Griekse en Romeinse historie op Sicilië

Waar de welvarende Romeinen leefden als goden

Geschreven door: Lars

Sicilië doet niet meteen denken aan het Griekse of Romeinse rijk, maar niets is minder waar. Sicilië was geliefd onder de Grieken en later ook de Romeinen, en dan vooral die met veel geld. Er is dan ook nog veel wat doet herinneren aan deze glorie tijden. We bezochten enkele hoogtepunten van weleer; Villa Romana del Casale, de Vallei der Tempels in Agrigento en Segesta. Het meest opvallende is toch wel hoe de Romeinen verder zijn gaan bouwen op de fundamenten van de Grieken, en hoe hun cultuur en architectuur een evolutie is van wat de Grieken deden.

Villa Romana del Casale

Op Sicilië door heel Italië eigenlijk, staan meerdere Romeinse villa's. Maar er wordt gezegd dat de grootste en mooiste toch die van Piazza Armerina is. Hij staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit is de ultieme kijk in de rijkdommen van het Romeinse rijk, in ieder geval onder sommige van haar onderdanen. De villa heeft het oppervlakte van een klein dorp en zoveel slaven zullen er waarschijnlijk ook hebben rondgelopen. De hoeveelheid kamers is ongekend, maar wat vooral inzicht in de rijkdom geeft, is de manier waarop elke vloer een unieke op de kamer aangepaste mozaïekvloer heeft. Het toppunt is de gang die de belangrijkste kamers van de villa verbindt. Deze gang, van ruim twintig meter, is versierd met de vangst van exotische dieren in Afrika. Dit is de mooiste vloer die we ooit hebben gezien, ook al is het verhaal wat luguber.

Praktische informatie: Villa Romana del Casale kost €10,- p.p. entree en de parkeerplaats is een extra van €1,50 per uur. De villa ligt in het binnenland dus hou rekening met de route als je een bezoek wilt brengen aan deze unieke villa.

Vallei der Tempels in Agrigento

De Vallei der Tempels is één van de plekken die je wilt zien als je Sicilië bezoekt. Dit is op en top geschiedenis en één van de meest indrukwekkende plekken die we hebben aangedaan in Italië, misschien wel in Europa. Hier is al duizendenjaren leven en handel. Op een voor ons onverklaarbare reden is de Vallei der Tempels op een gegeven moment verlaten, stenen zijn geplunderd en iets verderop is Agrigento opgebouwd. Waarom deze plek niet meer voldeed is niet duidelijk, maar wat er nu over is gebleven van deze eerst levendige stad zijn de tempels. Enkele zijn (deels) opgebouwd waar van andere (bijvoorbeeld de tempel van Zeus) niet meer over is dan rotsblokken.

Het park (de vallei) is 5 km lang dus je kunt hier met gemak een dag vullen. Lekker relaxt ergens lunchen. Of een terrasje pakken. Vergeet vooral de graftombes niet die zijn erg indrukwekkend!

Praktische informatie: De Vallei der Tempels kost €12,- en parkeren naast de ingang kost nog eens €5,-. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids door het park heen te lopen maar ook zonder gids zijn de informatievoorzieningen goed. Er zijn enkele restaurantjes in het park aanwezig en wanneer het lopen te zwaar wordt kan je voor €3,- een bus terug naar de parkeerplaats pakken.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Segesta nabij Trapani

In Segesta draait het, in tegenstelling tot de grotere parken met tempels, vooral om het verhaal. Hoewel er met een extreem goed bewaarde tempel en amfitheater ook zeker wat te zien is, kent de stad een veel rijkere historie die de plek nog interessanter maakt. Helaas wordt er niet heel diep op deze geschiedenis ingegaan en zijn de andere opgravingen niet zo indrukwekkend.

De historie van Segesta is kort verwoord als volgt; er was een sterke vorm van competitie met de stad Selinunte, welke op verzoek zelfs is aangevallen door de Carthagenen. Toen duidelijk werd dat de Romeinen ook de macht over Sicilië zouden gaan krijgen is hier snel een overeenkomst mee gesloten. Hierdoor werd de stad vrijgesteld van belastingen en mocht bouwen aan 'een stukje Rome op Sicilië'. Helaas is daar nu niet veel meer van te zien.

Extra opmerkelijk is dat de tempel nooit is afgebouwd, zo zijn er nooit resten van het dak gevonden (houten balken of dakpannen). Doordat de tempel waarschijnlijk nooit in gebruik is genomen is het ook niet duidelijk voor welke Griekse God de tempel bedoeld was.

Praktische informatie: De entree voor Segesta is de goedkoopste van allemaal; €6,- p.p. en parkeren is gratis. Let wel op, het amfitheater en de tempel liggen vrij ver uit elkaar, een goed half uur lopen. Voor €1,50 pak je een bus de heuvel op of naar beneden.

Nog meer tempels

Naast de Vallei der Tempels in Agrigento en de tempel bij Segesta zijn er nog meer Griekse tempels te vinden op Sicilië. Namelijk die bij Selinunte. Deze hebben wij niet bezocht omdat we het park nogal vonden lijken op dat bij Agrigento. Het grote verschil zit in de locatie van de tempels. Bij Selinunte liggen deze praktisch aan de kust, waar die van Agrigento meer in het binnenland liggen. De prijs ligt gelijk aan die van de Vallei der Tempels.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

2 comments on “Griekse en Romeinse historie op Sicilië”

 1. Hoi Lars, ben een eiland hop trip a h plannen met mijn camperbusje voor april as, wil v.a. t uiterste zuiden terug via de kustlijn.
  Ik jen Italië totaal niet en ben eeg blij met de dior jou gegeven info! Dank!

  1. Hoi Marjan,
   Leuk om te lezen dat je wat hebt aan onze info 🙂 Veel plezier met het plannen van je route en natuurlijk met de reis zelf!