Eigen auto kopen in Australië

Wat er aan ons avontuur in onze geliefde 4x4 voorafging

Geschreven door: Charlotte

Voordat we richting Australië vertrekken dromen we al van onze eigen bus of 4x4 waarmee we het land gaan verkennen. De maanden van tevoren kijken we stiekem al mee op een aantal Facebookpagina’s waar auto’s op te koop werden aangeboden, waardoor we een idee krijgen van het aanbod en de prijzen. We legden je eerder al uit hoe je stap voor stap een auto of camper koopt in Australië, in dit blog nemen we je mee in onze persoonlijke zoektocht naar het perfecte reismaatje down under.

Hoe de zoektocht begint

Zoals de meeste reizigers beginnen we onze zoektocht op Gumtree (de Australische marktplaats) en Facebook. Onze Airbnb in Perth ligt toevallig in een wijk waar talloze tweedehands autodealers zitten, bij een aantal nemen we een kijkje. De prijzen liggen er een stuk hoger dan online, we focussen ons dan ook snel weer op het internet.

Ondertussen moeten we besluiten wat voor type auto we willen kopen. Een gewone auto, een busje of een 4x4? De meeste auto’s met vierwielaandrijving lijken in betere condities dan de busjes die we tegenkomen tijdens onze online zoektocht. Betaalbare busjes hebben vaak al 400.000 kilometer op de teller staan of zitten onder de roestplekken. We willen een betrouwbare auto waarmee we meteen de weg op kunnen en die ons veilig het land rond kan brengen. Omdat de busjes die we tegenkomen vooral veel vragen en onzekerheden oproepen, verschuift onze aandacht al snel naar auto’s. En omdat we er steeds meer achter komen dat je delen van Australië alleen kunt zien met een auto met vierwielaandrijving, focussen we ons snel alleen nog maar op 4x4s.

De perfecte 4x4 kopen

Er zijn een aantal auto’s met vierwielaandrijving die je veel ziet rondrijden in Australië. Zelf kochten we uiteindelijk een Mitsubishi Pajero, die je vrijwel overal tegenkomt. Andere populaire modellen zijn de Toyoto Landcruiser en Nissan Patrol en de kleinere Mitsubishi Challenger en Nissan Pathfinder. Het is slim om een merk te kiezen dat veel verkocht wordt in Australië, zoals een van bovenstaande auto’s. Als er iets kapot gaat zal het makkelijker en goedkoper zijn om nieuwe onderdelen te bestellen, iets dat veel geld en tijd kan schelen.

Naast het merk focussen we ons op een aantal andere zaken, zoals de registration. De eerste auto waar we bij gaan kijken staat bijvoorbeeld geregistreerd in Nieuw-Zuid-Wales, en gezien het feit dat we aan de andere kant van het land zitten zou de aankoop ervan nogal wat administratieve rompslomp met zich meebrengen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • 4x4 rijden australie tips
  Gravel rijden in Australië
  anemptytextlline
 • Altijd slim om de auto te laten checken door een mechanic
  anemptytextlline
 • Lange lege wegen. Welkom in Australië
  anemptytextlline
 • Achterkant van autopapieren
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Kamperen in een Busje of een 4x4
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes