Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden

Van april tot eind augustus zijn deze unieke vogels hier te zien

Geschreven door: Lars

Papegaaiduikers (Puffins) zijn iconisch voor IJsland. Gelukkig zijn ze in meerdere noordelijke gebieden te zien. Zo ook op de Faeröer eilanden. Hoewel de aantallen veel lager liggen dan op IJsland is de kans zeer groot dat je hier een papegaaiduiker spot. Je moet wel weten waar je moet zijn. Wij hebben deze gekke vogels tijdens onze reis op twee plekken gezien en weten nog een derde.

Let op: Papegaaiduikers zijn niet het hele jaar op de Faeröer eilanden te zien. Het broedseizoen loopt van april tot eind augustus. Waar de vogels na deze periode naartoe vliegen weet niemand. Maar de klok kan erop gelijk gezet worden.

Gásadalur bij de Múlafossur waterval

Dit is misschien wel de mooiste plek om papegaaiduikers te zien. Je vangt namelijk twee vliegen in één klap, de mooiste waterval en een groot aantal papegaaiduikers. Ze zitten verspreid op de rotsen langs de waterval, met het pittoreske dorpje Gásadalur op de achtergrond. Vanaf de weg is het nog geen 50 meter lopen en er zijn verschillende punten vanaf waar je goed zicht hebt op de nestende vogels. Met de Múlafossur op de achtergrond is het lastig om geen mooie foto te maken.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Bøur, schattig dorpje met een strand
  anemptytextlline
 • Hier word je toch vrolijk van?!
  anemptytextlline
 • Gjógv met haar natuurlijke haven
  anemptytextlline
 • Papegaaiduikers spot je in het seizoen heel goed op de kliffen bij Gjógv
  anemptytextlline
 • Gásadalur is sinds 2004 via de weg te bereiken en een must see
  anemptytextlline
 • In Elduvik hebben we een aantal nachten genoten van de rust en het uitzicht
  anemptytextlline
 • De baai van Saksun
  anemptytextlline
 • Tórshavn daken van gras
  anemptytextlline
 • The Seal Woman in Mikladalur
  anemptytextlline
 • Lars onderzoekt hoe koud het water is
  anemptytextlline
 • Ganzen kom je overal tegen op de Faeröer Eilanden
  anemptytextlline
 • Hiken tot op de top van de hoogste berg Slættaratindur (880 meter)
  anemptytextlline

Wij Reizen In Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden bezoeken? Wij zeggen doen. Ondanks dat de week die we op de Faeröer Eilanden zijn geweest bonus was raden we het iedereen aan. Er is genoeg te doen en te beleven, helemaal voor de natuurliefhebber. Krijg alvast een eerste indruk en duik in het blog.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op de kliffen bij Gjógv

De kliffen van Gjógv zijn iets lastiger te bereiken, het is een kleine beklimming door het weiland maar er schijnt hier een grotere kolonie te zitten. Ze zijn wat lastiger te spotten doordat ze worden beschermd door een hek. Fijn voor de beestjes, minder fijn als je op zoek bent naar de foto. Is dit niet je doel dan sta je makkelijk een paar uur gefascineerd te kijken naar het komen en gaan van de papegaaiduikers. Kleed je warm aan want door de wind koel je snel af.

Goed om te weten: De kolonie in Gjógv staat erom bekend dat ze pas relatief laat weer aan land komen, rond de klok van acht uur in de avond. Toen wij er waren druppelden ze vanaf zeven uur rustig aan binnen.

Op het Island of Birds Mykines

Het eiland Mykines staat bekend als vogelparadijs, van jan-van-genten tot papegaaiduikers. Er wordt gezegd dat de vogels nesten naast het pad van de acht kilometer lange wandeling over het meest westelijke punt van het eiland. Een betere confrontatie is waarschijnlijk niet te wensen. Helaas werd onze ferry overtocht afgeblazen door slecht weer, dus wees gewaarschuwd. Wil je naar Mykines zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk boekt zodat je het kan omboeken bij een canceling.

Wist je dat: Papegaaiduikers wel dertig jaar oud worden en altijd terugkeren naar de plek waar ze geboren zijn. Hier begint de zoektocht naar een partner, meestal is dit dezelfde als vorig jaar.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

6 comments on “Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden”

 1. Hoi, wij vertrekken in juli met de camper naar de Faroereilanden. Nu zie ik dat er amper campings zijn! 6 wel te verstaan, waarvan er 3 op Eysturoy.
  Waar kampeerden jullie? Bijv op Vagar?

  1. Ha Vera,
   Gaaf Faeröer Eilanden! Ik wil graag weer een keertje terug 😀 Hoeveel dagen blijven jullie?
   Klopt er zijn niet heel veel campings, maar de afstanden zijn ook niet heel groot. Er zijn ook een paar opties waar je bij een hostel op de parkeerplaats kunt staan. Op Vagar hebben wij bijvoorbeeld hier gestaan. Slim om na aankomst gelijk het toeristen office binnen te stappen in Tórshavn. Ze geven je daar heel graag extra informatie en input! Oh en wat ook een hele toffe gratis spot is: Elduvik Camping. Hier hebben we een paar nachten gestaan. Vanaf daar zit je namelijk zo bij de hoogste berg en in Gjógv om de papegaaiduikers te spotten. Have fun!