Griekse en Romeinse historie op Sicilië

Waar de welvarende Romeinen leefden als goden

Geschreven door: Lars

Sicilië doet niet meteen denken aan het Griekse of Romeinse rijk, maar niets is minder waar. Sicilië was geliefd onder de Grieken en later ook de Romeinen, en dan vooral die met veel geld. Er is dan ook nog veel wat doet herinneren aan deze glorie tijden. We bezochten enkele hoogtepunten van weleer; Villa Romana del Casale, de Vallei der Tempels in Agrigento en Segesta. Het meest opvallende is toch wel hoe de Romeinen verder zijn gaan bouwen op de fundamenten van de Grieken, en hoe hun cultuur en architectuur een evolutie is van wat de Grieken deden.

Villa Romana del Casale

Op Sicilië door heel Italië eigenlijk, staan meerdere Romeinse villa's. Maar er wordt gezegd dat de grootste en mooiste toch die van Piazza Armerina is. Hij staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit is de ultieme kijk in de rijkdommen van het Romeinse rijk, in ieder geval onder sommige van haar onderdanen. De villa heeft het oppervlakte van een klein dorp en zoveel slaven zullen er waarschijnlijk ook hebben rondgelopen. De hoeveelheid kamers is ongekend, maar wat vooral inzicht in de rijkdom geeft, is de manier waarop elke vloer een unieke op de kamer aangepaste mozaïekvloer heeft. Het toppunt is de gang die de belangrijkste kamers van de villa verbindt. Deze gang, van ruim twintig meter, is versierd met de vangst van exotische dieren in Afrika. Dit is de mooiste vloer die we ooit hebben gezien, ook al is het verhaal wat luguber.

Praktische informatie: Villa Romana del Casale kost €10,- p.p. entree en de parkeerplaats is een extra van €1,50 per uur. De villa ligt in het binnenland dus hou rekening met de route als je een bezoek wilt brengen aan deze unieke villa.

Vallei der Tempels in Agrigento

De Vallei der Tempels is één van de plekken die je wilt zien als je Sicilië bezoekt. Dit is op en top geschiedenis en één van de meest indrukwekkende plekken die we hebben aangedaan in Italië, misschien wel in Europa. Hier is al duizendenjaren leven en handel. Op een voor ons onverklaarbare reden is de Vallei der Tempels op een gegeven moment verlaten, stenen zijn geplunderd en iets verderop is Agrigento opgebouwd. Waarom deze plek niet meer voldeed is niet duidelijk, maar wat er nu over is gebleven van deze eerst levendige stad zijn de tempels. Enkele zijn (deels) opgebouwd waar van andere (bijvoorbeeld de tempel van Zeus) niet meer over is dan rotsblokken.

Het park (de vallei) is 5 km lang dus je kunt hier met gemak een dag vullen. Lekker relaxt ergens lunchen. Of een terrasje pakken. Vergeet vooral de graftombes niet die zijn erg indrukwekkend!

Praktische informatie: De Vallei der Tempels kost €12,- en parkeren naast de ingang kost nog eens €5,-. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids door het park heen te lopen maar ook zonder gids zijn de informatievoorzieningen goed. Er zijn enkele restaurantjes in het park aanwezig en wanneer het lopen te zwaar wordt kan je voor €3,- een bus terug naar de parkeerplaats pakken.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline