Wc-opties voor in een camper

Waarop gaan we naar de wc, een cassette- of composttoilet?

Geschreven door: Dasja

Naar de wc gaan moeten we allemaal, ook op reis. Waar we thuis altijd een wc bij de hand hebben en er niet eens over nadenken is dat op reis wel anders. Thuis spoel je door en het is weg, we hoeven er niets meer mee te doen. In een camper is dat andere koek. Zodra je een behoefte gedaan hebt zit je er namelijk nog steeds mee, het wordt opgevangen en wacht vervolgens op het moment totdat je het zelf weer leegt. Dat opvangen kan op twee verschillende manieren; in een chemisch cassette toilet of in een compost (of droog-) toilet. Geen toilet in de camper raden wij sterk af. We vertellen je hier de voor- en nadelen en verschillende werkingen van een chemisch en composttoilet.

Chemisch toilet

 • Prijs Porta Potti vanaf €50
 • Prijs Inbouw cassettetoilet van €160 tot €600
 • Voordelen: Breed aanbod inbouw opties - Ook draagbare opties (Porta Potti) - Ideale back-up wc.
 • Nadelen: Legen op officiële plaatsen - Vaak legen, elke 2-5 dagen - Gebruik van chemicaliën.

Composttoilet

 • Prijs Composttoilet €100 tot €1000
 • Voordelen: Niet afhankelijk van officiële leegplaatsen - Natuurvriendelijk - Eenvoudig te plaatsen - Zelfbouw opties.
 • Nadelen: Sommige modellen duur - Neemt meer ruimte in -  Kan insecten aantrekken.

Geen toilet

 • Prijs €0
 • Voordelen: Goedkoop - Ruimte besparend.
 • Nadelen: Altijd afhankelijk van campings, openbare wc’s - Behoefte doen in natuur: vervuiling.

Hoe werkt een chemisch toilet?

Als je jezelf nooit echt verdiept hebt in campers (en de gebruikelijke wc’s) dan klinkt een chemisch toilet misschien gek. Wat maakt een toilet nu chemisch? Eigenlijk is het heel simpel, de chemicaliën die ervoor zorgen dat de bak die je ontlasting opvangt enigszins normaal blijft ruiken. Zonder chemicaliën is dit namelijk haast niet te doen. De geur die vrijkomt doordat zowel de bruine als gele behoefte in dezelfde bak verdwijnen is niet te harden zonder een toevoeging. Daarnaast zorgen de chemicaliën ervoor dat de uitwerpselen sneller worden afgebroken, zodat je ze tijdens het legen niet weer ziet. De meest gangbare chemicaliën bestaan uit een combinatie van blauwe vloeistof (voor in de cassette) en roze vloeistof voor in het doorspoelwater.

Liever geen chemicaliën? Er zijn mogelijkheden om toch een chemisch toilet te gebruiken, maar dan zonder de chemicaliën waar hij zijn naam aan dankt. Zo zijn er biologische toiletvloeistoffen verkrijgbaar, zijn er mensen die zweren bij vaatwasser pods of groene zeep in combinatie met natuurazijn of kan er een toiletontluchting worden ingebouwd.

Een cassette toilet of Porta-Potti?

Praktisch alle fabriekscampers hebben een chemisch toilet en uiteraard zijn er verschillende modellen voor zelfbouwers te koop. Het aanbod is divers, van inbouw toiletten tot draagbare units en toiletemmers. De naam zegt het al, de een wordt ingebouwd waardoor je vaak een normale toiletpot hebt zoals je thuis ook gewend bent. Hieronder zit een cassette, daarom worden ze soms ook cassettetoiletten genoemd, welke alles opvangt. Deze wordt meestal zo geplaatst dat de cassette er aan de buitenkant uitgehaald kan worden om te worden geleegd.

Het draagbaar chemisch toilet, waarvan de Porta-Potti het bekendste is, is één unit. Simpel gezegd is het een doos, waarvan het bovenste gedeelte een wc-pot voorstelt en het onderste gedeelte de cassette is. Door deze los te klikken van elkaar kan hij geleegd worden. Doordat de Porta-Potti draagbaar is kan hij overal worden weggestopt en is hij ideaal te gebruiken als back-up toilet. Voor de momenten dat je geen openbaar toilet tot je beschikking hebt.

Lees hieronder verder!
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Het legen van een chemisch cassette toilet of Porta-Potti

Het legen van een chemisch toilet dient altijd op speciaal aangewezen plaatsen te gebeuren. Afhankelijk van de inhoud van de cassette (en hoe vaak hij wordt gebruikt) moet hij na 2-5 dagen worden geleegd. Praktisch alle campings hebben hier een speciale plek voor, maar veel landen met openbare camperplaatsen bieden deze ook gratis aan. Je vindt dit soort servicepunten eenvoudig via de apps Park4night of Campercontact. In echte gevallen van nood kan de cassette ook geleegd worden in een openbaar toilet, maar persoonlijk vinden wij dat niet kunnen. Zomaar een put opentrekken of het toilet legen in de natuur kan al helemaal niet (dit verzinnen we niet, dit hebben we echt zien gebeuren). Dan maar omrijden tot een officieel loospunt. Afhankelijk van je beoogde bestemming(en) kan het slim zijn om het alternatief te overwegen; een composttoilet kent namelijk minder beperkingen.

“In onze alkoofcamper zat een chemisch toilet. Een ding is zeker, het is geen pretje om de cassette te legen. In een enkele extreme situatie hebben we met deze cassette zelfs net geen twee weken kunnen doen. Enkel de grote behoefte ging erin, die neemt namelijk veel minder ruimte in. De kleine deden we buiten.”

Hoe werkt een composttoilet?

Een composttoilet zie je nog niet heel vaak terug in campers. Terwijl de voordelen eigenlijk enorm zijn. Een goed composttoilet vangt de bruine en gele behoefte namelijk op in aparte ruimtes. Juist de combinatie van bruin en geel zorgt namelijk voor de enorme stank. Los van elkaar vallen ze, mits goed behandeld, eigenlijk best wel mee. De grote bruine behoefte wordt vaak opgevangen in een grote bak waar vezels (bijvoorbeeld kokosvezels of zaagsel) inzitten die het vocht onttrekken. Vaak zit er een ventilatiesysteem gekoppeld aan deze bak die het composteren versneld en de stank beperkt. De gele vloeibare behoefte wordt los opgevangen in een kleinere bak. Om hier de urinelucht te beperken kun je een mix van natuurazijn met een klein beetje afwasmiddel gebruiken. De bakken worden los geleegd van elkaar, wanneer ze vol zitten.

“In Brutus hebben we de Nature’s Head composttoilet ingebouwd. De bak met vloeistoffen legen we elke 2-3 dagen. Als er een chemisch toilet leegpunt is voeren we het daarin af. Maar is die er niet dan kunnen we het ook in de natuur legen. Die heeft er zelfs wat aan. Urine zit namelijk vol goede voedingsstoffen. De andere bak legen we één keer per maand. Dit gaat in een grote vuilniszak bij het grofvuil. Al zouden we ook dit technisch gezien terug aan de natuur kunnen geven.”

Koop hier jouw Nature's Head.

Voordelen van een compost- of droogtoilet in de camper

Het grote voordeel van een compost- of droogtoilet is dat je niet meer afhankelijk bent van officiële leegpunten. De bak met de bruine behoefte kan geleegd worden in een vuilniszak en weggegooid worden bij het grofvuil. De vloeibare bak kan zelfs in de natuur worden geleegd. De manier van composteren is afhankelijk van het type droogtoilet dat je kiest. Er zijn simpele (en goedkope) varianten waar je je grote behoefte direct in een vuilniszak laat vallen en de kleine in een jerrycan. Na elke grote behoefte voeg je wat extra vezels (of zaagsel) toe. Andere helpen het composteren actiever via een draaiarm in de bak voor de bruine behoefte. Er komt steeds meer aanbod op de markt, zo zijn er ook droogtoiletten in losse onderdelen te koop zodat je deze helemaal zelf kunt bouwen.

Geen toilet in een camper

Er zijn genoeg zelfbouw campers, vaak de kleinere backpack modellen, zonder wc aan boord. Het kan ook zeker. Het is vooral de manier waarop je er mee omgaat. Sta je praktisch altijd op een camping dan is er een wc in de buurt. Ben je iemand van ritme dan kan je het wellicht zo plannen dat je altijd kan gaan tijdens de ochtendkoffie in een cafeetje. Waarom wij aanraden om altijd iets van een toilet in te bouwen is omdat we helaas te vaak de gevolgen hebben gezien van wildpoepers. Het geeft camperaars geen goede naam onder de lokale bevolking en ook voor andere camperaars is het supervervelend om op een mooie plek aan te komen dat vol ligt met iemand anders bruine cadeautjes. Het trekt veel vliegen aan en verstoord de natuur. Daarnaast veroorzaakt het ook nog eens risico’s voor bijvoorbeeld honden. Ook Ninja vindt mensen poep erg lekker, helaas hebben we gehoord dat honden hierdoor kunnen overlijden. Je weet immers niet wat voor een resten er in de poep zitten.

Een goedkope oplossing om toch iets van een toilet in je busje of camper mee te nemen is een emmertoilet.

Uit nood toch moeten poepen in de natuur?

Als je op drukkere plekken staat, waar veel campers staan, ga je profijt hebben van een eigen wc. Dan toch een plekje helemaal afgelegen gevonden? Graaf een kuil, doe daar je behoefte in, dek het af en laat vooral je wc-papier niet achter. Het argument “het vergaat als het regent” gaat namelijk te vaak niet op. Zo vaak regent het bijvoorbeeld niet in Zuid-Europa. Gooi je wc-papier daarom in een zakje, in de prullenbak of verbrand het desnoods.

Boodschappenlijstje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram