Hiken op de Faeröer eilanden: wees voorbereid

Hiken naar de Bøsdalafossur waterval

Geschreven door: Lars

De Faeröer eilanden staan bekend om het weer dat plotseling omslaat. Van heerlijk zonnig naar een dikke laag bewolking en regen binnen een paar minuten. Dit maken we tijdens onze eerste hike naar de Bøsdalafossur waterval direct mee. Gelukkig zijn we hierop voorbereid en zit er voor elk weertype iets in de rugzak. Aan het eind van de dag hebben we alle kleding minimaal één keer aangehad. En de hike, die was schitterend. Maar dat kwam mede doordat we het grootste deel met goed weer hebben gelopen.

Hiken naar de Bøsdalafossur waterval

Op het eiland Vágar bevinden zich twee van de meest iconische watervallen van de Faeröer eilanden. Beiden vallen namelijk direct in de oceaan. De eerste, de Bøsdalafossur waterval is alleen te voet te bereiken. De route loopt langs het grootste meer (Vatnid) van de eilandengroep en is in totaal negen kilometer lang. Mede door de goede markering is de wandeling makkelijk begaanbaar en niet moeilijk.

Tip: Ook hiken op de Faeröer eilanden? Zorg dat je voor alle weertypen kleding meeneemt. Het beste is om in laagjes te werken, zodat je makkelijk wat aan- of uittrekt. Bekijk welke kleding op dat moment het beste bij het weer past.

De heenweg door het grasland

In het dorp Midvágur parkeren we de camper bij de kerk, om vervolgens de bordjes Bøsdalafossur te volgen tot we via een hekje toegang krijgen. We volgen een pad dwars door dat waar de Faeröer eilanden bekend om staan: gras met grazende schapen. Om een rondje te maken van deze hike, en niet hetzelfde pad twee keer te lopen, beginnen we enkele tientallen meters hoger dan het waterniveau van het meer. Het is redelijk helder en van de campingeigenaar hebben we vernomen dat een rondje dan het mooiste lopen is. Het pad langs het water bewaren we voor de terugweg.

Tip: Is het tijdens deze hike mistig? Neem dan alleen het pad langs het water, die is makkelijk te volgen en zo raak je niet verdwaald in de mist.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Bøur, schattig dorpje met een strand
  anemptytextlline
 • Hier word je toch vrolijk van?!
  anemptytextlline
 • Gjógv met haar natuurlijke haven
  anemptytextlline
 • Papegaaiduikers spot je in het seizoen heel goed op de kliffen bij Gjógv
  anemptytextlline
 • Gásadalur is sinds 2004 via de weg te bereiken en een must see
  anemptytextlline
 • In Elduvik hebben we een aantal nachten genoten van de rust en het uitzicht
  anemptytextlline
 • De baai van Saksun
  anemptytextlline
 • Tórshavn daken van gras
  anemptytextlline
 • The Seal Woman in Mikladalur
  anemptytextlline
 • Lars onderzoekt hoe koud het water is