Op zoek naar de zon

Te slecht weer voor Mykines, mooi weer voor Saksun

Geschreven door: Dasja

Het is gek hoe een dag kan lopen op de Faeröer eilanden. Het plan om met de ferry naar het eiland Mykines te gaan valt in het water. Nog voordat we naar de haven in Sørvagur rijden krijgen we een telefoontje. De ferry vaart niet uit vanwege het slechte weer. Goed balen want uitstellen is planning technisch niet mogelijk. En dan hebben we nog een dag met slecht weer ook. We besluiten te gaan roadtrippen naar de noordelijke delen van het eiland Streymoy en tot onze grote verbazing rijden we daar de zon in.

Tip: Wil je naar Mykines? Op tijd boeken is het advies, de ferry vaart maar één keer per dag en heeft 80 plaatsen. Maar ook slecht weer kan je weerhouden, hou dus rekening met een canceling en het eventueel omboeken van de tocht. De kosten voor een retourticket zijn ongeveer 17 euro per persoon.

Mykines; Island of the Birds

Mykines staat te boek als Island of the Birds. Met maar één klein dorpje op het hele eiland is er genoeg ruimte voor o.a. papegaaiduikers en de enige jan-van-gent kolonie van de Faeröer eilanden. In de brochures wordt het aangeprezen als een must see en ook bij de twee informatiepunten die we hebben bezocht zijn ze enthousiast. De tocht met de ferry wordt omschreven als een boottocht op zich en al met al zouden we twee vliegen in één klap slaan.

Er loopt een wandelroute van ongeveer acht kilometer over het meest westelijke puntje van Mykines. Het hoogtepunt van deze wandeling zijn uiteraard de vogels, nergens schijn je dichterbij de nestende papegaaiduikers te komen als hier. En dan is het ook nog de enige plek waar jan-van-genten zitten op de Faeröer eilanden.

Opmerking: De jan-van-genten zitten er vanaf eind januari tot begin november. Maar het zijn niet alleen de vogels die deze wandeling mooi maken. De uitzichten, o.a. vanaf een hangbrug schijnen gruwelijk mooi te zijn. Helaas hebben we dit dus niet gezien.

Lees hieronder verder!
 • Bøur, schattig dorpje met een strand
  anemptytextlline
 • Hier word je toch vrolijk van?!
  anemptytextlline
 • Gjógv met haar natuurlijke haven
  anemptytextlline
 • Papegaaiduikers spot je in het seizoen heel goed op de kliffen bij Gjógv
  anemptytextlline
 • Gásadalur is sinds 2004 via de weg te bereiken en een must see
  anemptytextlline
 • In Elduvik hebben we een aantal nachten genoten van de rust en het uitzicht
  anemptytextlline