In tegenstelling tot de Adriatische kust heeft de Middellandse Zee veel meer afwisseling. Van ruige kliffen tot lang gerekte stranden, hier vind je alles. En nog fijner de rondslingerende troep wordt steeds minder en minder naarmate we noordelijker komen. Aan de Italiaanse kant van de Middellandse Zee zijn de trekpleisters als Pisa, Rome, Napoli en Pompei bij iedereen bekend. Maar er is hier veel meer te doen. Een greep uit de verborgen hoogtepunten.
Tropea, gebouwd op de kliffen
Buiten bereik van de grote hoofdwegen ligt Tropea verstopt. Een liefelijk klein stadje gebouwd op de kliffen die uit het niets lijken te zijn verschenen. Wat Tropea nog mooier maakt zijn twee hagelwitte stranden die de overgang van de zee naar de kliffen een stuk vriendelijker maken. De verschillende uitzichtpunten geven elke keer weer een nieuw inzicht in de schoonheid van dit onaangetaste stadje en haar omgeving. Vooral de kerk, gebouwd op een rots die uit de zee steekt, maakt Tropea haast mythisch.
Tip: Vergeet niet om de typische pittige worst te eten; Nduja. Wij kochten hem bij de slager voor op de BBQ. Maar hij is op meerdere plekken te eten. En lekker dat ie is!
Roadtrip genot op de S18
De kustlijn, en dan vooral de weg erlangs, van Amalfi schijnt lijp te zijn. Maar van wat wij er van begrepen mag je deze niet met een camper rijden, of alleen op onmogelijke tijden (midden in de nacht). Maar gelukkig is daar de S18, een ultieme kronkelweg hoog langs de kust met epische uitzichten. Heel stijl is het nergens, maar smal zijn de wegen wel. Met af en toe een stukje eenbaansweg zijn we blij dat we niet langs de Amalfi kust hoeven te rijden, hoe zou die weg er wel niet bij liggen..
Zelf op roadtrip? Het mooiste stukje van de S18 ligt net voor Parco Nazionale del Cilento tussen de dorpjes Pollcastro Bussentino en Maratea.
Reggia di Caserta, een paleis dat andere overschittert
Hoewel het op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat hebben we niet het idee dat veel mensen Reggia di Caserta bezoeken. En dat is opmerkelijk, want damn wat een gebouw! Het paleis is gebouwd met het idee om de paleizen van Madrid en Versailles in de schaduw te stellen en ze op alle mogelijke manieren te overklassen. In die opzet zijn ze redelijk geslaagd. Ook al zijn lang niet alle kamers openbaar, de kamers die wel bezocht mogen worden zijn een goede kijk in de luxe van dit enorme complex. Eigenlijk kun je maar één verdieping bezoeken, maar waar dan wel onder andere de koninklijke ontvangst zaal, slaap- en werkkamer zijn gevestigd. Elke kamer heeft zijn eigen thema en dat komt terug in de plafondschilderingen.
Nadat onze monden niet verder kunnen openvallen duiken we de tuin in, of zeg maar het park. Een enorme strook groen brengt je naar het water in de verte. Verschillende watervallen sieren het centrale stuk terwijl er een tal van paadjes naar verscholen plekken lijden. Neem vooral een lekkere picknick mee en vergaap je aan de luxe van dit koninklijke paleis buiten Napoli.
Praktische informatie: Voor €12,- p.p. krijg je toegang tot zowel het paleis als het park, voor €9,- p.p. bezoek je alleen het paleis.
Wij Reizen In Italië
Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Cascate del Mulino
Cascate del Mulino is één van de gratis hot water streams in Toscane. Het is helaas de enige die we bezocht hebben. De reden dat we voor Cascate del Mulino gingen was simpel; hij ziet er het beste uit en is goed bereikbaar. Het water hier is het hele jaar ongeveer 37 graden Celsius en met meerdere verschillende natuurlijke badjes is er altijd wel een lekker plekje te vinden.
Stroomopwaarts is het water het warmst en hoewel het er aan de voet van de waterval mooier uitziet, is het warmer als je boven de waterval zit. Direct boven de waterval zit misschien wel het fijnste stuk, lekker diep, breed en met een heerlijke stroomversnelling. Enkele locals hebben touwen gespannen om de ervaring nog beter te maken.
Let op: Parkeren bij Cascate del Mulino is voor campers niet toegestaan Eén nacht stonden we hier zonder problemen, de volgende dag zijn we door de politie weggestuurd. Op een paar kilometer zitten betaalde camperparkeerplaatsen.
Portovenere
Deze rustige stad, gelegen net buiten het Cinque Terre gebied, heeft een heerlijke ontspannen sfeer en is vooral in de avond een genot om te verkennen. Met smalle straatjes die uitkomen bij een verdedigingsmuur dat dé plek is om te genieten van de zonsondergang. Kleine winkeltjes en restaurantjes wisselen elkaar af.
Populair in de buurt: Cinque Terre staat overal aangeschreven als, dit moet je gezien hebben. Wij bezochten drie van de vijf Terre’s maar vonden Portovenere toch nog net iets mooier. Misschien omdat het er minder druk was, of omdat we het in de avondzon hebben gezien. Vanaf Portovenere pak je trouwens eenvoudig de bus of trein naar Cinque Terre.
Parco Naturale Regionale di Portofino
Het Parco Naturale Regionale di Portofino is een heerlijk natuurgebied dat één van de grootste diversiteit aan flora huisvest in het Italiaanse Middellandse Zee gebied. Het park is een genot voor wandelaars, wandelpaden gaan zigzaggend door het park en brengen je tot de mooiste plekjes. Van dorpjes en restaurantjes die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn tot heerlijke uitzichtpunten langs de kliffen en over de zee. En het mooiste van alles; de zee is nooit ver weg en is ideaal voor een verfrissende duik. Wij liepen van het pittoreske San Rocco tot Punta Chiappa, waar we hebben gesnorkeld, een aanrader.
Liefhebbers van de onderwaterwereld: Vergeet niet je snorkelset mee te nemen naar het Parco Naturale Regionale di Portofino. Er is veel onderwaterleven en zelfs een Marine Reserve.