennen, rijden met een camper. Sowieso is een camper(bus) een stuk hoger dan een normale auto en vang je veel meer wind. Maar na de eerste paar ritten voelt de ligging op de weg al snel vertrouwd en weet je precies wat je moet doen als je ingehaald wordt door een vrachtwagen. Onze camper is niet extreem lang en wij passen in normale parkeervakken, dit is een groot voordeel. De campers die langer zijn dan zes meter moeten vaak twee of drie vakken in beslag nemen. Dat kan een groot nadeel zijn, vooral als je steden en kleine dorpjes op wilt zoeken. De nieuwere campers rijden goed mee met het verkeer en halen makkelijk snelheden van 100 tot 130 kilometer per uur. Helaas trekt ons oude campertje dat niet. Met een gemiddelde snelheid van 95 kilometer per uur op de snelweg is dat een nieuwe ervaring. Maar je bent op reis en hebt geen haast toch? 😉

De kosten liggen hoger

Dat de aanschafprijs en het rijden van een grotere camper meer kost is een feit. Doordat het voertuig zwaarder is in gewicht, en langer en hoger dan een klein buscampertje, betaal je vaak meer op tolwegen, ferry’s en in wegenbelasting. Ook is er een grote kans dat een camper meer brandstof verbruikt.

Tip: Ben jij op zoek naar een camper of busje? Dan is het slim om de verwachte kosten in verbruik en wegenbelasting op een rijtje te zetten om zo te kijken wat in jouw budget past.

 • Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wildkamperen in een camper

Niet alleen een kleine camper kan wildkamperen. Ook grote campers zijn hier goed in. Oké in steden val je meer op dan een klein busje dat niet op een camper lijkt. Maar is dat echt zo erg? Het grote voordeel is namelijk dat je midden in de stad nog steeds alles kan doen zonder dat iemand het ziet. Van douchen tot koken. Doe dat maar eens in een kleine camper. Is de camper dusdanig groot dan vermijd je steden misschien iets sneller. Maar wij hebben nog nooit problemen gehad met het vinden van een goede spot. Vooral afgelegen plekken midden in de natuur of direct aan het strand zijn heerlijk. Ook al heb je wat slechter weer de grote ramen van een camper halen de natuur naar binnen. Je kunt ook langer op die toffe plek blijven staan met een grotere camper, als je een beetje voorbereid bent tenminste. Gooi de watertank en gasfles vol, leeg het toilet en zo kun je met zuinig verbruik makkelijk een week of langer in the middle of nowhere blijven.

Meer binnenruimte

Onze eerste ervaring met het reizen in een camper was in Nieuw-Zeeland. Dit was een klein Mitsubishi L300 busje. Een ieniemienie busje die we zelf helemaal hadden omgebouwd. Een aantal geweldige maanden hebben we rondgereisd. Maar om echt in en zo’n klein busje te gaan wonen en voor onbepaalde tijd rond te reizen dat was voor ons geen optie. Het grote voordeel van een grotere camper is de binnenruimte. Een vast keukenblok, banken en een tafel, een vast bed en hier komt ie, een douche en toilet. Niet afhankelijk van openbare toiletten of cafés, geen gedoe met in de natuur poepen, je kunt altijd en overal (ook midden in de stad) je behoefte doen in de camper.

Voor onze camper hadden we (naast een eigen toilet) twee belangrijke eisen. De eerste, niet meer elke dag ons bed opmaken. Om de tijd en gedoe die het kost, maar ook zodat we onafhankelijk van elkaar kunnen besluiten om naar bed te gaan of in bed te blijven liggen. Voldoende werk- en leefruimte was de tweede eis. Zodat we niet afhankelijk zijn van buitenruimte en ook in slecht weer ons werk kunnen doen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat we naast menig strand ook hebben genoten van een aantal sneeuwstormen. Het laatste voordeel van meer binnenruimte is dat je de camper redelijk koel kunt houden op warme dagen, door de vele ramen die allemaal open kunnen.

Voor welke camper kies jij?

Sta je op het punt om een camper te kopen of een camper te huren? Bedenk dan in welk jaargetijde je op reis gaat en welke weertype je tegenkomt. Dit kan van grote invloed zijn op de keuze die je gaat maken.

Tip: Test een paar campers uit om te achterhalen wat je belangrijk vindt in een model. Op Goboony bieden campereigenaren hun camper te huur aan. Alle soorten en mate zijn hierop te vinden. Ideaal om eerst een camper te huren en te testen voordat je overgaat tot een koop.

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

3 Reacties

 1. Jan Foppen

  Wij zijn heel gelukkig met onze B544. Veel te groot met 6 gordelplaatsen hebben we wel 10 zitplaatsen en dat voor 2 personen. Het enige nadeel is dat je constant om het gewicht moet denken (3500 kg). Wij hebben nu plannen om op de achteruitbouw een buitenkeuken te realiseren.

  Antwoord
 2. Anniek

  Wat leuk om te lezen! Grotere campers hebben zeker voordelen! Maar klein is ook fijn hoor

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals