Nature's Head composttoilet review

Onze ervaring na ruim twee jaar dagelijks gebruik

Geschreven door: Lars

Eén ding wisten we zeker bij het bouwen van onze camper we willen een composttoilet. De laatste jaren zijn hier verschillende opties voor op de markt gekomen, deze alternatieven bespreken we aan het eind van dit blog, maar in 2018 was de keuze nog niet zo breed. Het was of zelf een composttoilet maken of een composttoilet kopen. Door enkele positieve reviews over de Nature’s Head en enkele benoemde voordelen ten opzichte van een zelfgemaakt composttoilet was de keus vrij snel gemaakt. Ondanks dat de aanschafprijs aan de hoge kant is. Afgelopen jaren hebben we maanden achterelkaar gebruik gemaakt van de Nature’s Head, vaak naar grote tevredenheid – af en toe met frustratie, dus hier is onze review over het gebruik van de Nature’s Head composttoilet in de camper. We bespreken de voor- en de nadelen. Wil je meer weten over de verschillende wc-opties voor een camper? Lees daarover verder in dit blogartikel.

Wat is de Nature’s Head composttoilet precies?

Mocht je nog niet goed weten wat de Nature’s Head uniek maakt? We lichten dat hier eerst kort toe. Dat maakt de rest van dit blog makkelijker om te begrijpen. De Nature’s Head is een composttoilet of droogtoilet en maakt geen gebruik van chemicaliën. Het scheidt de twee behoefte (gele en bruine) van elkaar en heeft daar twee aparte containers voor; een 8 liter jerrycan vangt de gele behoefte op en daarnaast een grote bak waar de bruine behoefte invalt. Dit slimme scheidingssysteem voorkomt al een hele hoop stank. Want juist de combinatie van bruin en geel zorgt voor veel stank. Los van elkaar vallen ze, mits goed behandeld, best wel mee.

Niet doorspoelen maar sprayen: bij een compost- of droogtoilet spoel je niet door, vandaar ook de term droogtoilet, maar gebruik je een sprayfles met een mix van azijn en water om de wc ‘door te spoelen’ en de pot fris te houden.

Het toilet bestaat uit drie onderdelen

Nature’s Head bestaat uit drie losse onderdelen, het zitgedeelte, het onderste gedeelte met daar de grote container voor de compost met draaiarm en de losse urine jerrycan die je plaatst in het onderste gedeelte van het toilet.

Het zitgedeelte van de Nature’s Head zorgt voor de scheiding. Deze klemt zowel de jerrycan als de grote bak af. Dit gedeelte kan geheel of gedeeltelijk verwijderd worden waardoor je bij beide containers kunt komen. De gele behoefte stroomt zo de jerrycan in, terwijl je met een klepje de opening voor de bruine behoefte openzet. Wat de Nature’s Head onderscheid van veel andere compost- of droogtoiletten is dat er een draaiarm in de bak voor de bruine behoefte zit. Hierdoor mix je de gebruikte vezels (bijvoorbeeld kokosvezels of zaagsel) met de behoefte waardoor vocht nog sneller onttrokken wordt en stank geminimaliseerd. Daarnaast zit er ventilatiesysteem geïnstalleerd (een 12 V ventilatortje aangesloten op een slang die naar buiten de camper voert). Dit ventilatiesysteem versnelt het composteren en beperkt vieze luchtjes. De twee containers worden los van elkaar geleegd wanneer ze vol zitten.

Hoe vaak wij de Nature’s Head legen: bij intensief gebruik legen wij de compostbak gemiddeld tussen de drie en vier weken. De urine container is met zijn 8 liter sneller vol en moet om de twee à drie dagen worden geleegd.  

Waarom wij kozen voor de Nature’s Head

De belangrijkste reden waarom wij kozen voor de Nature’s Head (of composttoilet in het algemeen) was vooral omdat we geen chemisch cassettetoilet meer wilden. We hadden geen zin om elke drie à vier dagen een onmogelijke stinkende container te legen op een daarvoor speciaal aangelegd punt. Daarnaast stond het gebruik van chemicaliën ons ook tegen. Want hoewel er alternatieven zijn, van niet poepen op het cassettetoilet, het gebruiken van mengsels zoals waspods met azijn of biologische versies, werken de chemicaliën toch echt het beste om de stank zo lang mogelijk buiten te houden. Na ruim drie jaar waren we klaar met het cassettetoilet en de verplichting om te zoeken naar een officieel leegstation. Helemaal met de toekomstige plannen die we met Brutus hebben, is het niet praktisch om te reizen met een chemisch cassettetoilet. Want zo een cassette wil je echt niet bij iemand thuis legen…

Met een composttoilet zou dit allemaal verleden tijd moeten zijn. Doordat de gele behoefte enkel met een klein beetje afwasmiddel en een scheut azijn is gemixt kan je deze makkelijker in de natuur legen. Het bevat zelfs meststoffen voor planten, al moet je oppassen bij medicijngebruik. De compostbak kan in het ergste geval ook in de natuur begraven worden, maar legen in een grote vuilniszak en weggooien bij het grofvuil is vaak makkelijker.

Dan nu onze ervaring na twee jaar dagelijks gebruik en de voor- en nadelen van de Nature’s Head composttoilet. Want is het gebruik van een composttoilet echt veel fijner?

Tekst gaat hieronder verder!
  • Overzicht ruimte badkamer
    anemptytextlline
  • Legen Nature's Head compostbak
    anemptytextlline
  • Toilet vrij maken van beestjes
    anemptytextlline
  • Zitting binnenkant
    anemptytextlline
  • Badkamertje Brutus
    anemptytextlline
  • Beestjes zitten overal
    anemptytextlline