Eigen auto kopen in Australië

Wat er aan ons avontuur in onze geliefde 4x4 voorafging

Geschreven door: Charlotte

Voordat we richting Australië vertrekken dromen we al van onze eigen bus of 4x4 waarmee we het land gaan verkennen. De maanden van tevoren kijken we stiekem al mee op een aantal Facebookpagina’s waar auto’s op te koop werden aangeboden, waardoor we een idee krijgen van het aanbod en de prijzen. We legden je eerder al uit hoe je stap voor stap een auto of camper koopt in Australië, in dit blog nemen we je mee in onze persoonlijke zoektocht naar het perfecte reismaatje down under.

Hoe de zoektocht begint

Zoals de meeste reizigers beginnen we onze zoektocht op Gumtree (de Australische marktplaats) en Facebook. Onze Airbnb in Perth ligt toevallig in een wijk waar talloze tweedehands autodealers zitten, bij een aantal nemen we een kijkje. De prijzen liggen er een stuk hoger dan online, we focussen ons dan ook snel weer op het internet.

Ondertussen moeten we besluiten wat voor type auto we willen kopen. Een gewone auto, een busje of een 4x4? De meeste auto’s met vierwielaandrijving lijken in betere condities dan de busjes die we tegenkomen tijdens onze online zoektocht. Betaalbare busjes hebben vaak al 400.000 kilometer op de teller staan of zitten onder de roestplekken. We willen een betrouwbare auto waarmee we meteen de weg op kunnen en die ons veilig het land rond kan brengen. Omdat de busjes die we tegenkomen vooral veel vragen en onzekerheden oproepen, verschuift onze aandacht al snel naar auto’s. En omdat we er steeds meer achter komen dat je delen van Australië alleen kunt zien met een auto met vierwielaandrijving, focussen we ons snel alleen nog maar op 4x4s.

De perfecte 4x4 kopen

Er zijn een aantal auto’s met vierwielaandrijving die je veel ziet rondrijden in Australië. Zelf kochten we uiteindelijk een Mitsubishi Pajero, die je vrijwel overal tegenkomt. Andere populaire modellen zijn de Toyoto Landcruiser en Nissan Patrol en de kleinere Mitsubishi Challenger en Nissan Pathfinder. Het is slim om een merk te kiezen dat veel verkocht wordt in Australië, zoals een van bovenstaande auto’s. Als er iets kapot gaat zal het makkelijker en goedkoper zijn om nieuwe onderdelen te bestellen, iets dat veel geld en tijd kan schelen.

Naast het merk focussen we ons op een aantal andere zaken, zoals de registration. De eerste auto waar we bij gaan kijken staat bijvoorbeeld geregistreerd in Nieuw-Zuid-Wales, en gezien het feit dat we aan de andere kant van het land zitten zou de aankoop ervan nogal wat administratieve rompslomp met zich meebrengen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Altijd slim om de auto te laten checken door een mechanic
    anemptytextlline
  • 4x4 rijden australie tips
    Gravel rijden in Australië
    anemptytextlline
  • Ook in een typische stationwagen kan je slapen
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Kamperen in een nationaal park
    anemptytextlline
  • Voorkant van autopapieren
    anemptytextlline
  • Het strand is ook een prima weg
    anemptytextlline
  • Lange lege wegen. Welkom in Australië
    anemptytextlline
  • Kamperen in een Busje of een 4x4
    anemptytextlline
  • Een auto of toch een camperbusje
    anemptytextlline
  • Achterkant van autopapieren
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Uiteindelijk rolt er een soort eisenlijstje uit waar onze potentiële 4x4 aan moet voldoen:

  • Het moet een veelvoorkomend model zijn dat gemakkelijk gerepareerd kan worden
  • De registration moet uit West-Australië komen en nog niet verlopen zijn
  • De kilometerstand moet onder de 300.000 staan.

En last but not least: het moet goed voelen. Onze belangrijkste tip is dan ook om bij zoveel mogelijk auto’s te gaan kijken, je krijgt zo een steeds beter beeld van wat je wilt. En als het ‘m is, voel je het meteen. Het gebeurt ons bij een Mitsubishi Pajero die we vinden op Gumtree. Na een testritje zijn we meteen verliefd, maar we hebben niet direct een klik met de eigenaar..

De keuring en onderhandeling

Oké, we lijken onze droomauto te hebben gevonden. Hij voldoet aan al onze eisen en past binnen ons budget. Maar we willen graag wat zekerder zijn van onze zaak. Allereerst doen we een online check om te controleren of er nog boetes op de auto staan en of de auto niet gestolen is. Je staat toch op het punt een grote aankoop te doen bij iemand die je via het internet hebt ontmoet.

Vervolgens plannen we een afspraak met een onafhankelijke monteur, die de auto helemaal naloopt en een rapport opstelt. We betalen hier $220 AUD voor, we zijn dus al vrij serieus over deze auto. Aan de hand van het rapport krijgen we een idee hoeveel we nog kwijt kunnen zijn aan toekomstige reparaties (zoals vervanging van de accu en banden). Na lang nadenken besluiten we de auto in eerste instantie niet te kopen - hij past door de potentiële reparaties helaas net niet binnen ons budget. Gelukkig kunnen we goed onderbouwen waarom, en op basis hiervan belt de verkoper ons met een tegenbod. Hij verlaagt de prijs en doet er een gratis nieuwe accu bij. Dit aanbod is moeilijk te weerstaan, dus hakken we de knoop door. Het roadtrippen kon beginnen!

Het kopen zelf

We maken een afspraak om de auto over te laten schrijven op onze naam, waarna we de verkoper in cash betalen. We sluiten een verzekering af zodat we met een gerust hart de weg op kunnen, worden lid van de wegenwacht en kopen een rooftop tent. Precies twee weken nadat we aankomen in Australië zijn we klaar voor het avontuur. Onze Pajero wordt liefkozend Padjie gedoopt en zal ons nog 20.000km veilig het land doorbrengen.

Voor alle tips en tricks voor het kopen van een auto of camper in Australië check je deze pagina. Hier leggen we je uit hoe het ook alweer zat met de verschillende registrations in Australië.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram