Hoe kies je je reisbestemmingen?

Hoe je een route uitstippelt voor een langere periode op reis

Home » Voorbereiding » Hoe kies je je reisbestemmingen?

Toen ik zelf ging reizen maakte ik meerdere lijstjes: van landen die op mijn spreekwoordelijke bucketlist stonden, van landen waar ik graag naartoe zou gaan maar die niet bovenaan het lijstje stonden, en van landen of gebieden waar mijn hart op dat moment (nog) niet sneller van ging kloppen. Lijstjes die overigens niet per se ergens op gebaseerd waren. Waarom ik liever naar Brazilië ging dan naar Guatemala kon ik niet goed uitleggen, het was gewoon een gevoel. Op je gevoel af gaan is een prima start, alleen loop je al snel tegen praktische zaken aan. Want hoe maak je van losse bestemmingen vervolgens een logische route? In dit blog leg ik je uit hoe ik zelf mijn routes uitstippelde, onderverdeeld in vijf categorieën: bucketlist, seizoen, budget, vervoerstype, en binnen of buiten de gebaande paden.

Bucketlist als startpunt

Het is een cliché, maar wel een perfect startpunt: van welke bestemmingen gaat je hart sneller kloppen? Zo wilde ik heel graag ooit de Trans-Mongolië Express doen, wilde ik een roadtrip maken door de Verenigde Staten en stond Brazilië hoog op het lijstje. Aan de hand hiervan ben ik een route gaan uitstippelen voor mijn wereldreis van een jaar. Andere landen waar ik graag heen wilde en die “in de buurt” lagen probeerde ik mee te nemen in de route. Zo bouwde ik een groot deel van mijn reis rondom de Trans-Mongolië Express heen: ik reisde vanuit Nederland naar Moskou per trein en zette vanuit Beijing koers naar Vietnam. Zo ontvouwde zich vanzelf al een lange route van Nederland tot in Zuidoost-Azië.

Houd rekening met de seizoenen

Je denkt soms dat op tropische bestemmingen altijd de zon schijnt, maar dat valt in de realiteit helaas tegen. Zo kennen bestemmingen als Fiji een orkaanseizoen en zorgt het regenseizoen in Zuidoost-Azië elk jaar weer voor flink wat overlast. Aan de andere kant kennen de meeste bestemmingen ook een hoogseizoen, een periode die longterm reizigers vaak liever vermijden. Naast de toenemende drukte schieten de prijzen dan vaak omhoog, en in landen als China zijn opeens alle bus- en treinreizen uitverkocht als de Chinezen zelf ook vakantie hebben. Een periode tussen het regenseizoen en het hoogseizoen in kan daarom een goede uitkomst zijn: af en toe een flinke bui, maar niet de enorme stroom aan toeristen. Net als met de categorie “bucketlist” vormt een route zich vaak vanzelf wanneer je bepaalde seizoenen volgt. Zo wilde ik in augustus en september (de Europese zomer dus) door landen als Rusland reizen, en zakte ik steeds verder naar het zuidelijk halfrond af zodat ik de Europese winter juist weer kon vermijden.

 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Bestemming kiezen o.b.v. budget

Een open deur, maar wel belangrijk: wil je het lang uithouden op een klein budget, kies dan goedkope bestemmingen (denk aan landen als Bolivia, Cambodja en Indonesië), en vermijd wereldsteden. Je goed inlezen kan een hoop duidelijk maken van tevoren en teleurstellingen en frustraties onderweg voorkomen. Plekken als New York en Singapore zijn namelijk ronduit deprimerend als je er niks te besteden hebt en er daardoor niet echt van kan genieten. Door het hoogseizoen te vermijden, bespaar je doorgaans overigens ook al op je budget. Inzicht krijgen je in rondreis budget doe je trouwens hier.

Tip: de ene bestemming kan de andere bestemming ook goedkoper maken. Zomaar naar Fiji, Hawaii of Frans-Polynesië is meestal niet te betalen. Maar vanuit Australië of Japan wordt het opeens een heel ander verhaal en vlieg je opeens voor een prima prijsje naar honeymoon destinations.

Vervoerstype als uitgangspunt

Het vervoerstype bepaalt vaak ook al voor een groot deel je route. Wil je vliegen, dan ligt het vanzelfsprekend helemaal open. Maar ik wilde zelf zoveel mogelijk over land reizen, het liefst met de trein. Uiteindelijk stippelde ik daarom een route uit van Amsterdam naar Singapore over land, waardoor veel landen vanzelf in mijn reisroute terecht kwamen. Jaren later wilde ik juist heel graag voor langere tijd roadtrippen, en kozen mijn vriend en ik om die reden Australië als bestemming. Goede vrienden van me wilden heel graag op een motor reizen en kozen daarom Vietnam en de landen daaromheen als bestemming. Als je graag veel met de trein reist is Zuid-Amerika bijvoorbeeld een minder goede bestemming, waar lange afstanden voornamelijk met bussen worden afgelegd.

Binnen of buiten de gebaande paden

Zelf maak ik graag lijstjes van landen die ik ooit nog wil bezoeken, maar mijn vriend is totaal het tegenovergestelde. Hij baseert zijn reiskeuzes op andere criteria: zijn er veel andere toeristen, is er veel ongerepte natuur? Door het maken van dit soort keuzes kwamen we terecht in landen als Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië. Landen waar ik zelf niet snel aan had gedacht, maar die ons in alle opzichten positief verrast hebben. Toen ik alleen op reis was hield ik ook van gebieden die meer buiten de gebaande paden lagen, maar wisselde ik ze graag af met meer drukbezochte bestemmingen: van de Mongoolse woestijn naar wereldstad Beijing is misschien niet aan iedereen besteed, maar vond ik juist heel fijne afwisseling. Daarnaast bezoeken mensen landen soms omdat het langzaam maar zeker steeds meer ontdekt wordt door toeristen, en ze de grote hordes graag voor willen zijn. Landen die zich op het randje bevinden (of er volgens sommigen al overheen zijn) zijn bijvoorbeeld Iran, Colombia of Oman.

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals