Hiken op de Faeröer eilanden: wees voorbereid

Hiken naar de Bøsdalafossur waterval

Geschreven door: Lars

De Faeröer eilanden staan bekend om het weer dat plotseling omslaat. Van heerlijk zonnig naar een dikke laag bewolking en regen binnen een paar minuten. Dit maken we tijdens onze eerste hike naar de Bøsdalafossur waterval direct mee. Gelukkig zijn we hierop voorbereid en zit er voor elk weertype iets in de rugzak. Aan het eind van de dag hebben we alle kleding minimaal één keer aangehad. En de hike, die was schitterend. Maar dat kwam mede doordat we het grootste deel met goed weer hebben gelopen.

Hiken naar de Bøsdalafossur waterval

Op het eiland Vágar bevinden zich twee van de meest iconische watervallen van de Faeröer eilanden. Beiden vallen namelijk direct in de oceaan. De eerste, de Bøsdalafossur waterval is alleen te voet te bereiken. De route loopt langs het grootste meer (Vatnid) van de eilandengroep en is in totaal negen kilometer lang. Mede door de goede markering is de wandeling makkelijk begaanbaar en niet moeilijk.

Tip: Ook hiken op de Faeröer eilanden? Zorg dat je voor alle weertypen kleding meeneemt. Het beste is om in laagjes te werken, zodat je makkelijk wat aan- of uittrekt. Bekijk welke kleding op dat moment het beste bij het weer past.

De heenweg door het grasland

In het dorp Midvágur parkeren we de camper bij de kerk, om vervolgens de bordjes Bøsdalafossur te volgen tot we via een hekje toegang krijgen. We volgen een pad dwars door dat waar de Faeröer eilanden bekend om staan: gras met grazende schapen. Om een rondje te maken van deze hike, en niet hetzelfde pad twee keer te lopen, beginnen we enkele tientallen meters hoger dan het waterniveau van het meer. Het is redelijk helder en van de campingeigenaar hebben we vernomen dat een rondje dan het mooiste lopen is. Het pad langs het water bewaren we voor de terugweg.

Tip: Is het tijdens deze hike mistig? Neem dan alleen het pad langs het water, die is makkelijk te volgen en zo raak je niet verdwaald in de mist.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Bøur, schattig dorpje met een strand
    anemptytextlline
  • Hier word je toch vrolijk van?!
    anemptytextlline
  • Gjógv met haar natuurlijke haven
    anemptytextlline
  • Papegaaiduikers spot je in het seizoen heel goed op de kliffen bij Gjógv
    anemptytextlline
  • Gásadalur is sinds 2004 via de weg te bereiken en een must see
    anemptytextlline
  • In Elduvik hebben we een aantal nachten genoten van de rust en het uitzicht
    anemptytextlline
  • De baai van Saksun
    anemptytextlline
  • Tórshavn daken van gras
    anemptytextlline
  • The Seal Woman in Mikladalur
    anemptytextlline
  • Lars onderzoekt hoe koud het water is
    anemptytextlline
  • Ganzen kom je overal tegen op de Faeröer Eilanden
    anemptytextlline
  • Hiken tot op de top van de hoogste berg Slættaratindur (880 meter)
    anemptytextlline

Wij Reizen In Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden bezoeken? Wij zeggen doen. Ondanks dat de week die we op de Faeröer Eilanden zijn geweest bonus was raden we het iedereen aan. Er is genoeg te doen en te beleven, helemaal voor de natuurliefhebber. Krijg alvast een eerste indruk en duik in het blog.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

We zijn nog maar net het hekje door als de eerste druppels beginnen te vallen. Zo verraderlijk is het hier dus. Een paar minuten geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Stoppen en regenjassen aan. Nog geen kwartier later schijnt de zon weer vrolijk en lopen we plots weer in onze t-shirts. Onderweg steken we wat stroompjes over en is het oppassen niet (te vaak) in de schapenpoep te stappen. Met ongeveer anderhalf uur komen we bij de heuvel Trælapína die een spectaculair uitzicht geeft over de kliffen en verderop gelegen eilanden. Het meer doet denken aan een infinity pool, je weet dat het hoger ligt dan de oceaan maar je ziet het niet. We lopen nog iets hoger de Trælapína op en zien de eerste glimp van de Bøsdalafossur waterval.

De Bøsdalafossur waterval

We staan op dit moment nog links van de Bøsdalafossur waterval met een mooi eerste aanblik maar dezelfde campingeigenaar heeft ons verzekerd dat het zicht van de rechterkant nog mooier is. Er is een staalkabel gespannen over het stroompje en als het water niet te hevig is, kan dit gemakkelijk, zonder natte voeten te krijgen overgestoken worden. En inderdaad, het uitzicht vanaf de rechterkant is stukken beter. Na een meegebrachte lunch steken we het stroompje nogmaals over om deze keer langs de oevers van Vatnid terug te lopen.

De terugweg langs Vatnid

Dit deel van de hike is misschien nog makkelijker dan de heenweg. Soms lijkt het pad te verdwijnen maar tussen de plat gesleten rotsen aan de oever doemt altijd wel weer een paadje over een stukje gras op. Vergeet niet om je af en toe ook om te draaien, met het meer naast je blijft het een mooi aanzicht. Ook aan het einde van de route gaan we weer door een hekje dat de schapen op hun plek moet houden. We komen uit bij de weg en volgen deze terug het dorp in.

Mocht je minder geluk met het weer hebben begin dan hier de route, deze is makkelijker te volgen tot aan de Bøsdalafossur waterval. Mocht het onderweg opklaren dan kun je altijd bovenlangs teruglopen.

Tip: Lees hier tips en tricks over hiken in de Faeröer eilanden. Deze brochure geeft niet alleen praktische informatie maar ook de mooiste hike routes.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram