Naar de wc gaan moeten we allemaal, ook op reis. Waar we thuis altijd een wc bij de hand hebben en er niet eens over nadenken is dat op reis wel anders. Thuis spoel je door en het is weg, we hoeven er niets meer mee te doen. In een camper is dat andere koek. Zodra je een behoefte gedaan hebt zit je er namelijk nog steeds mee, het wordt opgevangen en wacht vervolgens op het moment totdat je het zelf weer leegt. Dat opvangen kan op twee verschillende manieren; in een chemisch cassette toilet of in een compost (of droog-) toilet. Geen toilet in de camper raden wij sterk af. We vertellen je hier de voor- en nadelen en verschillende werkingen van een chemisch en composttoilet.
Als je jezelf nooit echt verdiept hebt in campers (en de gebruikelijke wc’s) dan klinkt een chemisch toilet misschien gek. Wat maakt een toilet nu chemisch? Eigenlijk is het heel simpel, de chemicaliën die ervoor zorgen dat de bak die je ontlasting opvangt enigszins normaal blijft ruiken. Zonder chemicaliën is dit namelijk haast niet te doen. De geur die vrijkomt doordat zowel de bruine als gele behoefte in dezelfde bak verdwijnen is niet te harden zonder een toevoeging. Daarnaast zorgen de chemicaliën ervoor dat de uitwerpselen sneller worden afgebroken, zodat je ze tijdens het legen niet weer ziet. De meest gangbare chemicaliën bestaan uit een combinatie van blauwe vloeistof (voor in de cassette) en roze vloeistof voor in het doorspoelwater.
Liever geen chemicaliën? Er zijn mogelijkheden om toch een chemisch toilet te gebruiken, maar dan zonder de chemicaliën waar hij zijn naam aan dankt. Zo zijn er biologische toiletvloeistoffen verkrijgbaar, zijn er mensen die zweren bij vaatwasser pods of groene zeep in combinatie met natuurazijn of kan er een toiletontluchting worden ingebouwd.
Praktisch alle fabriekscampers hebben een chemisch toilet en uiteraard zijn er verschillende modellen voor zelfbouwers te koop. Het aanbod is divers, van inbouw toiletten tot draagbare units en toiletemmers. De naam zegt het al, de een wordt ingebouwd waardoor je vaak een normale toiletpot hebt zoals je thuis ook gewend bent. Hieronder zit een cassette, daarom worden ze soms ook cassettetoiletten genoemd, welke alles opvangt. Deze wordt meestal zo geplaatst dat de cassette er aan de buitenkant uitgehaald kan worden om te worden geleegd.
Het draagbaar chemisch toilet, waarvan de Porta-Potti het bekendste is, is één unit. Simpel gezegd is het een doos, waarvan het bovenste gedeelte een wc-pot voorstelt en het onderste gedeelte de cassette is. Door deze los te klikken van elkaar kan hij geleegd worden. Doordat de Porta-Potti draagbaar is kan hij overal worden weggestopt en is hij ideaal te gebruiken als back-up toilet. Voor de momenten dat je geen openbaar toilet tot je beschikking hebt.