Waarom je niet naar de Adriatische kust hoeft

En al helemaal niet in het laagseizoen

Geschreven door: Lars

De Adriatische kust was voor ons het dieptepunt van onze reis door Italië. Uiteindelijk hebben we deze gevolgd van Venetië tot San Benedetto del Tronto, om vervolgens de ongerepte natuur van Centraal-Italië in te duiken. Daarna hebben we de Adriatische kust weer gevolgd van Barletta tot aan Monopoli. Maar ook hier werden we er niet veel vrolijker van.

De Adriatische kust, alleen als je op het strand wilt liggen

Smaken verschillen, maar dit zou niemand mooi mogen vinden. De ideale vakantiebestemming kan het vast zijn voor mensen die niets anders willen dan op het strand liggen met een kalme zee aan de ene kant, en een muur van strandtenten en speeltoestellen aan de andere kant. Maar laten we eerlijk zijn dat is toch niets.. En al helemaal niet als het kilometers aan elkaar doorgaat. Dorpen die bestaan uit hoogbouw appartementen en hotels voor in de zomer. Hele stroken natuur zijn omgetoverd tot amusementsparken die maar enkele maanden per jaar echt worden gebruikt. En waarvoor ze dan worden gebruikt is de makkelijkste vorm van vakantie. Op je rug liggen en je vol gooien terwijl je probeert je voeten niet vies te maken met het zand van het strand waar je op zit.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Leeg en lelijk in het laagseizoen

Onze ergernis wordt groter wanneer je ziet hoe deze dorpen niet worden gebruikt in alles wat niet het hoogseizoen is. Een spookstad heeft meer tekenen van leven, de appartementen zien eruit alsof ze al jaren niet worden schoongemaakt. Hotels en winkels zitten op slot tot de meute weer komt opdagen. Troep ligt overal, van het simpele zwerfafval tot afgedankte stoelen, koelkasten, injectienaalden en vuilniszakken vol troep. Hopelijk wordt het opgeruimd als de temperaturen hier ver boven de 20 graden komt, maar gatver wat is het er nu een puinhoop. Om over het opgespoten strand nog maar niet te spreken. De eerder besproken amusementsparken staan er triest bij, ook hier slingert overal troep. Een deel komt vanaf het land aanwaaien waar het andere deel uit de zee komt aandrijven na een storm. Onder de plastic stoelen vinden we in één middag vier dode zeeschildpadden, twee grote ratten en iets wat het meeste weg heeft van een kat. Nee fijn uitwaaien is er niet bij, en ook de onderwaterwereld is om te huilen.

Zelfs de kleine dorpjes zijn afhankelijk van het toerisme

Eerlijk is eerlijk, als wij meer dan vijf hotels zien langs het strand begint het al te kriebelen, maar dit is ongekend. Vol goede moed zijn we gaan zoeken naar mooie dorpjes. Die zouden er toch vast wel moeten zijn was het idee. Niet iedereen wil toch zo afhankelijk zijn van het toerisme? Zijn hele uitstraling te grabbel gooien om maar geld te kunnen verdienen in die paar maanden dat mensen op vakantie gaan en om dan de rest van de tijd te zitten in de troep? We vonden enkele dorpjes welke de uitzondering moesten zijn, Monopoli was er één van. Maar ook hier was het de puinzooi die overheerst. Dit alles heeft ons doen besluiten nooit meer naar de Adriatische kust van Italië te gaan. En iedereen die om onze mening vraagt zullen we dit bericht laten lezen. En wat een verspilling van wat mooie natuur had kunnen zijn.

Wat dan wel? Hiken in de dolomieten! Of ga op avontuur in Centraal Italië.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

2 comments on “Waarom je niet naar de Adriatische kust hoeft”

 1. Hoi Lars, helemaal met je eens!!!! Deze zomer, 2021, fietste ik van de Tyrreense zee, aan de westkust van Italië naar de Adriatische zee. Vreselijkkkkkk Ik heb er geen woorden meer aan toe te voegen. Maar ik ben wel blij dat hordes mensen het wel leuk vinden. Stel dat ze met z'n allen naar die mooie rustige plekjes gaan, waar wij zo graag de rust zoeken Grtjs Gea

  1. Ha Gea, wat gaaf dat je een fiets rondreis hebt gedaan! Je hebt zeker gelijk, maar goed dat er voldoende mensen zijn die dit gebied leuk vinden. Houden wij de rustige plekjes voor onszelf 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *