Hoe kies je je reisbestemmingen?

Hoe je een route uitstippelt voor een langere periode op reis

Geschreven door: Charlotte

Toen ik zelf ging reizen maakte ik meerdere lijstjes: van landen die op mijn spreekwoordelijke bucketlist stonden, van landen waar ik graag naartoe zou gaan maar die niet bovenaan het lijstje stonden, en van landen of gebieden waar mijn hart op dat moment (nog) niet sneller van ging kloppen. Lijstjes die overigens niet per se ergens op gebaseerd waren. Waarom ik liever naar Brazilië ging dan naar Guatemala kon ik niet goed uitleggen, het was gewoon een gevoel. Op je gevoel af gaan is een prima start, alleen loop je al snel tegen praktische zaken aan. Want hoe maak je van losse bestemmingen vervolgens een logische route? In dit blog leg ik je uit hoe ik zelf mijn routes uitstippelde, onderverdeeld in vijf categorieën: bucketlist, seizoen, budget, vervoerstype, en binnen of buiten de gebaande paden.

Bucketlist als startpunt

Het is een cliché, maar wel een perfect startpunt: van welke bestemmingen gaat je hart sneller kloppen? Zo wilde ik heel graag ooit de Trans-Mongolië Express doen, wilde ik een roadtrip maken door de Verenigde Staten en stond Brazilië hoog op het lijstje. Aan de hand hiervan ben ik een route gaan uitstippelen voor mijn wereldreis van een jaar. Andere landen waar ik graag heen wilde en die “in de buurt” lagen probeerde ik mee te nemen in de route. Zo bouwde ik een groot deel van mijn reis rondom de Trans-Mongolië Express heen: ik reisde vanuit Nederland naar Moskou per trein en zette vanuit Beijing koers naar Vietnam. Zo ontvouwde zich vanzelf al een lange route van Nederland tot in Zuidoost-Azië.

Houd rekening met de seizoenen

Je denkt soms dat op tropische bestemmingen altijd de zon schijnt, maar dat valt in de realiteit helaas tegen. Zo kennen bestemmingen als Fiji een orkaanseizoen en zorgt het regenseizoen in Zuidoost-Azië elk jaar weer voor flink wat overlast. Aan de andere kant kennen de meeste bestemmingen ook een hoogseizoen, een periode die longterm reizigers vaak liever vermijden. Naast de toenemende drukte schieten de prijzen dan vaak omhoog, en in landen als China zijn opeens alle bus- en treinreizen uitverkocht als de Chinezen zelf ook vakantie hebben. Een periode tussen het regenseizoen en het hoogseizoen in kan daarom een goede uitkomst zijn: af en toe een flinke bui, maar niet de enorme stroom aan toeristen. Net als met de categorie “bucketlist” vormt een route zich vaak vanzelf wanneer je bepaalde seizoenen volgt. Zo wilde ik in augustus en september (de Europese zomer dus) door landen als Rusland reizen, en zakte ik steeds verder naar het zuidelijk halfrond af zodat ik de Europese winter juist weer kon vermijden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline