Hiken in de Dolomieten

Een ongekend landschap in Europa

Home » Europa » Italië » Hiken in de Dolomieten

door | 1 reactie

De Dolomieten zijn onderdeel van de Alpen, maar voelen eerder aan als een andere wereld. Met genoeg goed aangegeven wandelroutes is het de ideale bestemming om te hiken. Helemaal als je boven de boomgrens (ergens tussen de 1400 en 2200 meter) uitkomt zijn de uitzichten spectaculair en dit is vooral te danken aan de unieke toppen die de Dolomieten rijk is. We verblijven een paar dagen in de omgeving van Bozen/Bolzano waar we twee hikes boven de boomgrens maken (van ongeveer 14 kilometer) en meerdere korte wandelingen door de bossen.

Hiken boven de boomgrens

Pas als je boven de boomgrens uitkomt in de Dolomieten ervaar je het gebied echt. Tussen de bomen verdwijnen de uitzichten, eenmaal daarboven is er niets anders dan uitzicht. Schrik niet, je hoeft niet (per se) zelf de boomgrens uit te lopen. Er zijn genoeg wegen die je er tot op of zelfs voorbij brengen. Zo begint je hike dus al met gruwelijke uitzichten en die worden alleen maar beter. Maar eerlijk is eerlijk, eerst een uur door de bossen wandelen om vervolgens getrakteerd te worden op uitzichten over die bossen is ook zeker niet verkeerd.

Tip: Routes zijn goed genummerd en aangegeven, maar een route kiezen vanaf de paaltjes is lastig. Een wandelkaart van het gebied is daarom aan te raden. Makkelijk om een route te kiezen maar zeker ook te volgen (of uit te breiden).

 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Hiken in Italië
  anemptytextlline
 • In Italië de Vallei der Tempels
  anemptytextlline
 • Vallei der Tempels op Sicilië
  anemptytextlline
 • Rotswanden Pozza di Fassa
  anemptytextlline
 • De avond valt bij Lago di Campotosto
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Colosseum in Rome
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0384311.
  anemptytextlline
 • UNESCO-hoogtepunt Trulli huisjes
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Onze eerste hike begint op een half uurtje rijden van Cavalese. Vanaf hier rijden we de bergen in tot boven de boomgrens om daar route 322 te volgen. Deze gaat rond één van de hogere toppen waardoor we uitzichten hebben over het hele gebied. Dit is zeker een aanrader als je wilt gaan hiken in de Dolomieten!

Enkele dagen later zijn we wat dorpen opgeschoven naar Pozza di Fassa. Vanaf het dorp lopen we omhoog. We waren onder de indruk dat je hier niet omhoog mocht rijden, dit bleek achteraf niet juist maar minder spectaculair werd de dag er niet door. We hiken tot een hoogte van 2200 meter tot we uitkomen bij Rifugio Paul Preuss waar we nog iets verder tussen de waanzinnige toppen door lopen. Na deze wandeling weten we het zeker, de Dolomieten zijn het mooist als je uitzicht hebt over de bossen in plaats van uitzicht in de bossen.

Hiken onder de boomgrens

De Dolomieten kent prachtige bossen, met ook hier veel goed aangegeven wandelpaden. Het enige nadeel hiervan is dat het vrij snel op elkaar begint te lijken. Zonder vergezichten wordt het, voor ons, snel een beetje saai. Gelukkig is er af en toe wel afwisseling in de vorm van een meertje of rivier waardoor er een opening ontstaat om te zien waardoor het bos wordt omringd. In de zomer is het waarschijnlijk fijner wandelen tussen de bomen gezien de temperaturen die de Dolomieten in de zomer kunnen aantikken. Maar zoals aangegeven, een wandeling waarin beide werelden zitten is een ideale combinatie.

Tip: De volgende website kan helpen bij het plannen van hikes door de Dolomieten: alpenvereinaktiv.com (in het Duits, maar wijst zichzelf). Kijk ook goed naar het hoogteprofiel van de hike want soms kan een route wel erg stijl omhooggaan.


Zelf reizen in Italië?

Ben je enthousiast geworden over Italië en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

1 Reactie

 1. Marcella

  Gaaf, wij hebben in juli gewandeld in de Dolomieten! Zo onwijs mooi daar! Ik wil zeker nog eens terug om nog veel meer moois te zien!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals